Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Благодаря, Илчо!
Но въпреки латинското име не виждам разлика с мукината. Ботаниците си знаят!
Сря Авг 03, 2016 3:47 pm
il4o_voivoda
Регистриран на: 06 Сеп 2015 Мнения: 476
Лоницери мога да намеря. Не са взискателни, но трябва постоянна влага и са необходими 2-3 сорта или форми - да се опрашват, за да плодоносят.
Отглеждане: Сравнително лесно за отглеждане растение, като се има предвид северният му произход. Важно условие за успешното му отглеждане е наличието на постоянна влага, но не и застойна и мочурлива. В планински и по-хладни условия може да се отглежда на пълно слънце. Където лятото е горещо и сухо, трябва да му изберете по-засенчено място. При невъзможност да се полива често, можете да мулчирате около растението с борови кори, торф или други подръчни материали. Така ще запазите влагата по-дълго и ще предпазите почвата от прегряване. При резитбите, които могат да се извършавт пролет и есен, се отстраняват сухите и слаби клонки, а силните, които излизат от центъра се оставят. Растението не страда от болести и вредители. Узрелите плодове опадат сравнително бързо и трябва да се оберат своевременно. Освен това са лакомство за птиците. Плододаването започва на втората година.
Използване: В озеленяването и най-вече като плодно растение. От едно добре развито храстче могат да се наберат около 1 кг плодове. Те са сладко кисели, напомнят на черна боровинка. Трябва да се берат добре узрели. Плодовете съдържат витамин С, плодови захари и киселини, пектин, дъбилни вещества. Използват се за лечение на сърдечно-съдови заболявания и заболявания на жлъчката и храносмилателния тракт. Могат да се ядат както сурови, така и да се консервират във вид на компоти, сокове, сладко.
Чет Авг 04, 2016 9:43 am
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Мераклия съм!
Илчо, благодаря за готовността да доставиш лоницера. Вероятно ще стане късната есен. Много ми допада този храст - и като декоративен, и като плододаващ. С храстовидните боровинки нищо не се получи, да видим с лоницерата.
Чет Авг 04, 2016 2:04 pm
il4o_voivoda
Регистриран на: 06 Сеп 2015 Мнения: 476
Черемуха, Песъкиня, Гроздена череша
За нея искам да допълня. На Балканския полуостров има само едно находище - по северните склонове на Рила, над Самоков. там се среща ведно с белия бор - 1100- 1300м. н. в. Пресните листа и цветове отделят летливи фитонциди - отровни за животните и опасни за хората! Плодовете са ядливи. костилките трябва да остават цели, за да се избегне отровното действие на амигдалина!
Сря Авг 24, 2016 1:02 am
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 728
Здравейте.
Някой да има понятие плодове от какво дърво са това?
Имат консистенцията на ябълка, вкуса е сладникав и леко тръпчев, има и няколко твърди семки вътре.
за съжаление нямам снимка на дръвчетата, но скоро ще направя.
Тъста ме убеждава че е калина???
Съб Авг 27, 2016 3:26 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Мукина
Почти съм сигурен, че е мукина. Виж в гугъла, има я снимана с листата. Все пак има и декоративни ябълки със същия плод, та затова са важни листата. Илчо я беше показал преди време. Ние любителите на всички дървета от рода sorbus им викаме "калини", така че тъстът ти донякъде е прав. Всъщност калината е Viburnum, а sorbus са офиката (баш която наричаме "калина" - стройната, дето се вие), мукината, оскрушата и др.
Съб Авг 27, 2016 4:38 pm
il4o_voivoda
Регистриран на: 06 Сеп 2015 Мнения: 476
Така е. Мукината - Sorbus aria . Среща във всичките ни планини до към 1800 м. н. в. Има го и на Витоша, в оцелели стари дворове с изобилие от плодове.
Вариететът Graeca e с по дребни листа, с по 5-6 жилки от всяка страна.
Пон Авг 29, 2016 10:49 am
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 728
Мукина е, благодаря. Ся остава да измисля ко да правя плодовете....
Вто Авг 30, 2016 3:26 pm
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 728
Последната промяна е направена от Kent на Вто Авг 30, 2016 5:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 30, 2016 5:32 pm
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 728
Phisalis peruviana. Фрашкано е в двора това лято. Люби сушата явно.
Това е "Тиквата" /на Пепеляшка бе споко.../
Нормален плод.
Вто Авг 30, 2016 5:51 pm
il4o_voivoda
Регистриран на: 06 Сеп 2015 Мнения: 476
Ял съм много мукина, от мъка и радост, навярно. Нямало е късмет дръвчето да се превтвори в модерен плод. Има всички качества. Физалисът е скъп зеленчук в хипермаркетите. но драперията му е отровна!
Пет Сеп 02, 2016 10:40 pm
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 728
Илчо , не знаех за "драперията". Тя и без друго отива в боклука. Иначе физалис на село и на балкона имаме бол. Не е като за консервиране /не е петдесе щайги/, ама за ядене стига. Много е вкусен.
п.п. Какво има в "драперията". Просто ми е интересно???
Илчо , не знаех за "драперията". Тя и без друго отива в боклука. Иначе физалис на село и на балкона имаме бол. Не е като за консервиране /не е петдесе щайги/, ама за ядене стига. Много е вкусен.
п.п. Какво има в "драперията". Просто ми е интересно???
В драперията има различни withanolides, за някои от които съвременни изследвания сочат че биха могли да имат цитотоксични свойства с евентуално приложение при лечение на рак на белите дробове, гърдата и черния дроб. Някои от тези съединения са и инсектициди.
Пет Сеп 02, 2016 11:43 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Какво е туй дърво?
Огромно дърво в центъра на Калофер, до реката. Вероятно това са му плодчетата, още зелени:
Ето го и цялото дърво:
Съжалявам, че не направих по-близка снимка на съцветията. Дано го разпознаете.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети