Рей правилно направи забележка ... я малко в Порто...чудех се какво ще е това вино порто, прочуто....обаче не е нещо свястно. Това е вино, на което му е прекъсната ферментацията след няколко месеца , като това става много просто - блъскат му вътре спирт около 15 %. Накрая става нищо особено , нещо като евтин вермут. А съм сигурен че му и шибат захар здраво вътре заедно със спирта, много е сладко-вино не може да е толкова сладко. И не да съм пил на евтини места , от скъпото пробвах тук-там по чашка. Но англичаните мноого го харесват , та чак Чърчил пил по 2 бутилки сутрин от него / чудно защо само ингилизите , никой друг не го пие, и португалците не видях някой до пие, само го изнасят към английските блата . То представете си от вермута какво главоболие става, а няколко стъкла порто ще е на умирачка / . Сигурно, както са дегеративно ударени в главата и още един удар малко ги уравновесява и им идва добре.
Но евала на португалците от мухата правят слон, рекламирали са го ....ей ги от едни консерви със сардина какво правят. Това е само сардина , 100 вида е, това са едни много интересни магазини , аз ги кръстих колониални магазини :
Има и отделно магазини за продажба само на консерви сардина, там са 1000 вида консерви от сардини / ама само сардини / , наредени като библиотека , в които ти правят консервата по поръчка . но ми се стори голяма простотия и не ги снимах.
Връщам се на тия много интересни колониални магазини, които са по 5 един след друг, на групи във всеки квартал , които вътре какво ли не щеш има ,а и не са никак скъпи :
Смокини 4-5 евро, орехи - 8, че и с черупките ... приоритети :
Едни големи риби / за тия риби отделно ще се каже / - бакаляу на български - треска, която я сушат, това колко ракие ще изпие мамата си трака :
Продават и на по-малки парчета, но тая риба по друг начин я нагъвах ....солена ша трябва да изпия 5 бири с нея . И навсекъде, секогаш, най-добрият леб който съм срещал у целии свет :
Последната промяна е направена от аngel на Пон Фев 24, 2020 12:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Яну 05, 2020 1:35 pm
ray
Регистриран на: 10 Авг 2016 Мнения: 1681
Голям постинг, Ангеле, благодаря ти! Ето това вече е сериозен планинарски разговор! Добре че не съм бил на твое място - щях да напълня две торби с ядене и пиене и пътешествието ми щеше да приключи пред тия магазини.
Аз пък съм чувал и чел, че споменатият от теб английски господин си е поръчвал една бая голяма пратка от виното от широката мелнишка лоза, че то му било любимото. Тъй ли е, не е ли - не знам. Аз лично съм както е добре известно във форума глупак и простак и пия просташки вина - ако искаш мога да ти дам и на теб.
Магазин, портокалски магазин ... успял си според мен да доловиш магазинността на магазините. Не че съм и очаквал друго. А навалица от туристи имаше ли там?
Вто Яну 07, 2020 9:35 pm
Alina
Регистриран на: 15 Юли 2016 Мнения: 218
Не знам доколко е истина информацията от този линк, само знам, че като постих (за пръв път) по Коледа за 40 дни свалих 6-7 кг и започнах да се чувствам доста по-добре. Кожата на лицето ми също се изчисти.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3289 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Alina написа:
..., само знам, че като постих (за пръв път) по Коледа за 40 дни свалих 6-7 кг и започнах да се чувствам доста по-добре. Кожата на лицето ми също се изчисти.
...
А представяш ли си, ако беше спряла изобщо да ядеш - какви резултати щеше да постигнеш!!!
П.П. През месец декември почти не ядох хляб, сирене, колбаси, кюфтета, кебапчета, скара, туршии, маслини, кисело мляко, банички, боза... Кой каквото сам си направи...
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Яну 17, 2020 12:52 pm
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1246 Местожителство: софия
Безмесие....
….се задава. В проект е създаването на антимесна полиция. Нейната функция ще е да проверява всички хора със специални устройства, наподобяващи КАТ-аджийски Дрегер, за консумация на месни продукти. Отначало ще се въвеждат по няколко безмесни дни в месеца, а в последствие ще се достигне до пълната забрана на месоядството. Наказанията за нарушителите се разработват.
На много места вече пилотно е въведена и забраната за употреба на вода.
Пет Яну 17, 2020 12:59 pm
amorpheus
Регистриран на: 11 Сеп 2007 Мнения: 163 Местожителство: София
Бакаляо-то е популярна манджа в Норвегия; доматена яхния с лук, чушки, маслини и сушена треска.
Явно повлияна от португалците. Норвежците изнасят много треска, май предимно сушена, италианците например доста я ценят.
Не знам дали в Португалия ловят треска или я внасят.
Срещал съм го в консерви даже в някои хижи.
Сря Фев 19, 2020 9:08 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Бакаляу....майстори са. То първо се задушава после го приготвят . Още веднага разбрах, че е излишно да сядаме при ресторанти с "викачи" . Даже кралският ресторант е на същите цени , съвсем поносими - повече от 40 -50, макс 60 евро за двама, с бутилка хубаво вино, нямаше сметка
Първо малко друга риба. В португалия е много разпространена гарнитурата " варени картофи " . Въобще извън България и Гърция, никъде няма салати , домат в менюто / някакви миниатюрни парченца от домати слагат. В Чехия ми казаха, че ги болели стомасите от домати и салати - затова нема. Набиват вурст и бира , шунка /
Хляб на закачалка , страшно вкусен :
4 вида риба :
И започна ерата на Бакаляо, в един страхотен ресторант в Синтра , който се повтори щото беха мноо добри. Традиционно - върху спанак :
Проба се и октопод / добри са , по-добри от гърците / и традиционен английски стек потопен в сос, Англия и Португалия са побратимени от 1200 и някоя година, но има една много голяма разлика от българо- съветската дружба - там са ставали по-богати, а ние от "дружбата" обедняхме и останахме встрани от цивилизацията /
Рядко докопване до салата , изрично се иска много, викам много домати да слагате, ама много голяма да е... е добрахме се до 4 резенчета :
Чехите и братчедите хунгарци са хайдуци, нищо не разбират от добро ядене.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Фев 19, 2020 11:50 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Леко ми приковаха погледа едни маслини, пуснати наскоро Лидол.
Калина ги знам като доставчик, търсещи винаги добро съотношение на качество/цена, разбират от маслини .
Взех , пробвах, опрделено много добре са .
Какви белези на истинската маслина ми взеха вниманието :
1. Заблуда е , че най-големите маслини са хубави. Не е необходимо маслините да са гигантски уроди. Най-големите маслини не са най-добрите, а отгледани с много торове. Тук маслините са средна големина , даже отиващи в под средна големина .
2. Цвета е добър, шарени са . Това значи, че са естествени, не са оцветявани. Този тъмно - вишнев цвят на Каламон, който е разпространен в България, е изкуствен, постигнат с химикали.
3. Другото няма как да го знаех, но се оказаха не много солени и най-важното : не са кисели, което е най-гадното - една маслина да е кисела и загубила въобще вкуса си , просто туршия - тогава е все едно дали е зеле, кисели краставички или маслини.
И в Гърция не се намират лесно такива. Имат и по-добри, но трябва да се търсят.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3289 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
аngel написа:
...
Калина ги знам като доставчик, търсещи винаги добро съотношение на качество/цена, разбират от маслини .
...
Колко струват тези маслини и продават ли се още? Че утре мисля да купувам маслини.
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Фев 21, 2020 10:01 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Снимката е от днес . Нещо към 4 лв и нещо ми се сториха, 450 грама са. Калина има и в Метро, но е голяма разфасовка - 2. 5 кг, и са по-кафяви.
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 433 Местожителство: Кюстендил
Понеже не ми се рови в темата, а съм сигурен че има писано относно сусамовия тахан на Балчо. Имах в мазето едно бурканче останало. Имаше около 3 см олио отгоре от стоенето. На етикета пише суров сусам. Вкусът ми харесва, а смесен с мед е божествен. Прави ми впечатление, че на новите етикети вече не пише суров сусам. На мен ми изглежда истински - и на вкус и на вид. Какво ви е мнението?
Тук маслините са средна големина , даже отиващи в под средна големина .
Щом е така, какво означава XXL на опаковката? Да не би да е препоръка, да се ядат по време на филми за възрастни?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Фев 22, 2020 12:00 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
DHG написа:
Понеже не ми се рови в темата, а съм сигурен че има писано относно сусамовия тахан на Балчо. Имах в мазето едно бурканче останало. Имаше около 3 см олио отгоре от стоенето. На етикета пише суров сусам. Вкусът ми харесва, а смесен с мед е божествен. Прави ми впечатление, че на новите етикети вече не пише суров сусам. На мен ми изглежда истински - и на вкус и на вид. Какво ви е мнението?
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=121828#121828 Таханът отвсякъде, щото с това си изкарвах хляба 3 год. Балчо са престанали да го пишат, защото явно са ги натиснали някоя инспекция, суров тахан не може да има и това е измама в етикет , са ми обяснявали гръцки производители. Развива веднага еширихия коли, ако не се стерилирилиза.
Балчо е най-скапания. Виж пълнозърнест на Тръндев, той е и по-хубав на вкус от белия тахан, къде се продава. Аз зимам голям буркан Тръндев, 900 грамов, 8 - 9 лева е
Тук маслините са средна големина , даже отиващи в под средна големина .
Щом е така, какво означава XXL на опаковката? Да не би да е препоръка, да се ядат по време на филми за възрастни?
Действително няма нищо общо XXL с размера на маслините, който е съвсем други мерки - най-дребните са Булет / куршуми /, после поредността малко ми се губи - Джъмбо, Колосал, Суперколосал . По - точното е колко са на брой в определена единица обем -230, 200 180 , 130 , което го пише на бидона . Размера няма значение / въпреки че някои ще скочат как размера да няма значение !/ Един собственик на сергия за маслини от пазара, който ги ядеше като семки, казваше : Дай ми шарен булет , ние в къщи ядем само булет щото са необработени, уродите Суперколосал ги давам на клиентите ..... Малкият булет на Каламон, освен че е евтин, е най-необработен, а и костилките са много малки. XXL ......някъв майтап, медицина и физкултура .....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети