ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
OpenStreetMap базирани карти за Гармин

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
OpenStreetMap базирани карти за Гармин
Автор Съобщение
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2381
Местожителство: София

Мнение OpenStreetMap базирани карти за Гармин Отговорете с цитат
Напоследък ми стана интересно и се заиграх с идеята за генериране на карти за Гармин от данните на OSM. Идеята не е оригинална, съществуват сайтове, които предлагат такива карти, например http://www.kowoma.de/gps/freieKarten/osmkowomafreizeitkarte.php, чиито карта и аз доскоро използвах извън България. Картата на Дидо за Гърция е друга реализация - разликата е единствено в изгледа. Има и други.

Та направих няколко карти и реших да пусна линка, тъй и тъй вече съществуват: http://blog.igurbev.net/ (списъкът вдясно на страницата).

Хубавото е, че успях да успях да автоматизирам нещата до там, че актуализирането на данните и генерирането на нови версии да става общо взето с едно кликане върху скрипта. Другото хубаво е, че начинанието търпи развитие във всички посоки (подобряване на изгледа, добавяне на нови данни), стига да има кой да се занимава. Smile
Вто Ное 29, 2016 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1397
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Хах, скрита лимонка си!
Поздравления!

_________________
Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?
Вто Ное 29, 2016 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5004

Мнение Отговорете с цитат
Доста добре изглежда като за първи опит. На първо гледане забелязах няколко неща за оправяне. Едното - точките ти се дублират. Другото - на хоризонталите не са изрязани кривулиците при 0 метра нмв. Оттам вероятно нанажда излишни мегабайти.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Ное 29, 2016 11:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2381
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Едното - точките ти се дублират. Другото - на хоризонталите не са изрязани кривулиците при 0 метра нмв. Оттам вероятно нанажда излишни мегабайти.

Уф, това с дублиращите се точки беше голяма драма още в началото, когато освен, че се дублираха, ами и излизаха две различни - веднъж стандартните гармински за този код, втори път предифинираните в стила (като разбира се се случваше двете иконки тематично да не съвпадат - едното фитнес център, отгоре заслон), та като поне ги оеднаквих се кротнах на първо време на тая тема (проблемът беше в поредността на аргументите към компилатора, но явно не е целия проблем).
За хоризонталите не схванах съвсем - имаш предвид да сложа в стила условие да се крият, ако са на 0?
Вто Ное 29, 2016 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5004

Мнение Отговорете с цитат
Аха, технически проблем излиза да е това с точките - ще го оправиш, щом си го видял.
За нулевите изолинии - това са артефакти принципно и просто трябва да се махнат ръчно. Друго на ръка - понеже са многобройни обекти, дават немалък излишен обем. В какъв вид ти е файла с изолиниите?

За скрипта не го разбирам баш - предполагам ползваш Mkgmap? В БГМ ползваме съвсем друг сет от тулове, които съм направил собственоръчно.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Ное 30, 2016 12:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2381
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Аха, искаш да кажеш да пусна един парсер по xml-а с контурите, който да ореже тези с височина 0. Трябва да пробвам, за да видя колко ще свали, макар че не вярвам да е много. От любопитство пуснах един тул да преброи колко "нулеви тага" има в 2 ГБ файл за България и той ги изкара 929. Според тестовете това е по-малко от 2 мг текст.

Ей така изглежда файла, сякаш, но може да има и други части, прекалено е голям, за да мога просто да го огледам.
Код:
<node id="9223372036845402409" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4136954Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.911016666666669" lon="24.242583333333332" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402408" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4136954Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.91185" lon="24.243416666666665" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402407" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4136954Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.91185" lon="24.244249999999997" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402406" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4136954Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.911016666666669" lon="24.245083333333334" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402405" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4141957Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.910183333333329" lon="24.245083333333334" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402404" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4141957Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.909349999999996" lon="24.244249999999997" version="1" changeset="13341398" />
   <node id="9223372036845402403" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4141957Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" lat="42.910183333333329" lon="24.243416666666665" version="1" changeset="13341398" />
   <way id="9223372036854674690" timestamp="2016-11-04T12:37:43.4136954Z" user="Srtm2Osm" uid="941874" version="1" changeset="13341398">
      <nd ref="9223372036845402409" />
      <nd ref="9223372036845402408" />
      <nd ref="9223372036845402407" />
      <nd ref="9223372036845402406" />
      <nd ref="9223372036845402405" />
      <nd ref="9223372036845402404" />
      <nd ref="9223372036845402403" />
      <nd ref="9223372036845402409" />
      <tag k="ele" v="740" />
      <tag k="contour" v="elevation" />
      <tag k="contour_ext" v="elevation_minor" />
   </way>


Иначе да, точно mkgmap използвам (с лек пач за кирилицата Smile ).
Сря Ное 30, 2016 1:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5004

Мнение Отговорете с цитат
А, ти само с ОСМ-файла работиш.
Той не е много удобен за такива неща. Можеш да го отвориш в GlobalMapper примерно, отдето след редактиране може да излезе пак ОСМ файл или SHP. Това нещо mkgmap-a не може ли да бачка с шейпове директно?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Ное 30, 2016 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2381
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ха, GlobalMapper звучи интересно, ще пробвам, мерси.

Иначе процедурата е такава: данните от OSM се взимат в .pdf фотмат, отделно контурите се преобразуват в .oms през Srtm2Osm тула. Така получените неща се подават на един splitter, който си върви с mkgmap, който ги нарязва на парчета. Парчетата се подават на mkgmap със съответните параметри (стилове, ид-та, изходни файлове) и той генерира каквото му е казано, но основно img файловете.

Незнам какво е "шейпове ".
Сря Ное 30, 2016 10:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5004

Мнение Отговорете с цитат
https://en.wikipedia.org/wiki/Shapefile

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Ное 30, 2016 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2381
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
mkgmap supports input files in the OSM XML format, PBF, o5m and polish(.mp) formats.

Явно не може.
Сря Ное 30, 2016 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov