Два вида - единият е познатият, този с розови спори. Другият е по-масивна, със светли спори. Този вид,
ако попадне на слънчево място с богата почва, а най-помага растеж върху голямо кравешко лайно, може да стане голяма като човешка глава
Последната промяна е направена от аngel на Пет Юни 18, 2021 4:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юни 18, 2021 12:11 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Многотия, брей! Само че новите снимки не се виждат. Много оплаквания имаше от гугльовия склад на снимки. Най-вече защото трябва магистърска диплома, за да качи човек правилно адреса.
Многотия, брей! Само че новите снимки не се виждат. Много оплаквания имаше от гугльовия склад на снимки. Най-вече защото трябва магистърска диплома, за да качи човек правилно адреса.
Професоре, прав си. Проблемът е, че трябва май да се изчака малко, около половин сахат, като се качи снимката в Гугъл снимки. После може да се качва другаде. Сега требе да се виждат
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Да, сега се виждат. Само за завист! Не трябвало да се ядат по много, щото били тежка храна. Това е моят благороден съвет към тия, дето ги имат по много.
Пет Юни 18, 2021 6:11 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Не съм събрал торби с гъби, щото не съм и ходил, де. Но пък не е малка радост в собствения си двор да открия ето тая четворка:
Съб Юни 26, 2021 9:37 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Идеални сърнели са. Най -добре стават панирани, както се правят виенски шницели, с галета / тоест стават витошко-панчаревски шницели /.
Моите изглеждат много, но са по половин кило на улов. Повече не търся и не взимам, няма какво да ги правя. Преди като улавях по много, ги раздавах. Тая практика я приключих миналият век, много сили изисква да обикаляш с 2 кофи по 30 литра през трънаци, много съдрани дрехи. Много хубави манатарки и пачи крак имаше в изгорялата гора на Бистришко бранище на Витоша.
Мен пък в двора на виличката и есента, и сега ме посрещат полски печурки. Не са много, но за добавка към нещо си биват.
Пон Юни 28, 2021 1:16 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
С четворката сбърках! Оставих ги за следващия ден, а то, като се изля оня ми ти дъжд, гъбите прогизнаха като сюнгер, пожълтяха и за нищо не ставаха. Но пък изкараха други два чудесни екземпляра. От единия направих супа, а другия, плоския като чиния, панирах според рецептата, в галета и яйце. Но понеже никога съм панирал гъби преди, малко я прегорих. Ама големият внук вика "Аз така ги препочитам!". Ха, де?
Прочее, брал съм на двора и печурки. Направило ми е впечатление, че никога не излизат на едно и също място. Менят си дислокацията, така да се каже. Брал съм добри количества. Една година обаче, откъде се пръкнаха, та не се ядеха: миришеха на карбол! Или анасон, все тая. И то се развоняха вече в тенджерата, когато супата беше почти готова. Ха, де?
Пон Юни 28, 2021 6:21 pm
Даниел
Регистриран на: 19 Май 2015 Мнения: 153
Мен пък панирани не ме впечатляват, макар толкова много хора да хвалят тази рецепта. Предпочитам ги пържени в краве масълце с червен, черен пипер и сол. Но пък нормално - в масло и джапанка да сложиш, пак ще стане вкусно.
Вто Юни 29, 2021 9:16 am
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2257
Тази година заради студеното време, има забавяне на гъбите в планините на по-високо, въобще ги няма. Сигурно след съботния дъжд ще тръгнат лека лека. За жалост няма да имам време май да си набера. Иначе и акацията тази година в равнините забави с 2 седмици, липата също с около 2 седмици, спрямо миналата година.
Вто Юни 29, 2021 1:00 pm
gwgw
Регистриран на: 08 Фев 2019 Мнения: 294
Хм, тези са се хванали в една саксия на терасата и се чудех какви са:
Изначално ми заприличаха на копринки, обаче като си разтвориха гуглите нещо не ми изглеждат толкова, странна работа.
Съб Юни 04, 2022 12:08 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2257
Само да ви попитам, тази гъбка добре ли е ? То и друго щях да питам, понеже си бях забравил ножа. Тези също ли трябва да се изрязват с ножче и пречи ли им ако така се извадят ?
Нали няма да се отровя от нея ?
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Жива манатарка. Всяка гъба винаги се отрязва с нож. Иначе се унищожава мицелът. С тия дъждове почва сезонът.
Нед Юни 12, 2022 5:35 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2257
Сотиров написа:
Жива манатарка. Всяка гъба винаги се отрязва с нож. Иначе се унищожава мицелът. С тия дъждове почва сезонът.
Ясно, аз взех само една то и имаше само една.... И аз така знам, занапред ако нямам нож, няма да да ги пипам .. Иначе тази я намерих в ниското .. Според мен е още студено, но ще тръгнат. На мен ми се ще да събера няколко да имам. Но все нямам време и никоя година не мога да си набера поне малко.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети