ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Премаркиране на Дъскотна - Козичино - Емине
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Премаркиране на Дъскотна - Козичино - Емине
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
6 ден - 29 август (събота)
Този ден аз нямам кой знае какво да разкажа, защото допуснах грешка, за която още ме е яд. Това беше втората грешка, която си беше грешка, за разлика от първата.
Като се разбра, че няма достатъчно хора за четири групи, решихме да оставим Поморийски проход - Емона за неделята, а този ден да разучим алтернативните пътеки през Дращела. Което и направихме. Минахме ги и двете, и тази през партизанското скривалище, по която преди три години минахме, и другата през ловното стопанство. Надявахме се да намерим свързваща пътека между двете, така че да се избегне близостта до ловджийските чакала. Ама не става, с тези стръмни дерета.
Повторихме марките на пътеката през Дращела, макар че повечето изглеждаха добре, някой ги е подновявал наскоро. Подновихме тези, които бяха изстъргани. А защо - сега ще разкажа.
Срещнахме двама от Ловно стопанство Несебър, макар по-скоро да мисля, че не ги срещнахме случайно. Лошо не мога да кажа, бяха много любезни, не ни набиха и не ни застреляха. Даже не ни глобиха, макар нагло да бяхме минали с колата покрай табелата Забранено за МПС, глоба от 200 до 2000 лева. Ние извадихме коза с БТС и международния маршрут, защото то друго разумно и законово обяснение да се размотаваме там с боята няма. Казаха ни, че тази пътека е преместена от 5-6 години. И викат - втори път пращат тука хора БТС това лято. Конфуз! (щото нали лъжем като дърти цигани) Ние им обяснихме, че това дето са преместили пътеката не спира туристите, още повече има карти (хартиени), издадени последните години, на които маршрута минава точно по тази пътека, а и туристите с GPS изобщо не ги интересува кое е затворено и че марките са премахнати. И организираната група от там минава. Ама говорехме на различни езици явно, защото не ни разбраха. Казаха, че предишния им началник е писал на БТС. Питам ги - добре, как преместихте маршрута и къде, нещо табелки, марки има ли на новото място. Не знаят, преместили са го, като техния началник е изпратил писмо в БТС, че има път успореден на асфалта и вече от там трябва да се минава. Бре, сега пък те проговориха на чужд език. Има някакъв път под асфалта, но той е пообрасъл и изобщо не върви в нужната посока. Излишно е да казвам, че по него няма никаква маркировка под никаква форма. Ама какво да правим, отковахме си последната табелка, защото стана ясно, че и без това ще я махнат, ами поне да не я губим и си тръгнахме. Както те казаха - елените почват да реват, не могат туристи да се разхождат където им скимне...
Та пътеката е маркирана добре, но наполовина, марките започват след отбивката на земния път за поляните с чакалата от пътя за Елените. Ето така изглежда отбивката, пътя наляво:



Има перфектно дебело дърво, което се вижда и на снимката, да се закове една табелчица, но уви, елените реват и не може Sad

В обратната посока, Емине-Ком, на дървото, от което започва пътеката сме написали ПЪТ с бяла боя



Премаркирахме и покрай асфалта, макар по-нарядко. Като видях и минах всички възможни варианти там, ако ми се наложи отново да правя КЕ, ще мина по асфалта. Да, гората е хубава, но първо и там се върви по асфалта до заведението, после по пътя за Елените, а в самата гора има на една място доста стръмно слизане и после качване. По асфалта не е приятно, особено като минават автобуси или камиони, на завоите, но бързо се върви, отдясно никъде не се налага да се ходи по асфалта, има отстрани пространство. Сигурно не ме е страх, защото живея в София, тук има май по-голяма опасност някой да те отнесе на пешеходната Sad Както и да е, Стефан направи подробни тракове и ще се качат в BG Mountains всички варианти (макар и не като Ком-Емине) и всеки да си решава откъде и как да минава.

Докато аз, Стефан и Кольо се вряхме в деретата да разузнаваме, Оги и Пеню маркираха каквото беше останало до Козичино, Тошко и Дидо довършиха Плазовец - Поморийски проход. Отново свършиха страшно много работа, защото там хич не са малки разстоянията.
Отидохме да видим финала на Дизела, на косъм беше да го изтървем. После някои не го дочакахме да излезе, за което вината е моя, ама не ми се стоеше. Както и да е, съжалявам заради тези, които искаха да го видят и да се снимат с него. Броя го значи за трета голяма грешка. Crying or Very sad
Спахме на Иракли. Досега не бях спала на плажа. Имаше и пълнолуние даже. И някакъв изгрев... абе общо взето не беше лошо...

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Сеп 02, 2015 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
7 ден - 30 август (неделя)
Остана последната отсечка, бяхме вече изморени, жегата беше убийствена. Добре, че дойде подкреплението Деси с пресни сили, та помогна накрая Smile Пеню летеше с колелото насам натам да издирва вода и големи благодарности, че ни взе накаря от Емона и ни закара до колата ни, защото иначе щеше да е невъзможно да довършим работата.
Още в началото слънчасахме и до края си вървяхме омаламощени. От прохода до Емона съм направила точно четири снимки. То пък и за какво са ми повече, като си водя фотограф с мен Wink Даже двама Very Happy Малко се бяха пооклюмали от жегата...



...но като пийнаха от чешмата под връх Свети Илия и се освестиха Smile
Вече разбрах защо не съм видяла тази чешма като минавахме преди три години, а всички казваха, че е до пътеката. Защото Ком-Емине всъщност не минава от там, а по-горния (десен) път, по-близо до върха. Сега си позволихме да маркираме и двата пътя, пък който иска отгоре, който иска покрай чешмата.
А Пеню между другото ни изигра много гаден номер, сложил табелка вода, вървим, вървим, вървим... реших че съм ослепяла, щом не мога да видя чешма, която е точно на пътеката. А то табелката била 1 километър преди чешмата Laughing Ама няма ад му връзваме кусур, защото ако не я беше сложил тази табелка, пак щяхме да я подминем и да стоим жадни до Емона



И ето я Емона накрая, ама бях толкова преуморена, че даже не се зарадвах



Тук си личи моя почерк Wink



Последни метри...



"Бариерата" Wink



Предпредпоследната марка...



Предпоследната...



Последната табелка...



И КРАЙ!



(Това малко не е вярно, защото като се върнахме при колата на Поморийския проход, въпреки че беше тъмно, на челници заковахме още една табелка на отбивката, защото сме фанатици Confused )

Сега вече КРАЙ! Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Сеп 02, 2015 11:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Равносметката

Боя отиде много, лошото е, че не знам точно колко. Аз преди да тръгна купих девет кутии и десет четки (за 94 лева) + 2 кутии, които имах отпреди. Тези 11 кутии ги изразходвахме всичките.
Руми донесе три кутии, отделно Тошко каквото маркира беше с друга боя.
Тошко, Вики и Христо също донесоха четири кутии.
Мисля, че пропускам някого, може би Пеню...
(остана някаква боя в колата, може би защото се беше завряла под седалките Very Happy обещавам да не я използвам за да боядисам блока бяло-червено-бял Wink )
Тънките четки с които надписвахме ги осигури Велина.
Дидо даде 20 лева.
Станислав дари 100 лева, които ми изпрати предишната седмица.
Светозар направи табелките - 42 стрелки и две големи. Платихме си само ламарината - 16 лева и боядисването - 40 лева. Целия труд по закупуване на ламарината, рязането, пробиването на дупки, разнасянето на табелките за боядисване и т.н. е подарен от Светозар.
Стефан осигури транспорта, без неговата кола нямаше да успеем. Велина беше втория шофьор.

Но най-вече искам да благодаря на хората, които вложиха много труд, въображение, душа и добро настроение при маркирането - Стефан, Дидо, Кольо, Велина, Тошко, Руми, Пеню и Оги. Вземете картата, вижте колко е разстоянието от Дъскотна до Емине (+ бонуса Голям Карък - Рупча) и ще се убедите, че за 6 дена тези хора направиха едно истинско чудо на Пътеката!
Извинявам се, ако съм направила нещо както не трябва или не съм направила нещо както трябва. Честно казано малко се изплаших от мащаба на това, което захванахме. Трябваше да знам, че тези хора ще доведат всичко до успешен край и да не се притеснявам толкова.
Ами това е - край на премаркирането на Ком-Емине и начало на някоя друга Пътека Wink

(всички снимки могат да се видят тук)

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Сеп 03, 2015 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ppenev



Регистриран на: 15 Апр 2013
Мнения: 17
Местожителство: сливен

Мнение Отговорете с цитат
И аз бях там  за 3 три дни.
Чудесно мероприятие , което включваше маркиране и още нещо. Тук се запознах с новата (за мен) карта на BGMountains (поздавление, добра работа е свършил екипа, благодарение на нея открих и няколко чешми.
Ден преди пътуването подготвих 10 табели, да има, знам от минали мероприятия, че трябват. Заредих гориво 3 кутии с боя и 2 четки, и с Даниела тръгнахме от Сливен. В Карнобат подбрахме Тошо и и се отправихме за дюленски проход.
Първият ден трябваше да маркирахме участъка от асвалта на Дюленски до Плазовец. Още с пускането на GPS –а видях наблизо, около 1км чешма в посока Козичино. Отидохме да я потърсим. След успешното намиране, маркиране и отбелязване в трака се мотивирах да търся вода. Това разбира се си имаше и своята предистория. Когато ходя на море в Св.Влас,оставям моето семейство на плажа, а аз карам колело до Емине, Плазовец, Козичино. Обикновено имам проблем с водата, а там е много горещо, затова и намирането на тази чешма ми даде добър знак, да маркирам всички чешми покрай Е3 в този участък и да ги потърся. Маркировката вървеше добре и бързо. После намерихме „Ибрям чешма“ която е с чудесен изглед към новият параклис на с.Паницово – Св.св Константин и Елена. Вижда се на Север в далечината. Ето и малко описание на параклиса. http://www.peika.bg/statia/Dyulinski_prohod_Planinsko_morski_paraklis_s_gledka_l.a_i.96648.html
В края на деня намерихме чешмата и в Паницово и там сложихме табела. От някъде с колело се появи Оги от Варна. Знаем се от предходно маркиране, да уточня Оги много се губи и веднага ни заведе до един извор близо да свинарника след Плазовец в посока Емине. Извора не бе пресъхнал, разчистихме го и размътихме, но е за мнгооо закъсали. Не сме слагали табела, само го маркирахме в GPS -а.
И после на поморийски проход , там се събрахме хубава и голяма група.
Вторият ден след чаша ароматно кафе приготвено на жар, поехме към Козичино. Оги с неговата изобретателност успя да закрепи чанта за 2 кутии боя, на кормилото ми и от изхвърлени PVC бутилки калъф за двете четки. Браво на Оги. Днес ние с колелета – Аз, Даниела и Оги, трябваше да маркираме най отдалеченият участък Дюленски проход – Козичино. Чудесна група с добро насроение, маркировката вървеше бързо. В козичино тъкмо правехме стрелките при кръчмата и се появи Дизела. Весело и с емоция се поздравихме и всеки по неговия път – ние маркировка той да бяга. Маркирахме в Козичино, сложихме табели с отбивка към тур.спалня (аз съм на мнение че те не го заслужават, тези които я обслужва или БТС, не знам кои е, но поне една маркировка в селото да си сложат, много се ядосах, Оги бе с мен и го отнесе, Извинявам ти се Оги ). На изхода на Козичино пак се засякохме с отбора на Дизела – пак поздравления, снимки и после ни почерпи за добрата маркировка с някакъв тропически плод, не бях опитвал досега, но ми хареса и отново всеки по своя. Но нали вече сме в една посока след малко, на табелата за чешмата след козичино пак се се разминахме, и повече не успяхме да го настигнем, даже и на финала. И така до Плазовец. Взехме колата, подбрахме Тошко и Дидо от Поморийски и посоката бе Емона. Ние с Даниела продължихме с колелетата, а другите с колата. Към Емона не успях да намеря чешмата под връх Св.Илия и продължихме, като си набелязах точки с вода за другият ден. На спускането към Емона, спуках гума и аз не успях да настигна Дизела за финала. Събрахме се цялата група и се отправихме за нощувка на Иракли.
Благодарение на Даниела и Оги, хора с голям опит в планинарството, намериха най перфектното място на Иракли в гората с подготвена масичка и столчета, с изглед към плажа , морето и голямата луна.
За третият ден отново след кафе и ободряващо сутрешно къпане , и много раздумки на плажа , аз поех с колело, раница с табели и брадва към Емона, да търся Водата. Отново не е намерих и тогава се пуснах GPS- а. Тя била малко по ниско и то на маркираната от BGMountains трак на Е3. Чудесна, студена вода, изпих цяла бутилка. Около чешмата има сечище и има прокарани още два горски пътя, вървящи успоредно и много близко до маркираният на картата. След около 1 км. Излязох на кръстовището с похода към връх Св.Илия. Там сложих табела, същата която първо заблудила Яни, но и посочила пътя с водата. Забави ме почистването на храстите около дървото, но добре се получи, после и Стефан сложи там табела за основен маршрут и този през Св.Илия. След което поех в посока Поморийски проход, бях си набелязъл още 3 чешми за проверка. Двете бяха пресъхнали а третата е чешма – пресъхнала , а до нея има изворче ативно. Не сложих табел, но по късно се разбрахме с Дидо и Оги на есен отново да ги посетим и евентуално маркираме. След като стигнах до помориски, отново се върнах. Засилих се към чешмата, но преди нея за малко да се сблъскаме със Стефан. Той се връщаше да отбележи разтоянието до чешмата. Върнах се с него, аз нямах боя и четка, маркирахме и аз продължих с няколко табели да маркирам алтернативният / основен ? маршрут под върха. След което със засилка се върнах на плажа в Иракли. Докато чакахме да се довърши маркировката към носа, направихме хубаво къпане с останалите на плажа. Взехме ги и тях и на поморийски където им бе колата се разделихме с усмивка за добре свършената работа.
Извода ми е че:
1. Хубаво е да приемем един маршрут даже и той да е виртуален(докато се маркира окончателно) , но само един, по които да се движим пеша, с колело, коне, мотори и джипове и знам ли още какво, а в определени участъци да има основен - маркиран и алтернативни (както е този при ГС Заления, преди Котел)
2. Преди мероприятие да се събере комисия/група да набележи участък за маркиране, точен маршрут и да се обходи и маркира с временна маркировка( лентички) и види неговото състояние. Това би подобрило последваща организация за хора (групи от по 4 човека), време, транспортирането им (необходимост от шофьор,коли),необходимост от брадви, триони и другите необходими материали, места за спане, хранене и събиране на групите .
3. С маркирането да се проверява и актуализира информация за маршрута, като изместване на пътека, проходимост, състояние на чешми, заслони, нови места за подслон, храна , табелки за отбивки от маршрута с инфо за нас.места, интересни места – напр.исторически и други подобни.
4. А може би и горе изложеното да бъде синхронизирано с БТС? И местните ТД?. Все пак официално и теорично те са организациите, под която шапка все още трябва да работим, било и като доброволци. А току виж те да изпълняват годишна или европейска програма за Е3Smile
Трака с точките, ще пусна по късно.
Яни, наистина проверих, хотела бе 4500 звезди, даже +++++, с огнище, на брега на морето и чудесен изглед към луната и звездите и изгрева.Ол инклузива бе малко беден – ароматна чаша кафе, за вечеря пъстърва на жар по идея на Даниела, и вкусен хляб приготвен лично от Оги Smile и охладена бира.


Последната промяна е направена от ppenev на Чет Сеп 03, 2015 6:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Сеп 03, 2015 6:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ppenev



Регистриран на: 15 Апр 2013
Мнения: 17
Местожителство: сливен

Мнение Отговорете с цитат
Снимките от някой друг, от мен ще бъдат само тези от GPS за чешмите.
Чет Сеп 03, 2015 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joy_boy



Регистриран на: 21 Авг 2012
Мнения: 324

Мнение Отговорете с цитат
аз не мога да пиша толкова дълго, ще кажа само, че ми беше приятно и пак ще повтарям Smile
от няколкото дни в които маркирах в различни конфигурации, най-удобно ми се стори схемата 2ма с бяла боя и един с червена, червения догонва и дооцветява, а белите си маркират като се настигат и изпреварват постоянно. добре е всеки да има по нещо с което да поокастря - предимно зелени издънки да не пречат. на мен боло-мачетето си ми е удобно, става и кората да загладиш и клон да отсечеш. брадвите обикновено не ми се струват удобни за такива работи, но пък стават да заковеш табелка.. аз моята я изръсих някъде още първия ден - дано я намери някой да я ползва Smile. после няколко пъти ковах табелки с тъпата страна на ножа Smile. имаше няколко момента в които много съжалявах, че не съм си взел уокитокитата, следващия път няма да ме мързи да ги нося.
Чет Сеп 03, 2015 6:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав



Регистриран на: 08 Юни 2010
Мнения: 172

Мнение Отговорете с цитат
Браво, свършили сте страхотна работа!
Чет Сеп 03, 2015 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
Идеята за 2 с бяла и 1 с червена не съм я видял в действие, но ми се струва чудесна.
Пък 4-я на трака е перфектно. Само дано успеем да я прилагаме по-често!

Призива ми е към всички обичащи планината :
- Кой, както и с каквото може да помогне всички пътеки да са приятни за вървене!
- Когато се движите, отместете паднал клон или камък, не е кой знае какво голямо усилие!
- За това което оставяме след нас? Най-добре е да не си личи че сме минали, но да остават само следите!

За тези които имат желанието да помогнат с нещо, ДОБРЕ ДОШЛИ!
Имате ли желанието, ще ни намерите, а преживяването си ЗАСЛУЖАВА!
Чет Сеп 03, 2015 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ppenev написа:

1........

Пеню, по точките, които си описал:
1. За маршрут сме приели този, по който има стари марки. Затова ги издирваме така внимателно. Сега на два пъти си позволихме да прекараме алтернативни варианти - първия след Синята чешма, поради грешка при маркирането и втория при връх Свети Илия, заради водата. Поради това, че има много тракове, по които хората ходят, е добре да са маркирани и двата варианта, защото ще е объркващо човека да се движи по трака, а да няма марки. Всъщност, повечето тракове май са именно по новите варианти, защото и в BG Mountains бяха от там. Ние виртуално го гледахме маршрута, но не може винаги да се прецени откъде е по-добре, докато не се видят на място старите марки.
2. Което води до втора точка - напълно подкрепям предварителното разузнаване, стига някой да намери време да го направи. Много е трудно да се отдели една седмица за маркиране, а преди нея още време за обхождане. Значи е добре разузнавачите да са други, но да не ги мързи да направят достатъчно подробни тракове и най-вече снимки, така че после информацията да е разбираема за маркировачите. Например от прословутата пътека през Дращела - колко снимки видяхме от нея във форума? А колко народ мина по нея това лято?
3. Сега като имаме GPS започнахме да събираме повече данни. А колкото до табелките, на мен много ми се иска да се поставят и такива на местностите, така че човек да е ориентиран къде е и да знае какво гледа.
4. Вярно е най-добре, обаче хич не ми се ходи в БТС, Sad но ще се наложи Sad За туристическите дружества - в Западна Стара планина е останало едно действащо на територията на Ком-Емине, а в Източна не знам, там вие трябва да кажете. Ако все пак решат и те да направят нещо, ще е добре дошло, все пак не сме направили всичко абсолютно перфектно, ще има място за още някоя табелка. Нали идеята е да не поддържаме Пътеката цял живот, а да закрепим положението само докато БТС и дружествата поемат функциите си Smile Другата седмица ще се опитам да ида до БТС и може да се наложи някой варненец да отиде до ТД там. То вярно, че след дъжд качулка, но за три години свикнахме, че тези отсечки са безстопанствени, направо забравих за ТД...

Тошко, варианта двама човека с бяло и един с червено е добър, пробвали сме го и преди.

И накрая да припомня - преди да споделите, че сте правили маркировката там, внимателно разпитайте събеседника си, дали не се е губил. Нали не сте забравили този отзив от ком-еминеец: "Маркировката изчезва с километри на някои места и вината не е твоя,ами тоя,дето я е правил заслужава да му хванеш косата и челото в масата,докато не му излезе мозъка през ушите." Laughing Laughing Laughing

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Сеп 03, 2015 11:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ppenev



Регистриран на: 15 Апр 2013
Мнения: 17
Местожителство: сливен

Мнение Отговорете с цитат
1. По първа точка, подобно се получи и на голямата нива. Варианта на Митко с карта преди участък с алтернативи много ми харесва. А преди и след Котел? Тук имам да прочета доста информация което сте писали и съм пропусналSmile вкл. и да си припомня наредбите и законите, които Марияна бе публикувала в стар пост.
2. Взаимствах от ориентировачите, ако има някой такъв с опит във форума може да изкаже мнение. Те първо коригират карта (ако има промяна в пътеката - паднало дърво, напр.изорана нива от "софиянец", горски .... т.н.) Изготвят виртуален маршрут, трасират на терен, уплътняват маркировката и накрая влачат крака или клони да има пътека (последното ако е необходимо ) Smile.
3. Пак от тях. 4-ма - един върви напред и бележи къде е марката, зачиства, и после гледа от далече дали се вижда при самото и поставянето, 2ма маркират другият носи табели и други материали и при необходимост се връща при колата да премести и да ходи за вода/ и да я намери Smile.
А за табелките за отклонения, след предварителен коментар, нали за това сме форум/събрание ... да обсъждаме направени предложения.
4. Пропуснах ИДГ, които както видяхме също променят пътеки Smile а и в разговор със собственици на ловни стопанства преди/след Котел , видях че изграждат ловни полета на самата пътека. А са на мнение, че инвестират твърде много, някои да им плаши животните. Ще трябва вървим по тихо Smile
Пет Сеп 04, 2015 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мда, затова се забавихме толкова много преди Синята чешма - четири пъти минахме от там преди да направим нещо. Веднъж трима минаха по различните варианти, на другия ден шестимата пак минахме "на редичка" да видим от къде е най-добре. Третия и четвъртия път на две групи една след друга маркирахме с боята и табелките.

Варианта да има много маркировачи и чак да сме четирима човека рядко става. На Седемте престола бяхме четирима и наистина добре се получаваше - двама маркирахме, един чистеше клоните и помагаше за решението къде да са марките, четвъртия асистираше каквото може и правеше снимки. Иначе ние със Стефан сме свикнали да определяме къде да са марките и като сме само двамата, но често се връщаме назад, не ни мързи, но се губи време.

Табелките за отклоненията съм "за", ние сложихме миналата година на разклона за с. Риш например. Сега, като имаме повече пари, може да сложим и на други места. Само едно ме притеснява, ако спрем да маркираме и надписите по тях се изличат, да не се объркват хората. защото иначе табелката, ако ще и да е празна, щом си сочи маршрута, пак е ориентир. Иначе ще бъдат повече от полезни, сещам се за поне 10 отклонения до села само между Тръстеная и Мургаш в Западна Стара планина, които могат да бъдат обозначени.

С Ловните стопанства е по-сложно. В Родопите също има голям проблем с тях, Е-8 минава през едно от най-големите в страната "Кормисош" и там също са много недоволни, че туристите минават, преградили са пътеките, забраняват да се снима. В Лозенска планина са се опитвали да ни сплашат, че куршумите летят по 5 километра. но е факт, че никъде не са ни изгонили направо, очевидно знаят, че нямат това право и действат с намеци и полуистини, разчитайки че туристите ще ес уплашат и сами ще се откажат да минават.
Въпреки дългия разговор с хората от ЛС Несебър, нито веднъж не ни казаха направо, че нямаме право да сме там, не се опитаха да ни изгонят, и дори след като разбраха, че колата е наша, не направиха и намек, че сме в забранена зона и да ни заплашат нещо. Струва ми се, че и техните изградени ловни полета са като нашето маркиране - хем си е където трябва, ама хем малко нелегално направено. Повече наблягат на това, че не е безопасно да се минава заради стрелбата, отколкото да кажат направо - забранено е за туристи, нямате право да сте тук. То всъщност и от това ги е страх, не че ще плашим животните, а че може да стане някой нещастен случай. Затова трябва като има лов да стоят около пътеката и да внимават за нас, ама е по-лесно да ни изгонят. Само че тая работа не става лесно, нито в Лозенска планина, нито във Верила (където път минава Е-4), нито в Родопите, нито в Стара планина (ДДС Витиня, ловците край Лескова и Звездец). По-дебелоглаво и упорито животно от планинаря няма по горите Very Happy
Специално за пътеката през Дращела трябва първо да се говори с БТС дали наистина са се разбрали нещо с ловните и какво точно е то.

Сетих се като маркирахме миналата есен във Верила и изскача от храстите един тип с пушка и ми вика "Да знаете, че тук се стреля", а аз му отговарям "Вие пък да знаете, че тук се маркира" Laughing Изгледа ме злобно, ама нямаше какво да каже. И аз после през пет минути подвиквах "Хора сме, хора сме, не сме диви свине, не стреляйте". Нямате идея с каква надежда като си тръгнахме накрая ни питаха "Свършихте ли" и как се попариха като им казахме, че има още и другата седмица ще се върнем.
Оцеляхме, де, ама и животинките сигурно са оцелели покрай нас Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Сеп 04, 2015 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
чудна работа сте свършили. Аз при първа възможност започвам премаркиране на пътеката от Габрово до вр.Мечкова чука, около 20км. е трасето, много подобява на КЕ - от джунгла до пустош. Според теб колко кутии боя биха били нужни, горе долу и приблизително, при условия ч еще го правя пестеливо, за да не стане кич и шарения?
Пет Сеп 04, 2015 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Зависи от много неща разхода на боя. Ако се слага по камъни отива повече боя, отколкото по дървета. Също така за дървета с грапава кора разхода също е по-голям. Трябва да предвидиш инструмент за заглаждане на кората (и пак е по-голям). От тези двайсет километра колко е гора, колко поляни също е от значение. Дали само опресняваш или ще я правиш от нулата. Във втория случай пак разхода е по-голям, по-малко боя отива ако слагаш върху старите марки. И е много важно дали ще действаш по стандарта, защото по Е-тата стандарта не се спазва, мажем смело и преразхода е голям.
Имай предвид, че и от боята зависи, ако е по-гъста отива повече, ако е по-рядка по-малко.
Та без да знам всички тези неща, без да познавам пътеката за която говориш, смело ти казвам 2 кутии бяла и една кутия цветна.

Пестеливо, пестеливо, ама като тръгнеш да маркираш то само си показва къде трябва да има, естетиката остава на последно място.

И да не забравиш разредител, парцали и най-вече здрави пликове, че ако ти се омаже раницата ще се видиш в чудо.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Сеп 04, 2015 5:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Със спрей е по лесно но дали е толкова трайно незнам. Нова маркировка около 12 км отидоха 6 флакона по 7 лв[/quote]
Пет Сеп 04, 2015 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joy_boy



Регистриран на: 21 Авг 2012
Мнения: 324

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
Със спрей е по лесно но дали е толкова трайно незнам. Нова маркировка около 12 км отидоха 6 флакона по 7 лв

със спрей което съм виждал - за година и е чао, избледява страшно.. спрея е екстра за табелките Smile.
п.п.
спрея е готин ако някой минава просто да отбележи от къде е пътеката и местата на марките. а после след седмица две да мине групата и да се ориентира къде да маже с четките.
Пет Сеп 04, 2015 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 6 от 7

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov