ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 38, 39, 40  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Ачо, гърци да изкупуват мед от България е некси нелепо...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 21, 2022 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Има площи огромни площи, които засаждат с бял трън явно с медицински цели явно, та е много вероятно меда да е от такава площ, ако е истински. Това за захаросването е точно обратното. Истинските медове си захаросват , дори понякога доста бързо. Акацията е тази която може да изкара около 1 година и половина. Но е погрешно да си мислиш че захаросания мед не става, точно обратното е.

Не претендирам за източника, просто е първото което ми попадна, съвсем такава статия Smile .. която подкрепя моето твърдение.

https://www.hera.bg/s.php?n=338
Чет Апр 21, 2022 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3282
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
... Това за захаросването е точно обратното. Истинските медове си захаросват , дори понякога доста бързо. Акацията е тази която може да изкара около 1 година и половина. Но е погрешно да си мислиш че захаросания мед не става, точно обратното е.

Не претендирам за източника, просто е първото което ми попадна, съвсем такава статия Smile .. която подкрепя моето твърдение.

https://www.hera.bg/s.php?n=338

Мнението ти е подкрепено и от това, което съм учил по предмета „Стокознание“ в икономическия техникум.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Апр 21, 2022 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Освен площите, от които събират прашец пчелите, има значение и времето на цъфтежа. Затова не е чудно, че по различно време събират различен прашец и оттук различен мед. Твърдо потвърждавам: истинският мед се захаросва. Ако след няколко месеца още не е, има голяма вероятност да му е добавяна глюкоза. Отделен проблем е, че медарите понякога допълнително захранват пчелите със захарен сироп, когато не му е времето. Така се увеличава производителността, защото пчелите не си правят дълги разходки. Медът пак е натурален, но му липсват ония микроелементи от цветята, които са най-ценните му съставки. Този факт се установява твърде трудно, само в специална лаборатория.
Чет Апр 21, 2022 7:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Меда се втвърдява, стяга, не се захаросва. Не стяга само мановия мед. Захаросва се ментето. При захаросването, захарта в т.нар. мед си става пак на кристали. Пчелният продукт мед се стяга най-късно около новата година, като в образуваната гъста каша няма кристали, по-скоро е нещо като ситна зърнеста структура. Бавно стяга меда от акация или бяла детелина, но най-вече, защото не са оставени пчелите да запечатат килиите, изкарвайки водата от меда. Такъв мед има голяма вероятност да вкисне след година.
Насекомото може евентуално да се приучи да ходи предимно на една култура, но тя трябва да преобладава, а процесът е трудоемък и с неясен резултат.
Има лаборатории, които могат да направят анализ на меда и да се разбере какво са събирали пчелите.
Не купувайте ментета, има немалко читави пчелари, подерзайте малко и ще намерите, не по пазарите.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Апр 21, 2022 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Васко, всичко добре, но няма такъв процес наречен “втвърдяване” . Както може би е редно вместо “захаросване” да се каже кристализиране например. Но какви ли даса физичните процеси ?
Чет Апр 21, 2022 7:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Странната история на "Лудия мед"

Grayanotoxin

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Апр 21, 2022 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Васко сигурно е прав. Наричаме го "захаросване", но то съвсем не е като да се захароса сладко, та да стане на бели кристали. Нека го наречем втърдяване, да не тече от лъжицата, а да се кърти с длето. Това е!
Чет Апр 21, 2022 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Васко сигурно е прав. Наричаме го "захаросване", но то съвсем не е като да се захароса сладко, та да стане на бели кристали. Нека го наречем втърдяване, да не тече от лъжицата, а да се кърти с длето. Това е!


А физичния процес, който следва това как се нарича ? Нали тук сте учени хора с титли Smile Или го наричаме така както ни дойде на нас ? Ако искате може и да го наречен "одървяне" на пчелния мед, даже на мен ми харесва такова понятие Smile

Според мен един такъв мед от горния пример, може спокойно да се кърти от доста форумни глави. Та дори и те да послужат за нещо смислено .. Smile))

Това го пиша изцяло в духа на добронамерената шега. Да не се разсърди някой .. този дето може да се сърди, ще го разбере веднага Smile
Чет Апр 21, 2022 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Как е точното научно име на двете фази на меда не знам и не ме интересува. Да се обадят биохимици, нутрициолози и пр. Като си върна фотоапарата, ще снимам меда, който ям. Чупи лъжичката, но иначе е хомогенен.
Пет Апр 22, 2022 12:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ако турският мед от чарноморието притежава тия фантастични свойства, то тогава трябва да го има и в района на Странджа, където в изобилие се въди същият рододендрон от линка на Ведрин, странджанската зеленика.
Пет Апр 22, 2022 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Фазите на меда не знам как се наричат, аз си му казвам "стягане", щото като стегне в тенекията или кофата, после няма разливане по бурканите. В тенекията стяга една идея по-бавно. Когато се сложат два буркана един до друг - един захаросан и един стегнал, разликата се вижда много ясно и отчетливо. Има пчелари, които подхранват с много глюкозно-захарен сироп, който пчелите отлагат в питите, примесвайки го с нектара, който събират, както спомена и Сотиров. Така в година с малко паша, добивът на мед е доволно голям за тези пчелари. После се оплакват от измиране на пчелите. След няколко месеца, медът се захаросва / кристализира и разделя на пластове. За хубав мед и здрав пчелин, основно е да няма монокултури в радиус от няколко километра.
Пчелините, откъдето взимам мед за семейство, роднини, приятели, подхранват пчелите с техния си мед, рядко с чужд, а в много редки случаи и със захарен сироп (когато е свършил меда). Това е неприложимо за хората, препитаващи се само с пчеларство, тъй като за продажба се вади част от меда.
По-редки и трудни за намиране са билковия и мановия мед.
Билковия мед (от по-късна паша) е с ниско съдържание на полени и ниска захарност. Подходящ е за деца и хора с диабет.
Мановия мед е смес от екскрементите на листните въшки и от сока (манАта) отделяна от дъбовите листа за защита от листните въшки. Това е баш мановия мед. У нас, такъв се добива в Странджа и тунджанската част на Сакар. Манов мед наричат (без да е баш такъв) и меда примесен със събраните от пчелите смоли и мана от всякакви растения. Когато смолите са повечко, меда е тъмен, стяга доста бързо и твърдо, изпуснеш ли го, няма вадене от питите.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Апр 22, 2022 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
В Гърция мановия е от гадинки по боровете. Не са листни въшки...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Апр 22, 2022 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
В България също вадят манов мед навсякъде, той си е от манА всъщност, доста е с местата с чер бор или габър, като всъщност е смес от нормален и манов. Защо и как този странджанския (който е защитен продукт) е разделен от другия, нямам представа, преразказва казаното ми от пчелари, на които имам доверие. Странджанския ми е много тежък като вкус и аромат, почти няма нектар в него.
В Гърция се получава много качествен мед, този който съм опитвал е по-ароматен от планинския, който взимам тук, с вкуса е обратното.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Апр 22, 2022 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Освен площите, от които събират прашец пчелите, има значение и времето на цъфтежа. Затова не е чудно, че по различно време събират различен прашец и оттук различен мед. Твърдо потвърждавам: истинският мед се захаросва. Ако след няколко месеца още не е, има голяма вероятност да му е добавяна глюкоза. Отделен проблем е, че медарите понякога допълнително захранват пчелите със захарен сироп, когато не му е времето. Така се увеличава производителността, защото пчелите не си правят дълги разходки. Медът пак е натурален, но му липсват ония микроелементи от цветята, които са най-ценните му съставки. Този факт се установява твърде трудно, само в специална лаборатория.


Те ако захранваха със захарен сироп, пепел му тури. Добавят изосуит, което на практика е глюкозо-фруктозен сироп. Пчелите си го пълнят и запечатват в питите също като мед, но не е мед! Отчасти може да съдържа и мед. После ако пчеларя изкара такива пити и го вади, той на вкус и миризма не прилича на мед, нито на състав. На цвят и вид може да прилича на някои видове мед, защото има и светли видове. Подобен на цвят е разпространения мед от рапица например.
Изобщо машинациите са отишли в посока съставки, които реално се доказват само в лаборатория. Общо взето никой не слага захар или глюкоза, защото не е изгодно. Тебешир(креда) и нишесте също не слагат, хваща се лесно дори в къщи. Модифицираното нишесте обаче не се хваща лесно... Ръгат изосуит, карамел и др.
Миналата година със самоделен микроскоп(от уеб камера) гледах няколко вида мед( и "мед") за наличие на полени. Е, макар и примитивен и слабичък, уредът потвърди съмненията ми за вероятно разреждане на един "мед" с нещо(не знам какво). Другите 3 вида имаха видимо повече полени. Всъщност в пробата от онзи, след конценриране, намерих само 1 полен!

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Май 01, 2022 7:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 38, 39, 40  Следваща
Страница 31 от 40

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov