ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине 2015
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 53, 54, 55  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине 2015
Автор Съобщение
Gavazov



Регистриран на: 25 Сеп 2014
Мнения: 11
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,
Искам да се включа в к-е, но тъй като съм вързан с планираните отпуски искам да попитам дали има някаква ориентация откъм дати. Ако има идеи ще се радвам да
ги обсъдим.
Благодаря Idea
Пет Дек 12, 2014 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Veli



Регистриран на: 12 Окт 2014
Мнения: 25
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет, идеята е от 18.07.2015 за 25-6-7 дена Very Happy
Пет Дек 12, 2014 12:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gavazov



Регистриран на: 25 Сеп 2014
Мнения: 11
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Добре звучи аз имах първоначална идея за около месец по рано но хората май нещо не са много сериозни. Mad Ще видя как ще си уредя графичните щуротии и ще кажа. Датата мисля че е добре Smile
Лека
Пет Дек 12, 2014 12:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
urban



Регистриран на: 17 Юни 2014
Мнения: 98

Мнение Отговорете с цитат
Нещо някой се е объркал за неиздържливостта на телефоните с GPS навигация и карти. Аз ползвам, при това много по успешно от Garmin nuvi един Galaxy Grand Neo телефон с Андроид. Като тръгвам сутрин за планина го включвам в "самолетен режим", без комуникации и оставям само GPS-а да работи и едновременно две приложения - Osmand и Ourxmaps. Второто използвам да ми записва трака ( с картата на Mauntains), а първото приложение използвам за навигация, защото има перфектна карта с изолинии и прост интерфейс. Двете приложения работят цял ден до вечерта и общо телефона има изтощаване на батерията едва 15%. Това значи, че в този режим, само с едно зареждане, мога да записвам тракове и да навигирам поне 4 дни! Ползата от използване на GPS в телефон е и тази, че ако трака се записва в KML формат, може веднага след прибиране у дома, да се пусне линк към форум с вградена карта и трак върху нея (в Google Eart или Maps). Ползата от този формат е и това, че той поддържа снимките правени по време на трака, заедно с тяхното геопозициониране. Същия формат на файла, може много лесно да се конвертира към GPX и да се ползва от други устройства. Практически това означава, че с една "пауър банка" (допълнителна зарядна батерия) за зареждане на телефон, може да се направи преход от една седмица, а ако се носи соларно панелче (което се монтира върху раницата), може целия преход да се запише на трак и да се ползва навигация, без едно дори зареждане от мрежа 230V...

Като добавим и възможността за използване на множество слоеве върху основната карта или неограничения брой POI, използването на GPS през смартфон, поне за мен превъзхожда в пъти класическите GPS-и, ненаситни за батерия.

Всичко написано от мен си е само мое лично мнение, не държа да споря с никой, просто споделям и ако някой иска може да се съобрази с тази информация.

_________________
Важен е Пътят, Целта просто е крайната точка от него!
Пет Дек 12, 2014 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Insight



Регистриран на: 25 Сеп 2014
Мнения: 122

Мнение Отговорете с цитат
urban написа:
..... Аз ползвам, при това много по успешно от Garmin nuvi един Galaxy Grand Neo телефон с Андроид. ...


1. Нувито не е база за сравнение, ако говорим за туристически GPS. То е устройство, предвидено да се ползва основно в автомобил с вкл захранване.
2. Впечатлен съм от цитираната от теб марка и модел телефон, но моя опит с умни телефони се разминава драстично от посочените от тебе 15% разход батерия за цял ден запис на трак и навигация. Става въпрос при изпълнени всички условия - самолетен режим и минимално ползване на екрана. При зимни условия разликата е още по-драстична.


Урбан, допускам, че ТВОЯТ телефон ги прави нещата по този начин, със сигурност не е универсално правило за андроидски телефони - изпробвано е! Нека всеки си направи съответните проби, преди да разчита на 3-дневна навигация с андроидския си телефон....


Последната промяна е направена от Insight на Пет Дек 12, 2014 11:56 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Дек 12, 2014 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
urban



Регистриран на: 17 Юни 2014
Мнения: 98

Мнение Отговорете с цитат
Написах пост, ако може да бъде полезен на някой. Който иска и има Андроид телефон, може да изпробва твърденията ми и сам да реши до колко да им вярва.. това е смисъла на форума, обмяна на мнения..

А относно моите 15% изразходване на батерия, мога да го демонстрирам на някой излет около София, това е най-лесното..

_________________
Важен е Пътят, Целта просто е крайната точка от него!
Пет Дек 12, 2014 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
urban написа:
само с едно зареждане, мога да записвам тракове и да навигирам поне 4 дни!

Консумацията зависи от много фактори (хардуер, операционна система, софтуер, начин на ползване), вградените батерии също имат различен капацитет. Освен това, аз лично не знам да има акумулаторна батерия, която да е с еднакво поведение при минус 20°C или плюс 20°C (общо взето при ниски температури напрежението им пада много по-бързо). В повечето GPSr може да бъдат ползвани и неакумулаторни батерии, които при голям студ имат по-добри характеристики. Не знам дали има телефони, които да поддържат такива батерии. Напоследък много от телефоните станаха дори с въобще несменяеми батерии (освен в сервизни условия). Та трудно или дори безмислено е да се правят обобщения на тази тема.

ZCEZBPM написа:
Има си и някои предимства телефона

Напълно съм съгласен. Към изброените по-горе бих добавил че телефоните имат значително по-големи екрани, които са по-удобни за разглеждане на по-широк периметър от картата при нужда (720x1280 пиксела е доста по-добре от 176X220 в конкретния случай с нашите уреди). Общо взето с моята половинка винаги носим един GPSr и един телефон. GPSr е постоянно включен и в употреба, а телефона е изключен или в "самолетен" режим с изключен GPS през повечето време, като се използва главно за преглеждане на картата при нужда, например вечер, когато обсъждаме плановете за следващия ден.

ZCEZBPM написа:
места дето не знаят какво е това ел. контакт и има ли той почва у нас

Това ме подсети за един уред, който може да представлява интерес за любителите на зареждането на разни електронни устройства в гората: BioLite CampStove. Тежи 935 грама, гори дърва (трески) и произвежда достатъчно електричество (средно 2W@5V, максимум 4W) за зареждането на батерии на фотоапарати, GPSr-и, телефони и каквото там друго ви хрумне да носите из пустощта. Преносимите соларни панели също стават все по-добри, но по-мощните модели тежат между половин и един килограм. Интересна алтернатива са и зарядните устройства с вградени батерии. Общо взето те осигуряват по-силен ток (зареждането може да е по-бързо), по-евтини са, тежат по-малко и имат капацитет за 4-5 презареждания на смартфон, което обикновено е предостатъчно в нашенските планини с човешки размери.

Общо взето откъм тегло, варианта на Иво е за предпочитане (една от "неговите" батерии тежи 14.5g, демек може да носи със себе си 64 такива батерии без да надвиши теглото на горелката). Като разход на пари нещата не са чак толкоз в полза на този вариант -- една такава батерия струва около $1.60, т.е. с парите за горелката могат да бъдат купени около 81 такива батерии и после -- йок. И най-сетне, откъм опазване на околната среда, варианта с горелката изглежда по-малко замърсяващ, но пък крие риск от пожари при невнимателно боравене.

Ние носим със себе си достатъчен брой резервни акумулаторни батерии за GPSr-a. В много студено време взимаме и един резервен чифт алкални батерии.


Последната промяна е направена от vedrin на Съб Дек 13, 2014 7:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Дек 12, 2014 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:

Това ме подсети за един уред, който може да представлява интерес за любителите на зареждането на разни електронни устройства в гората: BioLite CampStove.

Този уред го видях в действие това лято по време на Е-8, много ми хареса. Готвенето и топленето на вода с него става по-бързо, отколкото на газов котлон Smile
Човекът, който го носеше беше вегетарианец и като се има предвид, че в родопските хижи предлагат основно кюфтета, носенето му си беше оправдано за него. Аз не бих влачила нищо такова на някое Е, след три такива похода все повече се убеждавам, че всеки грам е важен. Smile
Но наистина ми хареса Smile

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Дек 12, 2014 9:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
urban написа:
Нещо някой се е объркал .......
Двете приложения работят цял ден до вечерта и общо телефона има изтощаване на батерията едва 15%. Това значи, че в този режим, само с едно зареждане, мога да записвам тракове и да навигирам поне 4 дни!
.....
.


Впечатлен съм от този телефон! С батерия от 2100 mAh да изкара 4 дни с включен GPS приемник!!!!
Моят андроид едва ги докарва до 2-3 дена, без да му пускам ГПС, БЛУТУТ и др. а само говоря /не много/

Имам батерия от 3300 mAh и малко по-мощен процесор.
Дали да не го изхвърля?
Съб Дек 13, 2014 8:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
urban



Регистриран на: 17 Юни 2014
Мнения: 98

Мнение Отговорете с цитат
Както казах, тук споделяме. Няма да споря с никой, защото така само врагове или неприятели може да се намерят. Който иска ще използва информацията ми, който се съмнява ще я проверява или директно отхвърля.

Вие ми трябвате повече отколкото това, дали ще стана съмнителен "победител" в някакъв раговор за GPS-и, защото сте обикаляли повече (вероятно) по планините от мен и може да бъдете полезни за делото планинарско. Логично е специализираните устройства да са по-добри от тези с общо предназначение, но все пак дочаках момента, когато обикновените смартфони достигнаха ниво, което позволява доста по-автономно използване в планината.

За технологиите.. не ми се разказва много, защото виждам, че ще бъда обявен за бърборко, ...но всяка година, всеки нов DSP процесор на смартфон излизащ на пазара идва и с нова система за пестене на енергия. Ще видите, че моделите през 2015г, ще имат огромни батерии и още по-малкък разход на енергия и ще бият специализираните GPS устройства, защото те се движат с поне две години назад в технологично отношение. Това означава, че ако дори нов таблет, се използва за навигация в планината включително правене на трак, ще може да издържи повече от специализиран GPS (с уговорката екрана да не е включен постоянно). Ето думите остават тук и след време ще може да се провери дали съм бил прав. Това го пиша за тези които използват техника, ясно е че другите, не използващи такива устройства им е все тая...това е въпрос на мироглед и начин на живот.

_________________
Важен е Пътят, Целта просто е крайната точка от него!
Съб Дек 13, 2014 9:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Тодор (Тошко)



Регистриран на: 02 Дек 2014
Мнения: 234
Местожителство: от Шумен

Мнение Отговорете с цитат
Veli написа:
Привет, идеята е от 18.07.2015 за 25-6-7 дена Very Happy


Колко човека сте за сега, защото моите планове са вече за 2015. Аз мислех за 20-21 дена но ще видим, има време до тогава.

С избора на раница се побърках, все едно негър в магазин за ски, всичките еднакви, но вкрайна сметка заложих на Дойтер, около 60-65 литра, малко скъпи ама били номер 1, но искам да я видя на живо и ще преценя.
Обувките трябва да ги взема скоро че да има време за "разработка" и там едно чудене в главата ми вече има торнадо.
Обикалям сега нащите баири с пълна раница с вода, не всички луди са освидетелствани. Very Happy
Жената ще я тествам, че има проблем с едното коляно, ако издържи една седмица по 30км и тя е с мен.
Пет Дек 19, 2014 3:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Като минеш Е 3 - това вече е доказателство за лудост, нещо като освидетелстване. Като го минеш два и повече пъти - спасение за теб вече няма. Само смъртта ще може да те спре ... или забави.

Аз не съм правил този преход, но както виждаш това не ми пречи да пиша за него. "Без сол не става".

През 2015 се очертавате много сериозна майтапчийска група, дано се разберете и тръгнете заедно.
Пет Дек 19, 2014 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
Тодор (Тошко) написа:


Жената ще я тествам, че има проблем с едното коляно, ако издържи една седмица по 30км и тя е с мен.


1 седмица по 30 км си е половн КЕ, кажи-речи. Сериозен тест е това. За 20+ дневно преминаване е добре да се заложи на 20-25 км на ден ....
Пет Дек 19, 2014 4:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
mikesli написа:
Тодор (Тошко) написа:


Жената ще я тествам, че има проблем с едното коляно, ако издържи една седмица по 30км и тя е с мен.


1 седмица по 30 км си е половн КЕ, кажи-речи. Сериозен тест е това. За 20+ дневно преминаване е добре да се заложи на 20-25 км на ден ....



Може да не иска да идва Smile. Много дипломатичен ход.
Пет Дек 19, 2014 4:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Я вместо да им обясняваш им изготви един план за 20 дена на хората. Ако имаш време и програма за подготовка.

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пет Дек 19, 2014 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 53, 54, 55  Следваща
Страница 2 от 55

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov