ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Неточности в BGMountains по трасето К-Е/Е3
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Неточности в BGMountains по трасето К-Е/Е3
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Петър написа:

х.Чавдар-м.Хаджийца

Значи поне за това не греша Smile

Question Петре, а какво ще кажеш за вр. Свищиплаз, х. Свещиплаз и билото? Знаеш ли къде е там червената маркировка?

Дидо, гледам че си сложил Белева поляна на картата, може ли да казваме и имена на местности да се добавят или не става?
Защото ако може - между Мечулица и Рудешки камък има две поляни. Едната е Прекръстето, а другата Осенов преслоп. Има ги с тези имена на картите на Картография, в пътеводителя от 1974 година и третия ни източник е възрастен човек от с. Ябланица, който е пасъл животни в района преди години и знае наименованията на местностите. (Той ни каза и че този дол в дясно като се тръгне от Мечулица към Прекръстето е Канни дол, но никъде другаде не съм го срещала като име, така че само го споменавам да го има и да не се забрави окончателно.) Прекръстето е на 20 минути след Мечулица, а Осенов преслоп на още 20 след това.



Даже има и ЗКМ там, другия път като отидем ще накарам някой с GPS да ги отбележи.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Мар 19, 2015 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Един според мен нелош начин еднозначно да бъдат отстранени неяснотите относно това къде е или къде трябва да бъде маркировката на Ком-Емине е маршрута стриктно да следва вододела между водосборните басейни на притоците на Дунав и Камчия от една страна и водосборните басейни на Марица, Айтоска река, Ахелой, Хаджийска река и още няколко по-малки потока, които се вливат директно в Черно море. При наличие на достатъчно точен модел на релефа маршрута би могъл да бъде ясно определен, с известно усложнение само около Искърския пролом. Изобщо не си правя илюзии че такъв подход би бил възприет от общността, но затова пък ако някой ден реша да прекосявам пеш България от запад на изток бих се стремил да мина именно по въпросния вододел, а не някъде другаде.
Чет Мар 19, 2015 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@Mariana
на 19.03.15 написа:
Петре, а какво ще кажеш за вр. Свищиплаз...............................?

Извън контекста мога да кажа само хубави неща Smile,за съжаление на конкретния не мога да ти отговоря Oops Мисля,че Стефан имаше подробно описание на подходите в района.
Чет Мар 19, 2015 8:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Червена лентова маркировка по т. нар. велоалея има. Маркировката е добра, марките са начесто, има и доста табели, най-вече за х. Химик, също с червения цвят на КЕ.










Засега мисля че не се предвижда чистене покрай Габрищница. Проблемните места са много, хората малко, аз лично предпочитам да се оправят тези, които нямат алтернатива, а тук има чудесна такава.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Апр 13, 2015 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Снимките ми са от лятото на 2012 година. Маркировката не е правена от нас. В този район маркировката беше и предполагам все още е добра, затова дори не сме го споменавали като цел досега.
Не знам кой го е маркирал, предполагам някое от ТД в района. Предположението ми се основава на факта, че има "официални" табели, а не като нашите "направи си сам". Не съм си давала труда да проучвам, защото не сме имали намерение да правим нищо там.

Колкото до промените - не може нещо да остане постоянно 70 години. Не може да се сложи бариера и да се каже на туристите откъде да минават, само за да се запази оригиналния маршрут. А и кой е оригиналният? Едно време до Байряка се е минавало по билото, после някой решава да използва пътя и прави маркировка по Сухото дере, сега ние пак я връщаме на билото... Така е и на други места - Пътеката има свой живот и по-скоро ние се включваме в него, отколкото ние да променяме нея.
Не знам кой е утвърдения вариант на Е-3, такъв документ не съм виждала в интернет, в БТС би трябвало да го има.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Апр 13, 2015 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Може условно в днешно време да се каже, че в този участък има два добре маркирани варианта на билната пътека. И поради това, че единия минава по билото, а другия през дерето могат да се нарекат зимен и летен вариант на пътеката. Поне аз така смятам да ги кръстя. Този по билото е бил на времето начина за преминаване на участъка, после не знам защо са го изместили през дерето и са го наложили като новия вариант на пътеката.

В днешно време и двата варианта са много добре маркирани. На слизане от паметната плоча към реката има само няколко паднали напречно дървета, които много лесно се прескачат. Около самата река има доста нови пътища за извозване на дървесината и няма вообще смисъл да се върви покрай реката до нейното пресичане, а по успореден на нея широк път, който е на 2-3 метра над нея. Вървейки по него може да се следи маркировката безпроблемно. Мястото на пресичане е идеално маркирано и мястото е напълно проходимо. На времето е имало май бент там, още си личат разни механизми останали от тогава. Изкачването нагоре по склона е напълно нормално, няма паднали дървета. Излиза се на трънливи поляни, мисля че имаше даже 1-2 кола, нямам снимки пред мен в момента. Маркировката тук е доста по на рядко, но се следва посоката и намирането на следващата не е проблем. На картите тук са дадени черни пътища, каквито вообще няма. Минава се покрай ловна вишка в клоните на дърво и се излиза на черен път по който може да се достигне до Конярското. Няма заобиколки по него. Подведох се по него и изтървах маркировката, ама не ми се връщаше да я търся. Тя просто върви по дерето, а пътя малко по-високо и покрай чешма излиза на седловината. Погледнах от горе пътеката и ми се стори доста трънлива. Но това е един сравнително много кратък участък. Даже се чудя що не се върви по пътя и не е от там маркираното. Насетне към Кръстец проблеми няма.

Най-много нападали дървета и пречупени храсти имаше преди реката на изток - при подсичането на Муржов лом. Там освен сравнително краткия участък през гората е едни трънливи поляни и ниски храсталаци, които след снега са полегнали и е станала една плетеница. Много трудно и неприятно се върви. Но това за надъхания Ком-Еминеец няма да представлява проблем Laughing Майтап де.

И да вметна какво друго ме изуми. Не съм виждал на друго място такова разхищение на табели. Има десетки струпани на едно място. Половината са нападали, щото са ковани до главата на пирона а дървото расте. Нямах за жалост в мен пирони, така че няколко позакрепих тук там, други няколко си взех за спомен Rolling Eyes , но голямата част си останаха да си лежат по земята. Вообще не са пестили като са правили маркировката. То това е характерно за целия парк Българка. За разлика от ЦБ. Там има места дет и табела няма.

И другото - де има път и махала има маркировка на там. Едните стари, другите нови. Една огромна плетеница от цветове, посоки, наименования. Добре е да има ама чак пък толкова. Има стари варианти на някои пътеки от долу към билото, после са прокарани нови трасета. Ама старите си стоят и ако решиш да тръгнеш по тях може и да не стигнеш. Щото вече пътека няма. Няколко такива табели след като се надрахме хубаво тръгвайки да дирим пътеката ги начуках здравата с един голям камък и станаха като сплескана бирена кутийка. Вече не се виждат от далече Crying or Very sad
Пон Апр 13, 2015 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Пусни го като билетче, моля!

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Апр 29, 2015 7:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Хм, изписва ми това и не мога да го кача като билетче.
Maximum attachment size: 524288 bytes

Пробвай да архивираш файла (zip, rar, 7z) ако вече не си. Ако пак не се вмества в ограничението, Дидо ще трябва да увеличи лимита.
Сря Апр 29, 2015 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Някой няма ли да пусне трак на маркировката по река Габрищица за която стана дума от предните коментари и която липсва на картата.
Димо ти нали беше ходил . Записа ли нещо тогава?
Той и Тито беше минал от там и има трак та ако може да каже дали баш по марките е вървял....


Дай 4,50 и ще ти го пратя Laughing

Утре ще го пусна. И на Дидо. Че ми е в офиса свален
Сря Апр 29, 2015 7:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Dimo Kolev написа:
ZCEZBPM написа:
Някой няма ли да пусне трак на маркировката по река Габрищица за която стана дума от предните коментари и която липсва на картата.
Димо ти нали беше ходил . Записа ли нещо тогава?
Той и Тито беше минал от там и има трак та ако може да каже дали баш по марките е вървял....


Дай 4,50 и ще ти го пратя Laughing

Утре ще го пусна. И на Дидо. Че ми е в офиса свален

Давам 5 лв и нито стотинка по-малко.Smile



Аз говорих за кила злато, ама карай Cool Все пак това е Пътеката, а не просто някакъв си маршрут из чукарите
Сря Апр 29, 2015 7:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
SakatOrel



Регистриран на: 09 Сеп 2014
Мнения: 71
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Ето трак част от който е липсващата в картата маркирана пътека на Ришкия проход която се отделя от асфалта и стига до Крумовият мост и петоструйната чешма.

Трака е на Боян Дочев(SakatOrel) от форума.
http://dox.bg/files/dw?a=c4fd55e9f9




Някой няма ли да пусне трак на маркировката по река Габрищица за която стана дума от предните коментари и която липсва на картата.
Димо ти нали беше ходил . Записа ли нещо тогава?
Той и Тито беше минал от там и има трак та ако може да каже дали баш по марките е вървял....


Движейки се като по магистрала към Ришкия проход следвахме маркировката.

Бяхме се отделили отдавна от трак-а на Тишо и по спомени тя ни изведе на черен път, който излезе директно на прохода.

Знаехме, че практиката е да се върви по асфалта, но след като видяхме ясни табелки и маркировки за пътека, пропускаща го, решихме да я последваме.

Все пак прекалено доволно бяхме изтървали от билото в Централен Балкан, за да си позволяваме такива своеволия и неспазване на маркировката. Very Happy

От Крумовия мост лесно се върнахме към 'питомното' и акостирахме на чешмата..

_________________
Какво са очите ми без гледки?
http://peshanamore.blogspot.com/
Сря Апр 29, 2015 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Скъпи КОм-Еминейци. Ей ви пътеката през Габращица

http://dox.bg/files/dw?a=5d276e024d

Успех Very Happy
Чет Апр 30, 2015 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Билетче, моля! Cool

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 30, 2015 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Билетче, моля! Cool


номер 202. Имаш го вече Very Happy
Чет Апр 30, 2015 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
За тази пътека, която сече последния завой на пътя има изписани доста мнения още от първото маркиране. Само да има кой да чете и кой да слуша, не само да пише.

Пътеката е маркирана много добре на сбирката на левурдата миналата пролет. По пътя марки не сме слагали в тази му част.





Като гледам трака на Боян, минавал е по маркировката, всъщност той вече си го каза, мисля че стана ясно, че около Ришки проход неговия трак е най-меродавен.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Нед Май 03, 2015 11:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 6 от 9

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov