Разкажи детайли де Дидо, ако знаеш и не те мързи, че в събота ще трябва да те подкупвам със суров суджук, ако се явиш на Мургана.
Иначе би трябвало да е различен, заради различните растения. Кошери сме виждали навсякъде из гръцко, и като си нямат мецани и язовци, ги държат на земята.
Както казва Ведрин, бубата Marchalina hellenica ръфа средиземноморския бор и го кара да отделя сладък сок. Пчелите са тарикати и го пият. Разликата е едно на ръка в бубата, друго в самия бор. Аз не съм чувал нашенските пчелари да вадят боров манов мед -- по-скоро излиза такъв от широколистни дървета. А вярвайте ми, тоя от Никити ( http://www.honeysithon.gr ) съвсем истински си лъха на бор
Суров суджук определено изостря способностите ми за телепортация - там съм
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Ное 08, 2019 2:08 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Аз какво научех по гръцките производители - бях и в северна Гърция и в Южна, а и хората там какво казват :
Зехтина колкото е по - на юг, по го ценят в Гърция. Най-добрите меки зехтини са от областите Месиния и Каламата в Пелопонес. По -лютине критски зехтини гърците най-ги уважават, но на мен не ми допадат на вкус.
Дидо, твоят зехтин на тубата има киселинност 0.8 . Забележи колко е киселинността тук 0.4 : https://peloposnissos.com/en/ores-kalamata
Зехтините на Орес Каламата, ги пуснах в Хит навремето. На добра цена са. В Гърция са по-скъпи, а и не се намират лесно. Всичко отива за Щатите и Канада .
Щом производителя нищо не пише, значи нищо не предлага .
Орес Каламата :
Екстра върджин зехтин
Маслиново масло
от категория Superior, получено директно от
маслини и единствено с
механични средства
Студено извличане
Сорт: Коронейки-Мавролия
На етикета пише точно къде и кога са набрани, и от коя маслобойна са
В България се намира по-хубав зехтин, отколкото в Гърция, ако човек знае какво да вземе
Ти пък - пише от 0 до 0.8%
Критския Orino на моята тенекия е 0.2, тоя на сайта го дават 0.3.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Ное 08, 2019 12:13 pm
EXIIIT
Регистриран на: 27 Юни 2013 Мнения: 1694 Местожителство: Плевен
Нищо не разбирам от зехтин. Ама си ползвам доста.Сега ще разкажа как влезнах в зехтинения бизнес.
Моята колежка горката, си купиха две къщи в Гърция и покрай къщите и 10 декара маслинки. Та ходя да им помагам кампанийно при брането и преработката в зехтинче Хем почивчица хем риболовче хем зехтинче. Маслините ги караме в една селска маслобойна все едно си на селския казан за варене на ракия, всичко става пред очите ни няма химия няма нищо . след това както е описал Ангел се изсипва в едни емайлирани казани и там отлежава отаява се и незнам още какво после си наливаме в тубички и ..............е нема такова нещо. Пробвал съм всички възможни фракции при преработката, ама най- си е гот като се отаи и отлежи.
Та фабриката показана на снимката по- горе колкото и да мия фалите че правила извънземен зехтин съм далеч от мисълта , че е по добър от този моя.
Една година карахме маслините в една такава фабрика и видях за какво става въпрос. Питаха ни как искаме топло или студено пресовани маслините. Полвината ги направихме топло другата студено- Студено пресованите първата фракция която излезе беше най - доброто нещо способно фабриката да изкара от материала, всичко останало беше боклук. Та там 1 тон маслини ги прекарват 3 пъти / първо студено пресоване после два пъти топло че и баят химия слагат / накрая излиза една суха меласа която я откарват нанякъде и правят пелети за горене от които на фабриката връщат 30 %. Абе гръцка му работа от всичко пари вадят.
Та това са моите скромни наблюдения над маслиноизцеждането.
Мисля че е същото като с домашната ракия и купешката......няма завод за алкохол който да направи по- добра ракия от домашната в същото време има и доста домашни производители които съсипват маТриала и не могат да направят хубава ракия
Пет Ное 08, 2019 12:21 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6374
Изходе, не разбрах една колежка или множествено число колежки.
Не разбрах също що горката, след като ѝ (им) направиш гостито?
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Ное 08, 2019 12:26 pm
EXIIIT
Регистриран на: 27 Юни 2013 Мнения: 1694 Местожителство: Плевен
Колежка /в множественото число влиза и съпруга и/
горката става след като отида на гости за 20-тина дни
Последната промяна е направена от EXIIIT на Пет Ное 08, 2019 2:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Ное 08, 2019 12:55 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Ники, аз се чудя откъде зехтин и маслини да купувам за туршия.
Ще те препитам утре
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Ное 08, 2019 1:19 pm
Alina
Регистриран на: 15 Юли 2016 Мнения: 218
Благодаря много, момчета!
След толкова години в Испания без да ползвам олио - тотално съм отвикнала от него, пък и не ми харесва - нито на вкус, нито на мирис.
И сега пак не разбрах какво да си купя от тук. Confused
Разходка до Гърция за зехтин нямам възможност да си направя.
От всички възможни - кой зехтин тук, в БГ, бихте ми препоръчали?
Последната промяна е направена от Alina на Пет Ное 08, 2019 3:52 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Пет Ное 08, 2019 1:34 pm
Alina
Регистриран на: 15 Юли 2016 Мнения: 218
Баща ми ми е казвал, че мановият мед става от изходният продукт на листнате въшки.
В онзи случай, когато ми го обясняваше, ставаше дума за елшите, които са покрай Бяла река, Стара планина.
Било леко сладникаво, пчеличките го събирали и го преработвали на мед.
Много отдавна беше, спомените ми са размити, но това май го водеха есенен мед.
Изкарваше го, като че ли, по-късно от другия, беше тъмен на цвят с особен вкус и аромат.
Малко ми беше като мармалад на вкус. Харесваше ми, но не ми беше любим.
Лавандула и горски билки с преобладаващ риган, мащерка и магарешки трън са ми любимите.
Баща ми ми е казвал, че мановият мед става от изходният продукт на листнате въшки.
Механизмът е подобен доколкото храносмилателните системи на два вида насекоми последователно обработват мъзгата, за да се получи накрая манов мед. Първите групи насекоми (преди пчелите) обаче са различни у нас и в Гръция, както и дърветата, на които паразитстват (у нас предимно дъбовите гори на Странджа).
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Ное 08, 2019 2:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Ное 08, 2019 2:13 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Alina написа:
Благодаря много, момчета!
След толкова години в Испания без да ползвам олио - тотално съм отвикнала от него, пък и не ми харесва - нито на вкус, нито на мирис.
И сега пак не разбрах какво да си купя от тук.
Разходка до Гърция за зехтин нямам възможност да си направя.
От всички възможни - кой зехтин тук, в БГ, бихте ми препоръчали?
Кауфланд, IONIS или MYTHOLIO, 12-12 лв за 0,5 л, на промоция е 6-7, тогава и зареждам.
П.С. Преди време продавахме къща на село и в останките от нея намерихме зехтин от времето когато дедите са карали стоката на зимна паша през Родопа и са купували зехтин на връщане. Имаше нещо като гъба отгоре и отдолу, горната кафява, долната сива. Нищо му нямаше на мазньоча, ама какъв точно е бил не знам. Ако се чудите за датировката - този дето е карал зехтин и сол, е докарал стоката и се е върнал при беломорската си жена, оттогава къщата е била необитаема и неизползваема.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Ное 08, 2019 2:15 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
За мановия мед има две хипотези. Едната е, че пчелите събират сладкия сок, който се произвежда от вредители (листни въшки или др. такива). Другата, която смятам, че е по вероятна е, че дърветата произвеждат мъзга, чрез която се самолекуват срещу вредители като листната въшка. Мъзгата е сладък дървесен сок, който се събира от пчелите.
Мановият мед може да отрови пчелите ако се остави за храна през зимните месеци. Това е свързано с устройството на отделителната система на пчелите и това, че през зимата те доста рядко имат възможност да излизат навън.
Казват, че мановия мед се препоръчва против анемия.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Пет Ное 08, 2019 3:01 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Мановия мед у нас е от мъзгата, която растенията изпускат за борба с въшките. Прав си Живко, че не се оставя в кошера. Питите се вадят. Като е смесен с друг мед, знам че с това вече се хранят пчелите.
Ще взема да отворя утре една сергия за мед на Мургана, имам родопски, витошки и старопланински, все билкови. Юлската партида от витошкия мед се оказа почти изцяло от жълт кантарион.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Ное 08, 2019 3:29 pm
EXIIIT
Регистриран на: 27 Юни 2013 Мнения: 1694 Местожителство: Плевен
Ей айде да не си бъркаме сега бизнеса...........видя Васкооооооо, че изкарваме луди пари от тези сбирки почна и той с мед да печели, аааааааа айде нЕма нужда.
Ми намерете си друга ниша де, може да подстригвате, маникюр, педикюр, масажчета нещо..........всеки разбира не разбира тръгнал да продава.
Научна статия, в която са изброени няколко нашенски паразитни насекоми и местообиталищата им. Обяснено е, че те поглъщат големи количества растителни сокове (мъзга), за да усвоят разтворими азотни съединения като същевременно отделят излишните им въглехидрати под формата на мана (секрет), с която се хранят пчелите:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети