ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
GSM, GPS, Google Earth, Oruxmaps - по моят начин

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
GSM, GPS, Google Earth, Oruxmaps - по моят начин
Автор Съобщение
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение GSM, GPS, Google Earth, Oruxmaps - по моят начин Отговорете с цитат
Здравейте планинари! Струва ми се, че има доста хора, които като мен разчитат за ориентирането единствено на телефоните си. По тази причина ще ви опиша моят начин, който ползвам вече от доста време и уверявам ви е напълно функционален и работещ. На първо четене може и да ви се стори тегаво, но това е привидно - всичко е въпрос на свикване. Свиква се бързо.
Необходимите условия са Google Earth инсталиран на компютъра ви, OruxMaps на телефона и един файл, който можете да си свалите от линка в края на поста.
Считам че сателитната карта на Гугъл е най-оправната и лесна за ориентиране. Не омаловажавам BGmountains и другите (първата също ми е в телефона), но с Гугъл е твърде лесно.

Първо търсите в мрежата готов трак на маршрута, който ви интересува. Има доста, но с търсачка се намират трудно, ето защо най-добре питайте в специализирани форуми като този - все някой ще откликне. Earth отваря .kml и .kmz файлове, така че ако попаднете на друго разширение, можете да си го конвертирате в посочените два на сайта: http://www.gpsvisualizer.com/
Ако намерите, отворете го в Ърт, огледайте, коригирайте ако е необходимо (става като кликнете на "свойства" на файла) и го запаметете в някоя папка. Направил съм си такава с име Проекти, но може да си измислите произволно. Преди запаметяване, може да добавите допълнителни показалци за улеснение (жълтото кабърче от лентата с инструменти). Обикновено ги ползвам при разклони, с указание на къде да "хвана". Важно е всички показалци да попаднат в една директория с маршрута, та при запаметяване после да се отворят заедно с него.

Ако не намерите готов трак то с малко търпение можете да си го начертаете на картата (пробвал съм го многократно). Труден е първият път, докато научите да управлявате прозореца. "Добавяне на път" е нужният бутон от лентата. Снимките вече са толкова добри, че може да се проследява и пътека. Ако мястото все пак е неясно, заради облаци или лоша резолюция, с бутона "Исторически изображения" можете да си проясните картината. Ако има гора се търсят снимки правени през зимата. По споменатият начин можете и тук да си поставите точки за ориентиране. Ако ще движите по широки открити пространства, можете да чертаете по-дълги линии, които само да държат посоката. Избягвам да го правя, защото после като реша да видя показателите на маршрута (дължина, наклони, височини) показателите не са съвсем коректни.
Запаметявате в папка, като .kml или .kmz
В полето "Места" в лявата част на прозореца на програмата, кликвате с десен бутон върху новосъздаденият маршрут и след това от падащото меню с ляв на "Показване на профила ...", ще ви отвори прозорец в който ще видите показателите на маршрута - дължината, изкачвания, спускания, височини, растояния между отсечки. Не знам за вас, но известността на тези показатели са ми полезни за разпределение на силите.

Инсталирате си Орукс на телефона. Няколко подобни програми съм ползвал, но тази като че е най-добрата.
Нужно е малко време да се ориентирате в менюто. Има го на няколко езика така че все ще намерите нещо което да ви е познато. Програмата предлага много възможности, но не е нужно да се знае всичко.
Какво трябва да промените? Меню -- Глобални настройки -- Карти -- Онлайн (Управление кеш) покачвате максималният кеш на 1 (1024 МБ) или 2 (2048) ГБ. Програмата предлага създаване и на офлайн карта, но това не ви е нужно засега.
По някави причини от известно време Гугъл е забранил на програми от този род да ползват картите му, ето защо, след като я инсталирате, отваряте файл мениджъра на телефона, отивате в папката на програмата, после в "mapfiles" и замествате файла "onlinemapsources.xml" с този който ще подам накрая. По този начин ще можете да отваряте онлайн картите на Гугъл в програмата. Ползвайте Google Hybrid. След всяко обновяване на програмата ще трябва да повторяте процедурата или не я обновявайте.
Сега копирайте файла (файловете), които си направихте на ПС-то в папка "tracklogs" в папката на програмата в телефона.
Сядате до рутера и отваряте програмата. От горната червена лента кликате на бутона с означение като магистрала и после на Load kml ... Маршрута се зарежда заедно със зареждането на картата. Докато сте на wi-fi обходете подробно в различен мащаб участъка, по който минава маршрута ви. Всичко това се запаметява в кеша и после когато го отворите повторно в планината ще ви бъде налично, също като офлайн карта и без да имате мобилен интернет. Но между тези отваряния не трябва да разглеждате други места. На място остава да си пуснете програмата и включите GPS-а.
В менюто можете да си включите разни благинки, като посоката все да е напред, помощните ленти да се затварят след еди колко си секунди и разни други, звукови сигнали при наближаване на точка или отклонение от маршрута и много други. Ако някой се интересува, мога да му пратя ръководство на програмата на руски или английски.
Това е в общи линии. Остава да се молите да не ви се случва прекалено гъста гора и батерията да ви държи по-дълго. Всъщност тока заминава при запис на трак - навигацията е по-икономична.
За всеки случай в папка "mapfiles" можете да си качите и BG moutains и да си я отваряте като офлайн карта, но не съм сигурен дали без мобилна връзка ще можете повторно да заредите гугълската.
Ако се сетя нещо по-важно което съм пропуснал ще пиша допълнително. Ако вече темата е обсъдена на друго място, извинявам се!

http://dox.bg/files/dw?a=22cb582c67
Съб Авг 01, 2015 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hristoa76



Регистриран на: 24 Окт 2014
Мнения: 112

Мнение Отговорете с цитат
Bgmountines върши чудесна работа в Орукса!А знаеш ли,как да си кача в Орукса карта на Гърция?Говоря само за офлайн режим!
Сря Авг 05, 2015 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
След като споменахте BGM предполагам питате не как да си качите, а от къде да намерите карта на Гърция? Не мога да помогна, но ако не съм разбрал въпроса и вече имате такава, поставете я в oruxmaps -- mapfiles (чрез файлмениджъра на телефона).
Другият вариант е да отворите през програмата подходяща онлайн карта на участъка, който ви интересува и да я запаметите. Описано е как става на http://bghiking.weebly.com/105310721074108010751072109410801103-1089-android.html малко под средата на страницата.
Ако пък думата е за навигация по пътищата, инсталирайте HERE и в нея си свалете картата на Гърция.
Между другото, при актуализация на Орукс, не се налага повторно заместване на файлове, както описах в първият пост!
Сря Авг 05, 2015 2:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
natchobg



Регистриран на: 04 Ное 2008
Мнения: 107

Мнение Отговорете с цитат
Изключително полезна статия си подготвил!

Откакто качих на телефона си Oruxmaps, не ползвам друг софтуер за аутдор навигация. При повече дни в планината нося и GPS, но само като бекъп вариант.

_________________
Never Stop Exploring
Сря Авг 05, 2015 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
@natchobg

Два реда за икономисване на ток: ако не очаквате важен разговор, включете "Самолетен режим". Ако не ви е възможно, тогава изключете данните. Ако ще пишете или получавате писма, оставете "данни" включени, но да е на 2G. Това което операторите пишат за покритието си не отговаря на 100% и телефона ще изхаби батерията в опита си да намери мрежата.
Сигурно всеки има от малките стари телефончета по чекмеджетата - вземете си за всеки случай. Нямат и 100 грама, а батериите им държат с дни. Можете да поставите СИМ картата в него, а смартфона да ползвате само за навигация, с включен GPS и Orux. Те нямат нужда от СИМ.
Има едни външни батерии, наречени Power Bank. Не са скъпи и могат да ви осигурят поне едно пълно зареждане.
С други думи можете да си осигурите минимум 3-4 дни навигация, без да припарвате до контакт.
Сря Авг 05, 2015 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hristoa76



Регистриран на: 24 Окт 2014
Мнения: 112

Мнение Отговорете с цитат
Хе,хе,мерси за Here-то!Чудесна навигация,досега не съм я знаел!Аз си платих преди един месец за Османд+,а тя още не работи- да не се лъже никой да я купува..
Чет Авг 06, 2015 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
"Номер" който можете да приложите по желание, при загуба на сателити и леко загубване: при подготовката на картата, създайте отправни точки на местата, където пътеката ви излиза от гората. Все някъде гората ще оредее или ще има полянка. Орукс позволява навигация до отправна точка, т.е. от мястото, където ще "хванете" отново сателити ще имате посока на придвижване. Това е само посока, ваша работа е да се преборите с евентуалните дерета, капинаци и т.н., но е достатъчно да се влезе отново в час. Като резервен вариант в случай, че не успеете да се свържете със спътниците, предварително (в GE) при горските участъци, намерете приблизителната посока по компас, към споменатите отправни точки и си ги запишете на удобно място. При загубване и невъзможност да се ползва вариант 1, просто вадите компаса и бележките. Няма да ви заведе до точката, но ще държите посоката, докато ГПС-а зацепи.
Пон Авг 10, 2015 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hristoa76



Регистриран на: 24 Окт 2014
Мнения: 112

Мнение Отговорете с цитат
А записаните тракове после как ги намираш?В неделя пробвах,аз съм с таблет,за около 3 часа запис батерията падна с около 10%.!Wi-fi e изключено.За телефон си нося обикновенна,простичка Нокия.Записах тракове,дава ми,че са запаметени,но не мога да ги отворя!
Пон Авг 10, 2015 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Веднъж финиширан, трака се запаметява в памета на програмата, независимо дали ще го изтриете или не. Може да бъде намерен в "Маршрути" от заглавната, червена лента (символа на магистрала) и след това в "Управление на маршрутите". Ще се ориентирате по датата, като има възможност при започване на запис на трак, да му дадете име по избор.
Ако решите да си го прехвърлите на компютъра или да го подадете на друго устройство, то когато го намерите в управлението, маркирайте го и го запаметете (бутончето със символ дискета). От този момент трака е файл, който може да бъде намерен в oruxmaps --> mapfiles и да го правите каквото решите.
Препоръчвам след 2-3 употреби, да се поразровите по-надълбоко в менюто, защото тази програма предлага много благинки!
Вто Авг 11, 2015 10:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
@Hristoa76 вижте в какъв формат записвате траковете и ако не са, направете ги в .kmz (.kml) Не се сещам за друга причина поради която не можете да ги отворите.
Вто Авг 11, 2015 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hristoa76



Регистриран на: 24 Окт 2014
Мнения: 112

Мнение Отговорете с цитат
Да,получи се,но явно иска много ровене,както казваш! Very Happy
Сря Авг 12, 2015 6:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov