ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Garmin eTrex Venture Legend Summit Vista H HC HCx C Cx отз..

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Garmin eTrex Venture Legend Summit Vista H HC HCx C Cx отз..

Ползвам следния модел:
Venture Cx HC
0%
 0%  [ 0 ]
Legend C Cx HCx
33%
 33%  [ 1 ]
Summit HC
33%
 33%  [ 1 ]
Vista C HCx
33%
 33%  [ 1 ]
Общо гласове : 3

Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Garmin eTrex Venture Legend Summit Vista H HC HCx C Cx отз.. Отговорете с цитат
Моля споделете опита ви с горните модели машинки - отзиви и проблеми.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Пет Май 08, 2015 11:11 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пет Май 08, 2015 6:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Имам малък eTrex Summit HC.

Машинката е с дисплей, подобен на 60CSx и познатите баро/компас-сензори, но приликите свършват дотам.
Доста по-бавна е от 60-ката. Сериозен недостатък е липсата на MicroSD картен слот. Наличната 24 мегабайта вътрешна памет е твърде малко и в общия случай побира само 1 лист от комплекта на BGMountains. Опция в този случай е да се ползва карта с по-малък размер, примерно BGTopomaps.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Май 08, 2015 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
icpart



Регистриран на: 02 Яну 2012
Мнения: 119
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Стария ми GPS е етрекс Vista Hcx който е същия като легенда но с барометричен алтиметър и компас. Реално докато го ползвах си бях много доволен от него. Като цяло това че не хваща в дълбоки дерета и особено с гъста растителност и отвесни скали е обща болест на всички GPS и открай време. Вече новите приемници които са с ГЛОНАСС поддръжка може да имат известно предимство в такива места и ако са в комбинация са добра антена като на 60ките даже предполагам може да е по добре. Но винаги ще има неточност и големи отклонения на приемника в такива места. То е нормално тъй като там сигнала доста затихва и се изкривява. Все едно да очаквате да работи приемника под земята.

Относно настройките за батериите това е доста стар проблем и глупав софтуер. Затова слагаш че ползваш NiMH батерии и готово. По този начин даже да е с обикновени или литиеви приемника просто няма да показва толкова вярно чертичките и даже да е леко изхабена батерията то реално ще ти показва че е пълна.

Затова най точния начин за измерването на този приемник на заряда така да кажа макар и да е относителен е да се влезе в сервизния екран.
Номера става като се задържи натиснат джойстика и едновременно с това се пусне приемника. Тогава се появява един екран със разна системна информация но има две полета където е изписана температурата отчетена от сензора вграден в GPS -а мисля че той се ползва за температурна компенсация на барометъра (това може да го няма в серията Legend) и напрежението на батериите. Точно това измерване на напрежението е големия плюс тъй като можеш да видиш горе долу колко са изхабени батериите. Недостатък на този режим е че като се влезе в него и се затриват алманахите за сателитите и при следващо включване на GPS-а се получава студен старт и може да се наложи да се изчакат около 10 мин може и повече в зависимост от условията за да може приемника да си свали данни за разположението на сателитите на небосвода.

Е не съм държал 60ка но тя явно е с по-бърз процесор и по бързо чертае картата в сравнение със старите еткрекси. Освен това зависи и от настройките за визуализация на картата . Ако е зададено да визуализира повече детайли особено при по голям зум то тогава определено приемника се мъчи.
Но не забравяйте че това си има и плюс относно живота на батерията като етрекса издържа повече в сравнение с 60-ките.
Пон Юни 01, 2015 8:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind



Регистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 874

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
eTrex Legend HCx

Не знам как е при другите гпс-и, но вероятно при по-калпавите пак е така.
Значи ако правите някой ,много дълъг преход от порядъка на 500-600км е добре да настроите да записва през стотина и повече метра, иначе идва момент в който трябва да изтриете записаното. Съхранявате стария запис който сте записали до момента на запълване на паметта, но компресиран без важни подробности като денивелация и т.н.
Съвсем просто ви го обяснявам защото и аз не го разбирам.
Има си начин да се избегне това, но най-простия начин за хора дето и бъкел не разбират от гпс-и е този, да се настрои да записва точки през 100-150м.


?! К'ви калпави GPS-и, к'ви пет лева?!
Laughing

Не вкарвай хората в заблуждение. Можеш да запишеш и обиколка на екватора с точки през метър, ако искаш. Принуждаваш ме да пусна онова, дето ти обяснявах на ЛС и тук (поясненията касаят устройства 60-ки, Etrex Legend и т. н., не зная дали са напълно валидни за по-новите серии). Доколкото зная, Етрекс 20 и 30 записват дневните тракове на вътрешната памет, а не на външна SD карта, но може и да греша.
И така ...

Има три "вида" тракове (т. е. набор от записани точки), които се съхраняват от устройството:

1. Т. нар. "активни тракове". Те имат съхранени данни за време (примерно 11 часа, 17 минути и 35 секунди) и височина (примерно 2134 м) на всяка записана точка. Активният трак представлява запис на последните 10000 записани от устройството точки. Активния трак можеш да виждаш на дислея на GPS-а си. Проблемът с активните тракове е това, че след достигане на лимита от 10000 точки (т. е. след 300 км при настройка на запис през 30 м, както е била твоята настройка) всяка нова записана точка е за сметка на изтриването на стара точка (за да запише 10001-та точка трябва да изтрие първата, за 10002-та - втората и т. н.), ако си задал опцията Wrap Track, или просто ще спре да записва (ако не си задал тази опция).

2. Т. нар. "съхранени тракове" - това са тракове, които се създават от потребителя ръчно чрез менюто на самото устройство. На практика това е съхранена версия на активния трак. Те са компресирани и не съдържат данни за време и височина. На практика твоят трак до Бузлуджа е "съхранен трак", защото, доколкото разбирам, някъде малко преди 10000-та точка ти си съхранил активния трак ръчно. Затова и преди Бузлуджа няма запазени времена и височини. След съхраняването на "активния трак" по този начин започва нов запис от точка 1-ва до 10000-на. Данните ти след Бузлуджа са под формата на "активен трак" (защото от Бузлуджа до Емине са по-малко от 300 км и съответно не е достигнат отново лимитът от 10000 точки, т. е. не се е налагало отново да правиш "съхранен трак").

3. Тракове на SD картата: има възможност данните за всеки един ден (от 00:00 до 23:59 часа) или от всяко пускане до всяко спиране на GPS-а да се съхраняват във външната памет на устройството. Хубавото на тази опция е, че можеш да запишеш милиони и милиарди точки, които GPS-ът ще запише под формата на ежедневни тракове във външната си карта, без да се губят данните за време и височина. Това, което не можеш да правиш с тези тракове, е да ги виждаш на дисплея на GPS-а, а чак вкъщи на компютъра. Това е така, защото самият GPS няма опция да чете тракове от външната си памет, а само от вътрешната. За да видиш на него такъв трак, трябва да го свържеш с компютъра, да изтеглиш трака си от SD-картата, да го отвориш в BaseCamp, след което чрез Send To Device да го изпратиш обратно към GPS-а, само че към вътрешната му памет, и оттам той ще го прочете и изобрази на дисплея.

Записването на тракове на външната карта е най-добрата опция за съхраняване на данните от подобни многодневни преходи, защото по този начин нямаш ограничения и загуба на информация, пък ако ще да си ходил не 12, а 12000 дни. По този начин ще запазиш всяка точка от прехода си, независимо, че след (например) Бузлуджа записът на активния трак ще започне наново и ще се изтриват стари точки от него (т. е. първата точка след Бузлуджа ще е за сметка на първата точка след хижа Ком и т. н.); благодарение на опцията за записване на SD картата тези точки вече са записани за бъдещо ползване, независимо, че GPS-ът ги трие от вътрешната си памет, за да записва нови и нови. Тази опция обаче не е активирана по подразбиране в GPS-а, а трябва да се активира ръчно чрез Menu>Menu>Tracks>Setup>Data Card setup>слагаш отметка на "Log Track to Data Card". Ако не си направил това предварително, си прецакан, казано на чист български, и ще имаш един компресиран "съхранен трак" до Бузлуджа и един читав след Бузлуджа.

По ясно няма как да го обясня, надявам се да съм бил полезен.

_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Съб Юли 18, 2015 9:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov