ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пътуването на автостоп...
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Пътуването на автостоп...
Автор Съобщение
Ристо ТуристоРегистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 3936
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Култура на автостопа. Отговорете с цитат
Най-дългото ми планинарстване на един дъх в Бг /10 дена по Пирин/ започна по този начин - на автостоп.
Една от любимите ми "Пътеводител на Галактическия стопаджия" е и такъв в живота, та реших да споделя това разкошно творение на уважавания от мен:

Николай Фенерски: Култура на автостопа.

"
По епидермиса на планетата Земя щъкат и се размножават най-различни форми на фили и фоби. Има обикновени фили и обикновени фоби. Има още смесени филофоби, които обичат да мразят, и фобофили, които мразят да обичат. В наличност са също така и по-сложни конфигурации като три четвърти фобофоби, мразещи да мразят до определена степен, и седем осми филофили - създания, изтъкани от положителни чувства. Изобщо - разнообразие огромно цари сред инсектите, жужащи върху това космическо тяло и добре, че е така. Щото глобализацията воглаве с оня злодей Сорос и неговия пръв братчед Путя се опитва да ни изделка с теслата и да ни трансформира в най-обикновени мутанти, които не правят разлика. Между кладенчова вода.

И тъй, да си представим, че ти си същество невписващо се в етикети, калъпи и дефиниции, че си уникално съчетание от молекули, на което не е присъщо нито филенето, нито мразенето и просто обичаш да “бъдеш себе си”. Дразни те световната конспирация, ненавиждаш тероризма и сам управляваш нещастната си съдба. Поради тази причина решаваш да си създадеш малко приключения и да докажеш на всички тебеподобни, че доброто винаги побеждава злото. И си стягаш раницата. Вземаш си само най-необходимото, пет лева в джоба за всеки случай и дръзновено се отправяш накъм изходните точки на твоя град или село.

Заставаш на пътя с вдигнат палец и си мечтаеш как ще се опълчиш срещу силите на мрака с необоримото доказателство, че добронамереността е в пъти повече от апатията, незаинтересоваността и дебелокожието дори през 21 век. За пореден път ще накараш ближния да стори добро дело. Ще предизвикваш неговата съвест. Ще му помагаш да се почувства по-добре от удовлетворението, че ти е сторил услуга.

Край теб профучават, без да спрат, само хора, които не са те забелязали, или други, които не са за твоята посока, или трети, които нямат място в колата за още един човек. И не чакаш дълго. И си щастлив - какви ти тук конспирации и глобализации, хората все още са човеци, а добротата е неизчерпаема. Ето, мислиш си, може бензинът му да свърши, може акумулаторът да е изтощен, може да не остане и едно парченце друга енергия, но онази енергия, дето извира от душиците човешки и ги кара да взимат стопаджиите, никога не свършва. Има още и още от нея. Тя е като вълшебната покривка от приказката - само да поискаш, и ти се дава. Така си е. Пътуваш, гледаш света, той те гледа теб, ти му се чудиш на него и той ти се чуди от своя страна. Не под вежди и строго, а наивно по детски. Съдбата обича смелите. За да не се почувстваш обаче мразен от съдбата, е задължително да спазваш няколко основни правила. Защото има и обстоятелства непозволяващи на доброто да се прояви. И то горкото си остава непроявено. Затворено в себе си. Несподелено и самотно.

Подредбата ни е съвсем условна и неангажираща. Какъвто е и целият ни научен труд.

Правило първо: избирай маршрути извън магистралите, а ако все пак се налага да минават по магистрала, чакай на бавна отсечка, където има възможност за спиране, отбивка, бензиностанция. Между малките градчета и селца се чака по-малко и шофьорите взимат по-често. На село по принцип си се чувстваме близки и си говорим на ти, поздравяваме се и се усмихваме повече. На големите магистрали скоростите са високи и спирането е по-сложно - също както е по-сложен животът на скорост в големия град. Вижда те на магистралата отдалече някой свестен тип, у когото добрината например е 51 процента, иска да спре, копнее да те вземе и не че не може, и не че ще изгори петдесет милилитра бензин повече, ако спре, но тия сто и четирийсет километра в час са го увлекли като смъртен грях и го влачат напред и докато си го е помислил, и докато в сърцето му настъпи онзи чудотворен катарзис, онова тънко пречупване, той вече е на километър от теб и само съжалява, че не е реагирал по-бързо. В такъв случай е добре мислено да му се извиниш на човека. Предизвикал си неговия размисъл, колебанието му, чистия му порив, но си го извършил по крайно неподходящ начин. И вината е само твоя. Нужно е да даваш шанс и време на ближния. Можеш ли да си представиш само колко грижи тегнат на сърцето му, колко болки носи той в себе си? И изведнъж се изтъпанваш пред погледа му и му правиш знак, че ти се пътува в неговата посока. Чакането на неподходящо място е морално престъпление.

Правило второ: за да спечелиш доверието отдалеч, е нужно да имаш приличен външен вид. Ако цялата ти глава е татуирана и накачена с брънки, нямаш шансове да станеш успешен стопаджия. В същото време не бива да изглеждаш и глупендерски, с жълта шапка на главата да речем или пък с найлонова торбичка в ръце. Военните и свещениците нямат проблеми с тая точка, тях ги взимат много по-често от редовите стопаджии най-вече поради дрескода. Тук изниква въпросът дали е възможно да се снабдиш с една такава стопаджийска униформа и да си решиш всички транспортни проблеми. Но тоя метод е твърде мошенически, трябва да си Остап Бендер, за да съумееш после в колата да се превъплътиш в ролята на униформата си. И е подло някак си. Така че ако на света има такива менте-стопаджии, ние не сме от тях. Та обличаш се значи чисто и спретнато, с дънки и тениска, в слънчевите дни със светли дрехи и се държиш прилично. Абсолютно забранено е да търсиш сметка на шофьорите, които не те вземат, чрез недвусмислени жестове или гримаси. Не се препоръчва да носиш и тъмни очила по време на чакането. За да спечелиш доверие, трябва да покажеш очите си открито. Те са входът към твоята светла душевност. Зад тъмните стъкла може да се крие злодейски блясък. Няма нужда да се усмихваш пресилено, достатъчно е да бъдеш сериозен и спокоен. Цялото време на света е твое, ти си уверен и уравновесен тип, на когото може да се разчита.

Правило трето: в превозното средство на другия човек ти си му като на гости. И затова е недопустимо да вириш крака, да цапаш, да пушиш, да пипаш радиото или да проявяваш любопитство. Също така е изключително досадно да се намърдаш на седалката и да почнеш да разказваш битието си, без да са те питали нищо. Шофьорите взимат стопаджии поради две причини - да имат компания, с която да си говорят или просто за да ти свършат услуга, без да желаят да си обелят и думичка с теб. Твоята задача е още със сядането да усетиш на какъв шофьор си попаднал и да се съобразиш с неговото предпочитание. Дали да си говориш с него, като предимно го изслушваш, защото хората обичат някой да ги слуша. Или да си държиш устата затворена и да си зяпаш през прозореца, без да ангажираш с присъствието си. Миналата година от Пловдив по посока Бургас ме взе един трийсетинагодишен младеж с малък камион. И мълчи. И аз мълча. Мълчахме си около час. Той спря на една бензиностанция, зареди, влезе да плати и донесе обратно кафета и разни почерпки за себе си и мен. “Благодаря ти, братле, че си мълчиш и не ми досаждаш. Бях се зарекъл да не качвам стопаджии. Не знам защо те взех. Омръзнало ми е да качвам все разни, дето почват веднага да мрънкат и дрънкат и ме натоварват с всичките си проблеми, все едно аз си нямам собствени. Затова реших да те почерпя.” Това бяха думите му.

Прекосил съм България нашир и длъж неведнъж. Хиляди километри дзен. Преведено на нашенски - благодат. Поне по два пъти на седмица изминавам около трийсет километра на стоп и сега. За да не губя усещането. Не чакам повече от двайсет минути. Спазвам правилата. Разчитам на човечността у другите. И досега не съм се разочаровал. Предпочитам да имам доверие на сляпо. Хората с престъпно мислене не качват стопаджии. Те се съмняват у всеки, защото проектират своя характер у другите и не вярват, че има различен вид от техния. Затова е безопасно да се пътува по тоя начин. Затова е философия да се пътува по тоя начин. В двайсет и първи век в моята България доброто е повече от злото. Поне 51 процента е, но се съмнявам, че е доста повече. Пред този факт всички останали конспирации, тероризми и други маймунски филофобения бледнеят.
"

Източник: offnews.bg

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Вто Мар 25, 2014 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHGРегистриран на: 23 Юли 2012
Мнения: 355

Мнение Отговорете с цитат
Шапки долу - чудесно четиво и пълно с истина!
Вто Мар 25, 2014 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexmitevРегистриран на: 10 Май 2010
Мнения: 34
Местожителство: София

Мнение Пътуването на автостоп... Отговорете с цитат
Gamina написа:


Стопът от година-две не върви нещо, преди това беше като на майтап.


Е ти като жена ако имаш проблеми, аз като мъж какво да кажа - брадясал, кален, потен, с огромна раница, пикел и щеки... По пътя към Пирин голф клуб махнах на една малка количка - гледам празна, идеално - и след малко гледам вътре една много уплашена жена кара, за малко щеше да се хвърли в канавката само за да ме избегне Laughing
Забелязал съм, че помага ако си скриеш раницата някъде в тревата и като ти спрат казваш "момент само да си взема раницата" и я вадиш от тревата Smile Някои даже и хора крият така - сама жена стопира и после "само и приятелят ми да излезе от храстите" Laughing

_________________
За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Пон Юни 30, 2014 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
GaminaРегистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2454

Мнение Отговорете с цитат
сама или с друга девойка няма проблем, но с половинката нещо ни зацикли. Като видят раниците и газ, а преди нямаше проблем с всичкото багаж, че ни се и радваха хората. Да крием раници ми е минавало през акъла, но още не се е налагало.

_________________
www.summitsweb.com
Пон Юни 30, 2014 6:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5293

Мнение Отговорете с цитат
Gamina написа:
сама или с друга девойка няма проблем, но с половинката нещо ни зацикли. Като видят раниците и газ, а преди нямаше проблем с всичкото багаж, че ни се и радваха хората. Да крием раници ми е минавало през акъла, но още не се е налагало.


Абе има си някои тактически постановки в тая работа Wink
Моите наблюдения са, че рядко се намира кола, в която да има свободно място за 2-ма туристи с раници. Обикновено хората пътуват по 2-ма или по 3-ма, съответно за още 2-ма с раница просто няма достатъчно място в колата. Също така те БИХА качили един човек.

Решението на този проблем е да се разделите двамата по трасето през няколкостотин метра. Тогава шанса да ви качат в две отделни коли или дори в една (примерно стопирате сам човек), се увеличава многократно.


Този номер съм го прилагал няколко пъти и гарантирам, че работи безотказно. Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Юни 30, 2014 7:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
GaminaРегистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2454

Мнение Отговорете с цитат
о, това се прилага задължително като зацикли.

_________________
www.summitsweb.com
Пон Юни 30, 2014 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
alexmitevРегистриран на: 10 Май 2010
Мнения: 34
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:


Моите наблюдения са, че рядко се намира кола, в която да има свободно място за 2-ма туристи с раници. Обикновено хората пътуват по 2-ма или по 3-ма

Има доста празни коли, но и те не спират Evil or Very Mad Ако е сам човек в колата, ще се притеснява че може да му се случи нещо, ако са повече - няма място... Оптималното като че ли е да те качи млада двойка неженени ентуасиасти/туристи, както на мен ми се случи (ако имат дете - забрави), даже се получават интересни запознанства.
Но сам мъж като цяло има много малко шансове, само 2-ма мъже е по-зле Very Happy
А 2 жени приятелки могат да си избират дори цвят на колата Very Happy

_________________
За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Вто Юли 01, 2014 9:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
GaminaРегистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2454

Мнение Отговорете с цитат
Качвал ни е с все раниците мъж с 5 деца в 7 местна кола Mr. Green

Да направим в "лафче" тема за стопа, освен Laughing

_________________
www.summitsweb.com
Вто Юли 01, 2014 10:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2518
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
По-миналата неделя не ме качиха повече от 20 коли! Това трябва да го отбележа като рекорд. Вярно, че рядко пътувам на стоп, но нямаше начин. Ставаше дума за някакви си 11-12 километра, Стрелча-Кръстевич.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 01, 2014 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
alexmitevРегистриран на: 10 Май 2010
Мнения: 34
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
По-миналата неделя не ме качиха повече от 20 коли! Това трябва да го отбележа като рекорд. Вярно, че рядко пътувам на стоп, но нямаше начин. Ставаше дума за някакви си 11-12 километра, Стрелча-Кръстевич.

Какво ти 20, аз от отбивката за Разлог до отбивката за Пирин голф клуба в неделя следобед махах, със сигурност минаха над 100 коли, повечето празни и никой не спря... Накрая си викам "айде още 10 ще ги броя и тръгвам" и си минах 6-8км пеша, а никак не ми беше до това, трябваше да стигна после и до хижа Яворов да си взема колата... По едно време ми хрумна мисълта да изляза по средата на пътя и да махам с щеките, ама си викам ще ми разбият главата и пак няма да ме качат...
Забелязал съм, че на по-оживените пътища по-трудно се хваща стоп. Същия ден по-рано на пътя Сандански - Гоце Делчев, дето на 10 мин. минава 1 кола, още първата ми спря Smile

_________________
За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Вто Юли 01, 2014 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ристо ТуристоРегистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 3936
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Gamina написа:
...

Да направим в "лафче" тема за стопа, освен Laughing

Как там - направо си е за "Обща дискусия"
Полезни "техники" могат да се споделят относно логистиката до/от планините Wink

alexmitev написа:

Какво ти 20, аз от отбивката за Разлог до отбивката за Пирин голф клуба в неделя следобед махах, със сигурност минаха над 100 коли, повечето празни и никой не спря... Накрая си викам "айде още 10 ще ги броя и тръгвам" и си минах 6-8км пеша, а никак не ми беше до това, трябваше да стигна после и до хижа Яворов да си взема колата... По едно време ми хрумна мисълта да изляза по средата на пътя и да махам с щеките, ама си викам ще ми разбият главата и пак няма да ме качат...
Забелязал съм, че на по-оживените пътища по-трудно се хваща стоп. Същия ден по-рано на пътя Сандански - Гоце Делчев, дето на 10 мин. минава 1 кола, още първата ми спря Smile

Същата история с мен на същия път 2012-та. От нас до там беше песен стопа. Но от разклона за Велинград към Банско - драма.
Бързо се отказах, де. Та се получи бърз марш-на-скок до бивака на Превалските езера. Спомен ми остана от този ден.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Вто Юли 01, 2014 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GaminaРегистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2454

Мнение Отговорете с цитат
Банско - Добринище... зимно време, със зимните обувки по асфалта... изходихме си го като стой та гледай Confused
И от отбивката за Разлог до Банско веднъж си повървяхме, също от х. Г. Делчев до Добринище сме си вървели (пак с кютюците на краката), една камара празни коли ни подминаха тогава... това малко не го разбирам, все пак е планински път, организиран транспорт няма, мъж и жена с раници на гръб едва ли са тръгнали да си търсят жертви за убийство. Rolling Eyes

Миналото лято пък никой не ни качи две момичета от Рилския манастир до Кирилова поляна, или поне до там-каквото-беше на Иван Рилски. А бяхме и с малки раници. Evil or Very Mad

Но пък се е случвало с една кола от София и право в Банско Cool

_________________
www.summitsweb.com
Вто Юли 01, 2014 3:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
RainРегистриран на: 03 Юли 2013
Мнения: 628
Местожителство: Стара Загора-София

Мнение Отговорете с цитат
Най важното-да сте усмихнатиSmile)
Аз редовно се прибирам на стоп и винаги по бързо и по приятно.Никой не е тръгнал с намерение да ме срещне на пътя и да създава неприятности,както е писано по горе.Така че :НА ДОБЪР ЧАС ЗА ВСИЧКИ НАС!Smile

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM
Вто Юли 01, 2014 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomaninРегистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 845
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
На стоп бих пътувал, само ако колата ми въздъхне прекалено дълбоко насред път. Така мислех още когато бях студент. Знам всички недостатъци на този тип мислене и неудобството винаги да се съобразяваш с връщането до колата, но... всеки сам си решава.
Така че си чета с любопитство мислите на хора, което имат различни житейски решения. И, според мен, работата не е точно такава. Най-често качвам хора с раници. От Разлог към Бетоловото, от хижа "Вихрен", "Семково" или "Алеко" надолу. Това все пак са НАШИ хора. Късите отсечки между селата предполагат, че транспортът е рядък, а човекът пътува от зор. Качвал съм хора и там. Е, последния път закарах един стар турчин на молитва в Асеновград, но човекът сигурно се е помолил и за мен. Аз като пропускам...
Не бих взел хора от Стара Загора до морето например. Транспорт има, а морето е за кеф - смятайте си времето и парите. Поп още не съм возил, а за военните не съм съгласен, че са с предимство. Няма ги вече наборните войници, към които бих изпитал бащински чувства. Помня, че отпуските бяха едни къси, времето все не стигаше.
Колкото и странно да ви се струва, момичета избягвам да качвам, Повечето от тях смятат, че хората не само са длъжни да ги возят, но и да им се възхищават. Друг да им се радва!
Е, ето ви един друг поглед върху стопа.
Вто Юли 01, 2014 3:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GaminaРегистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2454

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Транспорт има, а морето е за кеф - смятайте си времето и парите.


тук бъркаш (далеч не само ти, просто общоприетото мнение е, че стопаджиите са прошляци без пари, което вероятно е вярно за голяма част).

Ако се случи да тръгна на по-далечен стоп, то главно е заради самото пътуване, не да пестя пари. И съм сигурна, че важи за една немалка част от пътуващите по този начин Smile Освен това последното ми желание е някой да се възхищава от мен, опази боже. Както една мацка Тери беше описала в нейния блог (http://tery-robin.blogspot.com/) - когато стопираш си безполов и се стремиш да изглеждаш безполов. Това е, просто пътуваш - без да мислиш "лелеее, спестих 20лв от влака" или "я ква съм готина"... пътуваш, срещаш се с хора, всякакви... случват се разни неща. Веднъж на път за морето колата закъса та търсихме автоморга край Айтос за части, преживяваш ги тея неща с шофьора, помагаш ако можеш и така.

Вече Банско-Разлог и т.н. е ясно, там най-вероятно човек наистина няма друг избор, но докато ти го усещаш, други хора въобще не го проумяват. Но всеки с разбиранията си - никой никому не е длъжен Smile

п.с. качвала ме е на стоп линейка :p

_________________
www.summitsweb.com
Вто Юли 01, 2014 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov