ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пожар в района на Рилския манастир
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Пожар в района на Рилския манастир
Автор Съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Пожар в района на Рилския манастир Отговорете с цитат
Пожар пламна в природен парк "Рилски манастир"

Пожарът над Рилския манастир се разраства, повреди се изпратен да гаси хеликоптер

"Сигналът за пожара е постъпил снощи около 23:30 часа, а днес сутринта за мястото са заминали екипите.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка, е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на труднодостъпен терен, с наклон 45 градуса и е с площ от пет хектара. Засегнати от пожара са високопланинска растителност и единични дървета бял бор и смърч, които се намират между местността "Калугерски дол" и изворите на река Друшлявица.
"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1474031
Пет Юли 24, 2015 3:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ormusus



Регистриран на: 10 Фев 2015
Мнения: 97
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
По последни данни, повредения хеликоптер е заменен с нов, а изгорената растителност за сега е с площ 50 декара, но пожара още не е загасен и продължава да се разраства! Информация БНР от 16:30ч.

_________________
.................
Пет Юли 24, 2015 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Вертолети от ВВС се включиха в гасенето на пожара в Рила

Написано от Списание АЕРО

ПЕТЪК, 24 ЮЛИ 2015 19:43

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС се включиха в гасенето на госки пожар, който възникна днес на около 5 km от Рилския манастир. Това съобщават от ВВС.

Ми-17 (борд 419) от авиобаза Крумово излетя към 11,30 часа. за разузнаване на обстановката. Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов, втори пилот - капитан Александър Славчев, борден техник - майор Стефан Вълчанов и втори борден - офицерски кандидат Мирослав Михайлов

От град Рила на борда се качи инспектор Георги Дамянов от ГД ПБЗН, който добре познава района.

Малко по-късно вертолетът се е включил в гасенето, но според медийни публикации е получил технически отказ и е кацнал принудително в района на град Рила. Информацията бе категорично опровергана от Министерство на отбраната.

„Не е имало инцидент с хеликоптер от състава на авиобаза Крумово. По време на полета е установено отклонение от нормалния режим, вследствие на високата температура от пожара. Вертолетът се е завърнал в авиобаза Крумово, където му е направен веднага технически преглед.”, се казва в съобщението на МО.

От ВВС съобщиха, че веднага от авиобаза Крумово е излетял още един Ми-17 (борд 419), който е продължил гасенето на пожара с екипаж – командир майор Борислав Тафков, втори пилот майор Йордан Йорданов, борден техник капитан Красимир Русев и операторна „бамби бак“ – майор Ангел Нонин.

След близо двучасово работа, в 16,47 часа машината кацна на летище Враждебна, за да дозареди гориво и отново е във въздуха.

Пълненето с вода на подвесната система се извършва от микроязовир в източния край на град Рила.

Екипажът е в непрекъсната връзка с представители на „Пожарна безопасност и защита на населението” от МВР.

Гасенето от въздуха продължава и в момента. За утре ВВС имат готовност да се включват с два броя Ми-17, ако пристигне заявка за това.

Последно променен на Петък, 24 Юли 2015 20:11


http://aeropress-bg.com/novini/36-news/3362-vertoleti-na-vvs-se-svluchiha-v-gaseneto-na-pojara-v-rila.html
Пет Юли 24, 2015 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Сформираните гасачески групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа, съобщават от МВР.

Всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд, и доброволните формирования от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново трябва да се явят за инструктаж утре в 8.00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир.

Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло, уточняват от ведомството.

Източник: http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pozharyt-v-rila-e-prichinen-ot-hora-nabirat-se-dobrovolci-6039962
Пет Юли 24, 2015 11:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Гасенето, снимано от хеликоптер на ВВС:

https://www.youtube.com/watch?v=Pii3U58F7ac
Съб Юли 25, 2015 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dan



Регистриран на: 17 Мар 2013
Мнения: 80

Мнение Отговорете с цитат
След като подадох сигнала ,можеше екстремно да се създаде организация,независимо, че беше през нощта. Още през нощта можеше с челници лесничеи и пожарникари да отидат на мястото,а не да се чудят къде е точно. В 23.30 ч.огънят не беше голям .На другият ден чак след 9ч. започна да се прави нещо, т.е огледи от долу, но пламъците бяха обхванали вече по-голяма територия. Много мудна организация. Това е моето впечатление, защото бях точно там и видях всичко.Имам заснето на фотоапарата цялото развитие на пожара. ЖАЛКО ЗА ГОРАТА. Още първият ден предложихме да помагаме ,като доброволци,но ни се отговори ,че нямало смисъл, а военните дойдоха твърде късно. Интересите да се запали гората точно там са няколко и то икономически - според мен. В началото се прокрадна нотка на съмнение, че е от туристи, на което остро реагирах пред медиите- първо там няма туристическа пътека и второ туристът има култура на поведение в природата. Видяли някакво огнище ,ами това огнище може да е от 10 години там и кой ще е толкова сигурен,че огънят е тръгнал точно от там, като на сутринта стихията беше обхванала голяма територия и никой не можеше да влезе вътре. Смехотворно!
Нед Юли 26, 2015 6:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Пиши и тук следващия път, както и по страниците на отрядите на ПСС и подобни. Участвал съм в пожари на открито и понякога ранното гасене е смешно лесно в сравнение с работата по-късно. Да се остави пожяр да се разпростира цяла нощ не е добре. Поне насочваща и разузнаваща група е трябвало да се качи горе.
Нед Юли 26, 2015 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dan



Регистриран на: 17 Мар 2013
Мнения: 80

Мнение Отговорете с цитат
Точно така е . Лесничеите отговарящи за този район в сън трябва да си познават района и с челници щяха да извършат проучвателната операция и веднага да се изпратят пожарникари и военни .До сутринта можеше да се локализира огъня. Днес гледах предаване на бтв с Венелин Петков еееее голям смях. Открито твърдят,че заблудени туристи от Мальовица са го запали. Те знаят ли ,че пътека там няма и второ в предните репортажи и интервюта на отговорни хора отхвърляха версията за туристи, а се коментираше, че са бракониери, но явно на някой не му е удобна тази версия и отново заговориха за туристите.
Нед Юли 26, 2015 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Аналогичен случай в наше село Отговорете с цитат
Добре е да се прецени обемът на обгорялата дървесина. Така еднозначно ще получим отговор на въпроса, кой е причинил пожара. Ако са много кубиците, почти сигурно е, че пожарът е умишлен. Помните ли, че преди година-две горя огромен фронт от десетки километри между Локорско, Кремиковци, Световрачене и съседните села? Изгоряха хиляди декари иглолистна гора. Ама за проклетия единични дървета устояха и се раззелениха. И какво се случи тази година? Ами изсякоха ги! Методиката е повече от ясна.

Макар и със закъснение, както пишете, няколко структури са се справили бързо и успешно в Рила: хеликоптери, войници, пожарникари, доброволци... Браво! А как е възникнал пожарът, можем само да гадаем. Дано щетите да не са големи!
Нед Юли 26, 2015 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Само за сравнение, лятото наблюдавах гасенето на пожар в една от най-отдалечените и бедни части/ по техни критерии, не по наши/ на Гърция- пожар в подножието на пранината Атон/нагоре не му се позволи да отиде /, над Неа Рода в Халкидики. Облака от дима беше като изригване на вулкан, ще намеря снимката , издигна се на височина над 3 км и се е виждал от над 100 км чак от Кавала . Местността е планинска без пътища. Там проблема е вятъра и с тия методи прилагани в БГ един пожар никога няма да бъде изгасен, тъй като се разгарят нови огнища.
Четири доста големи - средни по размер самолета, нещо като А 310, кръжаха в много стриктна организация в редица на разстояние по ок 2 км един след друг, захождаха в морето и в движение явно забърсваха вода в резервоарите си, и всеки 3 минути пожара на огромна територия- 5Х5 км, .беше заливан с огромни облаци вода. След угасяването му за не повече от 2 часа, още толкова продължи заливането на цялата околна местност, за да не възникне отново. Тая операция като на длан се виждаше от 10 км разстояние.
По думите на приятел, който е летец на хеликоптери Суперпума от спасителните части на армията им, които оказват съдействие ако се наложи, в повечето случаи използуват морето за водоизточник, но тая гимнастика същите самолети я правят и от язовири и езера без проблем ако имат място за развъртане. За часове се реагира в цяла Гърция. След големите пожари преди няколко години, са организирали тая ескадрила.
С лопати, оране , метли!? и биене с вършини?! и др. подобни сиромашки пособия, на един сериозен пожар нищо не може да му се направи. Колко време горя Бистришко бранище......колко време горя Балкана през 2003 ли беше.....докато си изгоряха напълно! Обаче понеже в Гърция е криза и го правят, а ние щото сме добре и пари се дават за какви ли не глупости, няма нужда, ще играем на късмет. То и лятото едно студено,мокро.....господ си е българин, знаете.
Пон Юли 27, 2015 6:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение В Гърция и у нас Отговорете с цитат
Наблюдател, аз също съм гледал гасене на пожар в Гърция със самолети. Първото, което ми направи впечатление, беше страхотната сила, с която водата се стоварваше върху огъня. Освен това се получаваше цяла водна завеса. За разлика от хеликоптерите, които се използват у нас и които изливат по една кофа от един тон, тези самолети изхвърлят по два тона и половина. И няма течове по пътя. Естествено са и по-бързи. Не знам каква марка са всичките им пожарогасителни самолети, но прочетох за полски "Pezetel". Не разбирам защо в България при печалната периодичност на горските пожари не се купува необходимата техника. Бойко Борисов вчера се похвали, че с парите от контрабандата строи магистрали. Ами да хване поне част от яката бракониерска сеч, да им вземе милиончетата, па да купи един самолет! Аз ли да го уча на противопожарно дело? Very Happy
Пон Юли 27, 2015 8:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vandu



Регистриран на: 03 Апр 2012
Мнения: 203

Мнение Отговорете с цитат
Наскоро ми попадна някаква статия за короядите в САЩ и за това как унищожават скалистите планини. Местните институции установили че масовата борба с горските пожари е увеличила популацията на корояда в пъти и от там се е увеличило изсъхването на дърветата. Според някои този бръмбар може да се окаже по-вреден от огъня, а пожара да е единствения начин за спасение от него.
Пон Юли 27, 2015 9:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
За полезни пожари за иглолистни гори съм чувал, но при друг климат. За тук не мога да си спомня такова нещо.
Самолет имаше допреди време - руския чакаше и е идвал, даже без пари го пращаха, И в Гърция ходи. Но сега нали сме станали по праведни от господ и самолет на кукуво лято. Е, може да е зает точно сега най-близкия. А може да не искаме да гасим в някои случаи.
Пон Юли 27, 2015 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Re: В Гърция и у нас Отговорете с цитат
Сотиров написа:
За разлика от хеликоптерите, които се използват у нас и които изливат по една кофа от един тон, тези самолети изхвърлят по два тона и половина.


Bambi Bucket на българските ВВС могат да носят до 3 тона вода. И това вече е било коментирано тук.
Пон Юли 27, 2015 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Да избягваме генерирането на слухове - гръцките самолети (CL-415) носят до 6 тона вода.

radi написа:
За полезни пожари за иглолистни гори съм чувал, но при друг климат. За тук не мога да си спомня такова нещо.
Самолет имаше допреди време - руския чакаше и е идвал, даже без пари го пращаха, И в Гърция ходи. Но сега нали сме станали по праведни от господ и самолет на кукуво лято. Е, може да е зает точно сега най-близкия. А може да не искаме да гасим в някои случаи.


Без пари при руснаците няма. Рано или късно ще ни излезе през носа, ако ги докараме тука.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Юли 27, 2015 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov