ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на нож
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на нож
Автор Съобщение
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Още един глас в полза на Викторинокс, като задължителен елемент в екипировката на планинския турист, а и не само. Дузина и половина инструменти (повечето реално полезни) само в стотина грама заслужава внимание. Кой точно модел си е личен избор според нуждите. Дали ще е само той или в комбинация, също е според човека. Ползвал съм Кампър, Форестър и Хънстман и съм си избрал последният като постоянен другар в града, планината, гората ... В комбинация с още два според зависи.
Да ползвам поста да споделя задоволството си от сгъваемият трион на Huskvarna (големият). Според мен при бивакуване ако трябва да се избира, триона е по-ценен от брадвата. Наличие на фиксиран нож, приемаме по презумпция.
Съб Авг 01, 2015 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Моето мнение е че за планина трябва нож със стабилна дръжка, която да се хваща здраво, и да има здраво режещо масивно острие - може да е сгъваем, но стабилен. Викторинокса има много функции, но точно тези две ги няма. Не може да се хване както трябва, защото дръжката е пълна с екстри и не е ергономична. Остриетата не ги знам всичките, но ми изглеждат малки и тънки . За това че има много функции - да, но повече го приемам като ножче за помощ в градски условия или по хижите. Имам Викторинокс и го нося на ключовете - в планина обаче не го взимам. Не може да разчиташ на него да те запази от разбесняло се овчарска куче или при среща с бракониери......винаги е добре да имаш нещо по-стабилно за самозащита. Но моите ходения ги правя по малко по-диви места, може би затова взимам нож с по-дебелжко острие, остър като бръснач.
Съб Авг 01, 2015 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Съгласен - Викса винаги трябва да се ползва с повече внимание относно приложени усилия. Не е най-здравият нож, но ако човек се съобразява, може да е изключителен помощник.
В планината не се виждам да изляза само с него. Обикновено го комбинирам със солиден сгъваем и много здрав фиксиран нож. Плюс сгъваем трион и телен такъв (не изглежда сериозно, но върши чудесна работа). Ако и да съм от тези, дето след 15-тият километър "храня" всеки излишен грам и онзи който ги е понесъл, спрямо ножове нямам компромиси - колкото повече, толкова повече! Усещам как без сериозна причина ще понеса и новият си Летерман. Ей така, за всеки случай.

ПП Ако човек ще носи само един нож, Виксовете от 11 или 13 сантиметра са най-подходящи.
Съб Авг 01, 2015 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Видях горе, че си записал че излизаш с няколко ножа. При срещи с бракониери, които са на групи по 5-6 човека, кучето ми ги открива отдалеч и ги подлайва, та ме гледат на кръв и съответно и аз им отвръщам, ще взема и един нож с кания да се вижда, така да си мислят тоя е ножар и е малко луд, може да има и пишов......даже се замислям да не вържа ли на кръста една много брутално изглеждаща немска брадва с къса дръжка и кожена кания , но острието й не е от леките. Между другото да питам че явно вие добре знаете - това Викториноксче среден размер, които имах много години, в Гърция при риболов го намокрих стабилно със солена вода и явно е корозирал алуминия в дръжката. То вече се беше и доста изхабило и издъхва вече. Къде е най-доброто място в София, за избор на нов Викторинокс. Може и от Номад да се изкуша.
Гледах скоро имаше филм за фабриката по Дискъвъри в швайцарско която е много сериозна.....не е лошо да кажат да се пазят от солена вода, имайте го и вие предвид. Алуминия корозира много бързо от химикали и сол/ занимавал съм се с алуминиеви изделия - както австрийски така и на фирма Алумил и оттам знам / , и сплавта на нитовете също. На филма видях, че тялото под червените дръжки е точно това.
Нед Авг 02, 2015 7:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
На въпросите ви най-добре може да отговори колегата писал по-горе. Съмнявам се да е от постоянното присъствие тук, така че му напишете на лични и се надявайте да си е активирал известяването. Или пък попитайте в някой от ножарските форуми.
Да, забелязал съм че в планината хората обръщат внимание на ножа, но ако случите на луд ... Да не дава Господ! Да си призная и аз го ползвам с цел превенция, защото ходя сам обикновено.
Пазарувам по интернет - от магазин или частна обява. В София има сигурно 1000 места където продават Виксове, но не мога да помогна. Знам само ЦУМ, но предполагам цените са "централни". В olx.bg всяка седмица изпада поне по една добра обява на швейцарец. Ако продавача обявява ножа за нов, го молете да изпрати с опция за преглед и условие, ако откажете покупка, да си поделите куриера. Ако е сигурен в това което продава, ще се съгласи. Моят Хънтсман го взех за 30, нов новеничък.
Относно почистването - никога до сега не ми е ръждясвал нож, но солената вода ми е нещо непознато. Ако се наложи да се измие ножчето, забърсвам острието после с една кърпа, два бели дроба CO2 по пружините и готово. В случай че няма да го ползвам известно време, му пръсвам малко Балистол и може да векува в чекмеджето. Иначе след време остриетата се отварят като клеясали, но пак едно напръскване оправя нещата. Чак да разглабям нож ... това е сериозно заболяване.
Нед Авг 02, 2015 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Не, имах предвид мен да ме мислят за по-луд отколкото съм..... то луди в истинския смисъл в планината май няма.Не съм разглобявал Викториноксчето, на един инцидентен риболов тръгнах без нож и ми свърши идеална работа - ножичка за кордата рязане и др. Обаче изчистих малко риба с него и го изплакнах в морето, после е седял така 10 - 15 дни и установих, че се е скапал. На филмчето за Викторинокс видях, че отвътре разделянето на остриетата става с няколко много тънки алуминиеви пластини,захванати с бронзови нитове, и тогава вдянах защо се е скапал ножа. В смисъл, пазете си ножовете от солена вода.
Нед Авг 02, 2015 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
taurus



Регистриран на: 08 Юли 2009
Мнения: 204
Местожителство: София

Мнение бостънска палка Отговорете с цитат
Да събудя темата.
Дали някой знае намира ли се т.нар. бостънска палка - помня бяха 3 размера... преди 10-12г се рових последно.
Мисля е доста по-добър вариант от хладно оръжие...а спрея понякога не опция. Laughing

И да не е Офф... наскоро в работата търсех ножка... дори пвц нямаше да си разрежа нещо за ядене...
Има ли ултра лек нож, плосък, т.е. компактен - с едно острие и по възможност с бирена отв-чка.
Поне 65мм острие (толкова е на Викт-кса ми)

_________________
- Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Чет Юли 28, 2022 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
peres



Регистриран на: 22 Юли 2014
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
От любопитство - би ли пояснил какво е "бостънска палка"?
Че е хладно оръжие - ясно.
Порових в Гугъл на български (че на английски не знам как се изписва ...) и излизат предимно диригентски сайтове Very Happy И в офроуд форума се цитира , ама няма точно обяснение и там. В снимките излизат 2 вида известни бойни палки - телескопична (baton) и тонфа ... и разбира се колко искаш диригентски Very Happy

За момента ако се позова на БГ Гугъл, това е нещо като "диригентска палка за самоотбрана" (може би от цигулари с лъкове Rolling Eyes )
Пет Юли 29, 2022 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov