ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 27, 28, 29  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение кафенце... Отговорете с цитат
Едно по едно живота ме отказа от много неща - цигари, пари, многото алкохол....кафето обаче го държим още. По -горе стана въпрос за истинска еспресо машина вкъщи http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=122465#122465 , не голяма, но тежка, метална. Един път я мъкнах даже в Гърция, докато не открих друг, интересен начин за добиване на суперкафе - познато като френско кафе , или преса. Тя се носи лесно навсякъде, даже на селската къща си взех една за постоянно.
Хубави преси има в Икеа, голяма и малка, на снимката долу е голяма. В Метро има едни имитации , сгреших да си взема. Нямат пръстен долу около цедката, и като ги натиснеш, изпускат.
Кафето става прекрасно, няма нищо общо с кафе от кафемашина с филтър, при който се получава един вид супа от кафе, защото топлата вода не остава достатъчно дълго да извлече аромата, а само минава през кафето. Пият се в кофи по офиси и др. места от това гадно кафе, за което използуват и евтини кафета, тип Нова бразилия, и става още по-гадно.
Сега са модерни и разни американски цвикове , с мляко , пяна, ванилия и не знам още какво си, което освен че е чиста химия, няма и нищо общо с кафето. Някакви захаросани сиропи тип Старбъкс....гадно и химическо е и нес-кафето, което също отказах, даже и в планина не го взимам повече.
Също химия и помия са и дозите в пластмаса за машинките неспресо.
Та френската преса...за предпочитане е хубаво кафе, освен арабика като в случая, може и тип густо , и кремозо, които не са чиста арабика. Италианците са неоспорими майстори на смесите и кафетата. Ако се разоди човек в някой не - толко известен град, като Триест, на всеки ъгъл метра има малки пекарни за кафе, в които виждаш процеса, и на място ти опаковат, суперпрофесионално, току-що изпеченото, ароматно кафе.
Отскоро в България продават и марката Бристот- жестока експлозия от аромати....пуро италиано. Сега в Билла има промоция 25 % на кафетата, та си взех за Коледа на селската къща, да имам. На добрите марки е отбелязан начина на приготовление - тук ясно се вижда на опаковката и френската преса.
Във френската преса се сипва щедро, икономията е майка на мизерията, беше казал един велик зевзек. 4 супени лъжици пълни, към 50 грама. Залива се с вряла / но не и вряща, кафето не требе да се вари в никакъв слючай/ вода, веднага след това покривам с цедката и капака , но цедката остава в най-горният край, само седи и чака под капака. И се чака поне 10-15 мин, на пипане на стъклото на каната да е с температура която да не е гореща. Чак тогава започва бавното притискане с цедката, която много бавно, за минута слиза додолу.
Френското кафе иска време - да се безделник и да имаш половин час за приготвяне и 1 час после бавно да пиеш, на малки глътки. Не са глупави тия франсета, да се трепят от работа...
Италиански закон е порцелановата чаша, в която се налива кафе, да е топла. Не гореща, а топла, иначе аромата се убива в голяма част. Понеже еспресо-машината ми не е постоянно включена да топли чашите отгоре си, чашите ги топля по 15 сек. в микровълнова печка. Внимава се леко да се пробва дръжката на чашата при изваждане, да не ощави ...
Защо каната за френско кафе е голяма? Пие се бавно в големи, притоплени се каза горе, чаши , и то по 2 кафета едно след друго. С изстиването си , френското кафе придобива различен, още по-ароматен вкус. Може да се спори кое е по-добро - италианско еспресо или френско кафе...за да не споря, взимам и двете с кеф.
В България не продават еспресо на кен, не става въпрос за американски капучино и др. ароматни шлльоковици, а чисто еспресо, в малки кенчета.Тук отново идваме до голямата кана. Каквото не се изпие, наливам го в малко от бурканче 300 мл. Като поизстине малко, го бутам в хладилника.
Следобед на плаж или вилата, както е горещо, го вадиш от хладилника или хладилната чанта ....изкарваш един леденароматен кеф..енджой!



Понекогаж, съм стигал и до 10 вида кафе да имам вкъщи, и никое не се застоява много :



_________________
https://blogailiev.blogspot.com

Последната промяна е направена от аngel на Нед Ное 25, 2018 12:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Ное 25, 2018 11:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 219
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
50 грама за две кафета си е доста Rolling Eyes за тази френска преса.
Иначе аз се чудя с какво кафе да заменя Лаваца Тиера, като ми свърши.
Angel можеш ли да препоръчаш някоя от премиум Лаваците на зърна, че ползвам автомат?
Нед Ное 25, 2018 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение Отговорете с цитат
Не знам... понеже мразя Кока кола, не взимам Лаваца, която е техен сурогат . Хубави кафета на зърна и за автомат имат фирма Загато https://caffemarket.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/ от които си взимам Ковим и всички кафета на под / хартиената доза / За 50 лв поръчка, ти я карат на място в София. Но аз ползувам отстъпка от тях, тъй като съм им 20 год. клиент, а и навсякъде къде отида да работя, им докарвам поне по 1-2 клиента. Та кафедозата- под, ми излиза 32 ст. Изненадващо, но кафетата на зърна там са по 11- 20-30 лв. килото даже без отстъпка ., не като Лаваца по 50лв.
Бих препоръчал Ковим арабика - невероятно кафе.
В момента има промоция в Билла с билла-кард 25 % , тъкмо момент за опиташ Бристот Smile

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Ное 25, 2018 12:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 219
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Ще видя това Бристот.
Високия клас Ковим дето препоръчваш ми се струва скъпичък.
На Лавацата също не съм кой знае какъв фен, но в ОЛХ има много добри цени от рода на 30 лв. за кг на премиум моделите им.
Взимал съм и са си напълно ок.
Нед Ное 25, 2018 9:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение Отговорете с цитат
Да, видях че имат и цени 30 лв. за топ-кафетата на Лаваца.Тая Лаваца оригинална ли е в ОЛХ? Много е съмнителна разликата в цена, да не я пакетират по Илиенци некъде мургави ? Не съм се интересувал досега, гледал съм това по магазините, а и защото ползувам под - системата за еспресо, поради една проста причина - тя не ти цапа с утайка от кафе умивалника като тръгнеш да миеш цедката, при нея има само един хартиен хап в който се седи кафето, изхвърляш го след употреба напълно чист, даже си има език за поставяне и изваждане . И цедката не се вади от машината да се мие. Преди бях с обикновена еспресо машина и все ми беше оцапан умивалника от кафе, а и си мирише. А не е като да не се пие кайфе у дома.
Сега ако взимам, бих си взел една предполагам като твойта мащина, която мели и после прави еспресото, преди 10 години когато купувах моята, още бяха в началото на развитието си и не вдъхваха много респект, а бяха и масивни и скъпи. Е да има и нещо занапред, да си купи нещо ново човек. Още 1981 година домъкнах като спортист, може би първата домашна еспресо машина в България, ако това може да се смята за някакво постижение. После, след скапването й, я смених с една Гаджия от която не бях особено доволен. Случайно, в работата си видях и стана любов от пръв поглед, точно на същият модел на Аскасо - DREAM http://www.ascaso.com/ , който и сега ползувам, който правеше по 200-300 кафета на ден и не мръдна 12 години, не че му е станало нещо, просто напуснах това място . Много компактна, но тежка машинка, всичко по водата му е неръждаема стомана. Но вече знаех къде го има и хоп - взех го. Това е вечен модел, от дизайнера на Веспа моторетките е правен. За 10 години работа, само му смених един път скоро беше, уплътнението за 3 лв.
За под-системата Лаваца съм се интересувал като всеки маниак на кафето - когато Лаваца беше още самостоятелна фирма, но техните под- продукти не са развити в България, имаха само един техен под с цена 1,20 лв. Без даже тези, които го продават, да знаят точно какъв е, арабика или друго. Тогава се и отказах - един търговец ако не знае какво продава, значи всичко му е гола вода. А един под на Ковим взимам за 32 ст. с ДДС.
В никакъв случай Ковим не е по-лошо кафе от Лаваца - просто онова е марка за магазините на дребно, а Ковим е разпространено повече в кафенетата и го ползуват еспресо-продавачите. Бристот тоже http://www.bristotbg.com/index.php - видиш ли в чужбина кафене с реклама Бристот, умъквай се вътре, в Гърция ги има доста.

Даже да не гледам цената, не предпочитам най-скъпият Ковим 100 % арабика - този златният, който го ползувам за по-леко, следобедно кафе, или за френска преса. По ми харесва Орокрема Ковим, която е 50 % арабика, и е с цена 11,20 лв кг. без отстъпка,

или Гранбар - 12 ,10 лв

съизмерими като цена с гадните нови бразилии др. подобни

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Ное 26, 2018 3:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5520

Мнение Отговорете с цитат
Хм, как я пиеш тая 100% арабика, не знам.
Не понасям кисело кафе, а досега съм срещал само един вида арабика, която е поносимо кисела.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Ное 26, 2018 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 958
Местожителство: софия

Мнение Демокрация Отговорете с цитат
Всеки има право на лош вкус......
Пон Ное 26, 2018 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение некакав Отговорете с цитат
Едно време в Метро, Дидо, верно имаха кисел вкус водещите се за арабики, бех се подлъгал по Лаваци и едно холандско сребристо , то други немаше. Но Загато имат десетки видове кафе, а като се отиде в офиса им - дегустираш ги от машините им, безплатно преди да избереш. Е требе да имаш сериозен вид, да подхванеш разговор, няма всеки прошляк от улицата да влезе и да каже дай! Така и аз на изложението за кафета / но нямах време да отида, а щеше да е добре, аз бех в други стоки / дето свърши сега, ги разпознавам от сто метра, идва и първите му думи са вика дай! Дай мостри ! Дай какви мостри , му отговарям любезно...имаме мостри за дарения, безплатно се попълват от Вас...бегат като прокажени . То това не са клиенти, само ти пълнят пространството на щанда, леко требе се гонят.
Леко , казваш искам да избера и постоянно да си купуваме, фирма ме е натоварила , с пиниз значи, даже и да не е така.
Та Ковим и Бристот арабиката не е кисело. Интересно ми е и Кимбо, да го преценя що за кафе е , затова зимах малце. А и споменах, че в машината не слагам арабика, то е жена ми, за пресата където сипвам обилно и ще се опуля от кофеин ако е густо или кремозо, или за следобедно кафе, по-слабичко е .
Кисели са арабиките на кафетата Гарибалди и едно Био-зелено, Пуро му викат, в Загато. Тех не ги вземам. Като станеш клиент, може да си избереш и 1-2-3 комплекта чаши с чинии, за еспресо, като бонус ми ги дават.
Горе сам писал : Орокрема Ковим, която е 50 % арабика, и е с цена 11,20 лв кг. без отстъпка, това ми е фаворита, на снимката.

и червеното под нея.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Ное 26, 2018 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 716

Мнение Отговорете с цитат
Ма как може да пиеш толкова много кафе!? Защо въобще пиеш кафе? Ти - толкова правилен в храненето! Аз, родената на село, съм с такава префинена нервна система, че, ако пия кафе - и дрехите на мен ще се разтреперят! Ужас!
Пон Ное 26, 2018 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение Отговорете с цитат
е Жуже ...слабост ми е кайвето. Италианците пият по 10 еспресо на ден , нищо им няма. Сутрин 2 пъти еспресо, едно след друго, и следобяд 1 - това ми е дозата. Така съм се изнежил с тия вкусове вкъщи, че навън не си поръчвам еспресо, вода си пия, ако стане въпрос нещо да се поръчва.
Мерил съм си кръвното след еспресо- нищо, няма промяна. Виж след гадна нова бразилия не сърце, главата ще те сцепи особено в офисите едно време конски кдози се блъскаха от таз гадост.
50 грама за френската преса, но тя е 800 мл. - 2 големи кайвета за мен, за жена ми 100 мл, ако се дореди, че тя е поспалива. Другото веднага се затваря в буркан с въртяща се капачка , и отива за ледено кайвенце на плажа.
Цецо като маа все пражоли, я как си е добре, цафти... Smile Кое си требе, оно си сака - шопската филисофия за живота....

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Ное 26, 2018 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение Отговорете с цитат
Една важна храна - пчелният мед. Тъй като когато е течен, трудно може да разбереш от какво е , предпочитам втвърден. Имаше много хубав мед , продаваше го един селянин на пазара на с. Гр. Игнатиево. Хубавият мед го различавам така :
- при отваряне на буркана, той требе да си мирише хубаво, на мед
- има една втвърдена пяна , нещо на пчелите е . Ако в меда има добавян изкуствен подсладител - фруктоза или някаква друга химическа помия, тя като престои меда 1 месец, застава рядка като автомобилно масло в горната част на буркана и тази пяна няма как да се образува. Парадокс е , че от същият производител има и такъв разслоен мед, вярно не му е сложил много , 10-15 процента фруктоза ли е ,химия ли е , но е развалила на вкус целия мед.
- при едновременно, равномерно втвърдяване с пяна отгоре грешка няма. Най -добре е надолу в меда да се образува и нещо като бял мицел от тази пяна, в снимката се виждат ивици от нея надолу към буркана.
- втрърдяване добре, ама и тук има уловка . В Лидл продават един мед, който се втвърдява, обаче като го отвориш си е чиста захар на бучки. Или са добавяли директо захар и са го разбърквали с меда, или пчелите са хранени само със захар. Пчела не се ли храни с нектар, това е подобие на мед.
- аз по усет и вкус ги усещам нещата , без да съм пчелар или да разбирам от това. Хубавият втвърден мед няма кристалчета в него , като свинска мас е на консистенция . За съжаление този пчелар от гр.Игнатиево изчезна, той имаше разкошен мед .
Този е добре, усещам че захар са давали на пчелите за подхранка , но не много. По-добро не съм видял . Има кристалчета , но не са и 20 % от това което е в Лидл. В Кауфланд си продават направо глюкоза, пълна помия.
- и още един иширет. Ако не различаваш бурканите, ша ти набутат буркан от 680 грама с цена 10 лв и ти си мислиш че е изгодно. Трябва да можеш да различаваш бурканите, те си приличат. Това е голям буркан от 900 гр, цена 9 лв. :



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Дек 09, 2018 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 219
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Бурканите дето се водят 720 мл. побират едно кило мед(понеже той е тежък).
Иначе аз си взимам от различни производители(повечето ги познавам) и меда им е страхотен.
В нас имам поне 15 кила мед.
Също така си има начини да се тества меда в домашни условия дали е истински.
Пон Дек 10, 2018 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 648
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Има различни видове мед. Гроздовия става на кристали, акациевия пък много дълго време запазва течната си форма, т.е. не се захаросва. И други, други..
Номера е да си взимаш от познат пчелар за да е хубав меда и ако те интересува можеш да попиташ от каква паша предимно е меда. От прекупвачи няма смисъл да се взима при положение, че има толкова хора които се занимават с пчеларство и продават мед.
А за подхранването със захар - всички го правят напролет. Номера е да не се прекалява и да се направи довреме.
Ако меда е предимно от захар то той става по течен, по което може донякъде да се разпознае, т.е. има повече вода в него, което намаля качествата му ведно с другите недостатъци.

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Вто Дек 11, 2018 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2776
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
Една важна храна - пчелният мед. Тъй като когато е течен, трудно може да разбереш от какво е , предпочитам втвърден.


Доста наивен си, ако мислиш, че в твърдия ще разбереш какво има! Wink Какво си мислиш, че има е съвсем друг въпрос. Иначе има множество популярни тестове, които в къщи може всеки да направи, може би над 10, но това пак не ти дава отговори. Само в лаборатория могат да ти отговорят на този въпрос. Аз също не съм пчелар, но дядо ми беше навремето. Технологиите се развиват и ако преди са слагали един заместител, сега е на мода друг. Да слагат фруктоза им идва малко скъпичко, обичат да слагат изосуит обаче. Водата също винаги е на почит. Ако е 10-20% подправен едва ли ще го "хванеш" органолептично. Абе факири са. Между другото, ако имаш достъп до самия мед, по-лесно е да разпознаеш истински, ако е течен. Истински - имам предвид да не е силно подправен. Посред зима би трябвало течни да са само акациевия и кестеновия, но това също не значи, че са истински.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Дек 11, 2018 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1450

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:


Доста наивен си, ако мислиш, че в твърдия ще разбереш какво има! Wink

Един наивник на средна възраст .... съм си, затова добре е да понаучим нещо. В София нямаме допир до пчелари, или които са се провъзгласили за такива, не можеш на паветата да разбереш има ли кошери или е препродавач/химик. То може и да е пчелар и пак да е химик. Тия с реклами и малки специализирани магазини за мед искат вече двойно от нормалните цени, а и не се знае какво слагат в меда. Гаранция нема. Аз разчитам на вкуса и мириса.
Прав е neillmakoli буркана на грамаж е по-голям - по тежък е меда . Взимам от големите буркани, а навсекъде гледат да те преметнат с по-малките.
Бащата на жена ми като хоби е имал 10 кошера. Скоро ги нацепих за дърва, че беха почнали да изгниват. Много хубав мед е вадел, друго вече не помни.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Дек 11, 2018 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 27, 28, 29  Следваща
Страница 18 от 29

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov