|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Офлайн карта BgMountains за OruxMaps в стил kade.si |
|
Един предколеден подарък от Дидо, Ведрин и компания за непорасналите послушни дечица над 20
Тези два безплатни проекта /BgMountains и www.kade.si/ все повече се интегрират помежду си.
Новият проект, за OruxMaps - най-доброто към момента безплатно андроид приложение за offline карти, запис на тракове и анализ на последните, е инспириран от факта, че визуализирането на картата BgMountains /вариантът с картата оптимизирана за Garmin устройства - с импортиране и задаване на gmapsupp.img файла/ през OruxMaps в съвременните мобилни устройства е леко смущаващо - трудно е човек да се ориентира в нея, заради многото информация. Това се дължи на високата резолюция на дисплея. Примерно на стария ми телефон Xiaomi Redmi 3Pro BgMountains изглежда перфектно, но на новия Xiaomi MI 9T - не.
Проектът се състои в следното - визуализиране на BgMountains във вариант, както това става в www.kade.si.
Ето един скрийншот от телефона ми как изглежда картата в OruxMaps:
И едно видео в 3D режим на картата.
Единствен недостатък за сега е, че картата не позволява рутиране.
Общият размер на файловете е ок. 1.9Gb.
Заради "3D" визуализацията картата ще работи добре примерно на телефони поне среден клас - процесор Snapdragon 730 и аналогични и нагоре, видео процесор Adreno 618 и нагоре и оперативна памет 4GB и нагоре.
На по-слаби телефони ще работи по-бавно.
Връзка за сваляне на файловете.
Те лесно могат да се свалят накуп примерно с FlashGet. Има клипчета в YouTube как става това.
Алтернативна връзка за лесно сваляне /архив/, предоставена от JJJ_JSN --> ЦЪК ТУК <--
Ползвайте последната версия на OruxMaps! Current version (7.4.22) от сайта.
----------------> Инструкция за разпределяне на файловете по папки и за настройки в OruxMaps <---------------
I. Разпределяне на файловете.
Ако нямате описаните по-долу папки в телефона - създайте ги с файлов мениджър!
1. Мап-файла с картата /bgmountains_20210608.map/ трябва да отиде в ...\oruxmaps\mapfiles\offline_maps\bgm
2. папката dem и съдържание трябва да отиде в ...\oruxmaps
3. Съдържанието на папката mapstyles трябва да отиде в ...\oruxmaps\mapstyles
II. Настройки в OruxMaps.
След като сте разпределили свалените файлове по директории от т. I , стартирате OruxMaps и правите следните стъпки:
1. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно , от падащото меню избирате Switch map, в новопоявилият се прозорец горе избирате OFFLINE, съответно намирате местоположението на map файла в папка offline_maps\bgm и избирате bgmountains_20210608 (MAPSFORGE)
2. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Map tweaks, влизате в Mapsforge theme и отмятате/избирате Elevate,
3. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Map tweaks, влизате в Tweak Mapsforge theme натискате Map style и отмятате Hiking,
- в същото меню надолу /под hiking/ можете да изберете какви обекти да се визуализират на картата - например ресторанти, барове, магазини, услуги, туристически и културни обекти и други.
4. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Map tweaks и натискате Refresh tiles,
5. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Maps settings, от показаният нов прозорец с опции отмятате Apply hill shadows,
6. Натискате "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Maps settings, от показаният нов прозорец с опции намирате надолу DEM based maps, избирате го и в новия прозорец отмятате Relief map,
7. Затваряте OruxMaps и го отваряте отново.
That`s all folks!
За реално 3D визуализиране на картата натиснете "къдравото" прозорче горе в дясно, от падащото меню избирате Map tools, от показаният нов прозорец с опции отмятате 3D Map
Enjoy!
Благодарности на всички участници в проекта - съставители, спомоществователи с живи данни /тракове и POI/ и дарители!
Edit 9 юли 2023:
Официални линкове за сваляне на картата в mapsforge формат са:
карта:
http://bgm.uni-plovdiv.net:40158/mapsforge/bgmountains.map
стил и файлове за височинни светлосенки:
http://bgm.uni-plovdiv.net:40158/mapsforge/BGMountains_mapsforge_allfiles.zip
Обновена карта можете да свалите на всяко 3-то число на месеца. Обновяването е автоматично и съдържа последните промени до 1-во число на същия месец.
Стилът и светлосенките променям много рядко, типично веднъж годишно
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Чет Апр 10, 2025 2:01 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
Съб Дек 21, 2019 4:51 pm |
|
 |
bsivanov
|
|
|
|
Elevate ми е любимата тема, досега държах и картата на OpenAndroMaps само заради темата, защото в bgmountains е ужасно трудно да се ориентираш на голям мащаб.
Много яко!
|
|
|
Чет Дек 26, 2019 10:23 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Този elevate няма нищо общо с онзи 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Дек 26, 2019 11:39 am |
 |
 |
TheGrave
|
|
|
|
Някакъв адекватен download manager за Андроис, че пробвах 2-3, ама не сборват URL-a? Или да генерирате един ZIP и да не се гърчим ?
|
|
|
Чет Дек 26, 2019 12:34 pm |
|
 |
JJJ_JSN
|
|
|
Чет Дек 26, 2019 8:26 pm |
|
 |
TheGrave
|
|
|
|
Жив да си, мерси!
|
|
|
Пет Дек 27, 2019 11:22 pm |
|
 |
juspar
|
|
|
|
Здравейте, не виждам имената на езерата по картата, и при вас ли не се изписват? На реките имената са изписани. На онлайн картата kade.si, се виждат всички имена на езера.
|
|
|
Съб Дек 28, 2019 9:37 pm |
|
 |
venzimir
|
|
|
|
Дали някой е успял да премести Orux на SD картата , аз не успях , нито да направя backup , Много ми харесва програмата заради планинските карти , но нямам място в телефона .
|
|
|
Пон Дек 30, 2019 10:00 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
 |
 |
Здравейте, не виждам имената на езерата по картата, и при вас ли не се изписват? На реките имената са изписани. На онлайн картата kade.si, се виждат всички имена на езера. |
Дидо, тва да го опраите до летото, че нема да знам у кое езеро съм се разлаждал! 
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Сря Яну 01, 2020 10:20 am |
|
 |
Валери
|
|
|
 |
 |
Дали някой е успял да премести Orux на SD картата , аз не успях , нито да направя backup , Много ми харесва програмата заради планинските карти , но нямам място в телефона . |
Да,пък и на мен и другите карти,които ползвам чрез Orux-a винаги са ми в СД-картата,трябва да укажеш чрез настройките вътре в програмата пътят към съответната папка.В самата програма има опция да се преместят обемните неща в СД-картата-Global settings/app-Migrate to Ext.SD
Поздрави!
_________________ Не можеш да дадеш повече дни на живота си,но можеш да дадеш повече живот на дните си. |
|
|
Сря Яну 01, 2020 8:53 pm |
|
 |
venzimir
|
|
|
|
За съжаление не ми разрешава да записвам в SD картата. Вероятно трябва Root....
|
|
|
Чет Яну 02, 2020 1:11 am |
|
 |
djogobg
|
|
|
|
Никакъв рут не трябва, провери си свободното място на СД картата, както и от настройките на app-a трябва да го преместиш на External storage. Ако не можеш, пусни си developer options(пиши в гугъл, за да видиш, как се прави за твоята версия андроид) и там има една опция force allow apps on external. Като я пуснеш тази опция и orux-a ще не ще, ще ти даде да го метнеш на картата.
|
|
|
Чет Яну 02, 2020 3:53 pm |
|
 |
venzimir
|
|
|
Чет Яну 02, 2020 8:13 pm |
|
 |
Валери
|
|
|
Видях нещата,дето си правил....пробвай така:-Global setting-maps -там трябва да избереш със дълго задържане върху съответната папка в СД-картата,където си сложил картите си.
_________________ Не можеш да дадеш повече дни на живота си,но можеш да дадеш повече живот на дните си. |
|
|
Чет Яну 02, 2020 11:21 pm |
|
 |
Psychosapiens
|
|
|
Има и по-лесен начин да се постигне същият ефект:
 |
 |
<onlinemapsource uid="522">
<name>BGMountains (BG)</name>
<url><![CDATA[https://bgmtile.kade.si/{$z}/{$x}/{$y}.png]]></url>
<website><![CDATA[<a href="https://map.bgmountains.org/" target="_blank">BGMountains (BG)</a>]]></website>
<minzoom>6</minzoom>
<maxzoom>18</maxzoom>
<projection>MERCATORESFERICA</projection>
<servers></servers>
<httpparam name="User-Agent">{om}</httpparam>
<cacheable>1</cacheable>
<downloadable>1</downloadable>
<maxtilesday>0</maxtilesday>
<maxthreads>0</maxthreads>
<xop></xop>
<yop></yop>
<zop></zop>
<qop></qop>
<sop></sop>
</onlinemapsource>
|
Слагате го най , долу във файла onlinemapsource.xml във папката на oruxmap
След това от избор на карти избирате Online Maps > BGMountains (Трябва ви интернет )
Ще ви зареди kade.si и всичко което зумнете , и видите се кешира за офлайн работа , може да кеширате предварително само отделен район.
3D-то работи по същият описан начин.
Полезно е ако нямате място на телефона/картата и ви трябва само конкретен район/маршрут с най-големи подробности
По подбен начин могат да се вкарат всички слоеве на kade.si на андроид-а . Стига да се нацелят схемите. Аз изпитвам малко неволи в момента опитвайки се да ползвам 1933 картата офлайн на андроида
P.S И в този вариант при 3Д не се виждат имената на езерата
Успех.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source |
|
|
Пет Яну 03, 2020 5:56 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|