ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Още една нощ на Руен: 16 планини над 2000м и Олимп на 235км!
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Още една нощ на Руен: 16 планини над 2000м и Олимп на 235км!
Автор Съобщение
mateev



Регистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Още една нощ на Руен: 16 планини над 2000м и Олимп на 235км! Отговорете с цитат
Здравейте приятели.

След продължително изчакване на идеалните за перфектна видимост условия, на 13ти декември 2014г. се отправих отново за нощувка на първенеца на Осогово, вр. Руен (2250м) с надеждата пак да видя Олимп, Проклетие, вр. Ботев и всичко, което човек може да види единствено при ясно и студено зимно време. Тази година привлякох към тази ми инициатива и двама приятели. Надявах се, че горе ще бъде студено, падналият 3-4 дни по-рано сняг ще е вече замръзнал, за да ни бъде по-лесно да ходим. При липсата на снегоходки и дългия преход до вр. Руен това бе едно повече от желателно обстоятелство. За около 2 часа и половина до заслон Превала стигнахме с лекота и по къс ръкав. Снегът бе по-малко от очакваното, поточетата дори не бяха замръзнали и беше наистина чудесно.
На Превала обаче започнаха проблемите... След заслона не беше минавано, снегът се увеличаваше, въобще не беше замръзнал и пропадахме почти до коленете, а единият от спътниците ми го заболя ставата и не можеше да ходи. В резултат на това качването от Превала до вр. Руен ни отне повече от 6 часа, като целия преход ни коства 9 (девет!) часа. В мекия сняг по билото след Бег Бунар видяхме безбройни дребни и едри следи от естествените обитатели на планината, блуждаещи в търсенето на храна си и борещи се за оцеляване в тежката зима. При спускането на другия ден след залез слънце, малко преди Превала, щяхме да видим и 3 огромни глигана, които бяха толкова огромни, че ми мина през ум за миг дали не са мечки. За радост те обаче не ни видяха...
През същия този следващ ден пък спътникът ми го заболя и коляното и спускането от върха ни отне 13,5 часа (13 часа и 30мин!)... Поне се нагледахме на падащи звезди, докато пристигнем на шосето при х. Осогово около 0:40 след полунощ. Ще добавя само че от вр. Руен до заслон Превала, което през лятото с малко усилия може да се вземе и за час, на нас ни отне 9 часа!

Драги приятели, всичко това обаче си струваше, защото видимостта бе по-добра от миналата година и успях да видя всичките 16 планини над 2000м (без Осогово), които се виждат от вр. Руен! Олимп, Проклетие, Галичица, Кораб, Шар, вр. Пелистер (Баба), вр. Каймакчалан (Нидже), Кожуф, Якубица, Беласица, Славянка, Родопите, Пирин, Рила, Витоша и Стара планина - всички тях може да ги видите в снимките по-долу, а също и планините на Краището, Смийница, Влахина и т.н. Преди да започна с тях трябва да отбележа, че в заслон Руен са направени някои подобрения - нови врати, кюнец за печката и уплътнение на таваните. В печката нямаше преспи сняг, влезли от комина, в заслона нямаше сняг, дървата не бяха мокри, а хартията не гасеше огъня като миналата година... Напалихме си печка и бе адски топло. Заслонът най-накрая е уплътнен като хората! Благодарност към тези, чийто планинарски сърца са се погрижили за всичко това! Във времето, в което живеем, подобен личен пример е нужен на обществото и заслужава дълбок поклон!
И аз оставих своя далеч по-скромен принос към домашния ми "покрив на света" и едноименния заслон, като качих едно албумче със снимки от миналата година и подробни описания на гледката към върха. Така всеки, на който му е интересно, ще може да разгледа албумчето и да се ориентира прекрасно кое какво е, колко е далеч, колко е високо и накъде се вижда! Жалко, че повечето от тези гледки са видими само при идеални условия през зимата. Нека сега ви ги покажа отново...

Осоговския Черни връх, а над него Пирин



Заслон Превала (1852м), след който започва същинската част от изкачването. Най-вдясно се вижда малка част от вр. Мали Руен, както и масивът на вр. Църни камък (2069м в средата на снимката), зад който на заден план остава скрит вр. Шапка (2188м), от който (ако върви по зимната маркировка) човек зърва за пръв път вр. Руен и котата му!



Вихрен и Кончето в алените лъчи на залязващото слънце



Докато ние пълзяхме още покрай вр. Църни камък, Пирин сияше в целия си блясък:



Изпуснахме залеза от вр. Руен, но поне се любувахме на гледките на юг. Кожуф планина (2171м) на 115км от нас.



Пристигайки чак в 21:15 в заслона, уж тягосно дългата нощ свърши прекалено бързо... Вдясно от заслона на 150м е и котата на Руен.



Ето така изгрява слънцето на вр. Руен (2250м) на 14ти декември! Вдясно от Пирин се вижда и Славянка (2212м) на 120км от нас, а най-вдясно от нея се тъмнее и Смийница!



Бях чакал 373 дни, за да видя отново тази гледка...



Уникално! На 207км, точно над ТЕЦ Бобов дол гледано от Руен, се издига вр. Ботев! Уникалното е, че ако се вгледате, на тази снимка може да се различи дори ТВ Кулата на Ботев! Амбарица, Купена и т.н. се виждат чудесно, а на преден план някъде е и Богдан.



Най-рядката и далечна осоговска панорама: приближение към Олимп на 235 километра дистанция!!! Триъгълникът на македонския Лисец (най-вляво на снимката) е маркер за идеалния юг и за Олимп, който е точно вдясно от него.



Кожуф планина (2171м) на 115км дистанция - не много далеч, но утопична гледка през лятото.



вр. Каймакчалан (2524м), Нидже по границата на Гърция и Македония на само 150км от вр. Руен



Отляво-надясно: триъгълника на македонския Лисец (идеален юг!), Олимп, Кожуф и Каймакчалан в реална перспектива.



Зората над връх Джеравица (2656м), Проклетие на 200км разстояние в Косово!



Вр. Пелистер (2601м), Баба планина на 170км от Руен! Вдясно от него и на заден план се беле и Галичица на 200км дистанция, в чийто поли се гуши Охридското езеро. По-надолу може да я видите с приближение.



Вр. Солунска глава (2540м), Якубица на 105км от Руен, който с много, много късмет може и да се види при някой летен изгрев...



Беласишкото било от Конгур до Радомир на повече от 100км дистанция.



Беласица в цял "ръст"



Витоша, пред нея като селски баир е Конявската планина, а вдясно се вижда и старопланинското било и вр. Вежен (2198м) на 168км!



Алиботуш - Славянката на 120км, а вдясно от нея и малко по-далеч е гребенът на Смийница или Серски боздаг (1963м). Най-вдясно на снимката е и триъгълникът на вр. Кадийца или Огреяк (1930м, Влахина).



Планините на сръбското Краище: вляво на снимката е масивът на най-високата планина на областта Бесна кобила (1922м), вдясно на снимката е Църноок (1880м), който е над Босилеград, а вляво от него и на заден план разпознавам и характерната пирамида на Стрешер или Велики Стрешер, която се вижда много близо от граничното било на Кървав камък, а също и от Милевец.



Между Рила и Пирин се вижда част от Родопите, които са на около 120км дистанция.



78км до Руй вляво, а вдясно и над него, на 138км дистанция се пъчи Миджур (2166м) и най-западното било на Стара планина.



Проклетие или Албански Алпи в целия си блясък на 200-220км в Албания, Черна гора и Косово. Джеравица (2656м, вдясно на снимката) се разпознава с просто око и без зуум. На теория се вижда и Мая е Йезерце, който тук остава вляво от кадъра.



Шар планина на 140-150км, Титов връх (2747м) е средното от три близки връхчета вдясно от центъра на снимката, а най-вляво на снимката, малко по-тъмен и на по-заден план, на 170км е Кораб планина!



Кораб планина (2764м) на 170км границата между Македония и Албания. Първенецът Голем Кораб се различава ясно на снимката (върхът точно над една заснежена седловинка на по-близък план)!



Галичица на 200км по границата на Македония и Албания, при която е Охридското езеро.



Най-рядката и далечна гледка вече преди пладне, Олимп на 235км



Цялата верига на Шар не се побира в кадър, ако е с приближение. Най-вдясно на снимката е вр. Люботен (2500м).



Ботев на 207км над ТЕЦ Бобовдол



Ето ме с Рила - някой да не помисли, че не се вижда... Рила - да, но Мусала - не. Бива скрита от Мальовица, която човек може лесно да различи от Руен, както и Отовица, и Кабул - всички в лявата половина на планината, гледано от Руен.



Скромния ми принос към заслона и вр. Руен:





Около 11 часа потеглих последен от заслона, без да знам, че до шосето под х. Осогово ще пълзим цели 13 часа и половина... Но всичко това не можеше да има значение след видяното и при втората ми декемврийска нощувка на вр. Руен! Догодина се надявам да се върна отново през декември!!!



Две кончета на една снимка...



Ето отново и видео с описание на гледката от вр. Руен: https://www.youtube.com/watch?v=CXn3Y9qQO_0

Почти всички снимки са с приближение, което не дава реална престава колко далечни и дребни на хоризонта са някои планини и върхове. Видеото дава по-реална представа за това, макар да не е така ясно, както зума по снимките.
Справка за гледката от върха: http://www.peakfinder.org/?lat=42.1583&lng=22.5167&ele=2251&name=%D0%A0%D1%83%D0%B5%D0%BD

Весели празници на всички! Пожелавам ви много топлина, уют и настроение около коледната трапеза!
Утре ще зарадвам любителите на редки гледки, като от Видин ще ви покажа Карпатите!!!


Последната промяна е направена от mateev на Нед Яну 04, 2015 10:31 pm; мнението е било променяно общо 9 пъти
Сря Дек 24, 2014 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ilko



Регистриран на: 16 Яну 2013
Мнения: 215
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
Respect Respect Respect Respect
Сря Дек 24, 2014 9:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Тодор



Регистриран на: 09 Юни 2012
Мнения: 100
Местожителство: Петрич

Мнение Отговорете с цитат
Браво mateev! Трудностите и чакането от 373 дни напълно са си заслужавали. Панорамите във всички посоки са невероятни! Respect
Чет Дек 25, 2014 11:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cecoibuba



Регистриран на: 30 Юни 2012
Мнения: 57
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
BG Clap BG Clap BG Clap
Чет Дек 25, 2014 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dandan



Регистриран на: 26 Авг 2013
Мнения: 211

Мнение Отговорете с цитат
Браво!
Чет Дек 25, 2014 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina



Регистриран на: 16 Сеп 2007
Мнения: 759

Мнение Отговорете с цитат
Clap
Чет Дек 25, 2014 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Има хора,които могат да дадат на другите всичко, което са взели със себе си от планината ...ти си от тях-благодаря ти!
Пет Дек 26, 2014 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
starterwrc



Регистриран на: 07 Сеп 2011
Мнения: 64
Местожителство: Ст. загора

Мнение Отговорете с цитат
Всичко, което си видял от този връх е невероятно! Немога да си представя, че всички тези планини и върхове се виждат! Браво, дано винаги да имаш такива гледки пред очите и да ги споделяш!
Нед Дек 28, 2014 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobifan



Регистриран на: 28 Сеп 2009
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
Голямо БРАВО за снимките и разясненията!!! Respect Наистина зимата гледките от връх Руен си заслужават ходенето до там. Позволявам си да направя само едно уточнение: Ремонтите и подобренията по заслона нямат нищо общо с ТД Осогово, това е дело на десетина момчета от Кюстендил, които са дали наистина много за да може заслона да е в този вид.
Още веднъж Respect за снимките и инфото!
Нед Дек 28, 2014 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
juepich



Регистриран на: 23 Юни 2013
Мнения: 3

Мнение Поздравления! Отговорете с цитат
Здравейте,

Казвам се Евгения, родом съм от Кюстендил и за мен Осогово е нещо много специално. След като прочетох поста за това какво може да се види от Руен онемях, признавам си! Никога не съм вярвала, че тази планина открива такива гледки, а съм се качвала на върха немалко пъти.

Аз и мои колеги от следването (завършихме преди няколко години специалност География) създадохме уеб сайтът www.geograf.bg , в който публикуваме интересни географски новини, фотописи от България и света и всичко, друго, което вълнува любимата ни наука. Сайтът се посещава най-вече от ученици, студенти по География и любители на природата. Много бихме се радвали, ако ни разрешите да публикуваме снимките и текста, публикувани тук във форума, за да могат повече българи да разберат колко величествено място е Осоговската планина. Статията ще я оформим като фотопис от ваше име. Много ще се радваме, ако се съгласите, и така да популяризираме родния ми край.

Благодаря от сърце за приятните емоции, които предизвикахте у мен с тези снимки!

Евгения
Пон Дек 29, 2014 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mateev



Регистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Много благодаря на всички за милите думи! Смятах, че от туристическото са стегнали заслона, съжалявам за невежеството. Веднага ще го отразя в поста. Ако познавате момчетата, чиято е инициативата, непременно им предайте благодарности и да знаят, че има хора, които дълбоко оценяват това, което са направили!!!

Относно снимките - чувствайте се свободни да ги публикувате в сайта. Географията ми е страст, а и идеята да се популяризира Осогово е страхотна, пък и планината го заслужава!!! Може да използвате и снимките, и текста, и всичко което може да ви бъде потребно. Хвърлете едно око на гледката дефинирана за вр. Руен в peakfinder.org (ликът е в края на поста) и сравнете със снимките, които не са в реална перспектива, а с максимално приближение. Може да разгледате и топика от качването ми преди година, когато условията отново бяха оптимални. Там има малко повече снимки в реална перспектива без зум. Тези снимки са и в албумчето, което оставих на заслона. Там сам ги описал с цветни стрелки и съответните описания. През пролетта ще сложа и най-хубавите от тазгодишните снимки. Жалко, че повечето хора се качват през по-топлите месеци, когато нищо не се вижда. Лятото например, ако се вижда дори Витоша си е чудо, за Якубица да не говорим, а за Стара планина или Алиботуш и дума не може да става...
Ако желаете, мога да ви пратя и всяка една снимка в оригинален размер и да обясня още по-добре, ако за нещо е необходимо.
Пон Дек 29, 2014 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radmila



Регистриран на: 30 Дек 2014
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
Браво! Благодаря, за енергията, труда, ентусиазма, да сътворите всичко това и да го споделите с нас!Върнахте ме години назад, когато тате ни водеше на Руен и се опитваше да ни покаже всичко това, което Вие сте направили! Подарявам Ви едни от неговите стихове - той щеше да бъде доволен и щастлив, че и други са видели и съпреживели тази красота!

ПОНЕ ВЕДНЪЖ

Стани веднъж в ранина да видиш пурпурна зора
Когато слънцето изгрява във позлата !
Денят се ражда в красота, когато утринна роса
Блести кат бисери нахвърляни в тревата

(припев):
Песен запей за планината!
Песен запей за красотата! /2/

Постой притихнал в късен час когато сребърна луна
Покрие с мека светлина навред земята!
Послушай с нас в този час когато славея в захлас
омайната си песен лее в тишината!

(припев):
Песен запей за планината!
Песен запей за тишината! /2/

Качи върха благословен, пристъпвайки зашеметен
да хвърлиш взор на слънчев Руен до безкрая
Прославяй Бога умилен във таз омая потопен
Да знаеш че веднъж и ти си бил в Рая!

(припев):
Песен запей за планината!
Песен запей за синевата! /2/

Асен Долдуранов

Още веднъж Браво и Благодаря!
Вто Дек 30, 2014 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Тодор



Регистриран на: 09 Юни 2012
Мнения: 100
Местожителство: Петрич

Мнение Отговорете с цитат
Настоящия фотопис на колегата mateev предизвика голям интерес. Той вече е публикуван и на страниците на www.geograf.bg. Ето тук може да го прочетете и да видите мненията към него: http://geograf.bg/bg/articles/21-%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE/463-%D0%9E%D1%89%D0%B5%20%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20%D0%BD%D0%BE%D1%89%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%A0%D1%83%D0%B5%D0%BD:%2016%20%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D0%B4%202000%20m%20%D0%B8%20%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%20%D0%BD%D0%B0%20235%20km

Още веднъж поздравления на автора с пожелания да ни направи съпричастни с гледките и от други наши върхове!
Вто Яну 06, 2015 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mateev



Регистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Тези снимки днес трябваше да покажат и да разкажат на гостите на Руен за гледката, която се разкрива от върха през зимата, но след като ги качих на заслона преди месец, някой се постара веднага да ги открадне, както стана и с албумчето, което оставих през декември... Sad Такъв е животът.
Нед Юли 05, 2015 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ogobogo



Регистриран на: 24 Окт 2012
Мнения: 116

Мнение Отговорете с цитат
да му украсят гроба с тях или повече да не може да се качи никъде..... или са прекалено брутални тези пожелания Twisted Evil
Вто Юли 07, 2015 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov