ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Предстоящо застрояване на Витоша?
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Предстоящо застрояване на Витоша?
Автор Съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Предстоящо застрояване на Витоша? Отговорете с цитат
Новият план за управление на Витоша отваря врати за застрояване на планината

Морените, торфищата и редки животни и растения са застрашени, предупреждават природозащитници

16:41 | 31 юли 2015 | 4 коментара

Новият план за управление на природен парк "Витоша" отваря широко вратите за застрояването на планината край София. Това предупреждава неправителствената организация "За да остане природа в България".

Морените, торфищата, стари гори от смърч и единствените у нас субарктични върби са застрашени, предупреждават природозащитниците. Според тях на практика се разрешава лов навсякъде в планината, което поставя под заплаха редки животински видове.

Екозащитниците са предложили да се забрани строителството на Витоша с изключение на местата, където е имало съществуващи хижи, хотели и сгради, но идеята им е била отхвърлена.

Новият проект за план за управление на природен парк "Витоша" е бил представен на обществен консултативен съвет на 30 юли близо до село Кладница, Софийско.

Той е изготвен от "Пролес Инженеринг" ООД, която направи и плана за управление на национален парк "Пирин", също подложен на остра критика от коалиция "За да остане природа в България".

Интересите в Пирин и Витоша са свързани с концесионерите "Юлен" и "Витоша ски", които управляват ски пистите. Зад двете дружества стои председателят на федерацията по ски Цеко Минев.

Широка зона за строежи във високата и средна част на Витоша

Според проектоплана цялата висока и средна част на Витоша от север и от запад се отваря за застрояване в така наречената зона за хижите, сградите за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения, твърдят от екоорганизацията.

Според изпълнителя на проекта "Пролес Инженеринг" на Витоша има много хижи и туристи и по тази причина не може да се обособи зона за опазване на биоразнообразието.

Зоната за сгради и съоръжения е много обширна и в нея са включени много гори и местообитания, посочват от "За да остане природа в България".

Те допълват, че каменните реки, специфични за Витоша, са сложени в същата зона за сгради и съоръжения.

За да замажат очите на обществото е предложена фиктивна забрана за строителство. Тя се отнася до строеж на хотели, вилни, производствени, складови и инфраструктурни сгради, но остава отворена врата за всякакъв друг вид строителство като например апарт-комплекси, посочват екозащитниците.

Резерватите без буферна зона

Проектопланът предвижда резерватите да нямат буферна зона. Няма да има никаква друга зона със строга защита. Отпаднала е и територията с направляван режим на защита по сегашния план. Така резерватите ще граничат със зоните за сгради и съоръжения, съответно пистите биха могли да са до резервата.

Резерватите са зони със строга защита и, ако между тях и зоната за строителство няма буфер, това ще доведе до намаляване на районите, обитавани от дивите животни. Ще има и нерегламентирано навлизане в зоните със строга защита, предупреждават природозащитниците.

Ловът разрешен васякъде

От предложения план не става ясно как и къде ще се извършва горско стопанство, селско стопанство и ловно стопанство. Причината е, че няма отделни зони за гори, пасища и дивечовъдна дейност, както има при сега действащия план, посочват от "За да остане природа в България".

Проектопланът предвижда голяма зона, формално посветена на опазване на приоритетни местообитания, но нейното ефективно предназначение е в нея да има ловно, горско и селско стопанство. Вътре в нея не са обособени площите, където тези дейности ще се извършат.

Има зона за опазване на приоритетни местообитания и местообитания, формиращи характерни скални и геоложки образования, речни местообитания и местообитания на консервационно значими видове.

В тази зона обаче не се опазват най-ценните територии в цяла Северна Витоша като морени, стари гори от смърч, торфища, почти единствените у нас субарктични върби, смятат екозащитниците.

Според "Пролес Инженеринг" те трябва да са в зоните за туризъм и за хижи, защото има туристи.

Няма мотиви какво налага промяна на зонирането на парка, посочват още от екоорганизацията.

Екоорганизацията: Без строителство на Витоша

Предложението на "За да остане природа в България" е да се забрани ново строителството на Витоша на хотели, хижи, апарт-комплекси.

Разрешена да бъде само реконструкция на съществуващи сгради без увеличаване на застроената площ и на спортни съоръжения в границите на съществуващите просеки.

Ново строителство може да се допуска за водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, както и на сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, и за подземни комуникации, посочват екозащитниците.

Тяхното предложение обаче не е прието, а вместо това се възприема спорната мярка, която практически не забранява застрояването в планината.

Подкрепа от държавата

Заявената нееднократно позиция на главния архитект на София Петър Диков е, че трябва да се намери разумният баланс между интересите на концесионерите и природозащитниците. София се развива и не може планът за управление на Витоша да остане такъв, какъвто е бил през миналия век, смята арх.Диков.

За нови писти на Витоша и Пирин се застъпиха и министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев. В началото на май дори министър Ангелкова обеща на концесионерите да внесе законови промени, които да улеснят изграждането на ски писти и лифтове, но това не е направено към момента.


http://www.mediapool.bg/noviyat-plan-za-upravlenie-na-vitosha-otvarya-vrati-za-zastroyavane-na-planinata-news237382.html
Пон Авг 03, 2015 12:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат



Източник:


Витоша в очакване на новите лифтове

Новият план за управление на природния парк ще позволи строителство на спортни и туристически съоръжения в планината

Десислава Лещарска

7 авг 2015


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/07/2587179_vitosha_v_ochakvane_na_novite_liftove/
Пет Авг 14, 2015 5:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд



Регистриран на: 21 Окт 2010
Мнения: 180

Мнение Отговорете с цитат
И какво сега - северна Витоша я застрояваме и изсичаме, а южна, която като цяло е гола ще я пазим...

_________________
ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news
Пет Авг 14, 2015 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Изследване в общините около Витоша Отговорете с цитат
Извадка от представително за населението от общините около Витоша изследване. На въпроса "Кое е най-ценното за Вас във Витоша":
- https://www.facebook.com/sdruzheniezaizsledovatelskipraktiki/posts/563883543752728

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Съб Сеп 19, 2015 12:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
WWF Bulgaria

Витоша - планина или строителна площадка - ти решаваш. Попълнете анкетата ни: http://vitosha.spasetedivatapriroda.bg/ и така подайте становище по проекта за управление на Витоша за идните 10 години. Становища се приемат до 29 септември.

След 29.09 други ще решават вместо теб.


https://www.facebook.com/WWFBulgaria/photos/a.415482708469021.118307.373213199362639/1192541994096418/?type=3
Чет Сеп 24, 2015 1:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Кандидат кметове на София се обявиха против строежите на Витоша

БСП, ДПС и Мария Календерска не участваха в дискусията за бъдещето на планината

16:57 | 29 септември 2015 | 2 коментара

Категорично срещу ново строителство в природен парк "Витоша" - около това мнение се обединиха представители на различни политически сили, участващи в надпреварата за местните избори в София, които се включиха в дискусия за бъдещето на планината, организирана от "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България" в понеделнки вечерта.

В разговора, в който бяха поканени всички политически сили с кандидати за кмет и общински съветници на София, не се включиха БСП, ДПС и Мария Календерска от ББЦ. Присъстваха четирима кандидати за кметове на София – Вили Лилков от Реформаторския блок, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от "Зелените" и Силвия Трендафилова от НФСБ. ГЕРБ беше представена от председателя на комисията по екология в СОС Лорита Радева, а коалиция "Сердика" – от Мила Видина, която е кандидат за общински съветник.

Всички участници в дискусията заявиха също така намеренията си за разваляне на приватизационните договори за въжените линии, които безпричинно са оставени да не работят.

От Реформаторския блок дори се ангажираха да внесат в дирекцията на парка становище, изработено от общинския съветник Марта Георгиева, което е против приемането на проекто-плана за управление на природен парк "Витоша". Той е разработен от фирма "Пролес Инженеринг", която прави и плана за парк "Пирин".

От "Зелени закони" обещават да продължат с мониторинга си на това как бъдещият нов кмет и новият общински съвет ще осъществяват тази позиция след изборите на 25 октомври.

В сряда – на 30 септември, изтича срокът за подаване на възражения срещу новия план на Витоша.

"Зелени закони" са против създаването на нова урбанизирана територия с големината на жилищните комплекси като "Младост" и "Люлин" взети заедно.

"Считаме, че планът за управление на парк "Витоша" трябва да предвиди дали е необходимо ново строителство на територията на парка и ако да - да оцени неговото екологично и социално-икономическо въздействие, а не както е в момента – да оставя на главните архитекти да решават казусите "на парче" с подробни устройствени планове", заяви Тома Белев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на парковете в България и дългогодишен директор на природен парк "Витоша".

"Категорично сме против ново строителство и отнемане от територията на парк Витоша за ново строителство", заяви Лорита Радева от ГЕРБ.

Мила Видина и Силвия Трендафилова се обявиха за по-добро стопанисване на сега изоставените сгради и също против ново застрояване. Видина подчерта, че трябва да се улесни достъпът до Витоша на велосипедистите и определи като добра идеята за мост-дъга над околовръстния път.

По отношение на лифтовете, от "Зелени закони" посочиха, че 8 години след като дружеството "Витоша ски" приватизира съоръженията, на ски зоната Алеко работи само един лифт. Княжевският и Романски лифтове не работят, както и влековете по Стената и на Конярника.

Към момента общината няма ангажименти по стопанисването на въжените линии в парка, но не е оказала и контрол по отношение изоставените от стопанина им лифтове като Княжеският.

"Ние от "Зелени закони" считаме, че общината трябва да изпълни своите задължения по Закона за устройство на територията и да задължи собствениците на всички изоставени и опасни сгради и съоръжения да ги възстановят и обезопасят или да ги премахнат. По отношение на туристическите въжени линии ние предлагаме общината да ги изкупи и върне като част от електрическият градски транспорт и да осигури ежедневен достъп до планината на софиянци", каза Тома Белев.

В коментар върху общия консенсус на партиите против застрояването на Витоша, кандидат-кметът на "Зелените" Иван Велков коментира, че не е бил на по-зелен дебат. "Изглежда, че всички политически сили и кандидати имат добре звучащи послания в защита на Витоша. Проблемите, обаче, са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и реферерендум за бъдещето на Витоша", каза Велков.

Вили Лилков и Силвия Трендафилова обясниха в свои изказвания, че приватизационният договор за лифтовете може да бъде разтрогнат, след като няма непреодолими сили, пречещи на стопанисването им.

Спонтанният въпрос на присъстващия инж. Георги Петрушев от Съюза на ветераните лесовъди дали Цеко Минев е "непреодолима сила" предизвика аплодисменти в залата, смях и отговор от Силвия Трендафилова "Да се надяваме, че е преодолима".


http://www.mediapool.bg/kandidat-kmetove-na-sofiya-se-obyaviha-protiv-stroezhite-na-vitosha-news239791.html
Вто Сеп 29, 2015 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Становище на Асоциацията на парковете в България и Тома Белев за проекта на план за управление:

http://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/stanovishte-na-apb-za-proekt-na-plan-za-upravlenie-na-pp-vitosha-2015
Сря Сеп 30, 2015 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobi_bgd



Регистриран на: 12 Юли 2010
Мнения: 60
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
http://bnr.bg/post/100607511/zapochna-obshtestvenoto-obsajdane-na-nov-plan-za-upravlenie-na-priroden-park-vitosha

Полезно е да се чуе аудио записа на интервюто с Катерина Раковска от WWF

Поздрави на всички обичащи планината
Сря Сеп 30, 2015 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Sineva написа:
Кандидат кметове на София се обявиха против строежите на Витоша

БСП, ДПС и Мария Календерска не участваха в дискусията за бъдещето на планината

16:57 | 29 септември 2015 | 2 коментара


http://www.mediapool.bg/kandidat-kmetove-na-sofiya-se-obyaviha-protiv-stroezhite-na-vitosha-news239791.html


Видеозапис на дискусията:

https://www.youtube.com/watch?v=15ijqPiC-t8
Сря Сеп 30, 2015 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Позиция на обединението "За да остане природа в България":


Опитват се да разрешат такова застрояване, сечи и лов в Природен парк Витоша все едно въобще не е защитена територия

30.09.2015

80 години природозащита се обезсмислят с новия план за управление на Витоша

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че новият проект за 10-годишен план за управление на Природен парк Витоша отваря вратата за застрояване, сечи и лов, идентични с тези извън защитената територия, което обезсмисля съществуването му като най-стария природен парк на Балканския полуостров.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ настоява проектопланът да бъде върнат и основно преработен.

Проектопланът премахва съществуващите режими за защита на планината и увеличава зоните за застрояване със сгради и съоръжения над 13 пъти - от 300 на над 4000 хектара.

Проектопланът обособява почти цялата северна част на Витоша като зони, в които основната цел не е природозащита, а урбанизиране и изграждане на спортни съоръжения.

Проектопланът не разрешава нито един от проблемите на парка - липсата на адекватен достъп до планината, съвместяването на различните видове туризъм, замърсяването на водите, масовите сечи, увреждането на туристическата инфраструктура. Вместо това се прехвърля отговорността за разрешаването на тези проблеми в бъдещето чрез последващи планове, които да се разработват на парче.

Основната цел на проектоплана е да създаде условия за прокарването с последващ устройствен план на нови ски зони в парка, с което устройството и отговорността за управлението на парка се прехвърлят от ниво Министерски съвет на ниво Общински съвет.

Основната цел на проектоплана - изграждането на нов ски курорт е - заложена чрез:
- обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения, която има площ от над 4000 хектара, докато съществуващото застрояване е 70 хектара;
- в тази зона проектопланът предвижда като приоритетна дейност на парковата дирекция изработването на специализиран застроителен план, какъвто през 2008 г. беше лансиран за новата ски зона над х. Алеко и беше отхвърлен от екоминистерството;
- проектопланът премахва всички досегашни забрани за промяна на предназначението на горите и пасищата, както и забраните за ново строителство с изключение на вили, хотели и промишлени предприятия. Но така се отваря вратата за всякакви видове строежи, вкл. ски лифтове, ски писти, резервоари за изкуствен сняг, нови пътища, паркинги и много други.

Коалицията „За да остане природа в България“ заявява, че проектопланът за управление на Природен парк Витоша подменя изцяло философията на планирането в защитените територии. В проекта на плана има сериозно противоречие между експертните оценки и заложените режими и проекти.

От една страна в документа се посочва, че е необходимо ограничаване на всяко човешко въздействие, което може да намали благоприятното природозащитно състояние в природния парк, че има регистрирано намаляване на водния отток и намаляване на снеговалежите, че мнозинството от посетителите желаят модернизиране на съществуващата инфраструктура и съоръжения, а не изграждане на нова.

В същото време, както вече посочихме, напълно необосновано отпадат действащите сега забрани, която предпазват Природен парк Витоша от застрояване и се планират изготвянето на специализирани подробни устройствени планове с цел бъдещо застрояване.

Проектопланът остава впечатление за пълно пренебрегване на мнението на експертите, жителите на столицата и посетителите на парка и явно защитава частни интереси.


http://forthenature.org/news/3436
Сря Сеп 30, 2015 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Споделено от Тома Белев във Фейсбук:



https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207169746934917&set=a.1780533866031.101199.1019942229&type=3&theater
Пет Окт 23, 2015 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Държавата подарява територии от Национален парк Пирин и Природен парк Витоша

02.11.2015

Свиква се протест за защитените територии на 11 ноември, сряда, в София

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че в шумотевицата около местните избори продължават незаконните действия в Национален парк Пирин и Природен парк Витоша под благосклонния поглед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша.

Двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша.

Природозащитниците свикват протест в София на 11 ноември, сряда, от 18,30 ч на Попа. Те питат: Дали Министерски съвет не се отблагодарява така за изборна помощ?

Какво става в Национален парк Пирин?

В прессъобщение днес по обяд МОСВ обяви в прав текст, че в Национален парк Пирин ще се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка.

Справка показва, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г.

Разрешението за подмяната на лифта, беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева, че разрешава сечта в Национален парк Пирин. Изключително нелепи и грозни са обясненията на МОСВ, че „полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г.“

Какво става в Природен парк Витоша?

Проверка на коалицията „За да остане природа в България“ показва, че в района хижа „Алеко“ се извършват няколко незаконни дейности без план, без разрешително за строеж и е в противоречие с действащия ПУ:
- незаконосъобразно разкопаване в Природен парк Витоша (извън пистите) с цел прокарване на система за изкуствен сняг (без необходимите разрешителни). При изораването край пистата „Витошко лале“ има унищожен и подраст, което е престъпление според наказателния кодекс.
- преместване на „морени“ и изравняване на терени извън пистите (вероятно с цел разширяването им)
- изкопи по самите писти
- сеч и прокарване на нови пътища
- строят се противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на средства

Въпреки внесените над 300 становища, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша, той беше внесен за разглеждане в МОСВ. След мръсна кампания в един от вестниците, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, беше уволнен и един от служителите на МЗХ, който отговаря за защитените територии като Природен парк Витоша.

Снимки от разораването в Природен парк Витоша:
http://forthenature.org/news/3473

Снимки от застрояването на Национален парк Пирин от Маренго Трейдинг:
http://forthenature.org/gallery/434


http://forthenature.org/news/3474
Пон Ное 02, 2015 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Страниците на протеста във Фейсбук:


НОЕМВРИ 11

ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА в Пирин, Рила и Витоша

София: https://www.facebook.com/events/471454909692939/
Пловдив: https://www.facebook.com/events/1513298538988256/
Перник: https://www.facebook.com/events/1635784656672687/
Русе: https://www.facebook.com/events/984990641565295/

Пон Ное 09, 2015 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
А междувременно...


WWF Bulgaria

До Алеко се изгражда незаконна писта - в територия, която трябва да е строго охранявана, са унищожени 20 декара фиданки, посадени на същото място преди година. Извършителят е неизвестен, се казва в протокола от мястото на престъплението - излиза, че никой не знае по чия заръка действа тежката техника в Природен парк "Витоша".
Споделете албума - това не бива да остане безнаказано.

WWF подкрепя протеста на коалиция "За да остане природа в България" на 11 ноември от 18,30 в София, Пловдив, Русе и Перник. Наложително е да осигурим спазване на закона и прозрачно, професионално управление на последните късчета дива природа - националните и природни паркове: https://www.facebook.com/events/471454909692939/.









Целият албум:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1319166851433931.1073741877.373213199362639
Вто Ное 10, 2015 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Докога ще търпим!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Отговорете с цитат
Докога ще ни правят на идиоти, бе! Дебелогъзите полицаи могат да протестират - незаконно!!, но не могат да изловят шофьорите на тежката техника, която разорава Витоша! "Неизвестен извършител", щото нямали номера. А да ги конфискуват - никой ли няма да се обади? Къде е също толкова дебелогъзата прокуратура, която освен да си брои заплатите нищо друго не прави? Все повече се убеждавам, че тая държава ще се оправи, когато "неизвестните извършители" бъдат пречуквани от "неизвестни извършители" и заравяни на неизвестни места. Cool
Вто Ное 10, 2015 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov