Това ОСНОВНОТО ядене ли е? Аз мога да изям 3-4 порции като тази.
Иначе и аз обикновено не закусвам, и без обяд минавам, но без вечеря не мога. Задължително вечерям.
Иначе от възрастните хора съм чувал, че трябва да станеш от масата (да престанеш да ядеш), когато ти е най-сладко...
Стефане, с напредване на годините, метаболизма се забавя и това, което преди даже ми е било като малко за порция, сега се трупа и раста само настрани. До 45 г. бях лакомия до такава степен, че един шеф който имах тогава, казваше ако има голяма софра някъде / това рядко е било, но все пак /: Тоя е за лафове, тоя пее, тоя пие , а тоя виждате ли го / за мене/ - тоя е по яденето, омита всичко. Това бяха рекорди като 35 баклави след голямо ядене преди това, 2 тави крем карамел пак като десерт, 6 подкови луканка неусетно една след друга за мезе и т.н. В Германия, когато тук беше голямата криза, омитах по 1 тава страсбургски пастет или цяло плато със сьомга / яденето беше служебно - каквото не се изядеше, се хвърляше/, там ударих кантара над 100- до 110 кг тегло. Кръвното ми не падаше под 150, и без да имам шкембак, ходенето по планините ми беше много трудно.
В един момент, трябваше да избирам - или да променя начина на хранене, или да затъна непоправимо в плюскане, шкембе, лежане и пот.
Сега кръвното ми е под 130, и се чувствувам много по- бодър, лек и работоспособен, когато бях по-млад, но притиснат от големите плюскания.
Не казвам че това е универсално : всеки си има собствен биологичен часовник.
Пия основно вода, зимата плодови сокове правени вкъщи, никакво газирано или фалшиви сокове от магазините. Рядко по бира или чаша вино. Алкохола не ме е влечал никога, но сега съвсем го забравих- бутилки уиски, водка,получени като подарък седят пълни от години. Признавам и за едно престъпление - дадоха ми 20 литра казанлъшка гроздова, по - хубава от всякакви вносни питиета, отлежала 20 год., между 50 и 60 С пише на дамаджаните - така си отлежава.
Забравих да включа и яйцата - повече през зимно време, 1-2 пъти седмично ровко варени с препечен ляб.
Съб Юли 16, 2016 9:10 am
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1246 Местожителство: софия
`бахти негативизЪма
nabludatel50 написа:
Постепенно, в къщи започнахме да ограничаваме месото и вече може да се броим за вегетарианци.
Първо в края на 2015 спряхме да купуваме пилета,...............
Преди това бяхме спрели да купуваме кренвирши, салами и луканки............................. .
.Дойде и Великден, на никой не му се отваряше думаи желание за агнешко .... и тогава казахме : край.
Просто повече не ни се яде месо,
, го спряхме окончателно и без връщане назад.
Не ям нищо сладко.................. Никаквифафли, бисквиди, никакъв чоколат...
Не останаха много неща за хапване,
Сутрин не кусвам нищо,..........................
.Никакъв ищах за ядене по това време.
не повече храна на един път,
Никакви манджи или супи,
не обичаме да готвим.
....................... бутилки уиски, водка,получени като подарък седят пълни от години.....
20 литра казанлъшка гроздова, по - хубава от всякакви вносни питиета, отлежала 20 год., между 50 и 60 С пише на дамаджаните - така си отлежава.
А пък това колко е вредно! Тези неща какви опасни за дома и живеещите в него ендорфини отделят! Необходимо е по най- бърз начин да се предадат на специализирана фирма с положително-правилно отношение към живота за оттранспортиране и пълно унищожение. (За щастие разполагам с такава).
Съб Юли 16, 2016 10:00 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1937
Re: `бахти негативизЪма
tzezko написа:
nabludatel50 написа:
....................... бутилки уиски, водка,получени като подарък седят пълни от години.....
20 литра казанлъшка гроздова, по - хубава от всякакви вносни питиета, отлежала 20 год., между 50 и 60 С пише на дамаджаните - така си отлежава.
А пък това колко е вредно!
Признах, че съм извършил тежки престъпления срещу личността и алкохола в Р. България. Деянието е извършвано и в условията на продължителен и опасен рецидив, оказващо вредно влияние върху крехката балканджийска психика
Постепенно, в къщи започнахме да ограничаваме месото и вече може да се броим за вегетарианци.
Първо в края на 2015 спряхме да купуваме пилета,...............
Преди това бяхме спрели да купуваме кренвирши, салами и луканки............................. .
.Дойде и Великден, на никой не му се отваряше думаи желание за агнешко .... и тогава казахме : край.
Просто повече не ни се яде месо,
, го спряхме окончателно и без връщане назад.
Не ям нищо сладко.................. Никаквифафли, бисквиди, никакъв чоколат...
Не останаха много неща за хапване,
Сутрин не кусвам нищо,..........................
.Никакъв ищах за ядене по това време.
не повече храна на един път,
Никакви манджи или супи,
не обичаме да готвим.
nabludatel50 написа:
....................... бутилки уиски, водка,получени като подарък седят пълни от години.....
20 литра казанлъшка гроздова, по - хубава от всякакви вносни питиета, отлежала 20 год., между 50 и 60 С пише на дамаджаните - така си отлежава.
Този начин на живот никак не е здравословен. После да не кажеш, че не сте предупредени?
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Съб Юли 16, 2016 9:27 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1937
didogen ти ме подсети да похваля и една твоя комшийска фирма от Севлиево, която доставя и още една важна част от "добрите" храни - ядките. Сурови бадеми, лешници, кашу, имат и добри семки и фъстъци, сушени плодове. Има много производители, защо точно те? Направо фамилията ни разкатават, тъй като сме им доставчик, всеки път, за всяка партида да им се предоставят сертификати, че доставяните им суровини:
1. не са ГМО
2. не са третирани с опасни пестициди и съставки / по списък/
3. отговарят на наредбите на ЕО за безопасност.
Труден, но верен клиент, който не иска най-евтиното, а това което е най-добро за клиента.
Единствените засега с такива принципни изисквания, Детелина, и Дъ Бейкърс - Шумен/ те обаче правят само печени и мариновани, марка Хулиган/ .
Нед Юли 17, 2016 7:08 am
alexander_bojilov
Регистриран на: 26 Юни 2016 Мнения: 17 Местожителство: София
nabludatel50 написа:
Постепенно, в къщи започнахме да ограничаваме месото и вече може да се броим за вегетарианци.
....
и тогава казахме : край. Просто повече не ни се яде месо, изяли сме си може би вече дозата, какво ли , но го спряхме окончателно и без връщане назад.
Ефектът? Никой не ми е казал че съм пълен, по-скоро едър.
..............
Не останаха много неща за хапване, но са напълно достатъчни – риба , за предпочитане от свободен улов, а в планината само рибни консерви. Това е единственото месо. Кисело мляко, сирене, студените месеци кашкавал.Друго няма, то и в магазините няма. Студените месеци боб или леща, един път седмично.
Много плодове и зеленчуци.
1.Сутрин не кусвам нищо, така ми е открай време биол. часовник.Никакъв ищах за ядене по това време.
2.Около 11 часа – плодове.
3.14-15 часа – основно ядене, нещо такова :
Зеленчуците са на големи парчета, защото ръпането и късането им засища повече / ако не ме вижда съпругата обаче /
4.Към 17 часа – тахан с мед
5.19 -20 часа – едно кисело мляко с отделно сухи мюсли без да ги слагам в него , така се дъвче повече. Лятото –домати със сиренце, или диня със сиренце.
Никакви диети и ограничаване, никакви стевии и броене на калории Когато си гладен, ядеш. Никаква спортна дейност освен търчане наляво- надясно през работно време и 30 мин. упражнения с уреди вкъщи, когато не съм скапан от деня, а то е само 2-3 пъти седмично. Но не повече храна на един път, отколкото може да се побере в двете шепи . Ако има нужда, по филия черен хляб или сухар към основните яденета.
Никакви манджи или супи, не обичаме да готвим.
Чувствам се лек и в добра форма, отровните килограми си отидоха неусетно. Изскочиха жили и ребрени мускулчета , които ги бях забравил как изглеждат.
Аз доволен
Голямо браво!
От около 4 години избягвам всякакво месо.
Наскоро махнах кафето и прясното мляко /това което се продава в магазините трудно може да претендира да се нарича такова.../.
Традиционно нагъвам салати /всякакви без тези, в които има майонеза/, сирене, кашкавал. Стремя се все повече да увеличавам консумацията на плодове.
През 2013г. бях 78 кг. /при ръст 170 см/. Сега съм 60-62 кг. Спомних си за младежките ми години, когато имах плочки на корема...
Колкото до спорта - считам, че той зависи от заетостта на всеки един и в това отношение е трудно да се дават/приемат някакви рецепти или съвети.
Гледам да съм повечко на въздух /разбирай - планина/, ходене пеш, каране колело и понякога сутрешно разпъване /нещо като йога упражнения/.
От време на време си правя разтоварващи пости - само вода.
Постепенно разбрах - никакъв фанатизъм, умереност във всяко едно отношение, правилно целеполагане.
_________________ Ръката Му отдава всекиму дължимото.
nabludatel50, ти май наистина си попрочел и книжата на Сиърс. Това горното е точно препоръчваното от него за ядене. Не се чуди тогава, защо лойта у теб си отива, дори и без много физ. зарядки.
Пон Юли 18, 2016 9:07 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1937
vladofff , въобще не я четох. Преди 12-13 г. имах проблем с бъбреците и тогава си наложих да забравя всичко пържено и манджово. Останаха още тогава малко неща, които може да се намерят на пазара, като храна. Сега без да ставам йезуит, естествено ми се появи желание за зачеркна и всичко що е траш-храна, в смисъл ненужна. Този начин на хранене - едно основно и 2 по малки, сам установих че с него най - ми е леко и бодро, а даже и сито.
Докато си млад, морето е до колене. Както и alexander_bojilov е разбрал, после от само себе си идва решението, че умереността и малка доза аскетизъм, могат да те изкарат от негативните процеси на средната възраст / дали е успешно, онли тайм уил телл, значи, разбираш ли / , преди те да са станали необратимо дегенеративни
Тук има доста фенове на бирата, в настоящите жеги темата е актуална. В Германия бирата се приема като храна, и това е съвсем реално, наричат го и течен хляб. Заради важността й за изхранването на населението, в Бавария през 1516 год. приемат Закон за бирата, която може да е само от три съставки: вода, хмел и ечемик. Много се спори, коя бира е по-добра - немска или чешка. Живота ме беше отвял и в Чехия, и в Германия. С уважение към чехите, но...... прясната бира от буре от Бавария, не може да се сравни с нищо. Последно се уверих в незапомнените жеги от август 2010 год, когато термометрите не падаха под 35 С в Мюнхен, а езерата се бяха нагряли до 27 градуса, даже старци си сваляха и окачваха памперсите по дърветата и се потапяха, казваха че такова чудо не е имало никога в Германия. Тогава за пръв път отидохме и на истинска почивка за 10 дни, и бирата се лееше здраво. Мюнхенци, както и аз, най-харесват бирата от най-старата доказана пивоварна в света от 1328 год. - Аугустинер брау. Аз предпочитам дамските чаши както им казват там от половин литър / долу на снимките/, по-красиви са, а и за да имам място и за поправителен :
Мъжките халби са много тежки, а трябва да си и трениран и да ги пиеш бързо преди да са се сгрели, което прави голяма част от населението там и удря по най-малко 2 литра, а много не ги спират и 4-5 халби по литър привечер в бирените градини. Половинката е около 3-3,20 евро, а литър- 4.5 евра. По време на Октоберфест, сервират само литър, защото тези халби могат да се носят по 10-12 от печените келнерки. Те не са за жалене, за 1 месец изкарват бакшиши за една нова малка кола. В момента сядайки на масата, е учтиво компанията да подаде за начало 10-20 евра, за бъде обслужена добре. Хората не е като да нямат пари там. На феста халбата вече е над 10 евра, а пият малко, мен ме укориха сериозно, че съм изпил едва 6 халби Х литър, от които щях да гръмна.
Другият фаворит е Хакер Пфшор:
Неизвестни в България, но много пиени тамока, са ХофБрой - първата гостилница, където е много скъпо, но още се смята за проява на добър вкус да си внесеш отвън мезе, така е било векове наред преди ерата на туризма. Шпатен / бирата на копачите - "лопата" е най-пиената бира в Мюнхен. Пауланер и Льовенброй рядко, но се срещат и в България. Добре се представя и Ердингер, а на работата ни зареждаха от частната пивоварна Швайгер, която прилича на нашите бири, по-остра е. В България разпространените бири Фарщайнер и Радебергер, швабите не ги уважаватт никак. Най-добрите мюнхенски бири, на хоро
В България, няма добра светла бира,като си пил от извора, не ти се пие цвайте вал, или заместители. Тук идваме на думата за една истинска чешка бира, правена в Чехия, която са искали да я купят, но не става, и даже Карлсберг само я дистрибутират , която си заслужава да се купува в България : Будвайзер, много добра. 1.65 лв. в Метро. А чешките Старопрамен и др, като спиртоводата Хайнекен, правени тук , не мога да усетя някаква разлика от евтините бири, освен в етикета.
В България по ми допада житната бира, на немски хефевайцен, има две добри тук - едната е оранжевата франкфуртска Хофершофер - 1.99 в Кауфланд, и по-евтината, една идея по-лоша Валентинсбрау, която се появила вече и в Метро. Малко са по-скъпи от евтините марки, но пък преди да ги отворя, не се притеснявам дали няма да попадна на шлюковица от бира, вода и спирт.
В Андалузия учудващо също има добри местни марки бири - Круз Кампо и Сан Мигел. Има интересно сервиране - на всеки носят персонална кофа с лед, в която има 5 бутилчици бира Х 200 мл., за да е постоянно студена в жегата - 37 на сянка през септември.
В България, тъкмо ми допадне някоя бира - Загорка, Астика, Стела, да подкрепяме българското, добре. И тъй като ям и пия много малко неща без никакви подправки, вкуса ми много се е изострил . Още на второ купуване ги усещам, че половината е газирана вода и спирт.
С това мнение, не ангажирам някой да се съгласява. Просто един поглед върху бирата, а и напоследък не пия повече от 2-3 бири седмично през лятото, и то делим половинката със съпругата.
Последната промяна е направена от аngel на Нед Юли 31, 2016 9:20 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юли 31, 2016 7:29 am
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6375
Напоследък пуснаха една по-малка независима чешка марка - Bernard. Много добра, след нея трудно се връщам на нашенските бири.
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Юли 31, 2016 9:14 am
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1246 Местожителство: софия
Къде отиде чиата?
Вредата върху организма от бирата може да се сравнява само с домашната ракия, тъй като в двата продукта има доста примеси – алдехиди, метанол, масла…Съдържанието им в бирата надхвърлят десетки пъти допустимите норми във водката например. Освен това отдавна бирата не се води слабоалкохолна напитка, тъй като през последните години градусите в някои бири достигат до 14. По скорост на прикване биреният алкохолизъм се развива 3-4 пъти по-бързо от стандартния.
Бирата удря по черния дроб не по-леко от водката, а биреният алкохолизъм е тежко психилогическо заболяване. За него е характерна т.нар. анозогнозия – отричане на заболяването и отсъствие на критика към своето състояние. Второто състояние е бързото развитие на изразена психическа зависимост. По принцип биреният алкохолизъм създава определен стереотип на живот, пълен с ритуали и привични движения. И не на последно място е много важна достъпноста и лекотата на употреба. Няма нужда от сядане на маса, няма нужда от повод. Може да се пие сам, в компания, на улицата, седнал и дори в движение. Заради дкуса, наличието на седативни компоненти и „слабите градуси“ е доста по-трудно човек да се бори с влечението към бирата, от колкото към концентратите. Затова от наркологична гледна точка биреният алкохолизъм е изключително труден за лечение.Бирата е най-голямата самозаблуда.
Една бутилка бира е еквивалент на 50 гр водка. Изпивайки 5-6 бири вие можете да получи доза етилов спирт, равен на бутилка водка. Но спихологически вие сте защитен – човек който пие бутилка водка е явен алкохолик, а който пие 2-3 литра бира е обикновен човек. Според статистиката потреблението на концентрати расте със същите темпове както и потреблението на бира. През 19 век, англичаните, борейки се с алкохолизма, рещшили да изместят твърдия алкохол с бира. Но скоро отменили новия бирен закон, понеже положението се влошило.
Мозъкът в канализацията
Алкохолът разрушава клетките на главния мозък, умирайки те попадат в кръвта, от там чрез бъбреците в урината и от там в канализацията.
При бирения алкохолизъм клетките на мозъка страдат доста повече. В младежка възраст, докато организмът се оформя измененията протичат по-бързо. Постоянната употреба на бира влияе на човешкия интелект и понижава способноста му на обучение. Страдащите от бирен алкохолизъм влизат в болница с изразено слабоумие и занижена личностна оценка.
Полова слабост
Бирата съдържа ред токсични вещества, в това число и соли на тежки метали, които предизвикват изменения в ендокринната система. Така при честа употреба на бира при мъжете се отделя вещество, което подтиска произвеждането на хормота тостестерон. Същевремено започнат да се произвеждат женски хормони, предизвикващи външни изменения. При пиещите бира мъже порастват гръдните жлези и се разширява таза. При жените гласът става по-груб и се появяват т.нар. „бирени мустаци“.
Биреният алкохолизъм понижава половото влечение, а в напреднал стадий прераства в полово равнодушие.
Бисмарк дава следното определеное за бирения алкохолизъм – „От бирата се става ленив, глупав и безсилен“, като под термина безсилен се има половата импотенция. Според съвремените изследвания бирата е първият легален наркотик.
Нед Юли 31, 2016 10:47 pm
joy_boy
Регистриран на: 21 Авг 2012 Мнения: 324
И не на последно място:
Алкохола убива нервните клетки - остават само спокойните
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети