ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Около хижа Острица

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Около хижа Острица
Автор Съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 141
Местожителство: София

Мнение Около хижа Острица Отговорете с цитат
Тръгнах от спирката в началото на Мърчаево; не е лоша за изходна точка, има голяма надморска височина, чешма, заслон и никакви къщи и вили по пътя. Пътят с жълтата маркировка към шосето за кариерите е в отлично състояние - очевидно се чисти и поддържа. След шосето към кариерите стигнах пътеката с червена маркировка към Острица. Знаех за нея, но не я бях минавал. Тя се оказа втората приятна изненада за деня - също е добре маркирана и разчистена. Единственото малко по-трудно за ориентиране място е това, което на по-старите карти се наричаше Голината - на откритото пътеката не е толкова ясна. Не изпуснах маркировката нито веднъж - постижение за мен. На хижа Острица има недобронамерена каракачанка и заплашителна табела - "Не е търговски обект". Не отидох да видя дали хижата е затворена. Прибрах се през х.Селимица и заслон Пинко. Снимах го и отвътре - отворен е, чист и подреден. Поздрави, Н.

Снимки
Нещо като трак


Последната промяна е направена от ndamov на Нед Апр 01, 2018 7:45 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пон Окт 16, 2017 3:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LexxРегистриран на: 31 Юли 2014
Мнения: 22

Мнение Отговорете с цитат
Сградата на хижа Острица повече от десет години е частна собственост, не работи като хижа и изобщо не се допускат външни лица там. Някой олигарх си има вила на прекрасно място.
Вто Окт 17, 2017 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 141
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
"Каде пойде бе, че развалиш времЕто!" - чух да казва човекът, с когото слязохме от маршрутката в Рударци. Докато измислях подходящ отговор, разбрах, че фразата не е за мен, а за единствения друг несретник в целия център на селото в студената и ветровита неделна утрин - с астрономическо време по зимен тертип. Трябва да съм изглеждал нелепо с раница и туристически обувки... Както и да е; тръгнах от Рударци заради чистотата на жанра - червената маркировка за Острица започва именно оттам. Рискованото и излагащо ме начинание ми се отплати след по-малко от час, когато стигнах заслон Каменоделец. Панорамата на запад беще разкошна, но още по-хубава се оказа от върха на Церова поляна. Последва безинтересно качване до пътя за кариерите и с това новите за мен неща приключиха. Към Острица се бях качвал скоро - има го малко по-нагоре. Затова пък зимата ме завари неподготвен в добрия смисъл на думата. Малкото нов сняг изглеждаше фантастично. Снимах като изоглавен - с новата ми сапунерка не бях попадал на сняг. Идеята ми беше да сляза през хижа Композиторите /на Google Maps е наречена Червената шапчица/ към Владая. Тръгнах по "алеята" от Трендафила към Офелиите и тя се оказа обрасла и трудно проходима. Във вид на компенсация за тази част на света, включително за заслона под Владайски черни връх, интересна история има тук. Моят "принос" е тази снимка. Едно време на това отклонение имаше табела "Витошка конференция". Преди десетина години отидохме със синовете ми /тогава още ходеха с мен/ да видим какво има там и попаднахме на труднодостъпна поляна с доста следи от сърни. Отново в наши дни - от Композиторите, която преди доста време беше известна с далеч по-шикозното име Музиколозите, тръгнах с известен страх по пътеката към Владая. Тя е меко казано странична и си имах шубе относно състоянието и. То излезе съвсем читаво - пътеката е ясно очертана, разчистена, включително и наскоро, съвпада точно с картата и дори срещнах човек по нея - по пътеката, не по картата. Снимал съм няколкото разклона, на които трябва да се внимава. Поздрави, Н.

П.П. Снимките ще кача утре, днес ме домързя да ги оправя.


Последната промяна е направена от ndamov на Пон Апр 02, 2018 11:02 pm; мнението е било променяно общо 6 пъти
Нед Окт 29, 2017 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 141
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Това са снимките и нещо като трак - рисуван е на картата.

П.П. Пропуснах да похваля маркировката от Рударци през Церова поляна до Острица - много е добра дори в селото. Отделя се от главната улица малко след спирката при басейна наляво по "Райко Янков", после се изкачва по "Ваташка" до пресичане с "Родопи", по която се върви около половин километър на север. Там е отбивката, също добре маркирана, надясно към Церова поляна. Трябва да има нещо особено в тази маркировка - два последователни пъти не съм я изпускал, което започва да ме плаши. Поначало съм способен да се изгубя буквално навсякъде...

П.П.П. Часовете на снимките са по стар стил, не ми се занимава да ги редактирам, извинения за което.
Пон Окт 30, 2017 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 141
Местожителство: София

Мнение Владая - шосето до кариерите - хижа Острица Отговорете с цитат
Този ден си бях наумил друго, но като станах в планинарския час - 5 сутринта - видях, че вали много и отспах докъм 9. По това време дъждът вече беше спрял, но се изправих пред проблема къде по-наблизо да ида. Взех Соломоново решение - отидох на автобусната спирка на Овча купел и се качих на първия рейс. Озовах се във Владая с идеята да се кача по шосето за кариерите и от кота 1146 до х. Острица /кога ли ще престана да я наричам така?/. Ходил съм тази пътека доста пъти, за последно преди 7-8 години и тогава имаше екшън в горния и край във вид на паднали дървета. Сега пътеката тръгна много добре, пресече каменната река както си му е реда, стигна до порутен заслон и след него се появи недотам стандартна, но много добре водеща маркировка; всичко това съпроводено с разчистено трасе! Веселбата продължи няколкостотин метра, като тук-там трябваше да се пресича сняг, понякога дълбок до коляно. По едно време или маркировката свърши, или съм надминал себе си в губенето. Поначало пътечката в този участък върви със серпентини и след като очевидно я изпуснах, реших да ходя право нагоре, за да спестя разстояние. То се оказа половин километър паднали дървета и сняг, вече дълбок до кръста. Минах го почти за час. Изглежда Витоша ми напомни да я уважавам... Като се стопи снега ще взема да ида да видя какво толкова се обърка. Слязох през Златните мостове и ми направи впечатление, че заедно с новата линия 163 автобусите са доста начесто - примерно както бяха по линия 261 на времето. Снимки...

П.П. Промених името на темата, защото само едно от изпълненията тръгва от Мърчаево, а общото все пак е "хижа" Острица.


Последната промяна е направена от ndamov на Пет Апр 06, 2018 10:34 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 01, 2018 8:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LiubitelРегистриран на: 02 Юни 2013
Мнения: 369
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Тази пътека вече е непроходима заради многото паднали дървета. Струпването е огромно. Като решиш пак да я ходиш, сложи си по-стари дрехи - дупките по тях са ти гарантирани. Успех!

_________________
Всичко е възможно.
Вто Апр 03, 2018 7:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 141
Местожителство: София

Мнение Половин успех под Острица Отговорете с цитат
Liubitel написа:
Тази пътека вече е непроходима заради многото паднали дървета. Струпването е огромно. Като решиш пак да я ходиш, сложи си по-стари дрехи - дупките по тях са ти гарантирани. Успех!


Пътеката взе, че излезе проходима. До заслона, откъдето започват серпентините, нещата бяха както при предишното ходене; имаше две паднали дървета, нищо специално. Познах /не в библейския смисъл на думата/ мястото, на което изтървах пътеката през април, продължих юнашки нагоре и си намерих друго, августовско място за изтърваване; като говорим за библейското значение на "познавам", май то ме позна... Съветът на Liubitel за старите дрехи беше съвсем на място. При ръждива табелка си намерих кошмарен терен и упорствах да пълзя и прескачам и каквото и да е през него - не и ходене, въпреки, че джиджавката съвсем ясно сочеше накъде е пътеката. Намерих я все пак с нейна помощ; на трака дивотията си личи ясно. На връщане внимавах и не се изгубих, отклоненията са за съзерцание на красоти и снимки. Като цяло пътеката е разчистена, проходима, очевидно ходена, появили са се нови табелки и ако се внимава, няма проблем да се мине. Тракът ми в посока слизане е съвсем точен, качването съм оставил за илюстрация на Айнщайновата мъдрост, че безкрайни са Вселената и човешката глупост, като първото не е сигурно.

Трак - https://drive.google.com/file/d/1t4qqWwivzKQd0mu-s3A0SO1L7hzCwl0Y/view?usp=sharing
Снимки - https://photos.app.goo.gl/DVhtGxPiRM6PKcGr5
Пон Авг 27, 2018 9:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov