ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
DHG



Регистриран на: 23 Юли 2012
Мнения: 397
Местожителство: Кюстендил

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
DHG написа:
Понеже не ми се рови в темата, а съм сигурен че има писано относно сусамовия тахан на Балчо. Имах в мазето едно бурканче останало. Имаше около 3 см олио отгоре от стоенето. На етикета пише суров сусам. Вкусът ми харесва, а смесен с мед е божествен. Прави ми впечатление, че на новите етикети вече не пише суров сусам. На мен ми изглежда истински - и на вкус и на вид. Какво ви е мнението?

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=121828#121828 Таханът отвсякъде, щото с това си изкарвах хляба 3 год. Балчо са престанали да го пишат, защото явно са ги натиснали някоя инспекция, суров тахан не може да има и това е измама в етикет , са ми обяснявали гръцки производители. Развива веднага еширихия коли, ако не се стерилирилиза.
Балчо е най-скапания. Виж пълнозърнест на Тръндев, той е и по-хубав на вкус от белия тахан, къде се продава. Аз зимам голям буркан Тръндев, 900 грамов, 8 - 9 лева е


Не съм ял друг освен Балчо, така че не мога да кажа нищо, но Балчо ми харесва. Ако намеря ТРъндев ще пробвам. Тука имаме само Кауфланд, Била и Фантастико, дано го има в един от трите. Пълнозърнест викаш, ще се доверя.
Съб Фев 22, 2020 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 740

Мнение Отговорете с цитат
Имам приятелка в Харманли. Местните не купуват Тръндев (той е оттам), защото знаели, че не е чисто сусамов, имало и фъстъци в него. Приятелката ми ми праща от друг местен производител, от когото си купува цяло Харманли. Много е истински. Веднъж и аз ходих. Човекът каза, че няма разваляне, може и 10 г да стои и ще е годен. Суров тахан, каза, не може да има.
Пон Фев 24, 2020 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2839
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Пчелата Жужа написа:
Суров тахан, каза, не може да има.


Из народонаселението битува схващането, че суровите ядки били по-полезни. Преди време научих, че не било точно така, или поне има едно голямо НО!
Става дума за това, че повечето семена съдържат танини и други подобни вещества, имащи за цел да съхранят семето в природата до създаване на благоприятни условия за покълването му. Е, точно те за човешкото храносмилане не били хич полезни, още повече, че свързвали минерални соли и други полезни за нас вещества и така ги "извличали"(отнемали) от организма. Лесния начин за намаляването им е киснене на семената във вода достатъчно дълго. Обичайно не го правим, с някои изключения - фасул, нахут, понякога ориз.
Относно печенето - ами то никой не яде ядки, за да си достави витамин С например(той се разгражда при такива условия). Можете да сравните състава на печени и сурови ядки тук: https://www.bb-team.org/hrani/group/yadki-i-semena и ще разберете, че печените често превъзхождат суровите по съдържание на основни съставки, например разни аминокиселини.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Фев 24, 2020 5:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Alina



Регистриран на: 15 Юли 2016
Мнения: 154

Мнение Отговорете с цитат
Пчелата Жужа написа:
Приятелката ми ми праща от друг местен производител, от когото си купува цяло Харманли. Много е истински. Веднъж и аз ходих. Човекът каза, че няма разваляне, може и 10 г да стои и ще е годен. Суров тахан, каза, не може да има.


Може ли да споделиш за кой тахан става дума?

За домати и моркови и аз съм чела, че са по-полезни, когато са минали през термична обработка.
За яйцата - рохки - полу-суров жълтък.
За зелените - спанак, броколи... - се варят за 1-2-3 минутки заради оксалатите в тях, доколкото си спомням. Не се ядяли сурови.
Ние, обаче, много обичаме салата от суров бейби спанак с разни други зеленийки, сурови домати, червена чушка, авокадо, че и малко настъргано червено цвекло + зехтин, ябълков оцет.
Има и една друга салата, която научих в Канада и много ми харесва - с на дребно нарязани сурови броколи, накиснати във вода стафиди, белени сурови слънчогледови семки и овкусяване с мед, зехтин/олио, оцет и малко сол.

Като живях в Мадрид любимият ми десерт беше - домашно кисело мляко със зърна от нар. Мням! Научи ме да го ям мой колега. Там нарът се яде доста, има много калций в него, и е евтин. Слагат го и в зелените салати.
Също там от мои дружки от Перу и Мексико научих, че има 2 основни типа авокадо - с гладка кора (тип Флорида) и с грапава кора (тип Калифорния или Hass). Доброто е тип Калифорния - грапава кора, по-тумбесто, то съдържа повече като процент от добрите мазнини, които ни трябват. На мен ми е и по-вкусно. Тип Флорида мисля беше предимно вода, около 70%, и едно че не е същото на вкус, друго че се плащат много пари за вода.


Последната промяна е направена от Alina на Пон Фев 24, 2020 10:34 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пон Фев 24, 2020 10:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 740

Мнение Отговорете с цитат
Alina написа:


Може ли да споделиш за кой тахан става дума?

За домати и моркови и аз съм чела, че са по-полезни, когато са минали през термична обработка.
За яйцата - рохки - полу-суров жълтък.
За зелените - спанак, броколи... - се варят за 1-2-3 минутки заради оксалатите в тях, доколкото си спомням. Не се ядяли сурови.
Ние, обаче, много обичаме салата от суров бейби спанак с разни други зеленийки, сурови домати, червена чушка, авокадо, че и малко настъргано червено цвекло + зехтин, ябълков оцет.
Има и една друга салата, която научих в Канада и много ми харесва - с на дребно нарязани сурови броколи, накиснати във вода стафиди, белени сурови слънчогледови семки и овкусяване с мед, зехтин/олио, оцет и малко сол.

И като живях в Мадрид любимият ми десерт беше - домашно кисело мляко със зърна от нар. Мням!


Не знам името на човека и не знам дали излиза негова продукция на пазара.
Пон Фев 24, 2020 10:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG



Регистриран на: 23 Юли 2012
Мнения: 397
Местожителство: Кюстендил

Мнение Отговорете с цитат
С две думи - совите не са това, което са Laughing Всеки си говори и яде квото му изнася, така и трябва де Exclamation
Вто Фев 25, 2020 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1500

Мнение Отговорете с цитат
Македоникос от Метро ще се купува , явно. Това е световно известна марка , там няма това - онова . А и не е кой знае колко по - скъп, 30 % е .

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Фев 25, 2020 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DHG



Регистриран на: 23 Юли 2012
Мнения: 397
Местожителство: Кюстендил

Мнение Отговорете с цитат
Тука само Балчо и некакви гръцки има. Взех си пълнозърнест на Балчо. По етикетите пак си пише суров Very Happy
На мене ми харесва.
Вто Фев 25, 2020 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amorpheus



Регистриран на: 11 Сеп 2007
Мнения: 153
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Alina написа:
Също там от мои дружки от Перу и Мексико научих, че има 2 основни типа авокадо - с гладка кора (тип Флорида) и с грапава кора (тип Калифорния или Hass). Доброто е тип Калифорния - грапава кора, по-тумбесто, то съдържа повече като процент от добрите мазнини, които ни трябват. На мен ми е и по-вкусно. Тип Флорида мисля беше предимно вода, около 70%, и едно че не е същото на вкус, друго че се плащат много пари за вода.

В някои био магазини (например на пл. Журналист или на Раковска до Лидъл) често вкарват от грапавия вид, леко лилави на цвят.
Миналата седмица взех 2 дребни за 3-4 лв от Журналист, практически цената им е колкото и на стандартните авокадота в супермаркетите.
Имат много приятен, леко орехов вкус.
Пет Фев 28, 2020 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 963
Местожителство: софия

Мнение Важно! Отговорете с цитат
А пък в Кауфланд са пуснали на промоция обезкостени свински бут и плешка. Аз имам един гювеч, 11 литра събира. Та като гледам как вАли снЕг, `земах една плешка, ще я нарежа на късчета с големината на малко авокадо, леекинко ще ги запържа от всички страни и …`айде в гювеча при картофите, гъбите, граха, тиквичките, зеления боб, бамята, групата подправки. После на 250 градуса докато се чуе и замирише, след това на 180-200 три, четири часа. Пък послеее….ох на батя меки круши! Връзка магданоз нарязваме върху запечените корички на продуктите, пъхаме дърва в печката, наливаме от най-добрата Керацуда в Кресненски регион или от Широкомелнишкото, класирано на второ място.....
За всяка минута, изкарана в такава наслада, с месец се удължава животът! Или с година.
Пет Фев 28, 2020 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 740

Мнение Re: Важно! Отговорете с цитат
tzezko написа:

ох на батя меки круши!
Very Happy Very Happy Very Happy
Пет Фев 28, 2020 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 1699
Местожителство: София, кв. „Овча купел"

Мнение Забележка! Отговорете с цитат
tzezko написа:
А пък в Кауфланд са пуснали на промоция обезкостени свински бут и плешка. Аз имам един гювеч, 11 литра събира. Та като гледам как вАли снЕг, `земах една плешка, ще я нарежа на късчета с големината на малко авокадо, леекинко ще ги запържа от всички страни и …`айде в гювеча при картофите, гъбите, граха, тиквичките, зеления боб, бамята, групата подправки. После на 250 градуса докато се чуе и замирише, след това на 180-200 три, четири часа. Пък послеее….ох на батя меки круши! Връзка магданоз нарязваме върху запечените корички на продуктите, пъхаме дърва в печката, наливаме от най-добрата Керацуда в Кресненски регион или от Широкомелнишкото, класирано на второ място.....
За всяка минута, изкарана в такава наслада, с месец се удължава животът! Или с година.

Не си прав!

Защо ще слагаш и бамя при другите благини?!? Think

Ти още малко ще искаш да развалиш напълно гювеча, като сложиш и целина! Blink


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Фев 29, 2020 12:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2839
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Вчера чета в Лидл: Свински бут варено-пушен, (цена), 75% свинско ?????
Не ми се кьореше без очила да чета, какво са останалите 25% в един иначе Свински бут! Capitulate Нямаше и да го видя, но нещо съм заострил поглед напоследък, за глупости де, някой да не си помисли нещо друго. Blink

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Фев 29, 2020 2:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1500

Мнение Отговорете с цитат
А Портогалия си чека....риба, риба, цели плата. Имат сардина, голяма като средна пъстърва. Обаче...внимавайте, може да не е чистена. Обикновено я дават със зеленото, традиция



Треска върху спанак...порциите са големи, чиниите са по 60 см и затова изглеждат малки вътре....



И гледам на един интересен ресторант , пише ИКОНОМИСТА в заглавието, пълен с народ, наклали вътре огромни скари от корков дъб, пекат сякакви плодове расли на кокал - любимите на Цецо...
Вътре работеха някви много чевръсти дядовци и баби, въобще португалците са много бързи в обслужването .... Пишат си поръчката на покривките направо...Порциите огромни, на блюда ги носят, сардините - моите половин кило в порция, бяха чистени :





Цялото ресторант беше окупирано от испанци, плюскат ушите им пращят . Много чисто и хигиенично, навсякъде скъпи дозатори . Втори път го посетихме, тогава мушнахме едно цяло печено на жар пиле / най-вкусното пиле кое съм попадал / , насече го една баба за 3 секунди, не ти го дават цяло, а го секат пред очите ти като го извадят от жарта... / щото един път си спомнних по соца на Пампорово пекоха ягнета в уж много престижен ресторан , после ги прибраха вътре за малко да ги делят на порции уж - и фокус / мокус ! - по порциите се появиха на бяли свет само кокали и чекори / а тук и сметката страшно приятна , плюскат двама до отказ за 13 евро , такава евтиния няма и по селата в БГ.... а сме в тримилионен град с тълпи от туристи :

[/list]

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Мар 02, 2020 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1500

Мнение Отговорете с цитат
Пуснали са още един вид Каламон в Лидл - оцветени са с метален оксид, за да станат виненочервени . Взех за проба, но са си кисели и солени. Светлия шарен Каламон / левият, ляв Каламон значи / е по-добър :



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Мар 07, 2020 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Следваща
Страница 28 от 29

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov