ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Върховете около Тевно езеро
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Върховете около Тевно езеро
Автор Съобщение
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Върховете около Тевно езеро Отговорете с цитат
Здравейте всички HarHar

Това е продължението на предишната ми темичка. Бях стигнала до момента, в който пристигнахме на Тевно езеро, достатъчно уморени, за да искаме най - накрая да свалим раниците и да опънем крачетата и гърбчетата на шалтетата Very Happy Другите хапваха и пиеха бира - малко лукс сред тези камънаци и езера. Нямах желание за хранене, затова когато Цеци взе шалтето си и се опъна на брега на езерото, сторих същото. Другите нещо се моткаха и коментираха нашата скромна почивка Laughing
Към 17 ч, поотморили краците, се затътрихме нагоре към Момин двор. Бяхме 4-ма, другите искаха да мързелуват още. В началото на качването още се откри гледка към Каменица/ в средата/, отляво Малка Каменица, отдясно т-нар- Каменишка кукла и езерата долу:


Нагоре напредвахме бързо, обаче слънцето твърде не беше благосклонно към нас, много малко върхове бяха облагодетествани от него. Малка панорамка от по - високо - вижда се Кралев двор - леко полегнал наляво, Лявата и Дясната Краледворски порти, Малката Каменица и Каменица:


А това е от върха на Момин двор, Кралев двор вече не е толкоз полегнал:


Решихме да не се връщаме по същия път и да се опитаме да стигнем Лявата Краледворска порта. За целта стигнахме североизточния ръб на Момин двор и оттам се заспускахме надолу към портата. Пътят не е особено приятен, каманаците на доста нестабилни, а и аз с това зяпане, стигнах последна долу. По пътя щракнах този кадър. В дясно, над слизащия Витя, е Кралев двор. Той се свързва / според мен/ наляво с Демиркапия-та. Долу в ляво - езерцето - трябва да е едно от известните ни вече Самодивски езера Mr. Green В далечният ляв край на снимката, връхчето най в ляво мисля, че е Джано, след него Ченчелчал и някъде по натам Демирчал. Както и някакви безименни връхчета между тях / инфо от темата на Дидо тра-ла-ла /


Обърнахме се и на запад, и натам гледките ни привличаха:


Стигнахме Лявата порта, качихме върха /Кралев двор/, оттам пак гледки. Цъкнах това. Езерото долу май е Митровото езеро в Демиркапийския циркус:


Полека поехме надолу към Дясната Краледворска порта. Минахме през нея по пътя за Тевно. Обърнах се назад - Кралев двор беше огрян най - сетне. Виждат се и двете му порти:


Пътеката ни отвеждаше по своя път към заслона. Минавахме покрай езерца, в които се оглеждаха върхове. Отново Кралев двор с езерце:


5 мин по - късно срещнах този изглед - Каменица в езерце Very Happy


Аз пак пристигнах последна при палатките. Започнаха вечерните туткания, хранене, приказки, помотване, миене .. Май аз си легнах преди всички. Исках сутринта да хвана изгрева. Зачудих се в колко изгрява слънцето и кога ще достигне околните скали.. Сутринта станах след 6. На изток се виждаха избледнялото небе и червени облаци:


Трябваше доста да чакам, докато слънцето се издигне. Започнах да се разхождам за да се разсъня. Измих се и отново се заразхождах. По едно време погледнах към Каменица:


Обаче чукара над езерото си оставаше тъмен:


Вече се чуваха разговорите на ранобудните от хижата. А аз търпеливо си седях на хълма. Чудех се дали езерото ще стане гладко... Стана..:


Стана около 8 ч, всички се събудиха, настанихме се за закуска на масите пред заслона. Имаше мекички .. ммм, бяха вкусни, и който иска кафе или чай.. /май нямаше червено вино/ Laughing
Закусихме хубаво и се засуетихме около багажа, който щяхме да вземем за деня. Тоя ден по план график имахме ходене до Каменица. Имахме цял ден, но предвид неясните часове от 3 ч/евентуално повече/, които се очертаваха в ходене до Каменица / това по инфо от нета/, на тръгване беше леко изнервено.
Като тръгнахме, следвахме пътеката за х- Беговица. Слязохме до езерата под Каменица, откри се страшна гледка. Долината на р. Мозговица на запад, отляво Беговишки рид, отдясно Мозговишки рид.


Продължихме по пътеката, която минаваше от запад на продължението на Каменица - Каменишка кукла. Близо до билото на Беговишки рид, се отклонихме от пътеката, и завихме наляво. Излязохме на равно място, спряхме, позачудихме се накъде да поемем - имаше 2 варианта. Единият - качваме се на Каменишка кукла и по билото ходим до Каменица. Другият - хващаме пътеката, след още малко ходене в подножието на масива. Избрахме втория вариант. Преди да хванем пътеката попаднахме на едно езерце:


Друга снимка, малко по отгоре на същото езеро, не му знам името, отдясно се вижда част от Беговишкия рид:


Пътеката беше стръмничка. Серпентина след серпентина. Някои не си правеха труда и качваха директно. Така, като стигнаха премчицата между два върха, се завтичаха към десния, т.е. на юг. Ний, сред които и аз, се качихме на това превалче, гледката непозната, обаче сметнахме, че върха не е на юг, а на север, и се заизкачвахме по него. Оказахме се прави. Гледка от средата на пътя - в дясно е Яловарника, хълмчето под него е връхчето, на което се качиха първите, то на картата няма име. Под Яловарника мисля, че е Маненкото езеро. Отгоре мъгла Cold


На върха гледки много, но не като на Джангала, пък и мъглата пречеше. На север се виждаше това -


Малко некадърно съм резнала Тевно, ама нищо. Връхчето над него е част от Валявишкия чукар, след него по - наляво се намира Мозговишката / или Винарска Наздраве! / порта. След нея пак на ляво Мозговишкия рид. На преден план в ляво част от Каменишката кукла. Зад Мозговишкия рид успоредно май е Башлийския рид - дали е правилно рид, не знам. На ляво след като свърши разпознавам Башлийския и Бъндеришкия чукари. Другото, което разпознавам, са Вихрен и Кутело в дъното:


А мъглите продължаваха да пълзят:


На връщане няма как по обратния път, затова се заспускахме към Малката Каменица:


Пътеката на места минаваше покрай ръба и зяпаш каманаците долу. Аз бях от хората, които ги беше малко шубе. Ама първоначално си мислех, че съм единствената Laughing
Движехме се кой по - напред, кой по - назад.. обаче гледките пак се редяха. Това май е Митровото езеро + мъгли:


А това е ръба, който слизахме - от тази гледна точка изглежда впечатляващ. Моментът е преди качване на Малка Каменица:


От малкия връх Каменица, Тевно езеро и всичко около него се виждаха прекрасно:


После слънцето пак забегна нанякъде...Обаче ние бяхме стигнали целта си и заслизахме надолу. И още по -надолу. Стигнахме пътеката от дясна Краледворска порта за Тевно и я хванахме. Оттам насетне пътя ни беше ясне вече. Аз пак започнах да се мотая и да чакам слънцето, ама йок. Внезапно една мисъл се стрелна в съзнанието ми и аз се забързах. Идеята за къпане беше дошла ненадейно в главата ми, ама беше много хубава и забързах докато е още топло да свърша таз работа... После имаше блажено излежаване на поляната, завити с чували и якета. И така до 17 и нещо, когато ми хрумна да разходя Гери и Вели към Валявишкия чукар - тъкмо светлината на слънцето падаше подходящо. Ако бяхме тръгнали по - късно, тая гледка нямаше да я има:


Даже и Джангала се вижда там нейде отзад, отдясно на Момин двор---

Малко по - отгоре беше още по - великолепно:


Минахме и до връхчето над Мозговишката порта, откъдето се виждаше това на север:


Според мен това са част от Превалските езера, ама не съм хич сигурна Confused
И на север беше чудно, ама гледката на Тевно и върховете ме привличаше още, та затова я щракнах пак:


Заслизахме полека надолу. Опитвах се да запечатам в ума си вечерта, спокойствието, великолепието на езерото, наситеното му синьо, каменните върхове наоколо---
За десерт, панорамки, вие ще кажете на кои върхове Wink



Това е засега. Скоро пак дъра-бъра
Съб Авг 25, 2007 2:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Тия кадри с Тевно ез. по-накрая дето си ги слoжила са перфектни. Punk Punk



------------

Друга снимка, малко по отгоре на същото езеро, не му знам името, отдясно се вижда част от Беговишкия рид:

Това е Горното Беговишко (Бегово) езеро. Cool


Последната промяна е направена от Speedy на Съб Авг 25, 2007 8:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 25, 2007 10:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
аа
Това ли беше? Mr. Green
Начи се подобрявам в ориентацията... или ме пощади тоз път Wink
А гледките към Тевно ез. и на мен са ми любими
Съб Авг 25, 2007 5:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Kat написа:
аа
Това ли беше? Mr. Green
Начи се подобрявам в ориентацията... или ме пощади тоз път Wink
А гледките към Тевно ез. и на мен са ми любими


Няма никакво щадене! Wink Просто всичко е описано вярно. Laughing
Нед Авг 26, 2007 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
goro_levskara



Регистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 307
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Браво Кате, благодаря за снимките. Отново, за кой ли път са уникални, още повече, че на много от тях е любимия ми връх в България.
Имам и един въпрос, на който най-вероятно Speedy може да ми отговори. Ники компанията ако беше тръгнала отгоре през Каменишка кукла за колко време горе долу щеше да мине цялото Каменишко било и да слезне на заслона. Предполагам, че спокойно става в рамките на един ден, както и да попитам самото изкачване на Каменишка кукла дали е сложно и как ще бъде с тежка раница.
Благодаря!!!!
Жоро
Нед Авг 26, 2007 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Жоре, Very Happy
ако трябваше да качваме Каменишката кукла, мисля, че времето щеше да се удължи някъде с един час - това с качването, малко киснене на връхчето, снимки разбира се, после продължаване до Каменица.
А иначе като време колко отнема.. по цялото Камнишко било.. ако оставиш раницата... ний го направихме за около 5 ч вкл- слизането по ръба до Малка КАменица, а после - дясна Краледворска порта. 5 ч. обаче беше бързичко за моята любопитна натура Laughing в смисъл, аз бих походила и в други посоки Arrow , ама...
Пон Авг 27, 2007 8:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Много хубави панорами, обаче последната снимка с мъглата е по-различна от всичко пускано до сега тук! ръкопляскания
Пон Авг 27, 2007 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Ейй, браво за хубавия Каменишко-Тевноезерен разказ Smile Яко си щракала ти, нацелила си доброто място за гледки - връх Кралев двор. А тази снимка:



направо я обявявам за емблематична като гледка към Тевното езеро, Валявишкия чукар отзаде и заслона.
Поздрави още веднъж за добрите гледки, гледам Пирин планина нещо много популярна напоследък бе, Жоро левски няма ли да се включи с рилски пътепис някой ? Croc
Пон Авг 27, 2007 11:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Любими снимки на Каменица Отговорете с цитат
Кате, браво за описанието!

Каменица вече и на мен ми е един от любимите върхове, Жоро! И не само гледките от върха, а гледките към върха бяха вълшебни. Снимах го много пъти и всеки път е толкова различен. Ето 4-те ми любими снимки на Каменица и Малка Каменица:








Пон Авг 27, 2007 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
goro_levskara



Регистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 307
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Браво Поли, явно на този връх лоша снимка няма, но все пак първата си е направо за фототапет Laughing Laughing Laughing
Пон Авг 27, 2007 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Абе 3-тата, в червено на залез ич не е за изхвърляне Very Happy Croc
Пон Авг 27, 2007 11:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Браво Поли, явно на този връх лоша снимка няма, но все пак първата си е направо за фототапет Laughing Laughing Laughing


Ха-ха, Жоро, как позна! Точно тая снимка съм си я сложила за тапет на десктопа Very Happy
Вто Авг 28, 2007 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
оо,хубави снимки.. залези, меандри... Very Happy
аз какво се мотам на последната снимка?
Вто Авг 28, 2007 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Kat написа:
оо,хубави снимки.. залези, меандри... Very Happy
аз какво се мотам на последната снимка?


И ние жена да видим, то другото само камънак, кво да му гледаш... Tooth
Вто Авг 28, 2007 1:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
И ние жена да видим, то другото само камънак, кво да му гледаш...


Ами ние и други снимки имаме от тоя преход, но си ги крием Very Happy :
http://picasaweb.google.com/kol.vaje/Pirin7/photo#5100763504703372658

Razz
Вто Авг 28, 2007 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov