Както се вижда, моите "приятели" от Нестле са водещи и в този сегмент. Няма случайни неща.
П.П. Да допълня и цитат на текста:
...
Част от ГМО продуктите на българския пазар:
1. СОЕВ ЛЕЦИТИН – тази съставка почти със сигурност съдържа генно модифицирана соя тъй като тя се внася от чужбина и е много евтина. Соев лецитин се съдържа в много продукти и няма гаранция, че соята не е ГМО за това е по-добре продукти с тази съставка да се избягват. Приблизително 2/3 от соята по света е ГМО! Соев лецитин съдържат почти всички шоколади, пастети, кренвирши и т.н.
Продукти съдържащи соев лецитин:
Шоколади и сладки храни:
...
Част от продуктите съдържащи опасни Е-та:
Продукти съдържащи АСПАРТАМ (Е951):
1. ДЪВКИ и бонбони – абсолютно всички дъвки на българския пазар съдържат аспартам (Е951)! Понякога аспартамът е обозначен просто като “подсладител”, но срещнете ли думата подсладител бъдете почти сигурни, че това значи аспартам.
...
2. ДИЕТИЧНИ напитки без захар, разтворими сокове, диетични храни:
...
3. ЛЕКАРСТВА и СИРОПИ
...
Продукти, които почти със сигурност съдържат ГМО според Грийнпийс (източник).
....
Има ли списък с такива, които НЕ съдържат цитираните шашми?
Би бил по-полезен.
ПП: Имам идея - да посъберем информация и от предишни постове и да я обобщим в един такъв, за всички храни - чисти, качествени продукти.
Какво ще кажете?
Монделийз ги правят в Своге, понеже в България няма засилен контрол над алергените, а в чужбина е много трудно с лицензите и таксите за продукти съдържащи алергени. Евтината работна ръка пък е бонус. Жена ми ходи там пролетта... Ядох Своге с някаква странна опаковка и друго име, предназначено за Африка.
То и затова не видях Милка в Лугано.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Ное 12, 2019 11:04 am
Twoo
Регистриран на: 25 Юни 2018 Мнения: 311
То само като му чуе човек името и звучи някак нашенско. Иначе тук правят само тези с алергени, а в чужбина обикновените шоколади без фастъци, лешници и така нататък. Поне така са казали де. Та се чудя сега алпийското мляко дали не е балканско...
То само като му чуе човек името и звучи някак нашенско. Иначе тук правят само тези с алергени, а в чужбина обикновените шоколади без фастъци, лешници и така нататък. Поне така са казали де. Та се чудя сега алпийското мляко дали не е балканско...
То не пречи да е алпийско, ама сухо.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Ное 12, 2019 11:29 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
Йосарян написа:
Аз не съм по постиженията, Рей Лучано, предпочитам да се забавлявам. Иначе почти всичко става за ядене, когато съм гладен, но ядреното гориво не се разваля и стои кротко в пластмасово бурканче и само чака да го изям.
Като стана въпрос за тази адска, ядрена смес от мед, ядки и тахан, която удря в топките - ставали на камък , както казва един стар коцкар , която смес си седи в хладилника , втвърдена и не се разваля, много е хубава така леко студена лятото.
та Значи, на изложжение СИХРЕ на Цариградско шосе, разбираш ли, проверявах за мед така бай дъ уей . Понеже отдавна си ходя служебно там, още откакто го направиха този център за изложения, та бройкам - има няколко пчеларя. Имат мед който дегустираш, не ми харесаха няколко производителя, но има един от река Вит, забелязах много купуват от него на място верни клиенти. Тия хорица няма кой да ги замени, вече към 80 години са сигурно, участвуват вече 10 години и му е хубав меда. Той участва и на изложението произведено в България което е сега в зала Фестивална или Универсиада , не го помня точно :
Първо търся качество , после цена . Предпочитам да дам на този производител 12 лв за обикновен мед / буркана, и 14 лв. за акациев малко ро-малък буркан от 900 грама . Имаше мед от 8 лв голям буркан при другите производители, но не е хубав казахме горе. / внимавайте в бурканите, трябва да им знаете разфасовките предварително да не ви метнат, че има голям 680 гр, , друг голям 820 гр и още един голям буркан 950 гр. Ако не сте в час с бурканите или не са сложени един до друг не може да ги различите и всеки вика това е голям буркан /. Голям е това на снимката, буркан 950. Та в БГ цените вече са колкото и над гръцките, сравнявайки с най-качественият гръцки мед, който Дидо го е дал .
Мистър Йосаряне, че то какво по-голямо постижение от това да ходиш в планината просто за забавление... Колцина го правят? Ами една шепа хора сме това, а може би и по-малко.
Иначе естествено че хапването ще те "чака кротко" - нали иначе ще му биеш два шамара и ще му видиш сметката набързо. Та не само ще те чака кротко, ами може и тихо тихо и една цигара да изпуши. Сиреч стои си кротко не щото те уважава или щото му дреме за тебе и преходите ти, ами от чист егоизъм и борба за оцеляване в суровите и тежки планинкси условия. Ех, няма вече благородство дори и в планината - ни сред хората, ни сред яденето им. Та не бъде наивен, ами бъди сигурен че не чака да го изядеш ами напротив. Брей че работа!
Сря Ное 13, 2019 1:12 am
amorpheus
Регистриран на: 11 Сеп 2007 Мнения: 163 Местожителство: София
Сусамов тахан взимам от Ивайловград, в района гледат доста сусам.
Самият тахан е печен, не са му гепили олиото, има си няколко пръста отгоре, харесва ми на вкус.
Наскоро попаднах на едно магазинче недалеч от Лъвов мост, в което продават продукти от Крит (предимно зехтин и маслини).
Цените им не са нито ниски, нито високи (за качествен зехтин).
Взех едно тубле, чакам да свърши стария и го налазвам :>
На сайта има и известен брой съвети при избора на зехтин (включително и домашен), покриващи се с казаното от Ангел.
Сря Ное 13, 2019 4:20 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1935
amorpheus магазинчетата са много добри, собственика иска да предлага уникални неща. Зареждах го навремето с гръцка халва големи пити от 5 кг. За зехтина цените са му доста високи, а тази марка - терра крета, я има и във веригите на доста по-ниски цени.
Зехтините в Кауфланд - на Нутрия, са много икономични като цена когато имат промоция , а предлагат най-доброто като качество..
Проблема с тези магазинчета,някъде около 10 са в София , когато работех в https://gtgroup.bg/ , че стоките им в един момент залежават и преминаваха срока на годност. На повечето доставяхме халва на пити и маслини на едро, които са без марка. Те си имат някакви селски производители на зехтин, от които си взимат.
На всеки пазар има сергия или две - добри са тези на пазарите Иван Вазов и Младост, Люлин също , които зареждах тоже. Там стоките имат по-голям оборот и са по-пресни. Напоследък виждам много магазини на https://regina.bg/, които са най-добрият производител на маслини в Гърция , другите производители сами го признават. Не са кисели или прекалено солени, взимам си оттам. Зехтинът им обаче не струва, слаба работа е. Тия бидони дето са ги сложили, са празни, това е заблуда. Почукайте ги като влезете в магазин, бият на кухо. Продават кой знае къде налят наливен зехтин, което в Гърция и в България , е забранено. Кой знае какво има в бутилките.
Производителя Калогирос , който доставя на ГТ Груп, започна да им дава кисели и много солени маслини, защото разбра че сме малък клиент, доброто отива за Щатите и Западна Европа. Отначало ни даваше хубави маслини.
Дидо казва за тенекия зехтин с киселинност 0.2 , което не вярвам да е истина. Всеки селски кооператив може да пише каквото е решил на тубата си. Даже най-реномираният производител в Гърция, който намерихме, който просто е класа и бие всичко друго https://peloposnissos.com/en/ores-kalamata страшен маниак на производството, който зехтинът му директно отива в най-добрите ресторанти на Ривиерата, Щатите и Канада, не може да направи такова нещо. / слагам една скоба , за изключа разни изгъзици като зехтин със златни люспи, зехтини уж от разни манастири и уж от някакви села, които са рекламни трикове, нищо повече / В ГТ Груп не можеше да го пуснем във верига , защото с таксите цената му щеше да отике над 25 лв.
Вземам си го за скромните 13 лв / 750 мл, доставят поръчки над 50 лв.
Та даже този маниак не може да достигне киселинност 2%, от над 500 годишни маслини без нагторяване, високо в планините , от които суровината се превозва с магарета / няма път / правят това :
Премиум екстра върджин зехтин 0,3%
Маслиново масло от категория Superior, получено директно от маслини и единствено с механични средства
Студено извличане
Сорт: Коронейки
Контейнер: шиара (прозрачна) бутилка 500мл
Реколта: от средата на октомври до края на януари
Ограничено производство: 6 000 бутилки годишно
Premium 0,3% е екстра върджин зехтин с първокласно качество. Реколтата на маслините се извършва ръчно от подбрани, стари маслинови дървета на възраст над 500 години. Плодовете, събрани от всяко дърво, се подбират според строги критерии. Пресоването на маслини се извършва при много ниска температура (студено пресоване), в резултат на което ние приемаме само 50% от зехтина, който би могъл да бъде произведен от тези маслинови дървета. Производството е ограничено и не надвишава 6000 бутилки, на които ще намерите уникален сериен номер. ..
Киселина: максимална киселинност 0,3%
Цвят: Ясно зелен цвят
Вкус: плътно тяло с пълна уста с богат плодов аромат.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Питах ти защо не са го сертифицирали като органичен или био. Казват : не става, сертификацията е на площ, а това е от отделни дървета в планините. А и как да качиш сертификатора на магаре до там. Та който търси нещо наистина уникално, бутилката горе е 20 лв, в Щатите е тройно.
Беше ми интересно като работа да се мотам по гръцките маслинови гори и зяпам зехтини и маслини при производители, но парите не бяха достатъчно. В кризата от 2009 биваше, но дотам.
Дойде сезона на убавите червени вина. По магазините рекламират Божоле...струва ми се некакъв цвик, кисело, евтино вино. може и да имат хубави вина у френско, ма не може да стигнем до тях.... май до България достигат само 16-тото качество на прехвалените френски вина. Може въпроса да опира и доколко се отваря кесията, но и 25 левово френско вино не ми е аресало. Е нема да даваме 100-200 евра, като за 50 лв. е Йохни Валхер черният етикет , и то литър. Няма сисъл да се заорава в чуждоземни, имаме чудесни български вина. Бели се намират повече, червени по- трудно се уцелват . Като гледаме съотношение на качество - цена / естествено за 3-4 5-6 лева хубави вина няма , моите фаворити :
На Кастра рубра всички вина са добри, само кабернето им киселее. Това на снимката - Мерло и Малбек , е много добро . Намира се на промоция за 7 лв , рядко. Артистикът е 3-4 лв по-скъп, но е и една класа отгоре. Видя ли ги на примоция, зимам по 3-4 бутилки.
Дойде сезона на убавите червени вина. По магазините рекламират Божоле...струва ми се некакъв цвик, кисело, евтино вино. може и да имат хубави вина у френско, ма не може да стигнем до тях.... май до България достигат само 16-тото качество на прехвалените френски вина. Може въпроса да опира и доколко се отваря кесията, но и 25 левово френско вино не ми е аресало. Е нема да даваме 100-200 евра, като за 50 лв. е Йохни Валхер черният етикет , и то литър. Няма сисъл да се заорава в чуждоземни, имаме чудесни български вина. Бели се намират повече, червени по- трудно се уцелват . Като гледаме съотношение на качество - цена / естествено за 3-4 5-6 лева хубави вина няма , моите фаворити :
...
На Кастра рубра всички вина са добри, само кабернето им киселее. Това на снимката - Мерло и Малбек , е много добро . Намира се на промоция за 7 лв , рядко. Артистикът е 3-4 лв по-скъп, но е и една класа отгоре. Видя ли ги на примоция, зимам по 3-4 бутилки.
Като си ценител мога да те посъветвам да отидеш в София тук. Основната им дейност да не те заблуждава - хобито на собствениците е вино и са ценители, разбират ги. Търсиш Светльо.
Аз тези дни си започнах един страничен проект, с който от известно време исках да се захвана, който всъщност изначално е свързан точно с екстра върджин зехтина, макар че приложенията му се разпростират и отвъд това. Съществува сравнително бърз, евтин и недеструктивен аналитичен метод за проверка на качествата му - дали е получен при студено пресоване, дали има настъпили окислителни процеси вследствие на нагряване или излагане на слънчева светлина, дори дали има някои определени нежелани примеси - макар и в това отношение има мноооого какво още да се желае. Методът е базиран на спектрален анализ на флуоресценцията на зехтина във видимия спектър при облъчване с ултравиолетова светлина. Характеристиката на спектъра се определя от химическия състав на пробата - определени молекули "светят" с една дължина на вълната, други - с друга, наличието и/или отсъствието им, както и относителната интензивност спрямо останалите спектрални линии може да даде доста информация за зехтина - как е произведен, как е съхраняван, добавяни ли са му някои неща, за да изглежда по-добре и т.н.
Тези дни ще си сглобя надявам се "лабораторната постановка", защото и на мен ми е интересно - всяка година като ходим до гръцко, вземаме една тенекия екстра върджин. Чувал съм доста мнения, но е трудно да имам мнение, докато не видя сам нещо нагледно и добре...."научно-обусновано", надявам се скоро ще имам тази възможност. Идеята е вероятно приложима в една или друга степен и за някои други хранителни продукти, но конкретно за зехтина теоретичната обосновка я имам много добре документирана, много и далеч по-умни от мен хора преди мен са си играли с това и като резултат, пътеката е "добре утъпкана" така да се каже. Доста ми е интересно качеството на зехтина в търговската мрежа примерно, та поне теоретично скоро ще мога да разбера.
...Идеята е вероятно приложима в една или друга степен и за някои други хранителни продукти...
На тазгодишната студентска химическа конференция в Пловдивския университет имаше интересен доклад, който веднага привлече вниманието ми и много съжалявам, че не успях да чуя:
Десислава Гергинова, "Пчелен мед – как да разпознаем истинския, използвайки ЯМР спектроскопия"
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
...Идеята е вероятно приложима в една или друга степен и за някои други хранителни продукти...
На тазгодишната студентска химическа конференция в Пловдивския университет имаше интересен доклад, който веднага привлече вниманието ми и много съжалявам, че не успях да чуя:
Десислава Гергинова, "Пчелен мед – как да разпознаем истинския, използвайки ЯМР спектроскопия"
Ядрено магнитен резонанс ли имаш в предвид?
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Ное 24, 2019 10:31 pm
gwgw
Регистриран на: 08 Фев 2019 Мнения: 294
Тази вечер ми дойде оптичния спектрометър, тъй като още не са пристигнали UV светодиодите с които да лъча зехтина, си поиграх с източниците на светлина вкъщи. То било голяма забава и нямах идея от тези неща, но се хвърлих в доста размисъл.
Например, това са спектрите на "топла" светлина от халогенни крушки срещу "студена" светлина от LED крушка:
Никак не е чудно, че халогенките се заменят с ЛЕД. Също не е толкова странно, че халогенната крушка за луничките е 35 вата докато ЛЕД еквивалента е там някъде 6-7. ЛЕД осветлението е далеч по-спектрално ефективно както се вижда. Халогените "лъчат" доволно в инфрачервения спектър, който ние не виждаме (но пък плащаме за това). Но пък ЛЕД светлината странно има и леко изразена UV-A компонента и вероятно с времето уврежда очите. А може би това е просто студената ЛЕД светлина, не знам.
И накрая, спектър от CCFL ("енергоспестяваща") крушка:
Резолюцията е лоша, мисля че мога да постигна по-добра след известни експерименти с настройките, но тук ясно се вижда "живачната" спектрална линия на 546nm (547 поради лоша калибрация). Имаме и европий на 611, тербий на 491. Какво по-нагледно доказателство че има живак в тези крушки от спектъра им
Както и да е, нямам търпение да пристигнат UV светодиодите и да облъчвам с тях зехтин
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети