ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Осогово. До Руен и обратно - стандартно ... и не съвсем.
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Осогово. До Руен и обратно - стандартно ... и не съвсем.
Автор Съобщение
RincewindРегистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 872

Мнение Осогово. До Руен и обратно - стандартно ... и не съвсем. Отговорете с цитат
Спазваме форумната традиция всеки да пуска нова тема за изкачването си на Руен Very Happy и предлагаме нашия пътепис със снимки и трак.

Само по себе си приятното ходене стана още по-приятно благодарение на състоялата се неочаквана форумна микросреща между наши милости и колегата DHG, долетял като и срещу вятъра с колелото си от Кюстендил. Respect_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Сря Юни 17, 2015 5:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateevРегистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Прекрасна разходка и чудесен пътепис! Само една корекция: след Шапка, където се чудите защо Мали Руен се наричал така, а съседният безименен бил по-висок и т.н. - по-ниският връх вляво от седловинката след Шапка, който не прилича на връх и смятате за Мали Руен, всъщност е вр. Горна Солунка, а именно този вдясно, по-високият, е Мали Руен (2220м)! Мали Руен е и най-високият връх, виждащ се и от паркинга на 3те буки, а също и там, където описвате, че Шапка вече доминира пейзажа, а зад нея някъде се крие Руен. На тази снимка най-високият връх зад и вляво от Шапка е Мали Руен, а вляво от него същото това възвишение е Горна Солунка. Айде, нека да добавя и по отношение на долината на Църна река, че това е природен резерват с вековна букова гора, единият от двата такива в Осогово (другият е Габра, близо до Черната скала и границата с Влахина).
Левият от двата маршрута, който сте изобразили през Каракашка, се използва винаги от бричките на Гранична полиция.
Не мога да се въздържа да споделя, че през декември месец бе качен един албум със снимки с точно и ясно описание на пълната гледка от Руен към всичките 16 планини над 2000м, които се виждат при идеални условия. Снимките бяха украсени с тънки, цветни маркерчета над съответните върхове или планини, а под тях в съответния цвят се описваше какво е това, на каква дистанция, колко е високо и т.н. Преди 2 седмици Руен бяха оставени още по-прекрасни снимки, описани с лентички и направени през въпросното декемврийско ходене, но за неприятна изненада албумчето липсваше. Снимките бяха надписани и оставени в заслона. Върху пликчето, в което седяха, бяха добавени лозунги с апели към българи и македонци от сорта на "Не КРАДИ!", "Не взимай, а остави нещо от себе си!" и т.н. Преди 3 се оказа, че и въпросните снимки вече са откраднати от заслона...
Много съм разочарован, защото си вярвах, че ще оставя нещо красиво от себе си, което ще е полезно за мнозина, не просто да се любуват на невероятната гледка (която през лятото липсва), а и да разбират, и съзнават какво точно виждат с всичките тези 16 планини над 2000м. Може да разгледате снимките в темите със заглавия "Една нощ на Руен...2013" и "Още една нощ на Руен" от 2014та тук: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8220, за да видите за какво иде реч... По над 200км Ботев над ТЕЦ Бобов дол, Проклетие, Галичица и дори самият Олимп на 235км, както също Кораб, Пелистер, Шар, Каймакчалан, Кожуф, Шар и всичко друго - вярвам, ще се съгласите, че си струваше всичко това да е на показ и ясно описано в заслона. Sad Абе много ме боли...
Виждам, че и при вашето качване снимките вече не са били в заслона. Този, който ги е прибрал, едва ли е член на този форум и тази прекрасна общност от истински планински сърца. Ако някой, обаче си спомня да е виждал през зимните месеци или пък въпросните снимки през последните 2 седмици, моля нека сподели! Ще се радвам да узная, че за някого тази инициатива е имала смисъл.
Вие между другото в кой ден се качихте? В неделя късно следобед засякох 4ма симпатяги, прибиращи се от върха, а аз тепърва се отправях натам с колело, като целта бе да се върна по светло на шосето, където вече щях да съм си у дома. Всъщност не е било в неделя, понеже вие преди 16ч сте се прибрали, а аз срещнах хората, за които говоря, след 18:30ч.
Сря Юни 17, 2015 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DHGРегистриран на: 23 Юли 2012
Мнения: 355

Мнение Отговорете с цитат
Събота беше. И аз видях пликчето със снимки, значи и то е изчезнало Evil or Very Mad
Чет Юни 18, 2015 8:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RincewindРегистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
mateev написа:
Прекрасна разходка и чудесен пътепис! Само една корекция: след Шапка, където се чудите защо Мали Руен се наричал така, а съседният безименен бил по-висок и т.н. - по-ниският връх вляво от седловинката след Шапка, който не прилича на връх и смятате за Мали Руен, всъщност е вр. Горна Солунка, а именно този вдясно, по-високият, е Мали Руен (2220м)! Мали Руен е и най-високият връх, виждащ се и от паркинга на 3те буки, а също и там, където описвате, че Шапка вече доминира пейзажа, а зад нея някъде се крие Руен

Благодаря, mateev. Това ни беше първото ходене из Осогово и ни се напълни душата.

Относно снимките:
Качихме Руен преди десетина дни. Снимки нямаше. Имаше само една тетрадка с формат А4, при това на практика неначената, в която се отбелязахме. Наистина е отвратителен фактът, че са изчезнали ...

Относно пътя на Гранична:
Те наистина ли се качват (при това често) директно по ръба над Каракашка махала, или въртят през махалите на Цървена Ябълка, за да излязат на рида на двете чуки (Горна и Долна)? Питам, защото директният път по махалата, по който слязохме, дава вид на използван чат-пат, но в никакъв случай не и редовно. Разбира се, качването на една кола през ден - през два не може да се нарече редовно използване, така че е напълно възможно. Ако наистина се катерят оттам, значи са пълни екстремисти.

Относно локализацията на Мали Руен:
Пътят ни след Шапка ни отведе до седловината между две възвишения над билото, които на съветските топографски карти са безименни и които тук сме означили съответно с 1 и 2. Горна Сулумка, както е според картата, или Горна Солунка, както го наричаш ти, остава встрани и малко по-ниско от маршрута ни. Съгласно тази карта това име е дадено на леката изпъкналост на края на един нос, заключен между долините на Елешница и Църна река, от който надолу продължава ридът, отделящ долините на тези две реки:По тази причина не смятам, че сме взели Горна Сулумка погрешно за нещо друго, доколкото изобщо не сме минали през/покрай него.

На картата BGMountains въпросните две възвишения отново са безименни, а Горна Сулумка е означена като Манастира - име, за което нямам обяснение в случая:Нашата локализация на Мали Руен се основава на ЕТК 1:5000 (източник: ГИС на МРРБ), където нашата точка №1 е означена като Мали Руен, а точка №2 отново е безименна:Както е добре видно от тази, а и от другите карти, точка 1 е по-ниска от точка 2 (съответно 2196 и 2229 м), което и предизвика нашето учудване, че по-ниската и по-незабележима от билото височина е наречена Мали Руен. Прочее, дори при гледане отдалеч/отдолу, точка №2 е ясно доминираща над точка №1, както е видно от тази снимка:Казано другояче, и тази перспектива не обяснява защо по-безличната от двете коти е получила означение Мали Руен на петхилядната карта.

Ето и друга гледна точка, от по-високо:Wikimapia, на свой ред, предлага името Мали Руен да се постави тъкмо на по-високата точка №2, което според нас е по-логичният вариант, защото тя не само е "лична" както при гледане на билото, така и отдалеч, но и със своите 2229 м обективно е втората по височина след Руен. Точка 1, прочее, въобще не е отразена като връх в Wikimapia:В случая, обаче, е объркана височината на котата (2241 м в Wikimapia срещу 2229 м в ЕТК 1:5000), а предложените координати всъщност са леко встрани от нея, а именно на седловината в западното й подножие, както е видно от визуализацията на същите тези координати в BaseCamp и BGMountains:Така или иначе при всички случаи в случая има въпрос, който следва да се реши и евентуално "изчисти", ако има грешки в означенията.

Близък план на "точка №2" - "логичен" (според нас) Мали Руен:_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Чет Юни 18, 2015 9:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateevРегистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Това, че сте се качвали преди 10 дни и снимките не са били там, тясно ограничава интервала, в който те са взети, понеже аз ги качих на 3ти юни. Ум не ми побира как е възможно да се случва това, но... разни хора - разни идеали. Sad
За пътят на граничните - не знам колко често се качват и дали не се качват и по някой от другите пътища, като този от рудник Руен или пък по браздата, но от Трите буки до Превала знам, че избягват пътя, а 2-3 пъти съм ги засичал в района на Каракашка, където има на едно място над пътя едно емблематично зелено бусче или какво беше там, превърнато в колибка. След него имаше едно дървено мостче, от което започва стръмното изкачване, по което мостче много се възхищавах как минават техните таратайки. От години не съм минавал в тоя район. Може би някъде се разпределят и за други гранични местности, понеже веднъж засякохме цели 2 гранични таратайки, при това препълнени. Имайте предвид, че "горската пътна мрежа" на Осоговоската планина постоянно се променя и разраства под диктата на екзекуторите на гората и природата и ония жалки души по бюра, които им дават благословията си за това. Айде да не захващам тая болна тема, че не знам къде ще му излезе края... По-добре да мина на Мали Руен.
Иначе имам много готино видео от 2010та как ни спират граничните с бричката и ни проверяват точно пред "заслон" Шапка, който за жалост отдавна е превърнат в конюшна, както бяха тръгнали да правят и с това прекрасно заслонче (къщата) точно преди Превала. Някой я бе построил, бе сложил нарове, маса, печка и въобще бе прекрасно, а има и горен етаж, но вместо от туристи, на някой му бе хрумнало, че повече подхожда да се използва от коне... Имам видео от 2011та или 2012та, показващо какво бе станало... Сега изглежда запечатано. Иначе няколко пъти съм виждал гранични и при разклона за Руен при пистата, където е невярната табела, също и при чешмата на Людмил Янков седят, а и на мястото, където се събират пътят за Руен от Трите буки и този от х. Осогово (с табелката). Не знам колко редовно пазят горе, но през лятото и често съм ги виждал.
По отношение на Мали Руен, разбира се, аз няма как да споря със съветските карти. В съзнанието на местните хора и планинарите, Мали Руен е вторият по-височина връх на Осогово, висок е 2230м (а не както вчера написах 2220м) и е именно този, за който говорех. Имам и една книжка в нас за Осоговската планина и маршрутите в нея, в която същият също е опоменат като Мали Руен, а другият след Шапка уж да е Горна Солунка (или Солумка, ако Солунка ми е било по-лесно да запомня), както обяснявах. Утре ще цитирам точно описанието, но на него се базира моята информация за Горна Солунка, който иначе го няма на картата на Осогово на Картография и не е сред най-известните осоговски върхове. Ще ви кажа и кои са автори на книжката, може би са някои стари местни планинари. Купил съм я от Трите буки, където се продават карти и книжки за Осогово. Между другото и в картата Мали Руен си е именно този връх. Въобще мисля, че наистина той си се приема за Мали Руен, а съвсем друг е въпросът дали наистина е или как е описан в по-старите карти. Такъв казус не е нещо необичайн - подобно разминаване се наблюдава и за друг известен осоговски връх като Кюнек, който на различните карти е различна каменна могила, на някои има Кюнек, на други Кюнец, на трети и двата - абе въобще... Иначе е съвсем ясно за хората тук кой връх си е Кюнек и това е най-високият връх, който се вижда например от гарата на града със скалното зъберче отгоре и е същият, който стърчи над завоя при входа на бунгалата в м. Памука. Или пък на въпросната табела от ски пистата, където тръгва уж "официалният" път към Руен, е дадено, че разстоянието е 18км, които нагло се предлагат за 3ч и 40мин, защото някой не си е дал сметка, че 5км/час е ход на забързан човек, но на равно и не би било съвсем лесно да се поддържа в продължение на 3-4 часа, особено пък след Бегбунар... Всъщност разстоянието е 12.5 до 13 километра. Или пък за пътят от м. Двете реки до "Профилакториума" на ДАП, който на всички хартиени и онлайн карти е даден като шосе от 3-4то класна пътна мрежа, а всъщност е горски път с едри камъни и коловози, по който пролетно време текат потоци. Истински лабиринт с ключ "по-острият разклон и завой е верният път". Тоя пример не е убедителен, щото има много такива и в Осогово, и по другите планини. Smile
Скромното ми мнение е, че трябва да се налеят малко пари в съвременна география и изчисления, а не всичко да се позовава на неща отпреди 100 години, при цялото ми уважение към Съюза, лафа "Силен съм като Съветския съюз!", кой кога минал с кон да замери и т.н. Не може в 21ви век учениците да учат, че вр. Китка бил най-западната точка на България, всъщност една пирамидка до Шулеп камък да е "най-западната", а в действителност най-западната точка на България да е на съвсеем различно място, във Видинска област, южно от прохода Връшка чука. Всеки gps на място или съвременна програма за навигация показват, че може да минеш - в чужда територия! - на 150 метра западно от кюстендилската най-южна точка, която и да е тя, и пак ще си по на изток, от въпросното място във видинския Предбалкан, при това без там да си стъпил на граничната бразда, а в една толкова известна вече нивичка до нея. Но понеже била минала чужда делегация с коне и магарици да замерва и очертава границите след еди си коя война, до ден днешен "най-западната точка на България е вр. Китка"... Е, най-накрая промяната ще бъде отразена в регистрите и Националния статистически институт, остава само да минат няколко десетилетия, докато отразят действителността в учебниците и да измести в съзнанието на хората, налаганата от десетилетия географска измама.
Малко се отплеснах от темата с Мали Руен, но наистина трябва малко да се осъвременят нещата. Съветските и нацистките карти трябва да се подменят с такива на Европейския съюзи и развити свободни страни, карти проектирани не на коне и танкове, а от спътници и съвременни навигационни системи. Логиката на наименованието изисква Мали Руен да е вторият по височина връх на планината, а не някаква си безименна могилка, който някой някога му е харесало така да именува и напасне в картата си.
[/url]
Чет Юни 18, 2015 8:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RincewindРегистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Така де, значи сме на едно мнение, а именно, че т. нар. "наша точка 2" с надморска височина 2229.5 м всъщност следва да е Мали Руен, а поставянето на това име на съседната кота (т. нар. "наша №1") с надморска височина 2196.1 м в ЕТК М 1:5000 е погрешно.

_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Чет Юни 18, 2015 8:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateevРегистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Ами, да, поне що се касае до местно съзнание и възприятие. Военните карти и означения си струват вниманието и размислите, но никога не съм допускал, че за Мали Руен може да има подобно разминаване, което наистина е и разминаване с логиката. Утре ще напиша какво точно пише в книжката и каква точно е тая книжка. Интересно ми е, в описанието къде точно е и тая Горна Солунка/Сулумка, която четейки книжката преди година-две, бях останал с впечатление и памет, че държи бронзовият медал за височина в Осогово, изпреварвайки колоритния Шапка. Smile)))
Чет Юни 18, 2015 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RincewindРегистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
А що се отнася до разстоянието, GPS-ът отчете точно 12,7 км от чешмата на Людмил Янков до върха по лятната маркировка. В 99% от времето следвахме тъкмо нея, на едно две места кривнахме от пътя за по няколко десетки метра, но те не са от същество в случая. Предполагам, че ако настройките на запис бяха малко по-различни (например точките да се записват на по-малък интервал), щеше да има известно увеличение на разстоянието, но то в никакъв случай нямаше да надхвърли 13 км. От хижа Осогово е малко по-дълго, но със съвсем малко, а не с цели 5 км, така че обявените при хижата 18 км до върха са просто нереални, както обсъждахме това миналата година в една друга тема.

ПП Аз залагам на на името Кюнек пред Кюнец. Както съм и дълбоко убеден, че съседният връх следва да се казва Човеко, а не Човека, съгласно особеностите на местния и изобщо западнобългарските говори.

ППП Ако наистина Горната Сулумка е по-висока от Шапка, това име следва да носи т. нар. наша "кота 1" (2196.1 м), която е малко по-висока от Шапка-та (2187.9 м). Означената като Горна Сулумка на съветските топографски карти и на ЕТК 1:5000 е малко по-ниска - 2138.9 м.

_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Чет Юни 18, 2015 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateevРегистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Ха ха - напълно прав си за Човека, който наистина си е вр. Човеко! Smile))
Извинявай, че точно на теб тръгнах да обяснявам за разстоянието. Признавам, бях забравил, че именно ти ме осветли по тоя въпрос, защото аз не го бях засичал. Помня, че бе планинар от форума, но никнейма не бях запомнил. Е, сега вече ще запомня! Smile
Чет Юни 18, 2015 8:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 2721
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
mateev написа:
Между другото и в картата [Осоговска планина, Туристическа карта 1:70000, Картография ЕООД, София, първо издание, 2005 г., тираж 3000 -- бел. моя] Мали Руен си е именно този връх. Въобще мисля, че наистина той си се приема за Мали Руен, а съвсем друг е въпросът дали наистина е или как е описан в по-старите карти.

Да, изглежда само в тази карта Мали Руен си е на мястото.Е, вече и в BGMountains.

mateev написа:
Такъв казус не е нещо необичайн - подобно разминаване се наблюдава и за друг известен осоговски връх като Кюнек, който на различните карти е различна каменна могила, на някои има Кюнек, на други Кюнец, на трети и двата - абе въобще... Иначе е съвсем ясно за хората тук кой връх си е Кюнек и това е най-високият връх, който се вижда например от гарата на града със скалното зъберче отгоре и е същият, който стърчи над завоя при входа на бунгалата в м. Памука.

И Кюнеца го поправих на Кюнек в BGMountains, само уточнете, моля, дали е на правилното място:Rincewind написа:
...съседният връх следва да се казва Човеко, а не Човека, съгласно особеностите на местния и изобщо западнобългарските говори.

Е па щом тъй сте рекли, нека да е Човеко. Smile

Rincewind написа:
а Горна Сулумка е означена като Манастира - име, за което нямам обяснение в случая

Манастира е дошел от 25-илядната карта:


Пет Юни 19, 2015 1:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
iozkanРегистриран на: 21 Сеп 2012
Мнения: 296
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Отлична дискусия и описание на маршрута се получава, за което поздравявам участниците в нея. Аз, като местен, нямам никакво съмнение кой връх е Мали Руен, това е върха, който сте сте описали като точка 2, или правилно нанесеното на картата БгМ, като кота 2230м. Сега, дали ще приемете да го нанесете на картата като връх или не, е друга тема, но това не е най-важното. Важно е да се знае, за коя кота се говори, когато става дума за Мали Руен. Така го знам, и от баща ми, който работеше навремето дълги години в рудниците под върха, и никакви СавеЦки карти, не могат да ми променят мнението за това. Всеки местен планинар знае, какво и кое е Мали Руен. Относно името Манастира нямам инфо, но е интересно да се проучи,откъде е дошло, аз също ще опитам да потърся допълнителна информация. Приветствам и смяната на Човека с Човеко, и на Кюнец с Кюнек, защото така местните произнасят тези върхове. Изобщо пътеките на БгМ из района, почти лисват или са неточни, като се започне от Хисарлъка над Кюстендил, та до билото, като се нуждаят от прохождане и записване. Тая пролет записах няколко пътеки в горната част на Хисарлъка, но дори там има още такива за качване. Ако има време това лято, ще го правим Very Happy .Поздрави
Пет Юни 19, 2015 7:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RincewindРегистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Е, вече и в BGMountains

Хубаво е, че "и ний сме дали нещо на света" Very Happy , т. е. че от тази дискусия произтече нещо полезно.

vedrin написа:
Е па щом тъй сте рекли, нека да е Човеко. Smile

Манастира е дошел от 25-илядната карта

Да живеят западнобългарските говори Very Happy


Що се отнася до името на връх Горна Сулумка/Манастира:
Названието Сулумка, налично на 50-, 25- и 5-хилядните карти е повече от странно. По-скоро съм склонен да се съглася с mateev, че следва да се нарича Солунка/Солумка, доколкото това е срещано - макар и не под път и над път - женско име в Краище, вкл. и в Кюстендилското.
Лично за мен, обаче, е по-интересно откъде се е взело името Манастира върху 25-хилядните карти, както вече уточни vedrin. Интересно ми е, защото - ако не е картографска измислица, а традиционно име - подобни местни названия не са давани случайно. Обикновено зад името "Манастира" се крие старинно човешко обиталище, като далеч не е задължително то да е тъкмо манастир. Твърде чести са случаите, в които по този начин се означават руини на древни селища или крепости, а причината за това е фактът, че макар и отдавна изчезнали (вкл. със спомена за тях), най-дълго се запазва и остава видима тъкмо църквата респ. свързания с нея спомен за свято място.
Следващите ми разсъждения са повече от хипотетични и на практика не се основават на нищо (освен на несигурното означение на мястото на 25-хилядните карти), но все пак ...
Както личи от изображението, мястото - макар и на внушителните 2138 м н. в. - е удобно, доколкото е сравнително равно и обширно, а наред с това е и естествено защитено от всички страни с изключение на подхода към него откъм Мали Руен/Шапка. В непосредствена близост до/под него има водоизточници - съответно изворите на Елешница и Църна река:Големият въпрос в случая е защо - евентуално - би възникнало човешко обиталище на подобно място и най-вече на подобна височина. Единственото обяснение, което ми хрумва, е във връзка с експлоатацията (и защитата й) на рудните залежи в непосредствена близост. Има данни за подобна дейност още в древността, а разкривките от недалечното минало в изворната зона на Елешница са добре видими и днес, вкл. и в лявата част на сателитното изображение.

Разбира се, както вече стана дума, тези умостроения не почиват на нищо сигурно, но така или иначе проблемът ме заинтригува, защото винаги съм се интересувал не само от природата и в частност планината, а и от взаимодействието на човека с нея.

Между другото, за да завърша хипотетичната си реконструкция, бих искал да добавя, че си представям само и единствено сезонно обитаване тук, тъй като целогодишният живот и дейност на подобно място ми се струват - меко казано - невероятни.

Прочее, древната експлоатация на рудни находища дълбоко в планинските недра и на внушителни височини е добре документирана на други места, например нагоре по река Курудере чак до самите източни подножия на Свищиплаз. Цяла серия древни селища и крепости в района на днешна Златица и Църквище (Клисекьой) са функционирали именно във връзка с рударската дейност в района - дейност, която е основа на поминъка и до ден днешен.

_________________
Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago)
Пет Юни 19, 2015 8:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateevРегистриран на: 08 Яну 2011
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Ето и снимките от книжката. Вместо да цитирам, по-лесно бе да снимам. Както и аз споменах, в съзнанието на местните Мали Руен си е Мали Руен и винаги си е бил този връх. А и така е редно да бъде! Представата ми за Горна Солунка също съм я оформил на база книжката. Описанието е на третата снимка.
Авторът на книгата се казва Стефан Иванов. Дано ми прости, че не съм заснел първа страница на книжката, където това е опоменато.В стихчето за Осогово има един последен куплет, който е на следващата страница. Той гласи: "Сега туристи, хайде да викнем дружно "ехо"! Пак да пеем до зори, ех приятели добри!". Посветено е "на ветераните туристи. С почит!". Това книжле май струваше 2лв и се продава на Трите буки. Струва си отвсякъде...Описание на интересуващата ни част от маршрута до Руен:Виждаме, че Горна Солунка е "тревист гребен", може би е коректно да го разглеждаме не като един или друг отделен връх (в случая могилка), а да приемем, че така се нарича цялото това малко "ребро" или гребен от планината.

Ето и осоговските маршрути, описани в книгата.


В Градската библиотека на гр. Кюстендил се подвизава една стара и леко скъсана книжка за Осогово, в която също са описани добре маршрутите в планината. Подробно се разглеждат също флората и фауната на планината и въобще е направена една обстойна физико-географска характеристика на планината. Дано въпросната книжка още се пази в библиотеката...
Интересни разсъждения на колегата за Манастира, но въпросът е далеч отвъд моята компетентност. Някои по-стари планинари съм чувал, че знаят легенди за доста места и върхове в планината, тъй че някой такъв човек вероятно би имал какво да ни каже по въпроса.
Съб Юни 20, 2015 10:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rumi_xristovaРегистриран на: 12 Мар 2012
Мнения: 138

Мнение Отговорете с цитат
През миналата седмица /26-27.09/ се качихме най-после и на Руен. Времето не беше хубаво. Облачно, мъгливо. А на слизане от върха и заваля дъжд, който с приближаване на хижата се усилваше. Развали ми плана за спане отвън и качването до Кюнек за изгрева. Цяла вечер продължи да вали и на другия ден също. Не знам кога е спряло. Е следващия път ще се качим в хубаво време. Иначе пътя беше лек и приятен. В неделя се разходихме из Кюстендил. Ето и линк за всички снимки:

https://goo.gl/photos/ggxeAASYC7P9e2a79
Нед Окт 04, 2015 2:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1147
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Аномалията с Мали Руен я бях забелязал още юли, като нанасях нови данни на картата в района, но не посмях да пипам там, докато не се появят сериозни доводи за това, което вече е факт.
Сега, ако може и някой да запише липсващия участък от червената маркировка от с. Гюешево (или откъдето точно тръгва) до там, където съм видял последната марка на слизане от Руен в местността Билото. Ето я.http://www.kade.si/#map=16/2503665.68/5190862.88/0
Пон Окт 05, 2015 12:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov