ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дискусия за новия план на НП Пирин 2014-2023г.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Дискусия за новия план на НП Пирин 2014-2023г.
Автор Съобщение
Mitko



Регистриран на: 04 Сеп 2009
Мнения: 169

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,
Да споделя че присъствах на въпросната среща, като представител на БАССЕС, но и като лично заинтересован гражданин. Бих препоръчал всички тук пишещи с интерес към бъдещето на националния ни парк, да се включат в предстоящите срещи и дискусии. Оказа се , те по принцип са отворени, само трябва човек да заяви предварително желание за просъствие, по възможност от името на организация, асоциация, туристически клуб, универстите и тн. Ако има желание - пишете ще ви насоча и помогна.
Та накратко по случилото се на срещата. Позициите са ясни - Юлен и техните хора искат разширяване на ски зоната, специалистите изследвали парка и неговите биоразноборазие, хабитати и сътоянието им - да се запази в сегашния си вид ( подкрепено с доста данни от 10 години проучвания), природозащитните организации подкрепят запазването на парка и са много 'анти'-Юлен' , фирмата изпълнител иска да приключи проекта по-бързичко и да си вземе париците, за повече инфо - вижте новината в по-долните линкове + http://blog.prozrachniplanini.org/%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE/.

Темата за нови и разширени ски зони тепърва има да се обсъжда и пише , през декември предстои представяне на новото зониране на парка, където сигурен съм ще има доста странни опити за 'разместване' на резерватите Юлен и Баюви дупки-Джинджирица, за да се напрви място за нови ски зони.

На фона на това, хората с разумни и конкретни позиции като тези които качихме в платформата на Прозарачни планини си останахме чути и приети!! Добрата новина е че всички страни, поне на думи и на място по време на срещата са навити да решат проблеми в стария план за упралвние. Интересното е че и дирекцията на парка подкрепи идеите за регламентиране на зимните ски маршрути, за решаване на проблема с палаткуването - както писахме тука и както писахме и като предлоежние - да се регламентират зони до всяка хижа. Предстои да внесем всички тези предложения официално сега през декември и да следим да ги включат в предложенията за новия план . Та накратко - ИМА НАЧИН да се участва!! И е наша задача да действаме - изпълнителите на проекта си гледат бизнеса, не познават парка, така като нас - тези които сме там всяка седмица по пътеки, хижи и върхове. Таа така.. пак да пиша - ако имате идеи и желание - действайте


Ведрине - за това картиране и цифровия модел - внесете директно запитване към МОСВ и фирмата изпълнител. Би следвало да можете да получите тези данни, след като проекта приключи и данните са предадени на МОСВ...


Последната промяна е направена от Mitko на Пон Дек 01, 2014 5:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Дек 01, 2014 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
То като гледам как се развиват нещата - най-много да им дадем ние този цифров модел, щото вече имаме почти целия парк свален от ЕТК 1:5000.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Дек 01, 2014 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mitko



Регистриран на: 04 Сеп 2009
Мнения: 169

Мнение Отговорете с цитат
tortomanin написа:
Или не съм забелязал втория пост на Ведрин, или той, като модератор, се е вмъкнал, където си иска. За съжалението, че не участвам в бизнеса със ските, всъщност преигравам. Никога не съм искал да бъда политик или бизнесмен. Искам само да си гледам работата и да скитам там, където ми се ходи, без излишни притеснения.
За дължината на сезона, географската ширина или за надморската височина съм наясно. Но ми разправяха, че там пистите били над горския пояс и други такива. Няма такива пасти. Навсякъде хората живеят за сметка на природните си дадености и там не е изключение. Моите уважения за това, че са успели да скрият зад дръвчета или огради леката си промишленост и изглежда, че имат само лъскави къщи, хотелчета и кръчмички.
.

темата е доста обширна - сравняването на Алпите и Пирин/РИла като дадености за ски курорти и място за писти. Основната разлика е в размера, не мисля че има нужда тук да споменаваме разликите в мащабите на наще планини и на тези в Алпийските страни. Ако позагледате някоя карта на районирането на планински вериги в алпийските страни, веднага се вижда че там има 'много' ски курорти, но има 'много повече' зони, които са под някаква форма на защита - паркове, натура зони, резервати, гори със специални защитни функции от лавини и свлачища.. изобщо зони, в които никой не може и да си помисли да прави курорти. В Пирин конкретно , места подходящи за нови ски курорти - с подходяща надморска височина ( над 1700-1800 мнв), изложение ( северно), наклон ( ..). и тн , има само основно по северните склонвое на планината над Разложката котловина. Там в момента има 2 резервата, помежду им е ски зона Банско, а от запад и изток - две малки ски зони - Добринище и Кулиното. Разширяването е възможно , но не в мащабите на Алпите, не и в мащабите на сегашния курот Банско, не и ако ще имаме резервати с вековни мурови гори и диви животни в тях.. просто НЯМА МЯСТО..
Пон Дек 01, 2014 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Говорих с фирмата изпълнител на картирането казаха ми, че проекта не е завършен и предполагат , че около юни,юли ще е готов и ще го предадат на Министерството за одобрение. След това трябва да си поговоря с въпросното министерство предполагам няма да имат нищо против да предоставят на вещите в занаята каквото искат. От фирмата изпълнител ме увериха , че ще ни дадат всичко което искаме вудобен формат.
Вто Дек 02, 2014 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Прозрачни планини: За Пирин
Пет Яну 16, 2015 12:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
headless_fly



Регистриран на: 23 Юли 2013
Мнения: 35

Мнение Отговорете с цитат
http://www.360mag.bg/posts/43775
Сря Фев 11, 2015 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Ще съсипят Пирин, това е положението! Отговорете с цитат
Днес вдигнах кръвното само от "горещите новини" във в. "Сега". От едната научих, че според прокуратурата в Благоевград след проверка - естествено продължила години! - се установило, че "има нарушения в ски-зоната, но няма виновни" и затова до съд няма да се стига. Абе, тия съвсем на луди ни направиха! Като има нарушения, тия нарушения нямат ли автори, които да са виновни?! Аз, като сгафя на пътя, катаджията ме нарича "нарушител" и като такъв ме санкционира. Е, питам, що да не му изляза аз със същия номер - "нарушител съм, но не съм виновен", та да не плащам? Щот няма да мине, а за Пирин минава!

Втората новина бе оповестена от някакъв миризлив депутат, според когото "България е на последно място в Европа по ски-писти и лифтове", та затуй "патриотично" било да наваксваме с Банско, Добринище и наоколо. Е, това вече надхвърля всякакви граници на тъпотия и невежество дори за депутат! Да го питам аз колко са пистите в Унгарската "пуста" или в популярната ски-дестинация Холандия! Че и за Гърция, и за Португалия да питам... А защо не се обезпокои тоз нарекъл се "патриот", че наистина сме на последно място в Европа по опазване на околната среда, ерго на първо място по изсичане на гори, свлачища, наводнения заради престъпления, ликвидиране на бреговата ивица и прочие?

Хайде сега добавете и третата новина, пак от същата рубрика: прокуратурата закъсняла с един ден (точно с един ден!) да внесе обвинение за някаква злоупотреба за милионче и съдът няма да се задейства! Пак да питам, на луди ли ни правят? Отговарям си сам: не ни правят, ами сме си луди и точно такова отношение заслужаваме!
Сря Фев 18, 2015 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров, не се коси - сбираме сили за свирките.
Схемата е ясна - нарушение, протакане /че не е подсъдно - от купените отговорни кадри по места/, докато му мине давността - следващо нарушение и така.
Те и за това протестирахме и ще.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Сря Фев 18, 2015 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Готов съм! Отговорете с цитат
Ристе, свирете "сбор" и идвам! Само че май с отсвирване няма да стане - сопи трябва да играят! Абе как може министЪРКИ на околната среда всички да са такива продажници! Преди Долорес Арсенова, сега тая новата... Радвах се, че екзекуторката на Пирин, Витоша и Сребърна Евдокия Манева я махнаха, а дойде още по-зло! Реформаторите - и те същия боклук. А като ни натресат и новите многомилиардни дългове, ще ни остане единствен изход - през "Терминал" 2. Който е по-млад, де. Аз съм стар и единствената ми утеха е, че познавам България, каквото беше и каквато вече никога няма да бъде. Уви!
Сря Фев 18, 2015 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Re: Готов съм! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Ристе, свирете "сбор" и идвам! Само че май с отсвирване няма да стане - сопи трябва да играят! Абе как може министЪРКИ на околната среда всички да са такива продажници! Преди Долорес Арсенова, сега тая новата... Радвах се, че екзекуторката на Пирин, Витоша и Сребърна Евдокия Манева я махнаха, а дойде още по-зло! Реформаторите - и те същия боклук. А като ни натресат и новите многомилиардни дългове, ще ни остане единствен изход - през "Терминал" 2. Който е по-млад, де. Аз съм стар и единствената ми утеха е, че познавам България, каквото беше и каквато вече никога няма да бъде. Уви!

Виж са, светът е лобистки. Въпросът е да се преборим при нас да е и с Върховенството на Закона. Туй е борбъта, и не е като да няма резултати вече. НародО не трае веке. Поне по-будната му част, де. Чети за активните действия на Биволъ, Протестна мрежа, екоорганизациите близки до Тома Белев и т.н. Резнахме част от влиянието и на раша. Щом и посланици от ЕС се намесват вербално - нещата ще се случат някой ден.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Сря Фев 18, 2015 10:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Новина:
http://www.monitor.bg/article?id=461377
Пет Фев 20, 2015 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Лоша новина! Отговорете с цитат
Мен не ме учудва, че ще се намерят експерти, които да сертифицират "Юлен". Къде са обаче експертите, които следят за статута на Пирин като биосферен резерват? Ами че достатъчно е да погледнете на картата клиновете, които са се забили нагоре в парка, за да разберете за какво говорим. Цялостта му е окончателно нарушена, а сега искат още и още! Като дарят с някой апартамент в Банско следващата ски звезда, ще получат нови ласкави отзиви. Иронията, че "мнението на нашите „еколози“ тежи повече от писменото становище на доказани световни специалисти" е съвсем неуместна, защото НАШИТЕ еколози - без кавички - милеят за НАШАТА природа, докато на ония експерти не им пука! Да не би да са видели с очите си свлачищата по пистите? Да не би да са потърсили унищожената Бъндеришша река? Уви, с Пирин е свършено. Няма кой да надвие алчността на местните и на Цекоминевци. И така ще е, докато Министерството на околната среда и водите се ръководи от политически проститутки. Силно ли ви звучи? На мен пък хич: проверете датите, на които са дадени разрешенията на Юлен и няколко последващи решения в тяхна полза. Дори не датите, а часовете, защото те са в последния ден от мандата на съответното правителство! И като видите в Държавен вестник, пак ще говорим. Cool
Пет Фев 20, 2015 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya



Регистриран на: 19 Мар 2012
Мнения: 271
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Коя е лошата новина?

Ето Решението на ВАС(прясно, прясно - от 18.02.15 г. - при това окончателно): http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/c3acbd56154bc503c2257de7005e28e7?OpenDocument

"Опитът на "Юлен" АД да прокара тезата, че проверката за нарушения се отнася към един бъдещ момент, последващ заявлението, до произнасяне на органа по регистрация, е неуспешен. Претенциите на дружеството, освен че са правно необосновани и лишени от юридическа логика, означават, че същото може системно и грубо да нарушава нормативните изисквания по околна среда, но подавайки заявление за участие в EMAS и въздържайки се от противоправно поведение в един кратък период от време, докато трае административната процедура или продължавайки да извършва нарушения в хода на процедурата, актовете за санкциониране на които обаче не са влезли в сила, това го прави автоматично годно за регистрация. Подобно изопачено тълкуване отрича по същество приложението на въведения в Регламента критерий по чл. 13, параграф 2, б."в".
...

При наличието на доказателства за извършени от кандидата нарушения на приложимите правни изисквания, свързани с околната среда и на жалби, оплаквания и сигнали от заинтересовани страни, неразрешени по удовлетворителен начин, даденото от акредитирания проверяващ орган положително становище (при това заплащано от заявителя), не може да послужи за основание за допускане на регистрацията. В този смисъл е и изразеното от ЕК становище в писмо - отговор по случая.
...
По делото са налице доказателства за извършени от "Юлен" АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда и незачитане на екологичните изисквания, а именно: влезли в сила наказателни постановления; заключителни актове от проверки на прокуратурата (ОП – Благоевград и ВАП); сигнали за нарушения от неправителствени екологични организации; доклади-становища от контролните органи (РИОСВ и ДНП). Констатации за нарушения на организацията се съдържат и в Одитен доклад на Сметната палата № 0400002611 за извършен одит на концесионния договор "Ски зона с център Банско – част от територията на Национален парк – "Пирин", за периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г., както и в Доклад за резултатите от проверка за изпълнението на препоръките по одита.
Безспорно доказаното неспазване на приложимите правни изисквания, свързани с околната среда, води до неудовлетворение на условието по чл. 13, параграф 2, б. "в", във вр. с буква "д" от Регламента.....
....
ОТХВЪРЛЯ жалбата на "Юлен" АД, гр. Банско срещу решение № EMAS-4/10.12.2013 г. на министъра на околната среда и водите.
Решението е окончателно.
"

В случая МОСВ и екологичните организации, че и ВАС (5 членен), са действали в една посока - правилната. А дано има светлина в тунела.
Пет Фев 20, 2015 10:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Това пък е добрата новина! Отговорете с цитат
Ами лошото, Петя, е, че добрите новини се следват от лоши практики! Съдът решава, но "Юлен" работи. Става като с умните и лудите - докато едните умуват, другите лудуват. Няма край тая игра - като с дюните край Несебър. Търсят някакви виновни, но дюните ги няма. Моето възмущение идва от поведението на министерството. И за слепите е ясно, че взимането на решение в последните десет минути от мандата на правителството е чиста шашма! Черно ми е пред очите, като си представя как отново ще се довлекат дебелите кметове с протестиращи хотелиери и отново и отново ще плачат пред президента, правителството и Народното събрание как някакви платени "еколози" им отнемат хляба! Аз с ушите си съм чул аргумента на една от ония, чиято политическа професия споменах по-горе: "А Вие знаете ли какъв натиск ми се оказва от Банско?" Можах само да отговоря: "Госпожо, Вие не сте кметица на Банско, а сте министър на цялата българска природа!" Е, спестих си подозренията, че главният натиск идва не от банскалии, а от бизнеса. А когато на масата се трупнат стотици милиони, разговорите отиват в съвсем друга плоскост. Та, тоз проблясък на съдебен разум много ме радва, но все пак по-важни ще бъдат резултатите от решението: след като има констатирани нарушения, ще се върне ли ски зоната в регламентираните параметри? (Поне колкото може, де, очевидно големите щети са непоправими.)

Като се зачетох в решението на Върходния административен съд, ми направиха впечатление две неща. Първо, не ме е подвел усетът ми, че оценката на "експертите" от ЕМАS е фалшименто. Второ, това решение отменя предишно решение пак на ВАС, което е изцяло в полза на "Юлен". Слава Богу, то вече е окончателно. Значи, сагата е дълга и кървава. А, има и трето: поздравления за достойната борба и спечелената битка от Сдружение "Асоциация на парковете в България" и Сдружение за дива природа "Балкани"!

ПП Забелязвам, че медиите, които следя, мълчат по темата. Що ли така?
Пет Фев 20, 2015 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Истината е противоречива, а европейският опит - съмнителен. Ето ви поредното цитатче, взето отгоре: "Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек. В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения".
Ако бях площаден еколог, вече щях да вибрирам от гняв като библейски пророк. Предлагам ви обаче друг прочит - европейците си окълцаха вековните гори и сега учат нас какво да правим. Безкористно? Освен това в Пирин се сече и без разрешение за писти, но нашите еколози не се интересуват от цигани и фирмички. Музата им идва при думата лифт.
Всъщност, и аз като другите чеша клавиатурата. Наясно съм, че тук сме хора с изградени характери и визия за всичко и трудно някой може да промени или убеди някого в нещо. Пиша всичко това с желанието да не изглежда, че всички са единомислещи. Защото нещата изглеждат по различен начин от Швейцария, София, Хасково и от Разлог. Многократно по различни поводи съм писал, че всеки иска планината за себе си. Аз съм турист като вас, ски не карам, писти не ми трябват, просто се опитвам да се поставя на мястото на другите.
Съб Фев 21, 2015 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Следваща
Страница 3 от 14

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov