ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Препоръки за най-добрите български сирена?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Препоръки за най-добрите български сирена?
Автор Съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 757
Местожителство: софия

Мнение стръв Отговорете с цитат
Аз пък имам познат, който лови всякакви шарани на сирене и кашкавал....
Сря Юли 25, 2018 5:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
И аз така...... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Чет Юли 26, 2018 9:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
баир_будала



Регистриран на: 22 Сеп 2012
Мнения: 184

Мнение Отговорете с цитат
ма на синьо сирене не става ,щот смърди на партенка

Wink

_________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Чет Юли 26, 2018 10:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1640
Местожителство: София

Мнение Кисели млека Отговорете с цитат
Ристе, купувал съм в "Била" от този кози кашкавал "Мероне" и беше много добър, ама тогава беше на промоция, а сега скъп, даге!

Васко, сигурен ли си, че закваските в България и Гърция са толкова различни заради границата между двете държави? На вкус съвпадат. Наша приятелка в Атина, която е българка, просто купува кутия прясно мляко, заквасява го и на сутринта ядем чудесно кисело мляко. Такова, каквото беше българското в ония старите големи легени преди години. Идеята ми бе да сравня не киселите млека в магазините - дума да няма!, а пресните. От нашите нищо не става.
Пет Юли 27, 2018 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5221

Мнение Отговорете с цитат
Гърците нямат кисело мляко, освен някакво цедено дето е за салати само.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Юли 27, 2018 2:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2419
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Гърците нямат кисело мляко, освен някакво цедено дето е за салати само.

Е, как да нямат... Вярно, че не във всеки магазин го има (по-често в по-малките може да бъде намерено) и е доста скъпо, но затова пък има нещо общо с овчето кисело мляко на Безбог от преди четвърт век. Smile

Продават го в малки пластмасови кутийки с форма подобна на тези от хайвер у нас.



Има и по-големи опаковки в глинени съдове:



Между другото, замислете се колко от продаваните у нас т.нар. "кисели млека" са в опаковки, които са по-широки отколкото високи...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Юли 31, 2018 3:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 248
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров, за закваските съм сигурен, поне за промишленото производство. И по роднинска и по приятелска линия черпя информация от извора. В мандрите ориентирани към магазинна дистрибуция, съотношението между лактобацилус Булгарикус и останалите бактерии в закваската се следи до десети от процента и е подчинено на предпочитаният вкус на местния пазар. Използваните растителни мазнини и сухо мляко се отразяват на закваската също. Киселото мляко няма нищо общо с йогурта като полезни свойства. А булгар бактерията и има на много места, но на днешната бг територия се развива най-добре. Просто не можем да сравняваме ябълки с круши. Аз тествам тука (от Мугла до Буйново) сичкото ядене как им се е получило, и така две седмици ... И думам на търбуха "разтягане се кожо"
Имам предложение - зЕми внуците, аз мойто диване и да направим едно оденье по вилаета на Ристо от Ястребец до Чакър или пък нещо по Мечит, Витоша, пък аз ша разкажа подробно. Това за 11-ти или 18-ти уикендите.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Авг 03, 2018 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1128
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Аз пък имам приятелка, която работи в представителстовото на една от най-добрите фирми за аромати в Европа. Производители на млечни продукти купуват аромати на коза, овца и т.н., производителите на алкохол аромати на мускат и т.н., а ние си мислим, че ядем нещо...
Сметката е много проста:
1. Няма такова животно, което да дава мляко непрекъснато, целогодишно;
2. Като следствие от 1. няма такова животно (истинско сирене и кашкавал), което да е във веригите, защото те искат постоянни и целогодишни доставки;
3. Остава вратичка за оправдание на производители и търговци (сиренето и кашкавала от време на време през годината е от дълбоките запаси, ще рече зрели, та презрели) - аз поне такова животно не съм виждал.
Пет Авг 03, 2018 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 669
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Кравите дават мляко целогодишно, а млякото се консервира чудесно с вакуумно изсушаване до сухо мляко на прах.
Разбира се, качеството може да варира от едната до другата крайност, но това не зависи от технологични фактори и наличие на суровина.
Съб Авг 04, 2018 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 595
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Млечните продукти на две мандри, които купувам от магазина - едната е по-популярна - "Домлян", близо до гр. Карлово,
а другата не е така широко позната - "Родопчанка" - с. Бял Извор, общ. Ардино, обл. Кърджали.

Хубави продукти съм купувала от мандрите в с. Равногор, над гр. Брацигово и от с. Черна Места, недалеч от с. Юндола.
Хората си държат на качество и традиции!

Това лято заради дъждовете, количеството мляко от стадата, които са на паша е по-малко.
Кисело мляко си квася целогодишно, но мандрите с хубаво сирене, кашкавал и масло - никога не подминавам. Very Happy

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Съб Авг 04, 2018 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov