Без допълнително инфо-снимка на пластинките и пънчето и върху какво е расла(кат гледам-вероятно-корен на нещо)-не може да се каже нищо...Вероятно Hypholoma fasciculare но е само предположение.
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Балканджи, кажи за смръчкулата? Четох, че вече я берат по овощни градини и поляни.... а аз където съм виждал да я берат, още има сняг. А я берат през юни.
Съб Апр 25, 2015 10:10 pm
Balkandjiq
Регистриран на: 19 Ное 2009 Мнения: 582
Смръчкулите(те са няколко вида)-до 15ти май най-често и си заминават.Догодина пак.По определени места съм виждал дори и юли,но рядка е тая работа... Не си писал откъде си.И в профила не пише.А имай впредвид че тия гъби не са разпространени из цялата страна.Тук примерно не растат-в Карлово и Сопот никога не съм виждал.Аз ходя та си ги бера от Пловдив.Търси я по паркове и градини,сред трънаци.Няма ясно изразен симбионт но по принцип по-често се среща под ясен,бряст,дъб,елша,върба,топола...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Аз съм виждал да ги берат масово през юни в района на Тошков чарк. Отделно аз лично съм виждал доста в района на Баташки снежник на височина 1600 - 1800 м.н.в. също през началото на юни, в иглолистни гори, мисля основно ела. Всъщност може да ги почват още през май, но сега там е сняг.
Миналата година по информация на 2 берачи, от които всъщност за първи път разврах, че това е скъпа ядлива гъба, чух че ги изкупували по 40 - 50 лв. и не повярвах. После в Швейцария имаше доста картинки и снимки с пояснение, че гъбата е защитена и забранена за бране.
Нед Апр 26, 2015 8:31 am
Todor
Регистриран на: 03 Юни 2009 Мнения: 1161
Аз познавам много малко гъби и бера само тях. Миналата година си разширих познанията с жълта Рогачката - уникално вкусна гъба без двойници. Смръчкула не съм ял още. Направо ме заинтригува с тази Тополова пънчушка. Дай повече инфо. То и аз ще се разтърся де
Нед Апр 26, 2015 7:15 pm
Balkandjiq
Регистриран на: 19 Ное 2009 Мнения: 582
Жълтата рогачка наистина е много добра гъба.
За тополовата пънчушка мога да пиша много и само хубави неща.Расте върху стари умиращи пънове на топола и върба(много рядко върху други широколистни).Расте от сега до началото на ноември обикновено.
В Япония я култивират и я наричат "янаги матсутаке".Имай впредвид че по западната част на страната поради сръбско влияние я наричат "тополовка".А в България под името "тополовка" е позната съвсем друга гъба...Затова и по принцип при комуникацията гъбарите е редно да ползват латинското име Agrocybe cylindracea-като се ползва то са изключени грешки и двусмислия...
Гъбата както вече писах е доста полезна.Има отлични вкусови качества.Бере се бързо.Вероятността да я объркаш с някоя отровна гъба клони към нула...Става всякак-панирана,на сосове,абе на квот се сетиш-на сичко...Въпреки че е дървесна гъба няма типичния "дървен" вкус,като например кладницата или пъстървата...
Имай впредвид че гъбата е доста разпространена в страната,но ако не я знаеш в дадена местност точно къде е,то вероятността да я намериш не е голяма.Аз си имам дънери и дървета,които си ги знам от години и си ги преслушвам редовно,ама ти ако не ги знаеш из вашия район къде са тия които пускат-трудна работа...Все пак аз бера от 30години...Търси стари тополи,болни,ударени от гръм,скършени,дънери от тополи...Върху здраво дърво гъбата вирее сравнително рядко...Обикновено са в основата около пъна и са огромни кичури,едри гъби(диаметър до 10санта) и са по много-обикновено избиват поне по няколко десетки гъби.Което пък значи че се виждат лесно и ако не е някое закътано място то някой ще ги е обрал...
Обърни внимание че гуглата при младите екземпляри може да е бяла на цвят,но може да е и кафява,а често в зависимост от метеорологичните условия се и напуква.Обърни внимание и на пръстена.Винаги е поръсен с светлокафяв споров прах-все едно е поръсен с шоко.Като гледаш според тия характеристики и местообитанието,то не можеш да я сбъркаш с никоя друга,а и така или иначе гъбите с които по принцип можеш да я сбъркаш са малко и и самите те са си ядливи...
Та така...
Кат цъкнеш на картинките се увеличават...На снимките са само с бели гугли.Има млади екземпляри и с чисто кафяви гугли,но ме мързи да ровя да им диря снимките из компа...
Етти и с кафява гугла от нетят:
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Хайде на левурдата!
Днешната обиколка на Лозенската планина бе целева: бране на див чесън (левурда). А па се народил - многотия ви казвам!
Изключително вкусен само със сол, зехтин и кисело мляко (доста). За кръвното бил незаменим. За ракийката, казват, също.
Нед Май 03, 2015 10:14 pm
Balkandjiq
Регистриран на: 19 Ное 2009 Мнения: 582
Режа я на салатка със зейтин и оцет.Кисело млеко не слагам.Редя вътре и нарязани твърдо сварени яйца.Режа и в една паничка отделно на ситно домашна сланинка(без холестерол,от екологично чисти,щастливи прасета ).Щото било много важно мезето да било блажно...И сипоом ирикията...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Е, не така, де, Балканджийо!
Планинецо, ако ме поканиш на твоята софра, да знаеш, че ще си донеса салатата! С тоя оцет направо уби дивия чесън! Изобщо оцет вместо лимон ми звучи доста ординерно. Допускам, че е от домашни ябълки, но все пак киселината му е продукт на химическа реакция, а не витаминозен като при лимона. А специално левурдата малко люта си пада, заради което и я ценим, но тази лютивина чудесно се комплектува с киселото мляко, та затуй няма нужда нито от оцет, нито от лимон. Ти, като не слагаш кисело мляко, вероятно затова понякога си малко лют. Опитай с кисело мляко. Предполагам, че имаш и домашно заквасено. С овче няма да е много добре, щото е прекалено гъсто. Биволското е още по-неподходящо. Но виж, с краве от крава в обора - перфектно ще е!
Пон Май 04, 2015 1:27 pm
Balkandjiq
Регистриран на: 19 Ное 2009 Мнения: 582
Ял съм и с кисело млеко-е ми не ми харесва толкоз и това е.Бие ми на нещо като таратор или млечна салата...
А за поканата-"добре дошъл" си по секо време.Когато минаваш по нашия край-обаждай се...
А като каза "домашно млеко"-домашно млеко вече няма.Имам един работник дето гледат-носи ми от време на време...Купувал съм и от други места.Ми не е същото млекото като едновремешното и тва си е...
Дедо ми беше овчарин.Умря на 80 и кусур години.До последно беше с овцете.Накрая вече му не стигаха силите,а и почна да си го подомързява...Човек стига до едни години когато на очите му се ще,ама задника почва да не остисква...
Като идеше да дои овцете-преди това напълни менчето с 2пръста вода...Така някой ги пропускаше да ги дои,щото бабичката като види количеството не забелязва и не му мели сол на главата че ще прегорят...После на връщане от доенето ако нещо размисли и не му харесва количеството-пак мине под чешмата и досипе още малко.
Правеха от него сирене,кисело млеко,асчак...Ми няма такова млеко сега.Няма такова вкусно млеко сега.Няма такова плътно млеко сега,привсе че онова е било кръщавано 2пъти със вода.
Купувал съм и от кравари,овчари дето те си гледат по Балкана.Пред теб го дои и пак го няма едновремешния наситен вкус и плътност.Безспорно е в пъти по-хубаво от магазинското,но нещо му липсва от едновремешния вкус...Що е така-не знам...Трева ли се развали,животни ли,природа ли се обърка...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Ми няма такова млеко сега.Няма такова вкусно млеко сега.Няма такова плътно млеко сега,привсе че онова е било кръщавано 2пъти със вода.
Като голям почитател на млякото и производните му съм напълно съгласен че не е същото днес и у нас каквото беше по-преди. Преди време се питах дали това ми усещане не е свързано с напредването на възрастта (тъй де -- зрението и слухът например често отслабват у по-възрастните, дали не се случва нещо подобно и с вкусовите възприятия и обонянието?). Донейде се успокоих неотдавна след като попаднах на хубави млека в гръцко -- явно не съм безнадеждно остарял все още.
Не е задължително да се ходи до Гръцко за хубаво мляко.
Ей къде е с.Железница Не става въпрос за мандрата там, а за няколко от местните които имат крави и овце.
Пон Май 04, 2015 9:06 pm
Mariana1000
Регистриран на: 28 Юли 2010 Мнения: 2796 Местожителство: София
Ееех, доживях и аз да видя Урумово лале
За пръв път видях също полски хвощ и змиярник, макар че са доста разпространени
Миналата седмица беше много богата на цветя и билки за нас Имаше горицвет, ведрици, перуники, съсънки, кафяв здравец и куп други дето не им знам имената
Открихме още едно находище на левурда. Смятах, че в Западна Стара планина няма, но съм грешала. Има, и то не къде да е, а под Мургаш - покрай река Еловица
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети