ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Цпш-Йончево-Попов. превал-Попова капа-Страшното-х.Мальовица

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Цпш-Йончево-Попов. превал-Попова капа-Страшното-х.Мальовица
Автор Съобщение
iozkanРегистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение Цпш-Йончево-Попов. превал-Попова капа-Страшното-х.Мальовица Отговорете с цитат
В неделя направхме много хубава разходка, напук на прогнозите на метеоролозите. Времето беше много променливо, много от сномките не станаха, поради внезапни спускащите се мъгли и след това вдигане след 10 минути. Така и не успя да ни завали, нито по билото, нито надолу, като накрая на слизане към хижа мальовица даже грейна и слънце.
За маршрута тръгване от цпш рано сутринта:
До йончево яко газ, качили сме се за 1час и 35 мин по часовника, което си е много добре за тази отсечка. Горна прека река тоя път успяхме да пресечем, без да се събуваме, което си е постижение Laughing. Нагоре по ръждавица гората и храстите вече по малко почват да се възстановяват, но сигурно ще са необходими още 3 пъти по 13 години, докато се позаличат следите от пожара.
Народа на Йончево беше опънал палатките и сънливо показваха глави навън :lol. Починахме малко и запрахме отляво на езерото по зелената марка към поповокапски превал.Време около 1час и 20 мин. , като гледам фотото, бързахме да избягаме на лошото време. Тая пътека е много свястна, особено за качванеLaughing, излезе ми цялата ракия от предната вечер.
На превала Бате Наско (другарчето) реши да качва и Лопушкият, на мен това ми дойде много признавам си, и се скътах на завет на големият камък на превала. Тоя човек се качи и се върна за 5о минути, бива си го.
Отам по коловете които катерят източната кота на Попова капа качихме върха за около 1 час, починахме наснимахме се яко на красотите, отскочихме и до западната по- висока кота.. Катерейки по коловете срещнахме група младежи от МЕИ-то (хвала на Бг инженерите, и аз съм за добро или лошо един от тях, май повече второто), идващи от лятната пътека на Страшното. Малко не знаеха общо взето на къде да вървят към върха, та се присъединиха към нас.
Изрично ги питах как е лятната пътека от Страшното и лесно ли са минали оттам. Казаха че няма никакви проблеми, казвам го това, защото тука преди време имаше постове че много лошо се минава оттам. Аз колкото пъти съм минавал не съм имал проблем, друг въпрос е ако още има преспи. Едната мацка от групата им беше с гуменки Smile, но се оправят младежите.
Надолу слязохме по коловете към Страшното, време не съм засичал, ако някой държи ще погледна. Там се разложихме още повече, хапнахме, лежахме, гледахме Купените като онемели. Времето обаче се развали докара яка мъгла, облаци за една минута всичко изчезна. За да не слизаме пак на Йончево решихме да идем да видим царицата на планината, надолу след езерата мъглата се пораздигна, та можахме да снимаме и Иглите,и Ловница, Камилата,голям кеф. На хижата слънце и жега все едно дойдохме от друга планета. Чая го бива на хижата, отличен беше. После надолу към ЦПШ, та на возилото.

http://iozkan.snimka.bg/mountain/cpsh-yionchevo-ezero-popovokapski-preval-popova-kapa-strashno-ezero-h-mal-ovica-cpsh-07-07-2013.763269.30942805
Пон Юли 08, 2013 9:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GeorgiP11Регистриран на: 08 Юли 2012
Мнения: 66

Мнение Отговорете с цитат
Аз ще ходя там в четвъртък, от хотела до Страшното Езеро.
Гледайки картата ми искам да питам, понеже не съм бил там, пътят е от хотела до Йончевото езеро по зелената маркировка и след това по синята до Страшното езеро нали. Някакви съвети за маршрута ще ми дадеш ли, надявам се е добре маркиран, няма сняг и няма да имаме проблеми Smile
И горе долу колко време е от хотела до Страшнот езеро и обратно ?
Пон Юли 08, 2013 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkanРегистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет,
Вляво(отзад) от хотел мальовица започва пътеката за йончево езеро, маркирана със зелено. Разстоянието до езерото се изминава за около 2 часа по книга, може и по бързо, ние се качихме за час и половина. Не сме от най-бързоходещите, но много бързахме заради времето. Ако тръгвате рано и е още валежно си сложете по едни гети, че ние нашите си ги носим само за талисмани в раниците Laughing , на Йончевото бяхме с мокри крачоли от тревата. До езерото се пресича веднъж Горна прека река и два пъти Средна прека река, първата пролетта обикновено е проблем, сега е окей, намира се някой и друг по голям камък за скок. От Йончевото езеро тръгвате по синята марка за Страшното езеро (пътеката е зад камъка с плочата на самоковският художник Христо Йончев). От другата страна на езерото (югоизток) тръгва зелена маркировка за Поповокапски превал, която няма да ви интересува. За около 4 часа спокойно ходене трябва да сте стигнали Страшното езеро. Няма нищо по особено, следете маркировката и ще е окей. Обратно не знам дали ще се връщате по същият път или от Страшното ще искате да продължите към хижа Мальовица например, и оттам към ЦПШ?
При хубаво време и дълъг ден от Страшното езеро може да се направи качване или към Попова капа или например по реброто на големия Купен към Купените,но това е друг разговор.
Пон Юли 08, 2013 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GeorgiP11Регистриран на: 08 Юли 2012
Мнения: 66

Мнение Отговорете с цитат
Мерси за информацията. Ние плануваме да идем до страшното езеро и после пак да се върнем в хотел Мальовица където да спим. Гети нямаме но в такъв случай ще гледаме да обуем по сериозно обувки. Доколкото разбирам все пак трябва да се прегази някаква река така ли ? Плануваме като стигнем в хотела към 09h да се настаним и веднага да тръгнем към Страшното езеро и се надявам да ни стигне денят да идем и да се върнем. В краен случай може да се задоволим само с Йончевото езеро, но много ми се иска да идем и до Страшното. И доколкото разбирам няма да има проблеми със снегът, понеже нямаме никакво зимно оборудване.
Пон Юли 08, 2013 2:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifinРегистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 836
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
Би било грехота да не стигнете до Страшното езеро - едно от най-красивите места в Рила !
Пон Юли 08, 2013 2:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkanРегистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Реката вече не е много голяма, има няколко големи камъка, по които с внимаване се минава скок-подскок. миналата година си спомням, че се събувахме и газихме боси, водата беше повече и не можеше да се премине. хубаво е да отидете и нагоре до страшното, но ходете с обувки за планина. Излишно е да казвам, че изобшо не препоръчвам и одобрявам да се върви с гуменки, сандали и т.н. (примери много такива). Опасността от контузии е голяма в такъв случай, под страшното езеро в посока йончево има камъни, при които ако са мокри е хубаво да се преминава с внимание.
Пон Юли 08, 2013 2:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alfaРегистриран на: 10 Юни 2017
Мнения: 7

Мнение Отговорете с цитат
Точно на 8 юли - четири години след старта на темата - и аз минах нещо подобно и споделям и моите впечатления по маршрута ЦПШ - Йончево - Страшно - х. Мальовица - ЦПШ. Понеже за първи път го минавам целия, говоря така да се каже като начинаещ. Исках да се качвам когато не е убийствена жега, затова вчерашният ден с променлива облачност беше подходяща възможност. Пътеката за Йончево езеро започва от паркинга на хотела (най-горния паркинг в комплекса около ЦПШ). След излизането на пистата трябва да се ходи максимално вляво по пистата, за да излезете още в ниското от нея - да не вземете да я катерите цялата! От Йончево нагоре по камъните постоянно питах хората, които срещахме "има ли още много" при който въпрос губеха дар-слово и разбирах, че това което сме минали е нищо и хич не ми ставаше добре. Всъщност не беше чак толкова много и за щастие комарите, много настървени бяха, изчезнаха над 2300 м. Щом изгубихме Йончево езеро от погледа си, вече се ядваше, а влизайки от циркус в циркус навлязохме в мочурлив участък, който ми се струва че може да е сериозен проблем по-мокро време или пролет-есен. Скалният участък преди Страшното, в който се катери на 4 крака, ми се струва че е далеч по-сложен на слизане, отколкото на качване. На слизане от Страшното слизането по Мальовишка река е много стръмно, за щастие не се налага лазене на 4 крака и наближавайки хижата в последния момент видяхме, че пътеката прави завой наляво към хижата. Този завой ни дойде много добре, тъй като нямахме никакво желание да се катерим дори и 20 метра нагоре, което е неизбежно, ако се слезе на сливането на двете реки. На полянката зад х. Мальовица преброих 27 палатки! После газ надолу и прибиране. Движили сме се до Страшното езеро бавно, после умерено в алпийската част, по спускането на Мальовишка река също бавно. Правихме множество множество кратки почивки навсякъде. Огромни благодарности, към всички, които поддържат маркировката по пътеките в перфектно състояние!
14:00 Паркинг х-л Мальовица
14:10 Долна станция ски-писта
14:15 Отклонение от ски-пистата вляво и влизане в гората
14:35 Първо пресичане на река. Сухо и хубаво време, успяхме навсякъде да преминем без събуване, което мисля че е невъзможно през м. май, да речем.
15:10 Второ пресичане
15:30 Трето пресичане
15:50 Йончево езеро
16:10 Тръгване от Йончево езеро
17:30 Начало катерене на 4 ръце
17:45 Край катерене на 4 ръце
17:55 Страшно езеро
18:10 Тръгване от Страшното езеро
20:50 х. Мальовица
21:10 Тръгване от хижата
22:10 Паркинг ЦПШ.

Един въпрос - някой знае ли имената поне на едно езеро от всичките, които са под Страшното по пътеката за х. Мальовица?
Нед Юли 09, 2017 2:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifinРегистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 836
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
alfa написа:
Един въпрос - някой знае ли имената поне на едно езеро от всичките, които са под Страшното по пътеката за х. Мальовица?

От всичките тези езера от групата на Прекоречките, съм чул да именуват само най-близкото до Страшното от запад езеро.
Минералното езеро му казват хората в областта, това разбира се е неофициално Smile
Нед Юли 09, 2017 5:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LorDDemoniCРегистриран на: 11 Авг 2015
Мнения: 30
Местожителство: Самоков

Мнение Отговорете с цитат
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/19944558_10208847927064693_2869228414400757431_o.jpg?oh=6f4479023f234157a5e4e545c8b429a7&oe=5A0767EF

На 9.07.2017 Smile
Пон Юли 10, 2017 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofffРегистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 1419

Мнение Отговорете с цитат
alfa написа:

14:00 Паркинг х-л Мальовица
******
22:10 Паркинг ЦПШ.

Това упражнение е най-пълноценно, ако след като стигнеш Страшното озеро, продължиш по пирамидките между Средния и Големия купени, изкачиш от там Големия такъв, преминеш Ловница и по пътеката от БАК слезеш на ЦПШ. Прави се за ден, даже и при лек сняг...
Пон Юли 10, 2017 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov