ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
новият закон за туризма
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
новият закон за туризма
Автор Съобщение
katerina2121Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 13

Мнение новият закон за туризма Отговорете с цитат
Притесняват ли ви измененията в новият Закон за туризма, особено в частта:

"§ 103. Създава се чл. 207а:

(1) За къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги се наказва с глоба 200 лв.
(2) В случаите по ал. 1, когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.
(3) Който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л” се наказва с глоба в размер на 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5000 лв.”.

В случаят май се получава, че хижарят ако разрешава да се палаткува около хижата, ще бъде санкциониран... и дори и в собствена земя човек да си опъне палатка, след като не е регистриран като къмпинг, отново ще бъде санкциониран
Съб Мар 12, 2016 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение Да, притеснен съм! Отговорете с цитат
Притеснен съм, защото дворът ми в Панчарево е "извън категоризираните по този закон къмпинги" и разполагането на палатка в него ще се накаже с глоба 200 лв. Палатка за игра на внуците, де. Да не си помисли някой, че ще нощуват туристи срещу заплащане.
Съб Мар 12, 2016 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
katerina2121Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 13

Мнение Отговорете с цитат
аз моето писмо по тези изменения съм написала и изпратила... ако някой желае да си напише становището, общественото обсъждане ще е до 15 март 2016, имейла за контакт е: d.petrova@tourism.government.bg
Нед Мар 13, 2016 12:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение Желан тертип Отговорете с цитат
Катерина, реакцията Ви е похвална и вероятно компетентна. Но не всеки от нас е достатъчно запознат, а само с интуиция възраженията ни олекват. Възможно ли е да прочетем някакъв текст, за предпочитане подготвен от юрист, към който да се присъединим? Във фейсбука, в неправителствените организации... как са там нещата?
Нед Мар 13, 2016 1:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
katerina2121Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 13

Мнение Отговорете с цитат
който търси информация намира, публикацията бе за търсене на информация, не за да изкривявам нечие мнение Smile
Нед Мар 13, 2016 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение Нещо не се разбираме Отговорете с цитат
Не говоря за информация, а за компетентно възражение. Щом ни се представя законопроект, не мога да напиша просто "предлаганият закон не ми харесва, защото забранява палатките, а аз обичам да спя на палатка, където реша". Юридическа обосновка е наложителна, а аз я нямам. За това говоря.
Нед Мар 13, 2016 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
КрисиРегистриран на: 08 Юли 2010
Мнения: 144
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ето едно читаво, според мен:

СТАНОВИЩЕ
от Радостина Маринова Петрова, адрес: …..

Относно: проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма публикуван за обсъждане на страницата на МТ: http://www.tourism.government.bg/…/proekt-na-zakon-za-izmen…

Уважаема г-жо Министър,
Уважаеми експерти,
Уважаема г-жо Петрова,

В качеството си на гражданин, турист практикуващ няколко спорта и свързани видове туризъм, с настоящото становище отправям следните препоръки към проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма:
1. Предлагам от проекта да отпадне от Параграф 97 текста: „3. за недопускане къмпингуване с палатка, каравана или кемпер извън обектите по чл. 128, т. 1, б. „л”;
2. Предлагам да отпадне Параграф 103 с алинеите към него.

Предложените от мен промени се обосновават на следното:
Мотиви, дефиниции, законосъобразност
1. Никъде в мотивите към предложения законопроект не е обяснено защо се въвеждат санкции по отношение на къмпингуване и разполагане на палатки.
2. Никъде в закона не е дадена дефиниция на понятието “къмпингуване”. На база на предвидените в законопроекта членове, дори разполагането на палатка върху собствен терен също ще подлежи на санкции.
3. Никъде в мотивите не си личи дали е проучено предложените санкции противоречат ли на или допълват сходни разпоредби по отношение на действия по увреждане на природни местообитания според Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда, Закона за опазване на горите, Закона за водите и др., както и подзаконови нормативни актове свързани с упражняване на контролни функции от държавни институции.
4. Не е обосновано да се налага глоба за действие, което само по себе си не вреди на околните хора и на природата във всички случаи. В проектните текстове не си личи разграничение между добросъвестно ползване и увреждащи околната среда действия.
5. Досегашната практика на административните съдилища по отношение на наредби на общински съвети с подобни забрани е глобите по тях да се отменят, тъй като нарушават конституционното право на гражданите за свободно придвижване. Т.е. ако в закон се приеме, че гражданите могат да бъдат глобявани само на основание на това, че са опънали палатка на място, което не е регламентирано, то това може да бъде атакувано пред Конституционния съд като нарушаване на чл.35 от Конституцията на Република България. За това има решение на Върховния административен съд още от 2010 г. (http://www.sac.government.bg/…/ce3a706c4020f0a6c22576c20064…)
6. Вменява се задължение за контрол по спазване на забраната от страна на общински администрации, които нямат компетентност, за да установят увреждане на пясъчни дюни, флора и фауна. Такъв контрол в момента упражняват РИОСВ и горските инспектори в системата на управление на горите, служители на администрациите на природни и национални паркове. Това може да причини хаос в упражняването на контролните функции на всички тези и подпомагащите ги органи, до степен на невъзможност за упражняване на отговорността им.

Пропуснати ползи за вътрешния туристически пазар и установени практики
1. Обща забрана за разполагане на каравани, кемпери и палатки ограничава практикуването на алтернативен туризъм. Причината за това е липсата на достатъчно категоризирани къмпинги в страната, за чието стимулиране и бъдещо изграждане в проектозакона не са предвидени изрични мерки. Дори такива мерки да бъдат разписани, икономическите и социални ефекти ще са негативни за години напред, до постигането на необходимата гъстота на къмпинг места за осигуряването на качествена туристическа услуга. Засегнати от общата забрана са велосипедният туризъм, водни спортове и планиски туризъм, каквито самата аз практикувам, както и скално катерене, спелео-туризъм, приключенски и др.
2. Засяга се дейността на действащи, регистрирани туроператори, спортни и туристически клубове, инвестирали в екипировка и с трайно установени бизнес практики за предоставяне на услуги свързани с приключенски туризъм. Подобна дейност се развива и от различни общински образователни центрове, паркови администрации, НПО. Общата забрана за разполагане на палатки със сигурност ще ограничи възможността за предоставяне на услугата и ще доведе до отлив на местни и чуждестранни туристи, както и до прекратяване на туроператорската дейност от този вид. Свързаните образователни дейности, като напр. Зелени училища, също ще бъдат засегнати.
3. С така формулираната забрана се поставя извън закона предоставянето на места за биваци, което се практикува близо до хижите в България, за да се компенсира липсата на достатъчен капацитет на планинските хижи през летния сезон. Забраната ще постави хората и тази дейност на хижите извън закона или ще ограничи достъпа до подслон в планината за много туристи.
4. Формулираната в проектозакона забрана за предоставяне на терени за бивакуване, които не са категоризирани като къмпинг по ЗТ, включва и безвъзмездното предоставяне, което означава да се превърнат в нарушители дори и лица, които не предоставят туристически услуги и в този смисъл не заобикалят закона за категоризиране на къмпинги, включително да се превърнат в нарушители хора, които предоставят собствените си имоти за собствени нужди, като например гости, фестивали, детски лагери, т.н. Хората, които осъществяват охрана и/или стопанисване на горски или земеделски площи, живеещи временно във фургони и каравани също ще бъдат глобявани според така формулираните забрани. Палатка/Каравана/Кемпер е не само средство за туризъм, но и средство за подслон. Превръщат се в закононарушители хиляди хора, които живеят в такива, включително в собствените си имоти. Забраната не прави разграничение между собствен и чужд имот - това е посегателство и върху личния живот и правото на собственост.

В допълнение на така изложените мотиви, смятам за необходимо дейността по отношение на къмпингуване и поставяне на палатки да бъде подложена на регулация в сътрудничество и диалог с институциите упражняващи контрол върху опазването на горите и опазването на околната среда и водите, бизнеса и НПО. Необходимо е ясно да бъдат установени, разписани и въдворени ефективен контрол и информиране на групите ползватели на туристически услуги и форми на отдих и туризъм сред природата. Необходимо е ясно да бъдат установени, разписани и ефективно въдворени режимите по управление на зоните от мрежата Натура 2000 и мрежата от всички категории защитени територии в България. Това включва дейности извън обхвата на Закона за туризма и компетенциите на Министерството на туризма.

С уважение,

Радостина Петрова
турист
Магистър по екология, опазване на околната среда и устойчиво развитие

11.03.2016 г.
гр. София
Нед Мар 13, 2016 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение Да, нещо такова! Отговорете с цитат
Благодаря за текста! Без да съм някакъв специалист, ето че и аз съм улучил десятката: палатката в двора ми би била наказуема! Ще използвам някои пасажи от писмото, ще ги преразкажа и ще ги пратя в министерството. Подобни аргументи вече наистина тежат.
Нед Мар 13, 2016 3:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
КрисиРегистриран на: 08 Юли 2010
Мнения: 144
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мисля си и за още нещо, което не е споменато в горното становище. При тази абсолютна забрана за бивакуване излиза, че човек няма право да бивакува дори при възникване на някакви застрашаващи живота или здравето му обстоятелства. Не че има нормален човек, който би спазил закона в такъв случай. Но би било голяма излагация за законодателите някой ден по телевизията да съобщят: "Турист измръзна в Пирин. Експерти твърдят, че ако беше бивакувал, вместо да върви до изтощение, това би спасило живота му. Уви, не го е направил, може би защото това е забранено от закона."
От друга страна пък ако специално упоменат, че е разрешено бивакуването при извънредни обстоятелства, всички ще си измислят такива.
Нед Мар 13, 2016 3:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5274

Мнение Отговорете с цитат
Чувал съм, че подобната забрана в съседна Гърция важи само в светлата част на денонощието (би могло да се провери от правните експерти). Подобно охлабване на тежката забрана работи както в полза на желаещите да преспят в планината на открито, така и на тези, които желаят планинските пейзажи да не бъдат нацвъкани от палатки като гъби след дъжд.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Нед Мар 13, 2016 5:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение Дадоха заден ход Отговорете с цитат
Срокът за обсъждане е продължен до 28 март. Ще дискутират с обществеността. Декларират, че ще се гласуват само консенсусни текстове. Не се и съмнявам - всички закони за природата са приети с "пълен консенсус" между Тома Белев, Цеко Минев и поредната министърка на екологията. Cool Гледам една разумна форма на протест, с разумни искания:И я съпоставям с формите, които не приемам, защото вредят, например блокиране на Орлов мост. Дано се приеме регламент, който действително да предпази природата от безразборното опъване на палатки (което и аз практикувам), но и да даде достатъчно свобода за палатки - на определени места. Да уточня, за да си нямаме недоразумения: ако на Безбог имаше ограден къмпинг, аз нямаше да се крия в клековете. А когато нещо е забранено навсякъде, забраната се нарушава навсякъде.
Нед Мар 13, 2016 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogenРегистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1446
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Спокойно! Бойко се намеси и ще има благоденствие. Не се тревожете.
Думите на Боко от днес:
"По същия начин е и за къмпингуването. На мен не ми пречи къмпингуването. Цветанов ми е свидетел, че му казах: "Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете", разказва Борисов във връзка с промените в Закона за черноморското крайбрежие. "

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Мар 14, 2016 12:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
СотировРегистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 1660
Местожителство: София

Мнение "Вие сте прости и аз съм прост - затова се разбираме... Отговорете с цитат
Бойко винаги склонява на чуждото мнение. Лошото е, че до вечерта се появява ново мнение. И затова нищо Бойково не е последно - като заповедите на старшината в казармата. Но, майтапа настрана, разумно го е казал. Остава да се осъществи. Само че, без да се разпростирам, защо е нужен нов закон? Зер сегашният няма достатъчно клаузи за опазване на природата, за чистота и прочие?
Пон Мар 14, 2016 1:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2499
Местожителство: Пловдив

Мнение Re: "Вие сте прости и аз съм прост - затова се разбирам Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Само че, без да се разпростирам, защо е нужен нов закон? Зер сегашният няма достатъчно клаузи за опазване на природата, за чистота и прочие?


За отвличане на вниманието от други неща.
Иначе предполагам, че всеки от вас ако е на зор и се касае за живота му, ще палаткува, без да се съобразява, че ще го глобят после(ако има после). То и без друго в такова време никой няма да се качи там да го хване, а самото носене на палатка не е нарушение.
Обаче на мен ми е изключително интересно как, според евентуалния закон ще разкарат 3000 дъновиста от Рила??? Това да го видя няма да повярвам! Или те пак ще са с привилегии, като избрани свише.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Мар 15, 2016 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
nickkalРегистриран на: 15 Фев 2012
Мнения: 118

Мнение Отговорете с цитат
'За кучета и котки може, за коне не може?' От край време е така...
Вто Мар 15, 2016 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov