Нито лявото, нито дясното се доближава по изглед до гръцката маслина Каламата (и полулегалната имитация Каламон).
Маслините Каламата имат издължена бадемовидна форма, по-малък размер от показаните на горната снимка и равномерно кафяво-червено оцветяване. На вкус не са кисели, месото не трябва да е меко, а да има нежна консистенция.
Качествените маслини Каламата, които описвам, се намират практически във всяко село на южните пелопонеските области Месения, Лакония, дори и Арголида.
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Мар 07, 2020 4:28 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Каламон са си Дидо, не се вижда на снимките , но са с остър връх, с много малки костилки. Оригинален Каламата както казваш расте само в Пелопонес, но до там едно че е цял ден път блъскане с кола, на връщане още 1 ден, стаха 2 дни , над 2000 км са отиване и връщане. Освен това тол-таксите за лек автомобил са над 70 евро, да не станаха и 90 вече с новото увеличение. Сега да тръгнеш на почивка към Пелопонес , два дни да блъскаш по пътищата , да изхарчиш + 250 евро за път - егати почивката. Приятел летец на хеликоптер от спасителните части на гръцката армия, който всеки ден лети по цяла Гърция , казва - най-красиво и зелено е в Северна Гърция.
Има големи масиви с подобни маслини на Каламон в хълмовете и планините на областта около Ламия - Волос, където често ходех в командировка да опитваме маслини от производители.
Сега и с тия вируси, гледаме какво е налично в магазините тук - за мен най-доброто, което съм видял, с много умерена цена - под 7 лева килото , е този шарен каламон в Лидл. В магазините Регина имат хубава тфруба така се произнася, от Тасос , изсъхнала естествено на дървото. Имат три тфруби, но само едната , най-скъпата от 14 лв е точно това което трябва да е тфрубата.Другите им маслини трябва да внимава човек - опитва и ако му хареса, тогава.
Иначе за Гърция, след Сяр прекият път пътя за Халкидики минава през Скутари. В събота сутринта попаднах на много хубав пазар там с евтина прясна риба. Един старец продаваше интересни маслини , само три вида маслини - Фурну, Каламон и Амфиса, с подозрително ниски цени - 4 евро килото. Беха страхотни, после ме беше яд че не съм взел повече. На пазарите в Халкидики вече се изхитриха и едно ти показват и опитваш, друго ти продават. Вземам само толкова , колкото виждам че вадят от същото, което съм опитал. Не да ми изваждат от некакъв гюм отзад. Като тръгнат да ми го правят тоя номер, направи си продължавам без обяснения напред.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Авг 21, 2020 12:17 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Гледам от къщата, съседното място го изоставиха, преди сееха домати, пипери и подобни...зяпам от терасата към едно растение, заело голяма част от изоставената земя и излезе един спомен от детството...тогава нямаше хладилници, а долапи, и никой не му идваше на акъла да купува на децата плодове. Нито имаше толкова места в София, откъдето да си купиш, а и парите бяха малко. Станат черешите - по дърветата в маалата, мааме на корем череши. Джанки, тук там ябълки. Цанехме се още от 13-4 - годишни за лев - два да разтоварваме дини и други плодове, от влакове на камиони на гара Сердика / вече я няма /, там се отяждахме на плодове.
Идваме на случая. В един изоставен съседен двор децата рупахме целогодишно нещо като нищо - ние плод, ни е картоф...
Бях го забравил, и си викам като го гледам какви са стъблата...това ако не е същото па на....5 минути изрових една кофа. Много вкусен, а и полезен :
Трябва да се пазят влажни, защото изсъхват, затова са в плик.
Ябълките,които станаха вече на големина прилични дръвчета, раждат направо ябълки - парфюмчета. Един кашон ароматизира цяло помещение.
🍎🍓🍒🍉🍑🍊🥭🍍🍌🍅🍇🍋🥝🍐🥑
Хората са създадени да ядат плодове. Не корени, не стебла, не ядки. А плодове.
Плодът е концентрирана Любов. Той обича човека. Узрелият плод се радва да бъде изяден от това разумно същество, защото то ще постави семката му на подходящо място, та да могат и следващите поколения да се хранят с тази чудесна храна. Ето как хиляди години човекът и плодните растения живеят на тази земя в симбиоза – човекът се грижи за растението и растението се грижи за човека.
Плодът е най-полезната храна за човека, защото нашият организъм се е приспособил да се храни именно с тази храна.
Плодът е храната, която най-много способства за духовното издигане на човека. Той подхранва и отваря най-много сърдечната чакра, придавайки на човека, който го яде, своите качества:
Радост от живота – плодът е сладък, за да бъде животът на човека наслада;
Мекота – узрелият плод обикновено е мек, за да бъде по-лесно изяждането му; мекотата в човека е приемане – приемане на света, такъв, какъвто е, приемане на другите;
Нежност, деликатност, благост – тези качества помагат на човек да пребивава в божествената Любов, да се отвори за фините енергии, идващи от сърцето на Цялото;
Отвореност към другите – неповторимият аромат, вкус и цвят на плодовете канят хората да ги опитат. В човека това качество е отваряне към сърдечно общуване, споделяне и способност да съжителства със себеподобните;
Благодарност – плодът е благодарен на човека, а човека е благодарен на Бога;
Свежест – човекът придобива бодрост, оптимизъм и сили да бъде тук, на земята, в това прекрасно физическо тяло, за да изпълнява волята на Вселената;
Блаженство – плодът поема най-високата вибрация във Вселената – божествената Любов. Когато е напълно узрял, той е в състояние на блаженство – на пълна хармония, удовлетворение и екстаз от самото съществуване. Това при човека е просветление.
Свикнали да се храним с неща, които са неусвоими или трудно усвоими от нашия организъм и трудно биха могли да бъдат назовани „храна”, ние сме забравили, че плодовете могат да ни дадат всичко, от което се нуждаем. И даже нещо повече – само те могат да ни дадат най-доброто за нас. Затова нормално е в началото човек да се усъмни, че плодът може да му бъде достатъчен.
Но организмът доста бързо забравя старите навици. Преминавайки към плодоядство, човек открива, че е всъщност благословен от Бога, защото всяка хапка има прекрасен вкус и аромат. Нищо, сътворено от човека, не може да наподоби вкуса на плодовете. Специалитетът на майстор-готвача не може да се сравни с богатия аромат на пъпеша, с благодатната свежест на динята, с оранжевата нежност на прасковата.
Няма друга храна за човека, която удовлетворява глада, жаждата и сетивата му, носи му едновременно наслада и енергия, но истинска – а не като фалшивата бодрост на стимулантите. След коя друга храна се чувствате едновременно сити, леки, бодри и радостни от чудесния вкус? Плодът е толкова съвършен, че не е нужно да го режете, смачквате, нагрявате или подправяте. Само това, което не е храна за човека, има нужда от някаква промяна, за да бъде по-лесно усвоено от организма и да донесе наслада на сетивата.
Фрутарианството може да промени човечеството. То би могло да повиши много вибрациите на човека. Ако хората станат отново плодоядци, агресията би станала почти непозната, тъй като по принцип е неприсъща на човека, а на хищниците. Човечеството би се изхранвало по-лесно, защото на фрутарианеца му е нужна много по-малко количество храна. Причината за това е отварянето на енергийните му канали към фините енергии.
Фрутарианството е може би най-лесният, най-бързият и най-приятният метод за духовно израстване. Плодоядецът живее в медитация 24 часа в денонощието. Но медитативното му състояние си идва от само себе си, без никакви допълнителни практики.
Цялата карма на човека, вървял досега по погрешни стъпки – стъпките на хищниците, съвсем скоро изчезва, щом той се завърне към плодоядството. Само вегетарианството не е достатъчно, защото всичко, което не е пресен плод, не може да нахрани истински човека, да му даде нужната енергия и да го покачи на мястото, където Бог го е поставил.
Благо Даря! 🙏
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Яну 20, 2021 8:48 pm
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 433 Местожителство: Кюстендил
Какъв убав плод е Герганчето, цялата я изяждам.
Чет Яну 21, 2021 2:32 pm
EXIIIT
Регистриран на: 27 Юни 2013 Мнения: 1694 Местожителство: Плевен
Абе.......сигурен съм, че е слагала месо в устата,с тази визия. Айде сега стига, само плодчета. Пък да ми приказва колко голяма фрутарианка е.
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Не се бъзикайте с болни хора ... ся тая диагноза и аз не я бях чувал, докато Стефко не я обяви, ама те и психиа.... такова де, лекарите не ги знаят всичките.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Глеам тука лиги се точат, едни такива ... в/блажни
Я да споделя една моя рецепта за здравословен бъркоч /приготвя се от вечерта за закуска или обяд/:
- 5 връовати супени лъжици premium muesli на Crownfield /има ги в Лидл/;
- 300мл домашно в къщи подквасено краве кисело мляко;
- 1 връовата супена лъжица мед;
- 1 чаена лъжица пектин на прах;
- 1 кафеена лъжичка канела;
- 1 връовата чаена лъжица брашно от семена на бял трън.
Понеже млякото е с различна консистенция през сезоните /зимата е по-гъсто/ сипвам 50-тина милилитра вода.
Глеам тука лиги се точат, едни такива ... в/блажни
Я да споделя една моя рецепта за здравословен бъркоч /приготвя се от вечерта за закуска или обяд/:
- 5 връовати супени лъжици premium muesli на Crownfield /има ги в Лидл/;
- 300мл домашно в къщи подквасено краве кисело мляко;
- 1 връовата супена лъжица мед;
- 1 чаена лъжица пектин на прах;
- 1 кафеена лъжичка канела;
- 1 връовата чаена лъжица брашно от семена на бял трън.
Понеже млякото е с различна консистенция през сезоните /зимата е по-гъсто/ сипвам 50-тина милилитра вода.
Турам чат-пат и чия 1-2 супени лъжици.
Спомням си, че пектинът във вода беше много лигав, в този бъркоч не е ли?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Обикновено, тук публикувам все неща, които не трябва да ядем. Този път пускам нещо, което ям - самоделен бульон(суха смес). Ето как го правя:
Купувам пакетче микс от сушени зеленчуци. Обикновено съдържа моркови, лук, целина, магданоз и др. Някои миксове имат девесил. Ако няма, прибавям една лъжичка.
Сместа меля в кафемелачка, на прах. Шепа орехи запичам на микровълнова(може на тиган, фурна или каквото имате). Също ги меля добре и добавям към сместа.
Добавям още: 3-4 щипки куркума, 3-4 щипки лимонена к-на(по-ситна, че има и такава с кристали като захар), 2 щипки черен пипер, сол на вкус. Бъркам до получаване на еднородна смес и резултатът е примерно това:
Една чаена лъжица с връх(може и повече) в чаша вряла вода, бъркам и готово!
Цвят: зелен до светлозелен(щом в микса преобладава магданоз).
Причина: не искам да консумирам гадните купешки бульони, с основни съставки - натриев глутамат, модифицирано нишесте и сол.
Екстри: при желание(и наличие) може да се добави пълна супена лъжица много на ситно настърган пармезан.
Внимание! Дори и да не се добави пармезан, сместа не е подходяща за вегани, тъй като е изпробвана върху животно(Аз )!
Рецептата е Open-source.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Фев 12, 2021 2:12 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
тез вина бих казал, че са добри. Енира серията имат примоция в Метро, под 12 лв бутилката са :
По-скъпите вина на Катаржина са по 30-40 кинта, че има и 80. Сигурно са готини, но и на снимката са добри.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети