ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ремонт на з.Страшното езеро
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Ремонт на з.Страшното езеро
Автор Съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Моим и язе да се включим............само подайте нишан къде кога.
Сря Окт 15, 2014 12:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Вече се питам защо спорих с Димо онази вечер, като е прав и за БТС, и за дружествата...


Най-сетне. Чак не повярвах. Ще дойдеш на моята накрая Wink
Сря Окт 15, 2014 3:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Вардаров



Регистриран на: 04 Сеп 2013
Мнения: 44

Мнение Отговорете с цитат
............ И м-у другото-хващайте по-скоро на юг....в планината нямаме нужда от туристи,а от планинари!

Дерзайте!


Последната промяна е направена от Вардаров на Пет Окт 17, 2014 6:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Окт 15, 2014 7:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Вардаров написа:
............ И м-у другото-хващайте по-скоро на юг....в планината нямаме нужда от туристи,а от планинари!

Дерзайте!


Е па по-голяма глупост от тази не бях чувал. Че то и туриста и планинаря обичат планината. Е едните са малко може би по на ти с нея, ама все пак от някъде трябва да се почне. Аз Вас не Ви познавам, ама уважавам мнението на някои хора и това което правят, така че не искам и да Ви познавам. Мнението ми за великия Рилски турист е същото като на останалите. Така че Дерзайте Вие !!!

Да си кажа де, нали все казват че на всяка манджа съм мирудия Laughing
Сря Окт 15, 2014 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Леле леле, хора от самоковското дружество ходят на планина!? И то на Страшно езеро?! Това е добра новина, много ме зарадва! Още си спомням (през 90 година трябва да е било) как Любо ни се радваше като ходехме там, че не виждал самоковци цяло лято Smile

Тогава имаше субсидии все още, тогава се изля плочата и се сложи изолацията, аз само с бъркането на бетона се включих, имаше майстори, всичко се качваше с кончета...

Групата на Румен доказа, че може без наеми да се подържат заслони, дори не от хората които ги стопанисват. Браво на тях, все се надявам, че и аз ще се включа някой път с нещо повече от сваляне на боклук от горе...

Радвам се, че заверата е добре и си е изплатила борчовете. Ще се радвам ако мога някъде да се запозная с дейността и. Ако има млади хора от Самоков, които ходят на планина, бих бил щастлив да се запозная с тях, че и да участвам в някой планиски преход с тях Smile

Чочо да ме извини за спама, ама ме вълнуват тези неща. Ще почерпя бира в махалата Smile

Момчи
Сря Окт 15, 2014 8:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Marthin



Регистриран на: 27 Сеп 2014
Мнения: 57

Мнение Отговорете с цитат
Има млади хора от Самоков , които все още кръстосват Рила. Малка шепа сме , но колкото толкова. Виждам , че стана въпрос за това и реших да се обадя. Ако става въпрос за ремонт на който и да е заслон , аз искам да бъда включен. Още повече Кобилино бранище , с малко усилия може да се превърне в много уютно място.
Сря Окт 15, 2014 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Да не оставям колегата Вардаров потънал в заблуда - кодираното ходене на юг е за основен ремонт и съживяване на един твърден нужен заслон в българска планина. Когато има резултат, ще бъде казано.

Относно ремонта на заслон Кобилино бранище.
Моето виждане е, че Ристе и Вардаров всъщност говорят за абсолютно едно и също нещо, създавайки илюзията, че помежду им има тежка и несъвместима с живота конфронтация.
Четейки внимателно мненията, единствения им разнобой е във виждането за ролята на БТС/Самоковското ТД в тази работа. Разнобой дето дори не е разнобой, щото Вардаров все пак ни каза, че това дружество не си гледа задълженията да ремонтира своите заслони, а хаби държавни (разбирай от моите и твоите джобове) пари, уреждайки екскурзии до Лазурния бряг на някои свои членове.

Да оставим дружеството бавно да затъва - щото това ще му е съдбата докато не се сменят чугунените глави там - имам следните забележки; надявам се конструктивни; надявам се също да променя силно посоката на дискусията:

- половинчатите ежегодни ремонти са временно и скъпо решение. Погледнато на парче, излиза евтино, но във времето е преливане от пусто в празно.
- тогава нека се търси решение за пълен ремонт. Скъпо е, но мераклии много, всеки ще даде и средствата ще бъдат събрани.
- за да се направи пълен ремонт, трябва да се изясни състоянието на заслона. Дали има нужда от зидарски и мазачески работи; трябва ли да се сменят дограмите (ако не са пластмасови или алуминиеви - да); наровете нови/удобни ли са - ако не са - старите се изриват, носи се разкроен материал и се сглобява на място.

Това е моето виждане за ремонт. Основния спиращ фактор идва времето. Такова мероприятия може да се осъществи за 2 или 3 уикенда, а оттук нататък май ги нямаме. Т.е. начинанието е по-разумно да остане за другата година.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Окт 15, 2014 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Вардаров,
позволих си леко провокативно поведение и то даде резултат.
Оказва се, че дружеството е тръгнало по прав път /по твоите думи/. Ще видим дали е така.
Излязоха на яве похвалните /но неопределени във времето/ намерения относно ремонта на заслон Кобилино бранище.
Моите адмирации. Апропо - дружеството ползва държавни /народни/ пари по косвен път. Базата на дружеството не е от въздуха паднала и наемите от нея са точно такива средства Wink

Въпросния заслон действително се нуждае от основен ремонт. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Ясно е, че изпуснахме сериозния ремонт за предстоящата зима. Но още има време /метеорологично дори/ за превантивен.
Това, че не се афишират действията ни не значи че не се върши нещо. Един съвет - не подценявай съфорумците и конкретните ни действия в името на подобряване на условията за туризъм в планините най-общо казано. Точно тук пишещите много добре познаваме планината /през всичките 4 сезона/ и екстремните прояви на времето в нея, т.е знаем какво е буря горе, вервай ми. И уверявам те - много по-добре от вас я познаваме. Така че коментарите ти за нас в тази тема ни настройва с/у теб и дружеството съвсем обективно.
Тези реални действия включват освен поддръжката на заслон Страшното езеро на групата на "cho" /макар те да не са ни съфорумци с негово изключение, а водача им е публична тайна/, и проучване и прочистване на пътеки, възстановяване и изграждане на чешми и т.н. и то единствено със собствени средства, време и усилия.

Бих ти предложил нещо. Ти си явно вътрешен човек в дружеството.

Дай да помислим да си обединим усилията конкретно за Кобилино бранище.
Помисли по въпроса.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Окт 16, 2014 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти Вардаров,

снощи прочетох за втори път одитния доклад за БТС (правен от МФ в 2013, 300 стр подробно описание на безумните им харчове). Действително ТД Рилски турист не фигурира там освен една мизерна сума от 9000 лв за смяна на дограмата на х. "7-те езера". Не знам само дали т.нар. нова хижа Мусала е ваша (съмнява ме), щото там излиза да потъват около 1 000 000+ годишно от бюджета на БТС (~10%), от които последните пет години са се крали между 250 000 и 400 000 годишно.

В този смисъл ти дължа извинение за думите ми от предния пост. Очевидно вашето дружество е на собствена издръжка и се оправя колкото може - моите адмирации. Грешката ми иде от почти идентичната ситуация в друго подобно голямо дружество, където въпросните чугунени глави се явяват една сериозна спирачка за нещата там.

В този смисъл бих подкрепил предложението на Ристе да се обединят усилията на заинтересуваните тука с плановете на дружеството ви за основен ремонт на з. Кобилино бранище.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Окт 16, 2014 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Off Topic

Още нещо.
Вардаров, малко ви куца маркетинга на дружеството. Полемиката по-горе то доказва.

Туристическо Дружество Рилски Турист има фейсбук страница - https://www.facebook.com/profile.php?id=100005462087683&fref=ts

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Окт 16, 2014 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение ревност Отговорете с цитат
Бай Вардаров, ревностно брани заслона ТД- то от чуждо посегателство. Щом е твоя идеята,/ до момента несподелена, впрочем/, пишете ме с един джип и два коня в калимерата. Без значение е за мен към коя група посетители на Планината ме причисляваш. И единственото иронично наоколо е, че ТД- то има подходящо време за много републикански и няколко балкански прехода, а не намери такова за заслона.

dido написа:
........................ преносим генератор между другото - да не ни липсва хай-волтиджа.


Има го, 2 и 5 kW- как иначе ще дънят до зори тонколоните Wink .
Пет Окт 17, 2014 11:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Май за предпочитане е да не се шуми около дружеството. Tooth
Нищо - идеята остава.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Пон Окт 20, 2014 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Намерих още едно, при това сериозно рамо, за каузата Кобилино бранище. При това с много сериозни намерения, включващи дори ежеседмичен надзор. Ще го бъде сериозния основен ремонт. Стискаме палци.
Инфо - на срещата на х.Мечит.

BG

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Вто Окт 21, 2014 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Ристо Туристо написа:
Ще го бъде сериозния основен ремонт. Стискаме палци. BG


Въпреки стопаните му дори.
Сря Окт 22, 2014 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel



Регистриран на: 02 Юни 2013
Мнения: 393
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
А така и така сте отворили дума за ремонти....да си кажа и аз репликата за отсечката от пътеката Страшно езеро - Поповокапски превал, там където би трябвало да има въже. Като ремонтирате заслон Кобилино бранище, дали ще има там хора, които разбират от поставяне на такива въжета? Просто, ако могат да дадат експертно мнение относно какъв вид въже, колко метра, какви халки, какво закрепване, от къде, кой би могъл да го направи?Аз не можах да намеря фирма, с която да си поговоря за някаква предварителна информация като как ще изглежда един такъв ремонт. И моля ви, не питам дали е необходимо или не, не ща да слушам реплики от сорта "който го е страх да минава от там, да мине отгоре през Голяма Попова капа". Разбрах, че парк Рила ще правят ремонт на някои пътеки, примерно тази до Йончевото щяла да стане 6 м алея, но нищо повече, ако някой има вътрешна информация да сподели дали този ремонт ще включи и ремонт на този участък.

_________________
Всичко е възможно.
Пет Окт 24, 2014 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Следваща
Страница 6 от 11

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov