Добрата имунна система и здраве са помагали и за инфекции. Мисля, че хората в нашия край на света са живеели и продължително, и по-кратко, в голяма зависимост от кой колко е умен и разсъдлив. Знаели са какво е хигиена още от древността, и ако са имали храна и разум са живяли много дълго. И сега е така - виждам хора с нещастни тела на по 40 г, има и обратния случай с хора в добро състояние на много повече, дори 70 и нагоре. За жалост сега отиваме към лошо.
Българската кухня и начин за сдобиване с продукти са много добри, в съчетание с достатъчно дейности на открито.
Ако едно време са умирали рано, като изключим повсеместен глад в държавата, то е и заради оставения да работи естествен подбор. Сега се лекуват всякакви болести и резултатът от това е че даваме среда за разпространение и приспособяване на болестите, вместо да се усъвършенства човека.
Сря Ное 09, 2016 7:34 pm
Mariana1000
Регистриран на: 28 Юли 2010 Мнения: 2796 Местожителство: София
Тая работа с търчането подир овцете не води до нищо добро Дето се вика - работа ли е, не ми я хвали.
Всичките тези селяни, дето са работили по къра и са гонили стоката по баирите, не са били по-здрави от вас, ами не са се оплаквали, колкото и да ги боли, първо защото не е имало смисъл, и второ, защото са го считали за нормално. И така са се родили легендите как с кисело мляко и тежка работа си здрав. Ама не е вярно
И специално за Наблюдателя, искам да уточня, че няма домашно животно българско, дето да дава мляко с 2 процента масленост, освен ако не го храниш само с трици, демек с нещо като нищо. Пак добре, че не си се насочил към бялата водица, известна като изключително здравословното мляко с 0,1 процента масленост. Като искаш истинска храна, намери си откъде да си купуваш домашно прясно мляко и си прави кисело мляко и сирене. Ама сигурно като видиш два пръста мазен каймак и ще се уплашиш, че не е здравословно.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Хора, които сега гонят овцете или работят на открито, са много здрави, дълголетни и с добро състояние на ум и психика. Помощта от медицината се разпростира до ваксини и зъболечение. Преди ваксините, това е било работа на околната среда и тя си е общувала направо с имунната система, което е много добър начин.
Овце не се гонят, всъщност. Ходенето с овце е преди всичко водене и много спокойна разходка.
Това са моите наблюдения как с кисело мляко, прясно, хляб и други не-промишлени храни си здрав. Видяно е, не е легенда.
Чет Ное 10, 2016 11:02 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Mariana1000 написа:
Тая работа с търчането подир овцете не води до нищо добро Дето се вика - работа ли е, не ми я хвали.
Всичките тези селяни, дето са работили по къра и са гонили стоката по баирите, не са били по-здрави от вас, ами не са се оплаквали, колкото и да ги боли, първо защото не е имало смисъл, и второ, защото са го считали за нормално. И така са се родили легендите как с кисело мляко и тежка работа си здрав. Ама не е вярно
И специално за Наблюдателя, искам да уточня, че няма домашно животно българско, дето да дава мляко с 2 процента масленост, освен ако не го храниш само с трици, демек с нещо като нищо. Пак добре, че не си се насочил към бялата водица, известна като изключително здравословното мляко с 0,1 процента масленост. Като искаш истинска храна, намери си откъде да си купуваш домашно прясно мляко и си прави кисело мляко и сирене. Ама сигурно като видиш два пръста мазен каймак и ще се уплашиш, че не е здравословно.
Мариана , пробвам да търся по-добрите неща , но в София е трудно. На предишната си работа зареждах и биомагазини и там положението е още по-зле от веригите - масово стоката им излиза от годност. Има едни машинки по 15 лева ги продават на книжната борса до Бриколаж, стават за нанасяне на нови срокове на годност, бришат и печатат отзад с складчетата, нещо като го взимаш от тия малки магазинчета не знаеш на колко години е.
Виж на село, където имам къща, си взимаме мляко от съседа и си правим сами кисело мляко, съвсем различен вкус има. Копаме домати, краставици, чушки, тикви, зеле, имаме различини сортове които узряват през месец : ябълки, круши и градина с 16 череши. Сега ще садим кестени и смокини. Там искам са отида за постоянно, иначе е далече за ежеседмично пътуване - в старозагорско е, но няма да е скоро.
Чет Ное 10, 2016 12:39 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3270 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
radi написа:
Хора, които сега гонят овцете или работят на открито, са много здрави, дълголетни и с добро състояние на ум и психика. ... Видяно е, не е легенда.
И колко хора, които отглеждат овце и работят на открито познаваш?
Защото преди 2 седмици закарах баба си на събора на селото ѝ, да се види с роднините... поне малкото, които са останали живи. Та имам съвсем скорошни впечатления за "здравословния живот на село". Та роднините на баба ми (която след Втората световна война се е заселила в София), които са останали да водят "здравословен начин на живот на село", се чувстват чудесно - гробищата са на хубаво слънчево място с прекрасна гледка на юг...
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
За по-дълго или по-кратко, по време на работа и при пътувания, се занимавам или съм се занимал със стотици пастири, работещи на открито и работещи работа с включени физичеки натоварвания. Занимал съм се и със стотици или хиляди от онези между 4 стени.
Населението на българските села в голямата си част е от хора със проблемен живот, почти всички от тях не се възползват от възможността да живеят здравовсловно. Това няма никаква връзка с обсъжданото, не говорим за епидемията от хора с отклонения в Бг.
Чет Ное 10, 2016 5:27 pm
Mariana1000
Регистриран на: 28 Юли 2010 Мнения: 2796 Местожителство: София
nabludatel50 написа:
Мариана , пробвам да търся по-добрите неща , но в София е трудно.
По-скоро имах предвид да намериш в селата около София човек, който гледа животни и да купуваш от него. Колкото и да го разреди, все ще е по-добре от това, което ще купиш от магазина. И даже от био-еко-и прочие простотии магазини, в които нямам никакво доверие.
radi може да ти препоръча някой пастир, нали познава стотици
Пишеш, че ще ядеш само козе сирене, но ако го купуваш от магазин, почти няма шанс да е само козе, по-вероятно е да е смес от козе и краве. Можеш ти самия да си правиш сирене, трудоемко е, но ако имаш време, пари и търпение, резултатът си струва. За мен няма по-вкусно сирене от домашно направеното козе, само заради каймака и прясното сирене някой ден бих се прежалила да имам една-две кози
radi написа:
Хора, които сега гонят овцете или работят на открито, са много здрави, дълголетни и с добро състояние на ум и психика. Помощта от медицината се разпростира до ваксини и зъболечение. Преди ваксините, това е било работа на околната среда и тя си е общувала направо с имунната система, което е много добър начин.
Овце не се гонят, всъщност. Ходенето с овце е преди всичко водене и много спокойна разходка.
Това са моите наблюдения как с кисело мляко, прясно, хляб и други не-промишлени храни си здрав. Видяно е, не е легенда.
Ех, де да беше вярно всичко това
-----------------------------------------------
Между другото овцете по принцип наистина са по-спокойни от козите или кравите, обаче замислял ли си се откъде идва изразът "въртоглаво шиле"?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Ное 11, 2016 8:29 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1219 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Mariana1000 написа:
Между другото овцете по принцип наистина са по-спокойни от козите или кравите, обаче замислял ли си се откъде идва изразът "въртоглаво шиле"?
Пасъл съм и шилета и овце.
Шилетата не дават мляко и са въртоглави.
Улегналите шилета (овцете), които дават мляко, като ги запладниш, докато не ги раздигнеш от под сянката на някое дърво, могат да си лежат...
И бой съм ял. В селото на баба, летните ваканции ходех с овцете на цялото село. Пасяха се на зареда - кой колкото овце има, толкова дни ходи да пасе цялото стадо. Възползвах се от мързелът им в жегата и си лових рибка на язовира... Вечер ми се караха бабите и дядовците в селото. Овцете след моята паша нямаха мляко. Е не всеки път де. Мишо циганчето пасеше козите. Еми той не можеше да л ови риба, козите са вироглави и само търчат!
Регистриран на: 30 Юли 2014 Мнения: 160 Местожителство: София
Ще споделя малко лична информация. Като дете са ме гледали баба и дядо до около 5 години, а след това съм бил при тях на село (Плевенско) всяка пролетна и лятна ваканция (целия период). Става дума за хора живяли цял живот на село и работеха като овчари в ТКЗС. И двамата починаха на около 70-75 години след като последните над 5 от тях с тежка форма на атеросклероза. През живота си консумираха основно растителна храна и месо каквото отглеждат - кокошка/пиле/патка за уикенда и то не всеки. От другите животински продукти - гледаха прасе всяка година и се колеше началото на декември обикновено и другото беше овче и козе сирене.
Дълго време анализирах и се чудех как може при подобен начин на живот и хранителен режим да стигнат до атеросклероза и освен заради пълномасленото мляко и сиренето от него (сирене консумираха достатъчно), което се отлага по стените на артериите друго обяснение нямам. Селото е далеч от градовете на много проветриво място, така че климата не може да е причина.
Да си навлечеш здравни проблеми може по много начини дори и да си сред природата, но със сигурност ако бягаш от физическа активност и природа е имаш още два в действие.
Мога да препоръчам източници на добра храна - но не е само до храната. Въпросът е какво се прави с тази храна след изяждането.
Съб Ное 12, 2016 1:51 am
pux
Регистриран на: 18 Ное 2009 Мнения: 104
pl27 написа:
...Дълго време анализирах и се чудех как може при подобен начин на живот и хранителен режим да стигнат до атеросклероза и освен заради пълномасленото мляко и сиренето от него (сирене консумираха достатъчно), което се отлага по стените на артериите друго обяснение нямам. Селото е далеч от градовете на много проветриво място, така че климата не може да е причина.
Много съвременни изследователи са на мнение, че проблемът всъщност не са мазнините, а захарите. По-точно простите въглехидрати - захар, бяло брашно (хляб), бял ориз, картофи, алкохол, газирани напитки и т.н. Въпросните захари не се срещат естествено в природата и поради това предизвикват нежелани инсулинови колебания. Резултатът е чувсто за глад и преяждане. Оттам затлъстяване. И атеросклероза като следствие ...
Общо взето всички които си изброил се срещат в природата. Е, алкохолът се среща примерно до 16% във ферментирали продукти. Концентрати няма.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Ное 14, 2016 2:04 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
pux написа:
pl27 написа:
...Дълго време анализирах и се чудех как може при подобен начин на живот и хранителен режим да стигнат до атеросклероза и освен заради пълномасленото мляко и сиренето от него (сирене консумираха достатъчно), което се отлага по стените на артериите друго обяснение нямам. Селото е далеч от градовете на много проветриво място, така че климата не може да е причина.
Много съвременни изследователи са на мнение, че проблемът всъщност не са мазнините, а захарите. По-точно простите въглехидрати - захар, бяло брашно (хляб), бял ориз, картофи, алкохол, газирани напитки и т.н. Въпросните захари не се срещат естествено в природата и поради това предизвикват нежелани инсулинови колебания. Резултатът е чувсто за глад и преяждане. Оттам затлъстяване. И атеросклероза като следствие ...
Определено това са причините - многото рафинирани захарни производства, а за хората в нашите села, които гледат животни - прекалената употреба на животинска храна. По селата съм забелязал, си битува при по-старите хора сиромашко съзнание, че всичко що е направено трябва непременно да се изяде и да не се купува нищо друго, ако може.
В тези тягостни и ялови за България дни, засадих кестенче.
Не е от развъдник, а го взех от израстък от кестенова гора в една гънка на Балкана.
Оттам бях взел преди 10 год. пак един кестен, но тази година изведнъж изсъхна. Кестенът / ядливият/ расте много бързо и за 5-6 години става голямо дърво. Има най- хубавата сянка, под него е като климатик в жегавите дни, и е много красиво дърво което само си оформя правилна корона. Засаждаме го най-вече вместо чадър за маса, но и плодовете са му много вкусни и сладки, нищо че е издънка. Вече имаме всякакви плодни дръвчета, характерни за България - крушите, ябълките,черешите и орехите виреят най-добре, даже и нашите стават като за изложба . Имаме и синя слива и едра джанка, дюля,мушмули,прасковки/много дребни/, смокини, и 2 ореха и 16 череши на друго място. Не се пръскат защото и без това няма кой да обере и изяде всичко - колкото си родят и останат на дървото все е берекет, радваме им се. Градината е и най-хубавият начин за раздвижване.
В тези тягостни и ялови за България дни, засадих кестенче.
Ти луд ли си? На тези дни им се вика ренесанс, възраждане на български. Естествено шанса народа пак да се оака клони към 60-70 %.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Вто Ное 15, 2016 12:15 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Дидоген в тази територия, всеки постоянно живеещ тук може и сам да облече жълта фанелка и поеме към 4-ти км., без да чака освидетелствуване Даже и луди, требе нещо да ручаме : те сега правим в къщи пробно 4 бр. големи риби паламуд, купени от Метро 7,20 лв/кг, по тази черноморска рецепта http://www.bglov.com/forum/index.php?s=57661781e2ce2b6dab49a844a240754c&showtopic=37842&view=findpost&p=447876 да видим как ще се получи от пишман-правещи.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети