ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
с. Славейно - х. Преспа - с. Кутела - с. Славейно

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
с. Славейно - х. Преспа - с. Кутела - с. Славейно
Автор Съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1130
Местожителство: София

Мнение с. Славейно - х. Преспа - с. Кутела - с. Славейно Отговорете с цитат
Преди няколко дни приятели ме водиха по маршрута по знайни и незнайни пътеки: https://goo.gl/photos/BpUqXEwctkyL36mP9
Вто Мар 21, 2017 6:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 210

Мнение Отговорете с цитат
Гледам, че на паметниците и табелите в самото село веднъж е изписано „Славейно“ , друг път „Славеино“. Всъщност, името няма нищо с птицата славей. През 30-години на миналия век понеже не харесвали дотогавашното турско име Карлуково, селяните подали до правителството молба за преименуване. Молбата била удовлетворена и селото кръстено на деспот Алексий Слав, който някога владеел тези земи. Доколкото ми е известно, новото име се харесало и бързо било възприето.
Прочее, правилното е „Славеино“.
Сря Мар 22, 2017 10:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1130
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
На топографските карти (1:5000, 1:25000, 1:50000 и 1:50000 от 1933 г.) името на селото е Славейно. На пътните табели и в сайта на община Смолян е същото.
Сря Мар 22, 2017 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 210

Мнение Отговорете с цитат
Не споря. Просто името произхожда от (Алексий) Слав, а не от славей и според този произход е по-правилно да е Славеино, точно както е било кръстено през 30-години на миналия век.
От друга страна, Славейно е по-лесно за произнасяне. Нищо чудно с времето това име да се наложи.
Сря Мар 22, 2017 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2477
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Най-авторитетният източник на информация за имената на населените места и промените им през годините вероятно е Националния регистър на населените места. Ако изберем горе вляво връзката Промени за една териториална, административно-териториална единица или район и потърсим там Славейно получаваме следните данни (измежду много други):

Справка за с. Славейно, общ. Смолян, обл. Смолян към 03.03.1878 г.
Идентификационен код: 66957
Събитие: наблюдавано за първи път
Документ : Служебен документ за създаване на населените места
Вид единица: населено място (село)
Наименование: Карлуково
с ударение: Карлуково
транслитерирано: Karlukovo
на английски: Karlukovo
Средна надморска височина (в метри): 1000 и повече

Справка за с. Славейно, общ. Смолян, обл. Смолян към 14.08.1934 г.
Идентификационен код: 66957
Събитие: промяна на наименование
Документ : Заповед 2820 на Министерство на вътрешните работи и народното здраве от 09.08.1934 г. ( Обн., ДВ, бр. 109 от 14.08.1934 г. )
Вид единица: населено място (село)
Наименование: Славейно
с ударение: Славейно
транслитерирано: Slaveyno
на английски: Slaveyno
Средна надморска височина (в метри): 1000 и повече

Сря Мар 22, 2017 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 210

Мнение Отговорете с цитат
Оказа се, че паметта леко ме е подвела, а нещата са още по-завъртяни.
Ето какво пише по въпроса краеведа Петко Карапетков:
(Петко Карапетков "Славеино, принос към историята на Средните Родопи" изд. "Иван Вазов", 1991)

на стр.21:
"През 1924г. общинският съвет се занимал с въпроса за промяна на името. Той решил да се даде историческо име на селото. По предложение на адвокат Васил Н. Чинков се спрели на името на деспот Слав, родопски управител през царуването на Калояна. И с протокол N31 от 7 декември 1924г. преименували Карлуково на Славеево. Но по неизвестни причини през 1934г. в Държавен вестник е публикувано друго име - Славеино, което доби известност. То завучи приятно, но никой не разбира произхода му. Повечето мислят, че идва от славеи и го пишат с "й" и често ни запитват "Нима в селото ви има много славеи?"
Грешката трябва да се поправи."

на стр.286:
"През 1924г. с протоколно решение се поиска смяна на имената на селата - Карлуково на Славеево и Каршилъ на Виево."
Сря Мар 22, 2017 8:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2477
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Петко Карапетков дава наистина ценни сведения за избраното и желано име Славеево. Бил е на 12 годишна възраст, когато общинския съвет в родното му село се е занимавал с този въпрос. Достатъчно точно е цитирал и конкретен документ, който вероятно би могло да бъде издирен.

Дали обаче публикуваното в ДВ име е било Славеино или Славейно сякаш е уместно да бъде предмет на доуточняване, тъй като са налице противоречиви сведения. Ако се докаже, че в Заповед 2820 на Министерство на вътрешните работи и народното здраве от 09.08.1934 г. (Обн., ДВ, бр. 109 от 14.08.1934 г.) посоченото име е било Славеино, тогава биха възникнали и следващи въпроси -- кога и по какъв повод то е било официално променено от Славеино на Славейно и защо подобна промяна не е била отразена в регистъра на населените места?

Що се отнася до племенника на цар Калоян -- Алексий Слав, писмените сведения за него са предимно от периода след смъртта на цар Калоян и най-вече във връзка със съюзяването му с латинския император Анри Фландърски, с чиято 12-годишна незаконна дъщеря Маргарита-Изабела той сключва брак. Изглежда е участвал в сраженията край Пловдив през август 1208 г., на страната на латините. В тази може би до известна степен братоубийствена битка 30-хилядната армия на търновския цар Борил, негов първи братовчед, е била разгромена. От една страна Борил е определян от някои като узурпатор на престола в Търново, ала от друга -- Алексий Слав на практика е извършил държавна измяна, за която е бил награден от латините с титлата деспот. Воювал е на страната на латините и през 1211 г. -- тогава 24 отряда пехота и 2 отряда конница на цар Борил са били пле­нени и безмилостно изклани, но не от "своите", а от рицарите.

Доколкото е известно, Маргарита-Изабела пребивава основно в крепостта Цепина, но само няколко години след сватбата умира след зле завършила бременност. По-нататък Алексий Слав премества столицата си от Цепина в Мелник и се сближава с епирския деспот Теодор Комнин. Границите на родопските му владения не са точно определени, но наистина е възможно Славейно да е попадало в източната им периферия, бая далеч от двете "столици" на деспотството.

Не би било много изненадващо ако тези или други подобни исторически факти са оказали някакво влияние при определянето на новото име на Карлуково...

Срещат се също предположения, че топонимите "Славова планина", "Славееви гори" или дори "Славиеви гори" може да са били свързани по някакъв начин с Алексий Слав. Тези интерпретации обаче сякаш са предимно в сферата на легендите от по-ново време.

В бележка под линия в труда на Николай Хайтов "Асеновград в миналото. Исторически очерк", откриваме следното:

<< Наименованието „Славиеви гори”, което се дава на Родопите, се среща за първи път у Константин Костенечки (1410—1432) — в биографията на Стефан Лазаревича. Същото название се среща у пътешественика Вранчич (1553 г.), а по-късно (1819 г.) — и у поп Константина, който пише: „Доспат балкан викат на Славова планина.” >>

Имайки предвид доста противоречивата слава на Н. Хайтов, особено що се отнася до работата му с чужди трудове, би било уместно споменатите от него източници да бъдат проверени.

Интересни сведения дава и Тодор Моллов в статията си "Етноконфесионални рефлекси в българската фолклорна демонология (2. Рим-папа в легендарните предания)"

<< Макар и късно записана, легендата, че т.нар. Славиеви гори (Родопите) първоначално се наричали "поп Славова планина" по името на някакъв си поп Слав, който подобно на Иван Рилски постил там, лекувал всякакви болни и чумави и проповядвал [2], се вписва органично в контекста на друга легенда. [...]

[2] Иван Шишманов отбелязва, че тя е записана от Д. Илков, който я е чул от някакъв аромънски пастир (Шишманов 1891: 483); впрочем, тъкмо в Чепинските Родопи има топоними, производни от Слав (по-рано Чепинско се смята за част от Родопите и/или Рила).
>>
Чет Мар 23, 2017 1:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1130
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
След този преход в района мен продължават да ме човъркат някои въпроси:
1. Къде е лобното място на К. Шишманов и има ли паметник там? Минавайки по пътеката, зад беседката не открих такова: http://www.kade.si/#map=19/2767512.04/5109800.06/0 Между другото снощи, докато си нанасях данните на картата, чрез Уикимапия видях, къде са гробовете на Колю и Пейо Шишманови. Има и качени снимки.

2. Къде е т.нар. Родопско Оборище? Има стрелка до заслона, която сочи по пътя в югоизточна посока от заслона: http://www.kade.si/#map=17/2768030.81/5108140.83/0 Теоретично Родопското Оборище би могло да е при параклиса Св. Дух.

3. Къде се намира м. Иноглово? В ЕТК 1:5000 на две места има местности Иноголово, което вероятно е грешка (едно о в повече) югоизточно и североизточно от х. Преспа: http://www.kade.si/#map=15/2767520.07/5114893.78/0 Същевременно има вилна зона (бивша махала) с име Малко Иноглово. Докато се рових преди време в Нета, се оказа, че местността Иноглово е най-общо казано до вр. Преспа, където е имало древно селище, храм и т.н., но те били разрушени и опожарени от турците. Въпросът е къде най-вероятно е било разположено древното Иноглово, а оттам и местността? На мястото на Малко Иноглово или на някое от местата, на които в ЕТК е отбелязано Иноголово (до руините на овчарника, югоизточно от х. Преспа) или горе под вр. Преспа и двете каби (Голямата и Малката). Там е доста стръмен склон, ама пък знае ли се, може в онези мътни години там да са се крили хората.

4. Някога имало ли е синя маркировка по пътя между с. Славейно и с. Кутела? Аз една марка не видях. Има само една табела (тип МОСВ, като тези между с. Славейно и х. Пресна), на главната улица в Кутела, на която пише х. Преспа, но ако всъщност човек следва само пътя след селото (покрай гробището), той ще се озове на Хайдушки поляни, а след това по синята маркировка и на х. Момчил юнак.
Чет Мар 23, 2017 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2477
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ivailo.hr написа:
Къде е лобното място на К. Шишманов и има ли паметник там?

В района на Хайдушки поляни е паметника, в близост до параклиса Успение Богородично (не съм ходил там):

http://www.kade.si/#map=18/2764430.67/5114925.22/0

ivailo.hr написа:
Къде е т.нар. Родопско Оборище? Има стрелка до заслона, която сочи по пътя в югоизточна посока от заслона. Теоретично Родопското Оборище би могло да е при параклиса Св. Дух.

Да, при параклиса Св. Дух е (и там не съм бил):

http://www.kade.si/#map=19/2768374.3/5107861.95/0

ivailo.hr написа:
Къде се намира м. Иноглово? В ЕТК 1:5000 на две места има местности Иноголово, което вероятно е грешка (едно о в повече) югоизточно и североизточно от х. Преспа. Същевременно има вилна зона (бивша махала) с име Малко Иноглово.

Правилното изписване е Иноглово, информацията е от приятел-планинар, родом от с. Петково, с който минахме оттам в един дъждовен есенен ден през 2009 г. на път от х. Преспа към с. Петково. Относно местонахождението -- вероятно най-уместно е да се приеме обширната поляна на ЮИ от
параклиса Св. Неделя:На първите две снимки се вижда друга сграда на въпросната поляна, погледната от района на параклиса.

ivailo.hr написа:
Някога имало ли е синя маркировка по пътя между с. Славейно и с. Кутела? Аз една марка не видях. Има само една табела (тип МОСВ, като тези между с. Славейно и х. Преспа), на главната улица в Кутела, на която пише х. Преспа, но ако всъщност човек следва само пътя след селото (покрай гробището), той ще се озове на Хайдушки поляни, а след това по синята маркировка и на х. Момчил юнак.

Да, някога е имало синя маркировка по целия маршрут от х. Момчил юнак през с. Кутела за с. Славейно.
Чет Мар 23, 2017 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2477
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Съществуват предположения, че Иноглово е основано от преселници от Търновско, сподвижници на Патриарх Евтимий. Едно свидетелство в този смисъл дава Тодор Кавгазов:

«“Темелите на рода ми са поставени в старата българска столица Велико Търново. Все още дочувам гласа на мама, седнала смирено край огнището, сбрала цяла сюрия деца край себе си: “Ние сме дошли буднош, някога, много отдавна, от Арбанася”. Заветът на дядо гласеше: “Това, което ти казвам, слушай го добре! Всичко запомняй и постоянно разказвай!”, завръща се в миналото човекът-легенда. Вместо да бъдат прогонени, новите заселници в планината на Орфей са приети едва ли не като месии в онези тежки и преломни години – падането на България под турско робство. Пришълците изграждат особена, суверенна представа с по-различните си адети, нарочени са за хора с “инакви”, т.е. с различни глави. Така селището им започва да се казва “Инак-главо”, в момента Иноглово. “Според моите скромни исторически изследвания патриарх Евтимий намира последен покой не в Бачковския манастир, а по тези земи”, категоричен е дядо Тодор.»

Източник: http://www.blitz.bg/article/9931

Доколко обаче тези предположения са исторически достоверни остава неясно.
Чет Мар 23, 2017 5:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1130
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Започва да става все по-интересно. Въобще целият район около върховете Преспа и Свобода е изпълнен с много истории, митове и легенди.
Пет Мар 24, 2017 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
WhitestarРегистриран на: 19 Ное 2013
Мнения: 344
Местожителство: Велико Търново

Мнение Отговорете с цитат
Понеже отново стана дума за топонимия. Тази тема е толкова неизчерпаема, колкото и счехотлива, по отношение на географските названия и различните причини за възникването им. Тук давам линк към базата данни съдържаща австро унгарските карти от 1910г. -- ценен материал за всички учени изследващи материята -- http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm . Това, без да се шегувам, си е най-ценното на тези карти, които са като една ортоснимка на наименованията от онези години.

_________________
"Който не знае на къде е тръгнал винаги стига другаде."
Т.Пратчет
Пет Мар 24, 2017 2:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2477
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Да, австро-унгарската карта е много интересна и в този случай, въпреки твърде дребния ѝ мащаб. На нея е отбелязанo само името на реката -- Inekli deresi. Според Google translate inekli като прилагателно би могло да означава "кравешки" (от "inek" -- крава). Не е съвсем ясно дали Inekli е турцизирано средновековно българско име или Иноглово е славянизирано турско име. Все пак, без да съм специалист в тази сфера, струва ми се, че обстоятелството че inekli има подходящ за местността смисъл на турски, докато Иноглово е някак по-трудно да бъде обяснено на български, прави донейде по-вероятна втората хипотеза.
Пет Мар 24, 2017 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov