ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От най-северозападната част на Стара планина до връх Ком
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
От най-северозападната част на Стара планина до връх Ком
Автор Съобщение
Любомир ИлиевРегистриран на: 19 Окт 2015
Мнения: 74
Местожителство: София

Мнение От най-северозападната част на Стара планина до връх Ком Отговорете с цитат
Павел Делирадев първи минава Ком-Емине 1933 година. Точно тогава границата със Сърбия е била много строго охранявана и туристите не са могли да доближат границата на по-малко от 5-10 км. Затова нашите предшественици са избрали връх Ком за начало на първия цялостен поход по билото на Стара планина.
България губи Първата Световна война и по силата на Ньойския договор (1919 г.) отстъпва западните покрайнини на Сърбия. След това със Сърбия сме имали много враждебни отношения и туристите не са имали възможност да обходят билото на Западна Стара планина от връх Връшка чука – връх Миджур – връх Копрен – връх Ком. Смятам, че в момента нямаме никакви пречки да го добавим към Ком-Емине. Нашите предшественици биха се гордели с удължаването на пътеката по цялото било на Стара планина.
Ако на туристите в 1933 година е било разрешено свободно да се движат по граничната линия със Сърбия, откъде биха започнали своя първи поход по билото на Стара планина? (от гр. Видин; от гр. Брегово; от връх Връшка чука; от връх Миджур; от граничната бразда на 5 км западно от връх Ком; от връх Ком)
Труден въпрос, на който се опитвам да намеря сполучлив отговор. Моят отговор е устието на река Тимок в река Дунав – гр. Брегово – връх Връшка чука – връх Миджур – връх Копрен – връх Ком – нос Емине – фара - Черно море. Рано или късно, военните ще ни осигурят достъп до фара, стига много силно да го желаем.
Преди 84 години не е имало GPS и GSM. Екипировката е била тежка, обемиста и недостатъчно ефективна. Храната не е била така компактна и трайна (за сметка на качеството и ГМО). По билните пътеки не е имало толкова много жени. Не е имало толкова много информация за предстоящите преходи и не е имало толкова лесен и ефикасен начин за споделяне на тази информация чрез форуми и социални мрежи. Хората не са имали личен транспорт и пътуването до изходната позиция не е било така лесно, както сега за няколко часа с лека кола. Всичко е било различно. Какво би решил Павел Делирадев, който първи минава Ком-Емине 1933 година? Ако прочетем неговата биография, без колебание ще предположим, че походът ще започне от устието на река Тимок при вливането в река Дунав – гр. Брегово – връх Връшка чука – връх Миджур – връх Копрен – връх Ком – нос Емине – на юг по пясъчната брегова ивица до с. Резово (най-южната точка от нашето черноморие). Тогава не е имало безброй оградени/застроени плажни ивици и движението по плажната ивица е било свободно. С други думи, да прекосиш България по диагонал.

Пътеката Ком-Емине от 1991 година става част от международния европейски маршрут Е-3 от Сантяго (Испания) до Несебър (България) На сайта в последната снимка на европейската карта се вижда, че Международният европейски маршрут Е-3 за нас би трябвало да започне от Дунав мост 2 (гр. Видин) и да завърши на нос Емине. В Европейската асоциация за пешеходен туризъм FRA за крайна точка на маршрута Е-3 е посочено гр. Несебър. Може би тогава на европейските карти е нямало надпис „Емине“ и най-близкото населено място на техните карти е Несебър.
Сега вече има Дунав мост 2. Велосипедистите и мотористите ще влязат у нас по моста и ще продължат по европейския туристически маршрут Е-3. Това най-вероятно ще стане моста – с. Капитановци – с. Неговановци – с. Флорентин – с. Ново село – с. Връв – с. Куделин - устието на река Тимок в река Дунав – с. Балей – гр. Брегово - връх Връшка чука – връх Миджур – връх Копрен – връх Ком – нос Емине – фара - Черно море.

Как да наречем новата пътека от началото на най-северозападната част на Стара планина до връх Ком?
Името Ком-Емине неможе да се променя. Можем да дадем име на допълнителната отсечка от Дунав до Ком. Не е трудно.
Дунав – Ком - Емине
Брегово - Ком - Емине
Връшка чука - Ком - Емине
Миджур - Ком - Емине

Миналата година пеша прекосих България от връх Ком до нос Емине и на хижа Мазалат един възрастен турист от Габрово ми подсказа, че от Миджур започвало Ком-Емине. Човекът ми заръча като стигна до Емине, да се върна в София, да си почина и след това да направя Миджур-Ком. За това лято вече имам ясна цел: Дунав – Ком и от Дуранкулак (най-северната точка от нашето черноморие) на юг по бреговата ивица и докъдето стигна.

Според статия на вестник 168 часа най-западната част от България се намира на около 2 км на юг от връх Връшка чука.

Във форума намерих само едно мнение за прехода от връх Връшка чука до връх Ком
Миналото лято се спуснах на юг от връх Копрен и въобще не си личеше къде е била граничната бразда и пътеката на граничарите. Същото беше от връх Радомир по граничната бразда до връх Конгур. Клекове и растителност до пояса.

За ком-еминееца има ново изпитание. Непроходими участъци. Без пътека. Без име на пътеката. Без маркировка. Без табели. Без подслон, вода и храна по пътя. Движение на юг само с разрешение от ГД Гранична полиция. Това със сигурност ще допълни и разнообрази сегашното Ком-Емине.

Справедливо ли е да добавим Дунав-Ком към сегашното Ком-Емине и дали си заслужава?

Папка Timok-Kom-Emine с полезни файлове
Чет Яну 12, 2017 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5168

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти,
даваш доста интересна тема за дискусия. Няколко бележки от моя страна:

Е3 в частта си през централна и източна Европа е замислена по протежението на Татрите, Карпатите и Стара планина. Ето как върви в държавите на СЗ от нас:
- Словакия - Татрите
- Полша - кратка Карпатска забежка, след което влиза в Унгария - където познайте, има само хълмове.
- по Унгарска линия влиза в Румъния нейде в Трансилвания, но не и при Карпатите, нито по карпатското разклонение Ретезат (ех, защо не е прокарано оттам Sad ).
- в Румъния, на ЮИ от Тимишоара започва румънското маркирано трасе, което се включва в Карпатското протежение на ЮЗ от Ретезат.
- Румънското трасе ненадейно завършва в селото Дубова. Оттам се очаква да влезе някакси в Сърбия, за да продължи по гръбнака на Стара планина. Да, но в този участък мостове няма, нито фери-маршрути. Най-удачното преминаване изглежда да е моста при Железни врата.
- в Сърбия, предполагайки влизане от Румъния през Железни врата, маршрутът може да бъде продължен в посока Ю към Ниш, следвайки отново билото на Стара планина
- логичното включване към територията на България тогава идва да бъде при връх Миджур! - Както действително е отбелязал твоя познат.
- разбира се, има и опция за влизане през Видин или Брегово, но тогава ще трябва да се прескочи сръбския старопланински участък, а у нас да се следва едно странично старопланинско разклонение, източно и успоредно на р. Тимок, включая в. Връшка чука.

Мнението ми е, че вариантът Е3 да мине през Железни врата, южно към Ниш с влизане у нас през Миджур изглежда най-логичния и "планинарски" от всички други възможни.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Яну 12, 2017 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Любомир ИлиевРегистриран на: 19 Окт 2015
Мнения: 74
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей Дидо,
В моята глава има три пъти повече теми за размисъл Ком-Емине, но писането е много по-трудоемко от мисленето.

Официално призовавам да не се хабим да мислим за международния маршрут Е-3, а да се концентрираме върху историята и развитието на Ком-Емине.
Колко туриста са минали цялото Е-3 от Атлантически океан до Черно море и колко туриста са минали Ком-Емине? При съотношение от порядъка 1:1000 няма смисъл да се хабим за Е-3.
Откъде Павел Делирадев би минал 1933 година при условие, че тогава всеки български турист може свободно да се движи по българо-сръбската гранична бразда?
Имаме ли морално задължение да удължим Ком-Емине?

Нашите предшественици биха ни завиждали и никога няма да проумеят защо не правим поход, който включва цялата Стара планина? Нещо, което на тях им е било забранено и невъзможно.
Чет Яну 12, 2017 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2328
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Може да ви е интересно да погледнете и нещо, което написах във форума преди две години (съжалявам за самоцитирането):

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=86313#86313
Пет Яну 13, 2017 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 1216
Местожителство: София, кв. "Овча купел"

Мнение Re: От най-северозападната част на Стара планина до връх Ком Отговорете с цитат
Интересна тема.

Подкрепям идеята. Но какво конкретно можем да направим?

Информация за и популяризиране на маршрутите "Връшка чука - Ком" и "Връшка чука - Емине".
Преговори с БТС за официалното признаване на маршрутите, за тяхното уточняване и маркиране.
Преговори с БТС, БФТ и туристическите дружества за традиционни ежегодни походи по маршрутите.
Други действия и мероприятия.

Любомир Илиев написа:
...
Ако на туристите в 1933 година е било разрешено свободно да се движат по граничната линия със Сърбия, откъде биха започнали своя първи поход по билото на Стара планина? (от гр. Видин; от гр. Брегово; от връх Връшка чука; от връх Миджур; от граничната бразда на 5 км западно от връх Ком; от връх Ком)
...
... Какво би решил Павел Делирадев, който първи минава Ком-Емине 1933 година? ...
...
Как да наречем новата пътека от началото на най-северозападната част на Стара планина до връх Ком?
...
Справедливо ли е да добавим Дунав-Ком към сегашното Ком-Емине и дали си заслужава?
...
Откъде Павел Делирадев би минал 1933 година при условие, че тогава всеки български турист може свободно да се движи по българо-сръбската гранична бразда?
Имаме ли морално задължение да удължим Ком-Емине?

Нашите предшественици биха ни завиждали и никога няма да проумеят защо не правим поход, който включва цялата Стара планина? Нещо, което на тях им е било забранено и невъзможно.
Моите отговори на зададените въпроси:

От Връшка чука.

От Връшка чука.

"Връшка чука - Ком".

Дунав-Ком - не е справедливо и не намирам, че си заслужава - при условие, че вече има поход "Връшка чука - Емине".

От Връшка чука по билото до Ком и до Емине.

Нямаме морално задължение да удължим Ком-Емине. Той вече е удължен на Връшка чука - Емине.

Възможни причини да не се направи наведнъж Връшка чука - Емине:

Липса на свободно време,
липса на средства,
липса на издръжливост,
здравословни проблеми,
липса на спътници,
липса на смисъл в подобно начинание,
други причини.

П. П. Vedrin добре е описал възможни варианти за Железни врата - Ком. За съжаление е изложил и пречките за осъществяването им.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Яну 13, 2017 1:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5168

Мнение Отговорете с цитат
Любомир Илиев написа:
Здравей Дидо,
В моята глава има три пъти повече теми за размисъл Ком-Емине, но писането е много по-трудоемко от мисленето.

Официално призовавам да не се хабим да мислим за международния маршрут Е-3, а да се концентрираме върху историята и развитието на Ком-Емине.
Колко туриста са минали цялото Е-3 от Атлантически океан до Черно море и колко туриста са минали Ком-Емине? При съотношение от порядъка 1:1000 няма смисъл да се хабим за Е-3.
Откъде Павел Делирадев би минал 1933 година при условие, че тогава всеки български турист може свободно да се движи по българо-сръбската гранична бразда?
Имаме ли морално задължение да удължим Ком-Емине?

Нашите предшественици биха ни завиждали и никога няма да проумеят защо не правим поход, който включва цялата Стара планина? Нещо, което на тях им е било забранено и невъзможно.


Ком-Емине като маршрут ще си остане Ком-Емине разбира се, защото е свързан в сплавта от конкретно ходене, на конкретен човек, описано в книга.
В тоя ред на мисли, удължаването му на север към Видин ще създаде Видин-Емине, което няма да бъде по-голямото Ком-Емине. Ако пък ще създаваш Видин-Емине, защо просто не допълниш липсите на Е-3 в посока север до Сърбия или Румъния? Това бих казал, ще официализира, съотвеното придаде завършеност на начинанието? Ако пък отидем натам - коментарите на Ведрин са чудесни - пропуснал съм ги или забравил, благодаря за линка - ще трябва да се съобразим с European Ramblers' Association (ERA), чиито член е БТС. Т.е. - няма мърдане Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Пет Яну 13, 2017 1:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Яну 13, 2017 3:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
TitoРегистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 546

Мнение Отговорете с цитат
Ком-Емине е ясен като турски сериал. Дайде да дадем и да превземем Петрокомок! BG Duel

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Пет Яну 13, 2017 11:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezkoРегистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 739
Местожителство: софия

Мнение края на април? Отговорете с цитат
Ще се случи.
Пет Яну 13, 2017 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Любомир ИлиевРегистриран на: 19 Окт 2015
Мнения: 74
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
След като се върнах от Емине, реших да направя Миджур-Ком в чест на Павел Делирадев и всички негови последователи, които не са имали право да вървят по граничната бразда от северозападната Стара планина до връх Ком. За целта си направих папка Midjur-Kom и започнах да трупам статии, пътеписи, снимки и трекове. После си зададох въпроса „Защо началото е от връх Миджур (2168м), а не от връх Връшка чука (692м)?“. В Google намерих резултати за маршрута „Връшка чука – Ком“ и реших, че това е по-подходящо, отколкото „Миджур-Ком“. Преименувах папката на Vrashka_Chuka-Kom и започнах да трупам статии, пътеписи r снимки. Трекове не открих. Затова отворих планинарската карта и започнах да разглеждам подхода към върха от ГКПП „Връшка чука“ (на пътя Видин-Зайчар). Лесно се вижда, че за българите Стара планина започва от с. Флорентин на брега на река Дунав. Точно там е първият баир на най-северозападната част от Стара планина. Отново съм раздвоен. От Връшка чука или от Флорентин започва истинското Ком-Емине по билото на цялата Стара планина?
Ако тръгна от Емине и финиширам на Връшка чука (692м) е нещо като да тръгна от Дунава и да финиширам на връхчето (515м) до телевизионната ретланслаторна кула между с. Козичино и пътя Несебър-Бяла без мерак да стигна до морето. Значи тръгването от Връшка чука – Ком - Емине не е най-добрия вариант. Знаем, че Павел Делирадев е стигнал до морското равнище. Ако е бил тръгнал в обратна посока, докъде щеше да стигне, ако тогава не е имало забрана за свободно движение в граничната ивица? Павел Делирадев би избрал река Дунав около с. Флорентин за начало на прехода по билото на Стара планина.
След като прочетох биографията на Павел Делирадев, отново се разколебах и влязох в нови мисли. Павел Делирадев е живял в Русе и със сигурност би искал да види мястото, откъдето идва водата на река Дунав в България. Това е устието на река Тимок, която се влива в река Дунав. Устието на река Тимок разделя Сърбия и България. Усещам, че устието на река Тимок при река Дунав е най-правилното място за начало на похода Дунав-Ком-Емине. Ще тръгна от там пък по-нататък както и да преправят трасето до Ком, няма да се налага да го повтарям.
Преименувах папката на Dunav-Kom и с нетърпение очаквам други гледни точки на комеминейци.
Пет Яну 13, 2017 3:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngelРегистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1222

Мнение Отговорете с цитат
Не съм Ком - Еминеец, но в района съм се мотал много. Като войник с месеци съм бил по наряди точно на влива на Тимок в Дунава, селата Куделин, Балей, Връв. После година и половина в балканските села Големаново, Връшка чука / основно там /, Киреево, Черни лом, Салаш, непрекъснато и по билото на Балкана.
Тази работа е опасна. Всяка седмица се стреляше, а сега предполагам е същото, както дочувам от познати. Хаосът в момента там е голям - как си представяте туристи, граничари, каналджии и бежанци, умешани по баирите .... кой кого ще различи. Сръбските граничари не си поплюват, често стрелят преди да питат. От наша страна беше по културно, но също се стреляше.
В първите 60-70 км изглеждат ниски хълмове, но са гъсти гори още от гр. Брегово до Тимок, с трудно проходим подлес. Конете не можеха да влязат в него и се ходеше пеша и с брадви за просичане. В гористите долища на Връшка чука без указатели, през проправени от диви животни просеки, често не знаехме къде се намираме - в сръбско или у нас, но това не правеше на никой впечатление.
Може би добър вариант е начало Миджур - там е по-открито и предвидимо.
Пет Яну 13, 2017 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5168

Мнение Отговорете с цитат
Любомир Илиев написа:
Павел Делирадев би избрал река Дунав около с. Флорентин за начало на прехода по билото на Стара планина.


Ако това е началото на прехода, откъде би започнал да ходи по "билото на Стара планина"?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Яну 13, 2017 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 1216
Местожителство: София, кв. "Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Виждам, че яко те е хванала магията на Ком-Емине...

Дискусията става все по-интересна... Любомир Илиев, ако искаш да не си остане само дискусия, какви конкретни действия и мерки предлагаш да предприемем?

Що се отнася до реалното обхождане на маршрута, кога мислиш да го осъществиш? Може пък да се намерят съмишленици и спътници... освен ако не желаеш да пътуваш сам.
Любомир Илиев написа:
... Лесно се вижда, че за българите Стара планина започва от с. Флорентин на брега на река Дунав. Точно там е първият баир на най-северозападната част от Стара планина. Отново съм раздвоен. От Връшка чука или от Флорентин започва истинското Ком-Емине по билото на цялата Стара планина?
...
... Значи тръгването от Връшка чука – Ком - Емине не е най-добрия вариант. ...
...
... Усещам, че устието на река Тимок при река Дунав е най-правилното място за начало на похода Дунав-Ком-Емине. Ще тръгна от там пък по-нататък както и да преправят трасето до Ком, няма да се налага да го повтарям.
Преименувах папката на Dunav-Kom и с нетърпение очаквам други гледни точки на комеминейци.
Любомир Илиев, я дай твоето определение за планина и да видим откъде наистина започва Стара планина - двете ѝ части Главна Старопланинска верига и Предбалкана. Лично аз не смятам, че Стара планина започва от брега на река Дунав.

Иначе идеята ти за поход "Дунав-Ком-Емине" е напълно ясна и много добре я изложи. Въпросът е какви ще бъдат целите и задачите на този поход?

Представям си например поход "По главното вододелно било на България". Безспорно - един такъв успешен преход би бил достойно постижение за всеки планинар, с което да се гордее. Погледнем ли обаче целите му, ще се замислим - кому е нужно това? Какъв е смисълът, ползата, придобивките? Колко ли туристи ще се престрашат да го направят? Вероятно малцина...

Така е и с предлагания от тебе маршрут "Дунав-Ком-Емине" - безспорно интересен и любопитен, но едва ли ще привлече последователи, или пък организиране на ежегодно групово преминаване.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Яну 13, 2017 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Любомир ИлиевРегистриран на: 19 Окт 2015
Мнения: 74
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Любомир Илиев написа:
Павел Делирадев би избрал река Дунав около с. Флорентин за начало на прехода по билото на Стара планина.


Ако това е началото на прехода, откъде би започнал да ходи по "билото на Стара планина"?

Докъде Павел Делирадев би ходил по "билото на Стара планина" в посока Черно море?
Защо Павел Делирадев не е спрял на някой проход и да приключи с билното ходене по Стара планина, а е продължил да слиза до последния баир преди селището Емона? Явно е решил да измине два километра повече и да стигне до морето на кота нула. Следователно критерият на Павел Делирадев за край на Стара планина е да слезе от последния баир до кота нула. Затова е кръстил похода Ком-Емине, а не Ком-Емона. Ако се беше върнал по обратния маршрут и му бяха разрешили свободно да се движи в граничната зона, докъде би стигнал? Павел Делирадев би слязъл от последния баир до с. Флорентин и щеше да направи още два километра, за да види Дунав. Дотук нищо за река Тимок, която е на няколко километра на запад от първия баир от Стара планина по критерия на Павел Делирадев.
Моите разсъждения са от гледна точка на въпроса "Какво би направил Павел Делирадев, ако нямаше забрана за движение в граничната зона?" като не вземам под внимание нашите критерии за начало/край на Стара планина и за територия на Дунавската равнина.

Надявам се, че съм взел отношение по въпросите, повдигнати от @stefan_iliev38.
Ако Павел Делирадев беше тръгнал от Емине, нямаше да спре на Връшка чука и да се върне в София. Когато е вървял към Емине, не е спрял на проходите, а е вървял до слизане от последния баир плюс още два километра до морето.

Мерси на @nabludatel50
В началото на темата писах, че там е непроходимо и трудно. Затова всяка информация е полезна.

Радвам се на други гледни точки, различни от моята, дори да се повтарят. Нека повече от нас вникнат в мисленето и решенията на Павел Делирадев за първия поход Ком-Емине.
Пет Яну 13, 2017 9:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
yu1upРегистриран на: 17 Мар 2015
Мнения: 23
Местожителство: Годеч

Мнение Отговорете с цитат
От Миджур към Ком...
Пет Яну 13, 2017 9:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5168

Мнение Отговорете с цитат
Любомир Илиев написа:
dido написа:
Любомир Илиев написа:
Павел Делирадев би избрал река Дунав около с. Флорентин за начало на прехода по билото на Стара планина.


Ако това е началото на прехода, откъде би започнал да ходи по "билото на Стара планина"?

Докъде Павел Делирадев би ходил по "билото на Стара планина" в посока Черно море?


Не знам дали става ясен въпросът ми, така кратко зададен. Ето по-подробно:

Участъкът с. Флорентин-Миджур не е част от билото на Стара планина, а е странично на билото ребро-разклонение. Можеш да възприемеш нещата така - тръгвайки от с. Флорентин през Връшка чука и поредицата върхове преди Миджур, все още се изкачваш в посока билото на Стара планина! Следователно билния ти преход ще почне едва от Миджур нататък!

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Яну 13, 2017 9:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov