Едно по едно живота ме отказа от много неща - цигари, пари, многото алкохол....кафето обаче го държим още. По -горе стана въпрос за истинска еспресо машина вкъщи http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=122465#122465 , не голяма, но тежка, метална. Един път я мъкнах даже в Гърция, докато не открих друг, интересен начин за добиване на суперкафе - познато като френско кафе , или преса. Тя се носи лесно навсякъде, даже на селската къща си взех една за постоянно.
Хубави преси има в Икеа, голяма и малка, на снимката долу е голяма. В Метро има едни имитации , сгреших да си взема. Нямат пръстен долу около цедката, и като ги натиснеш, изпускат.
Кафето става прекрасно, няма нищо общо с кафе от кафемашина с филтър, при който се получава един вид супа от кафе, защото топлата вода не остава достатъчно дълго да извлече аромата, а само минава през кафето. Пият се в кофи по офиси и др. места от това гадно кафе, за което използуват и евтини кафета, тип Нова бразилия, и става още по-гадно.
Сега са модерни и разни американски цвикове , с мляко , пяна, ванилия и не знам още какво си, което освен че е чиста химия, няма и нищо общо с кафето. Някакви захаросани сиропи тип Старбъкс....гадно и химическо е и нес-кафето, което също отказах, даже и в планина не го взимам повече.
Също химия и помия са и дозите в пластмаса за машинките неспресо.
Та френската преса...за предпочитане е хубаво кафе, освен арабика като в случая, може и тип густо , и кремозо, които не са чиста арабика. Италианците са неоспорими майстори на смесите и кафетата. Ако се разоди човек в някой не - толко известен град, като Триест, на всеки ъгъл метра има малки пекарни за кафе, в които виждаш процеса, и на място ти опаковат, суперпрофесионално, току-що изпеченото, ароматно кафе.
Отскоро в България продават и марката Бристот- жестока експлозия от аромати....пуро италиано. Сега в Билла има промоция 25 % на кафетата, та си взех за Коледа на селската къща, да имам. На добрите марки е отбелязан начина на приготовление - тук ясно се вижда на опаковката и френската преса.
Във френската преса се сипва щедро, икономията е майка на мизерията, беше казал един велик зевзек. 4 супени лъжици пълни, към 50 грама. Залива се с вряла / но не и вряща, кафето не требе да се вари в никакъв слючай/ вода, веднага след това покривам с цедката и капака , но цедката остава в най-горният край, само седи и чака под капака. И се чака поне 10-15 мин, на пипане на стъклото на каната да е с температура която да не е гореща. Чак тогава започва бавното притискане с цедката, която много бавно, за минута слиза додолу.
Френското кафе иска време - да се безделник и да имаш половин час за приготвяне и 1 час после бавно да пиеш, на малки глътки. Не са глупави тия франсета, да се трепят от работа...
Италиански закон е порцелановата чаша, в която се налива кафе, да е топла. Не гореща, а топла, иначе аромата се убива в голяма част. Понеже еспресо-машината ми не е постоянно включена да топли чашите отгоре си, чашите ги топля по 15 сек. в микровълнова печка. Внимава се леко да се пробва дръжката на чашата при изваждане, да не ощави ...
Защо каната за френско кафе е голяма? Пие се бавно в големи, притоплени се каза горе, чаши , и то по 2 кафета едно след друго. С изстиването си , френското кафе придобива различен, още по-ароматен вкус. Може да се спори кое е по-добро - италианско еспресо или френско кафе...за да не споря, взимам и двете с кеф.
В България не продават еспресо на кен, не става въпрос за американски капучино и др. ароматни шлльоковици, а чисто еспресо, в малки кенчета.Тук отново идваме до голямата кана. Каквото не се изпие, наливам го в малко от бурканче 300 мл. Като поизстине малко, го бутам в хладилника.
Следобед на плаж или вилата, както е горещо, го вадиш от хладилника или хладилната чанта ....изкарваш един леденароматен кеф..енджой!
Понекогаж, съм стигал и до 10 вида кафе да имам вкъщи, и никое не се застоява много :
Последната промяна е направена от аngel на Нед Ное 25, 2018 12:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Ное 25, 2018 11:27 am
neillmakoli
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
50 грама за две кафета си е доста за тази френска преса.
Иначе аз се чудя с какво кафе да заменя Лаваца Тиера, като ми свърши.
Angel можеш ли да препоръчаш някоя от премиум Лаваците на зърна, че ползвам автомат?
Нед Ное 25, 2018 11:49 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Не знам... понеже мразя Кока кола, не взимам Лаваца, която е техен сурогат . Хубави кафета на зърна и за автомат имат фирма Загато https://caffemarket.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/ от които си взимам Ковим и всички кафета на под / хартиената доза / За 50 лв поръчка, ти я карат на място в София. Но аз ползувам отстъпка от тях, тъй като съм им 20 год. клиент, а и навсякъде къде отида да работя, им докарвам поне по 1-2 клиента. Та кафедозата- под, ми излиза 32 ст. Изненадващо, но кафетата на зърна там са по 11- 20-30 лв. килото даже без отстъпка ., не като Лаваца по 50лв.
Бих препоръчал Ковим арабика - невероятно кафе.
В момента има промоция в Билла с билла-кард 25 % , тъкмо момент за опиташ Бристот
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
Ще видя това Бристот.
Високия клас Ковим дето препоръчваш ми се струва скъпичък.
На Лавацата също не съм кой знае какъв фен, но в ОЛХ има много добри цени от рода на 30 лв. за кг на премиум моделите им.
Взимал съм и са си напълно ок.
Нед Ное 25, 2018 9:16 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Да, видях че имат и цени 30 лв. за топ-кафетата на Лаваца.Тая Лаваца оригинална ли е в ОЛХ? Много е съмнителна разликата в цена, да не я пакетират по Илиенци некъде мургави ? Не съм се интересувал досега, гледал съм това по магазините, а и защото ползувам под - системата за еспресо, поради една проста причина - тя не ти цапа с утайка от кафе умивалника като тръгнеш да миеш цедката, при нея има само един хартиен хап в който се седи кафето, изхвърляш го след употреба напълно чист, даже си има език за поставяне и изваждане . И цедката не се вади от машината да се мие. Преди бях с обикновена еспресо машина и все ми беше оцапан умивалника от кафе, а и си мирише. А не е като да не се пие кайфе у дома.
Сега ако взимам, бих си взел една предполагам като твойта мащина, която мели и после прави еспресото, преди 10 години когато купувах моята, още бяха в началото на развитието си и не вдъхваха много респект, а бяха и масивни и скъпи. Е да има и нещо занапред, да си купи нещо ново човек. Още 1981 година домъкнах като спортист, може би първата домашна еспресо машина в България, ако това може да се смята за някакво постижение. После, след скапването й, я смених с една Гаджия от която не бях особено доволен. Случайно, в работата си видях и стана любов от пръв поглед, точно на същият модел на Аскасо - DREAM http://www.ascaso.com/ , който и сега ползувам, който правеше по 200-300 кафета на ден и не мръдна 12 години, не че му е станало нещо, просто напуснах това място . Много компактна, но тежка машинка, всичко по водата му е неръждаема стомана. Но вече знаех къде го има и хоп - взех го. Това е вечен модел, от дизайнера на Веспа моторетките е правен. За 10 години работа, само му смених един път скоро беше, уплътнението за 3 лв.
За под-системата Лаваца съм се интересувал като всеки маниак на кафето - когато Лаваца беше още самостоятелна фирма, но техните под- продукти не са развити в България, имаха само един техен под с цена 1,20 лв. Без даже тези, които го продават, да знаят точно какъв е, арабика или друго. Тогава се и отказах - един търговец ако не знае какво продава, значи всичко му е гола вода. А един под на Ковим взимам за 32 ст. с ДДС.
В никакъв случай Ковим не е по-лошо кафе от Лаваца - просто онова е марка за магазините на дребно, а Ковим е разпространено повече в кафенетата и го ползуват еспресо-продавачите. Бристот тоже http://www.bristotbg.com/index.php - видиш ли в чужбина кафене с реклама Бристот, умъквай се вътре, в Гърция ги има доста.
Даже да не гледам цената, не предпочитам най-скъпият Ковим 100 % арабика - този златният, който го ползувам за по-леко, следобедно кафе, или за френска преса. По ми харесва Орокрема Ковим, която е 50 % арабика, и е с цена 11,20 лв кг. без отстъпка,
или Гранбар - 12 ,10 лв
съизмерими като цена с гадните нови бразилии др. подобни
Хм, как я пиеш тая 100% арабика, не знам.
Не понасям кисело кафе, а досега съм срещал само един вида арабика, която е поносимо кисела.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Ное 26, 2018 1:30 pm
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1246 Местожителство: софия
Демокрация
Всеки има право на лош вкус......
Пон Ное 26, 2018 3:11 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
некакав
Едно време в Метро, Дидо, верно имаха кисел вкус водещите се за арабики, бех се подлъгал по Лаваци и едно холандско сребристо , то други немаше. Но Загато имат десетки видове кафе, а като се отиде в офиса им - дегустираш ги от машините им, безплатно преди да избереш. Е требе да имаш сериозен вид, да подхванеш разговор, няма всеки прошляк от улицата да влезе и да каже дай! Така и аз на изложението за кафета / но нямах време да отида, а щеше да е добре, аз бех в други стоки / дето свърши сега, ги разпознавам от сто метра, идва и първите му думи са вика дай! Дай мостри ! Дай какви мостри , му отговарям любезно...имаме мостри за дарения, безплатно се попълват от Вас...бегат като прокажени . То това не са клиенти, само ти пълнят пространството на щанда, леко требе се гонят.
Леко , казваш искам да избера и постоянно да си купуваме, фирма ме е натоварила , с пиниз значи, даже и да не е така.
Та Ковим и Бристот арабиката не е кисело. Интересно ми е и Кимбо, да го преценя що за кафе е , затова зимах малце. А и споменах, че в машината не слагам арабика, то е жена ми, за пресата където сипвам обилно и ще се опуля от кофеин ако е густо или кремозо, или за следобедно кафе, по-слабичко е .
Кисели са арабиките на кафетата Гарибалди и едно Био-зелено, Пуро му викат, в Загато. Тех не ги вземам. Като станеш клиент, може да си избереш и 1-2-3 комплекта чаши с чинии, за еспресо, като бонус ми ги дават.
Горе сам писал : Орокрема Ковим, която е 50 % арабика, и е с цена 11,20 лв кг. без отстъпка, това ми е фаворита, на снимката.
Ма как може да пиеш толкова много кафе!? Защо въобще пиеш кафе? Ти - толкова правилен в храненето! Аз, родената на село, съм с такава префинена нервна система, че, ако пия кафе - и дрехите на мен ще се разтреперят! Ужас!
Пон Ное 26, 2018 5:04 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
е Жуже ...слабост ми е кайвето. Италианците пият по 10 еспресо на ден , нищо им няма. Сутрин 2 пъти еспресо, едно след друго, и следобяд 1 - това ми е дозата. Така съм се изнежил с тия вкусове вкъщи, че навън не си поръчвам еспресо, вода си пия, ако стане въпрос нещо да се поръчва.
Мерил съм си кръвното след еспресо- нищо, няма промяна. Виж след гадна нова бразилия не сърце, главата ще те сцепи особено в офисите едно време конски кдози се блъскаха от таз гадост.
50 грама за френската преса, но тя е 800 мл. - 2 големи кайвета за мен, за жена ми 100 мл, ако се дореди, че тя е поспалива. Другото веднага се затваря в буркан с въртяща се капачка , и отива за ледено кайвенце на плажа.
Цецо като маа все пражоли, я как си е добре, цафти... Кое си требе, оно си сака - шопската филисофия за живота....
Една важна храна - пчелният мед. Тъй като когато е течен, трудно може да разбереш от какво е , предпочитам втвърден. Имаше много хубав мед , продаваше го един селянин на пазара на с. Гр. Игнатиево. Хубавият мед го различавам така :
- при отваряне на буркана, той требе да си мирише хубаво, на мед
- има една втвърдена пяна , нещо на пчелите е . Ако в меда има добавян изкуствен подсладител - фруктоза или някаква друга химическа помия, тя като престои меда 1 месец, застава рядка като автомобилно масло в горната част на буркана и тази пяна няма как да се образува. Парадокс е , че от същият производител има и такъв разслоен мед, вярно не му е сложил много , 10-15 процента фруктоза ли е ,химия ли е , но е развалила на вкус целия мед.
- при едновременно, равномерно втвърдяване с пяна отгоре грешка няма. Най -добре е надолу в меда да се образува и нещо като бял мицел от тази пяна, в снимката се виждат ивици от нея надолу към буркана.
- втрърдяване добре, ама и тук има уловка . В Лидл продават един мед, който се втвърдява, обаче като го отвориш си е чиста захар на бучки. Или са добавяли директо захар и са го разбърквали с меда, или пчелите са хранени само със захар. Пчела не се ли храни с нектар, това е подобие на мед.
- аз по усет и вкус ги усещам нещата , без да съм пчелар или да разбирам от това. Хубавият втвърден мед няма кристалчета в него , като свинска мас е на консистенция . За съжаление този пчелар от гр.Игнатиево изчезна, той имаше разкошен мед .
Този е добре, усещам че захар са давали на пчелите за подхранка , но не много. По-добро не съм видял . Има кристалчета , но не са и 20 % от това което е в Лидл. В Кауфланд си продават направо глюкоза, пълна помия.
- и още един иширет. Ако не различаваш бурканите, ша ти набутат буркан от 680 грама с цена 10 лв и ти си мислиш че е изгодно. Трябва да можеш да различаваш бурканите, те си приличат. Това е голям буркан от 900 гр, цена 9 лв. :
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
Бурканите дето се водят 720 мл. побират едно кило мед(понеже той е тежък).
Иначе аз си взимам от различни производители(повечето ги познавам) и меда им е страхотен.
В нас имам поне 15 кила мед.
Също така си има начини да се тества меда в домашни условия дали е истински.
Пон Дек 10, 2018 9:01 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Има различни видове мед. Гроздовия става на кристали, акациевия пък много дълго време запазва течната си форма, т.е. не се захаросва. И други, други..
Номера е да си взимаш от познат пчелар за да е хубав меда и ако те интересува можеш да попиташ от каква паша предимно е меда. От прекупвачи няма смисъл да се взима при положение, че има толкова хора които се занимават с пчеларство и продават мед.
А за подхранването със захар - всички го правят напролет. Номера е да не се прекалява и да се направи довреме.
Ако меда е предимно от захар то той става по течен, по което може донякъде да се разпознае, т.е. има повече вода в него, което намаля качествата му ведно с другите недостатъци.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Една важна храна - пчелният мед. Тъй като когато е течен, трудно може да разбереш от какво е , предпочитам втвърден.
Доста наивен си, ако мислиш, че в твърдия ще разбереш какво има! Какво си мислиш, че има е съвсем друг въпрос. Иначе има множество популярни тестове, които в къщи може всеки да направи, може би над 10, но това пак не ти дава отговори. Само в лаборатория могат да ти отговорят на този въпрос. Аз също не съм пчелар, но дядо ми беше навремето. Технологиите се развиват и ако преди са слагали един заместител, сега е на мода друг. Да слагат фруктоза им идва малко скъпичко, обичат да слагат изосуит обаче. Водата също винаги е на почит. Ако е 10-20% подправен едва ли ще го "хванеш" органолептично. Абе факири са. Между другото, ако имаш достъп до самия мед, по-лесно е да разпознаеш истински, ако е течен. Истински - имам предвид да не е силно подправен. Посред зима би трябвало течни да са само акациевия и кестеновия, но това също не значи, че са истински.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Дек 11, 2018 1:00 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
mislesht написа:
Доста наивен си, ако мислиш, че в твърдия ще разбереш какво има!
Един наивник на средна възраст .... съм си, затова добре е да понаучим нещо. В София нямаме допир до пчелари, или които са се провъзгласили за такива, не можеш на паветата да разбереш има ли кошери или е препродавач/химик. То може и да е пчелар и пак да е химик. Тия с реклами и малки специализирани магазини за мед искат вече двойно от нормалните цени, а и не се знае какво слагат в меда. Гаранция нема. Аз разчитам на вкуса и мириса.
Прав е neillmakoli буркана на грамаж е по-голям - по тежък е меда . Взимам от големите буркани, а навсекъде гледат да те преметнат с по-малките.
Бащата на жена ми като хоби е имал 10 кошера. Скоро ги нацепих за дърва, че беха почнали да изгниват. Много хубав мед е вадел, друго вече не помни.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети