Привет,
От много пробвани, най-удачната - в Кауфланд, има ги в централният в Младост, сардини. Да не са с люто или домат, най-добре е моделът в жълта опаковка, в слънчогледово олио. Защо? В планина се яде по -малко, и даже малко люто или домат може да направят киселини.
В Кауфланд консервата е голямшка, с големи рибки вътре, за разлика от Лидълските, които и като грамаж , и като рибета са мъндзарки.
Опаковката им е метална , но много лека, не се спукала никога досега нито една. Отвън е с картон, който се хвърля предварително. Евтиния са, около 1,35 лв. Със чесън за хапетит и финландски сухари, става много добре. Всички требе да мухат чесън, да няма разсърдени после като се награбите в клека
Само това взимам, всичко друго не струва. И като тегло, и като стока . Нещо подобно е на вид :
Аз си залагам на прошуто и филе Елена, идвало ми е на акъл за рибка ама после кутията в раницата за да я върна миризмата им
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Сеп 22, 2019 8:05 am
Alina
Регистриран на: 15 Юли 2016 Мнения: 218
Ммм, вкусотия.
А чесън ако няма в лещата по хижите, тя не става за нищо, затова чесън се носи за хапване и за мазане при ухапвания от буболечки, оси и пчели.
Последната промяна е направена от Alina на Сря Окт 16, 2019 5:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Сеп 23, 2019 3:43 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1937
мамбо Португезе
Канихме се от известно време да налазим Португалия. Ма както ние си знаем - никакви групи и организирани посещения. Правим си оттук резервациите по хотелчета в историческите центрове, фащаме самолета и се умешваме снаселението. Движим се с автобуси между градовете. Врем се навсякъде, така усещаме живота, вкусовете и цветовете му.
Страхотна дестинация...бехме така в Андалузия, там е още по - интересно, но Португалия също си заслужава. Най-интересен град - Порто . И Лисабон, и Порто са по и над 3 милиона, но това са разхвърляни градове, през баири - кварталът свършва, все едно градът свършва, а зад баира - нов град, тоест то е квартал на същият, и така по 20 километра си е все един град. В Португалия равнина няма. Туристите също са поне милион постоянно, много повече са от местните жители по улиците. Такива потоци десетохилядни, вървяла от туристи , не бе виждал, в Испания даже го нема. Причината...освен историята, тук всичко е история, не е скъпо. Не само в центъра , и в крайните квартали са потоци американци, французи , ингилизи, шваби....
Особено ми е интересно и какво се яде по тия страни.....Бих почнал от десерта :
Сладкарниците....мама му стара, не бех виждал такова нящо. Влизам в сладкарница , гледам....зяпам...още първият ден, установих, че има едни особени сладкарници, в които има възрастни хора в дъното. Те там е истината, там всичко се пече на място, и освен че има невероятни сладкиши, е и доста по-евтино. Тия сладкарници са огромни, имат маси и вън и вътре. Та след като установих правилото , видя ли дъртуши в дъното - влизаме и поръчвамел Прехвалената ната е хубава, но един-два пъти като я опиташ, ти стига :
Защото има шедьоври, които американци им стават очите като чинии като ги опитат, това с бпечените бадеми е уникално . Не се пестят бадемите, въпреки че струва 1 евро , сервират ти го даже :
Кафенцето е от 0,65 до 1,30 евро, доста по - евтино от София. Тая беше най-добрата сладкарница , в Порто . Беха я налазили чужденци, тия тави ги сменяха през 5 минути на витрината :
Обаче са търговци, на витрината ги вадят , режат, който мине по улицата гледа и влиза. Търговци са , щото 3-ма души обслужват по една опашка всеки, за нула време я стопяват. Мали това има 3-4 вида стафиди в него , ама много ядки, много матриял - не се пести:
В тия пекарни пекат и леб...ама какъв хрупав леб, каква кора, даже и малките лебчета можеш да омушиш 2-3 на сухо:
Сладкарници има през 100 метра, но открийте разликите от горната - пищно е, отрупано със стока, ама ги няма хората и дартаняните - значи само гледаме :
Сутрин , слеообяд, задължително на сладкарница....станахме на деца да го е....:
Всичко опитваш, 10-20 вида, и пак излиза нещо ново, кроасани също се мушкат, няма спасение :
Пускам само един цитат от статията, останалото на линка.
"Официалната палмова статистика
Според Министерството на земеделието и храните през миналата 2018 година в България са произведени 57814 тона краве сирене от което 23,4% (13502) са имитиращи продукти. Пак според тях при другите сирена и кашкавалите ментета няма. Според друга статистика обаче в България през 2017г. млечния сектор е внесъл 12000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24000 тона готово сирене. Дори тази проста сметка показва, че някъде по веригата се губят поне 10000 тона ментета. Няма кой да обясни къде са изчезнали минимум 10000 тона фалшиво сирене и кашкавал!
Нашето изследване показва, че поне част от загубеното менте-сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление, друга част може би е отишла в детските градини и училищата и е увредила здравето на децата!"
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Окт 11, 2019 10:48 am
iansto
Регистриран на: 03 Мар 2011 Мнения: 61
Защо палмовото масло е вредно за децата?
Пет Окт 11, 2019 3:57 pm
djogobg
Регистриран на: 28 Дек 2016 Мнения: 106
Не се обработва ефективно от организма и вместо да даде енергия се натрупва по тялото, ако изпаднеш в енергиен глад, за разлика от нормалните тлъстини, тези, които са "изградени" от палмово масло, като се разградят, голяма част не стават на енергия, а отиват в екскрементите... един вид ядеш мастен баласт, който много трудно се изхвърля от тялото и има всички минуси на мазнините, но нито един плюс.
Пет Окт 11, 2019 4:56 pm
iansto
Регистриран на: 03 Мар 2011 Мнения: 61
Благодаря за това разяснение!
До сега знаех, че са много вредни за околната среда, сега разбирам, че са вредни и за човека.
Пет Окт 11, 2019 8:16 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3292 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Все се чудя на тези вредни храни и вещества, които се натрупват в организма, не се преработват и не се отделят...
Логически досега трябва да съм станал поне 200 кила...
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Окт 11, 2019 9:06 pm
iansto
Регистриран на: 03 Мар 2011 Мнения: 61
Ами @djogobg го е написал по горе.
Пет Окт 11, 2019 11:15 pm
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3045
mislesht написа:
Палмата измести сиренето в баничките:
Във форума на в.Сега питат как след тази статия да вярват в истинността на поговорката "не е луд тоя дето яде баницата.."
Пет Окт 11, 2019 11:28 pm
Mariana1000
Регистриран на: 28 Юли 2010 Мнения: 2796 Местожителство: София
Не знам какво има в сиренето и дали е вредно, но определено не е вкусно. Това лято опитах няколко марки сирене, даже не бяха от евтините, нито едно не ядох с удоволствие.
Може и да си мислите, че американците ядат боклуци, но откакто съм в Щатите ям българско сирене с вкус на сирене. Дори най-евтиното, което на промоция е четири долара килото е хубаво. Дори това сирене, което се води domestic, т.е. местно американско е вкусно. За гръцките да не говорим. Купувам си и едно датско козе, което се маже като дунавията, ами страхотно е.
Днес една американка ме разпитва за България и каза, че сигурно храната ни е хубава и свежа. Смрънках нещо, какво да и кажа...
Между другото жената е родена тук, но ме почерпи страхотна картофена яхния с грах, моркови и телешко (тя я наричаше унгарски гулаш), направен от нея. Не ядат само хамбургери и пица
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Във форума на в.Сега питат как след тази статия да вярват в истинността на поговорката "не е луд тоя дето яде баницата.."
Тя поговорката е от времето на домашните баници, когато по тези земи не са познавали палмовото масло, а маргарина не е бил измислен.
Е, пак си важи за домашна баница.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети