ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от Трите буки до Шапка и обратно в Осогово

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
от Трите буки до Шапка и обратно в Осогово
Автор Съобщение
iozkan



Регистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение от Трите буки до Шапка и обратно в Осогово Отговорете с цитат
В неделя решихме да се качим на Осогово, да се разходим малко из родните ми баири. Времето беше изключително подходящо, слънчево, но не много горещо, което е важно за планина като Осогово. За целта взехме и родителското тяло Very Happy . Маршрута започна от Трите буки, пред чешмата на Людмил Янков, вечна му памет. Навремето там като дете, ходехме на лагер в местността, и си спомням, че наистина имаше едни огромни буки. Сега буките намаляват и се смаляват, но това е друга тема. Бях решил да се качим до Превала, а оттам вече по желание. Който иска да остане и почива на заслона, да вади торбата с манджата и бирата, а който иска да атакува баирите. Жените си направиха компания и решиха да останат на заслона. Заслона е в добро състояние,ако изключим многото пластмасови бутилки на верандата около скарата и масата. Не знам какво им пречи на тия наши туристи като пият бира или друго, да си вземат pvc-то с тях, тежи ли им празна бутилка какво ли. Не очаквах баща ми да се върже, и да тръгне с мен нагоре, най-малкото, защото от години вече не излиза по високите планини, но той не се даде. Surprised Каза, че тръгва да види отново мината отвисоко, в която е работил преди години и задрапа нагоре. Качихме се само по билото, чак на Шапка, като минахме Кулиците, качихме се и на Църни камък и на безименната кота. Изобщо ходенето си е сериозно, поздравления Clap. След Шапка решихме да слизаме обратно, че времето напредваше, а ни чакаха на заслона. Гледките отгоре са страхотни, изобщо за тези които не са били там, само билото е истината. Слязохме обратно по лесната и леко досадна, лишена от гледки подсичаща билата пътека/път. Мисля, че снимките се получиха, така че този път съм доволен от времето, а и от групата Very Happy
ето линк към снимките:
http://iozkan.snimka.bg/mountain/trite-buki-prevala-c-rni-kam-k-bezimenen-shapka-prevala-trite-buki-08-09-2013.774410.31487936 Clap
Пон Сеп 09, 2013 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tomaraya



Регистриран на: 18 Сеп 2011
Мнения: 125
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Браво ! Чудесен маршрут и за колело , много добре си го заснел , да добие човек представа , само не мога да преценя колко горе долу ще е бутането на горе .
Вто Сеп 10, 2013 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan



Регистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Е, за бутането не знам, щом не ти се бута, пробвай да караш нагоре Laughing. Иначе от Трите буки до Превала ходенето е между 1.5 до 2ч. Пътеката си е направо коларски път, има и сянка, вода има на 2 места от чешми. Тя (пътеката) минава в ниското, под върховете Кюнек и Човеко. Последната вода е на 2-3 мин от Превала на Бегбунар посока билото, но нагоре по него, след тази чешма вода няма. От Превала има път, който излиза чак на Шапка, и не катери върховете дотам, а ги подсича от север и от юг. Желоните са по билото, естествено гледките от билото са друга бира, но със колелото може би е по добре да следваш пътя. След Шапка се излиза на Мали Руен и Руен за около 45-50 мин, така че ако ходиш стегнато от Превала до Руен за 2.5-3 часа трябва да се качиш.
Вто Сеп 10, 2013 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tomaraya



Регистриран на: 18 Сеп 2011
Мнения: 125
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря !
Сря Сеп 11, 2013 11:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Green 65



Регистриран на: 10 Окт 2010
Мнения: 89
Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
До заслона няма проблеми, все си е път, това е на 2108 метра н в, стара изоставена застава, на лавинен участък, на няма и 45-50 минути от първенеца връх Руен 2251 м. Наблизо по склоно от юг има вода от изворче на около 30 метра слизайки по ската към дерето. От хижа "Осогово" ,не е повече от 3 часа...някъде там.
Сря Сеп 11, 2013 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
panzer6



Регистриран на: 14 Мар 2011
Мнения: 100
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте!Миналата събота/26.07./ решихме семейно да минем по горния маршрут с идеята да стигнем до първенеца на Осоговската планина-вр. Руен.Към 8.30 бяхме на паркинга пред х."Трите буки" и тръгнахме по пътеката над чешмата.Времето беше топло,слънчево и доверявайки се на прогнозата не си взехме дъждобраните-само за малкия,понеже майка му имаше едно наум.За около 2 часа спокоен ход стигнахме до заслон "Превала"/учудих се колко е водна Осоговската планина-пресякохме поне 10 поточета/,там,където се сливат лятната и зимната билна пътека.Тръгнахме по билото и малко след това се появиха облачета,захладня,започна леко да прекапва.При подобни метеоусловия се мотахме из Семково и Пирин няколко дни по-рано и не се притеснихме особено.Но няколко минути по-късно се видяхме в чудо!Тъкмо подсичахме вр. Църни камък,когато треснаха гръмотевици и дъждът се усили,малкият ревна и с майка му се пищисахме-бегом назад!За 40 минути полуспринтово се върнахме възмокри до з.Превала.Като гледам пътеписите май заслон Шапка ни е бил по-близо, ама нейсе...Час по-късно отново беще слънчево, ама ние бяхме мокри и с убито желание.Взехме поуки и ще се върнем догодина да завършим мисията!И накрая един съвет/молба/ към всички в планината-носете винаги КИБРИТ или ЗАПАЛКА,и ако минете покрай заслон след успешно изпълнен маршрут-оставете няколко клечици за твоего брата пишман-туриста!
Нед Авг 03, 2014 9:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov